понедељак, 11. април 2011.

Torta sa ruzicama


Jedna prolecna tortica koju mozete napraviti za neku svecanu priliku, rodjendan ili mozda predstojece uskrsnje praznike. Verujte da ce retko ko moci da joj odoli jer su, izmedju mekih korica sa orasima, stopljena cak tri razlicita fila: od lesnika cokolade i kafe... da, ovo je Interkontintal torta i sa punim pravom joj pristaje to ime.:))

Sastojci (za okrugli kalup precnika 26 cm): 16 jaja, 16+16 kasika secera, 320 g mlevenih oraha, 4 kasike brasna, 100 g mlevenih lesnika, 100 g cokolade, 3-4 kasika kuvane jake kafe, 250 g maslaca, 500 g slaga za premazivanje i dekoraciju

Priprema:

Ova torta je napravljena od 4 korice i najbolje je da se posebno ispeku pa ce tako sve biti lepe i ujednacene. Za jednu koricu potrebno je umutiti cvrstu penu od 4 belanceta, dodati postepeno 4 kasike secera i na kraju pazljivo umesati ravnu kasiku brasna i 80 g mlevenih oraha. Sipati smesu u podmazan i brasnom posut pleh i peci na 180-200 C oko 20-tak minuta. Napraviti jos 3 korice na isti nacin.

U medjuvremenu, umutiti 16 zumanaca sa 16 kasika secera i skuvati fil na pari (moze se staviti i kesica vanilin secera). Kada se fil  malo prohladio, umesati maslac iseckan na kockice i umutiti mikserom. Kremu podeliti na 4 jednaka dela, pa u 2/4 smese dodati rastopljenu cokoladu, u 1/4 smese umesati mlevene ispecene lesnike a preostalu 1/4 kreme izmiksati sa par kasika ohladjene kafe.

Tortu filovati sledecim redosledom: prvu koricu premazati filom od cokolade, drugu koricu filovati kremom od kafe, preko trece korice rasporediti fil sa lesnicima i na kraju celu tortu premazati tanko preostalim filom od cokolade... na ovom linku mozete videti kako tortica izgleda u preseku.

Tortu ostaviti par sati u frizideru da se rashladi pa tek onda ukrasiti slagom ili preliti cokoladnom glazurom.


Ako se odlucite za dekoraciju od slaga (kao na slici), za tortu ove velicine bice potrebno 250 g slag pene u prahu umucene sa mlekom ili vodom i isto toliko za ruzice. Tortu premazati pripremljenim slagom sa svih strana i lepo izravnati povrsinu. Po donjem obodu torte napraviti puslice uz pomoc sprica i zvezdastog nastavka.

Za ruzice: umutiti 250 g slag pene u prahu sa 1,25 dl hladne vode i podeliti na dva dela, pena ce biti prilicno cvrsta ali upravo nam takva i treba za izradu ruzica. U jedan deo smese staviti par kapi tecne prehrambene boje (narandzastu, crvenu ili zutu) i sve lepo izjednaciti.

Pomocu specijalnog nastavka za spric (Wilton # 121) praviti cvetice: na posebnom drzacu za cvetice istisnuti prvo malu kupicu slaga, a zatim praviti latice kratkim potezima, pomerajuci spric kao da "crtate" luk dok u isto vreme okrecete drzac u suprotnom smeru. Napraviti nekoliko latica svuda u krug, dok pupoljak ispred vas ne dobije izgled rascvetane ruze, a zatim preneti cvetic na tortu uz pomoc plasticnih makazica .

Na linku ispod mozete pogledati kratki video kako se prave ruzice od slaga ili buter krema http://www.youtube.com/watch?v=nRDIBwiwugM .

    

36 коментара:

  1. Jako lepa torta, a tvoje izvodjenje i podrobna objašnjenja su predivni. Bravo:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo umetnice. Tako nežno i ljupko deluje. Prelepo. Kad tako gledam neke stvari čini mi se da bi ih mogla uraditi perfektno, ali iskustvo mi je drugačije pokazalo. Vešte ruke imaš i ova torica prelepo paše uz proleće!

    ОдговориИзбриши
  3. vidim da je sa mnogo strpljena uradjeno i super je torta. Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  4. Savršena torta, pravo umjetničko djelo si napravila. Prekrasna, nježna u ovako proljetnom ruhu s ružicama :)

    ОдговориИзбриши
  5. Zaista svetski uradjena!Draga Lana,vrhunska!Ruzice su prelepe,a ukus je sigurno odličan.čim ima i lesnika!

    ОдговориИзбриши
  6. Eh, da mi ja bar deo tvog talenta...
    Bravo!
    Tortu sam imala prilike da probam pa mogu da potvrdim da je odlicna.

    ОдговориИзбриши
  7. Mignonne, valjda ti je jasno da niko ne ume da ukrasi tortu kao ti. Zavidim!

    ОдговориИзбриши
  8. Sjajna si draga !!! SVE POHVALE - torta izgleda FANTSTIČNO!!

    ОдговориИзбриши
  9. Divna je, zbilja ne znam kako bi je drugačije opisala, stvarno je predivna. :)

    ОдговориИзбриши
  10. Draga Lana, videla sam ovu torticu pa sam pomislila da bi tvoje ruke to savršeno uradila.
    http://iammommy.typepad.com/i_am_baker/2011/02/rose-cake-tutorial.html

    ОдговориИзбриши
  11. DIVNA,NEZNA,jednom lepa!!!Svaka ti cast Lana!!Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  12. Moj naklon! Lijepo, decentno, a savršeno napravljeno! Nema ti premca u tome! :)

    ОдговориИзбриши
  13. Jooj, dragi moji, sad ste me toliko nahvalili da cu nacisto da se uobrazim, hihih...:))) ove ruzice je zapravo vrlo lako napraviti, samo je potrebno imati odgovorajuci nastavak za spric...sada vidim i na ovom drugom linku (hvala Jelena;)) da se ruzice mogu praviti i sa zvezdastim nastavkom sto mi se cini puno jednostavnije, a i sama dvobojna tortica je jako zanimljiva...hvala svima na lepim komentarima!;)))

    ОдговориИзбриши
  14. Divnu tortu si napravila. Odlična je po sastojcima i mora biti prefina. A dekoracija je tek posebna, tako nježno i lijepo, ružice si odlično napravila i sve tako lijepo ukomponirala. Prekrasno !

    ОдговориИзбриши
  15. Carobna je, nezna, odise prolecem, svaka cast Lana!!!

    ОдговориИзбриши
  16. Predivna slika,torta prelepo dekorisana. Preporuka za praviti jer je zaista jedinstvenog ukusa.

    ОдговориИзбриши
  17. Obožavam blogove sa receptima i odličnim fotografijama. Tvoj je jedan od njih i sa velikim zadovoljstvom ću ga i dalje pratiti, komentirati i uživati u njemu.
    Torta izgleda prekrasno, nemam riječi!
    Lijep pozdrav, Zondra Art:)

    ОдговориИзбриши
  18. Hvala cure, za ovu neznu sliku tresnjinih cvetica u zaglavlju bloga zasluzan je moj drugar Neno, znate vec za njegov foto kutak na gornjoj adresi!;)))

    Draga Zondra, hvala na javljanju i dobro mi dosla!;)))

    ОдговориИзбриши
  19. svaka čast, divim se torti i tvom umijeću! :)

    ОдговориИзбриши
  20. Ajme kako ovo divno izgleda, tako lipo i elegantno..

    ОдговориИзбриши
  21. Torta je savrsena, elegantna i profesionalno ukrasena, a gledajuci fenomenalni presjek torte mogu samo zamisliti koliko mora biti ukusna!!! Sve pohvale draga Mignonne!

    ОдговориИзбриши
  22. izgleda savrseno!:)) super ti je blog ;)julietspen.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  23. Hvala, tu sam ako mogu nesto pomoci ili ako bude dodatnih pitanja!;))

    ОдговориИзбриши
  24. Predivno ukrasena svaka cast mila..Ove ruze su mi savrsene..

    ОдговориИзбриши
  25. Ovo ne pišem na coolinariki jer nisam tamo registrirana, a ne pada mi na pamet da prolazim svu onu gnjavažu oko registracije samo radi pisanja komentara. Tamo imate nekakav recept http://www.coolinarika.com/recept/kako-napraviti-cvetice-za-tortu/ za izradu cvijeća. I tamo piše da cvjetovi mogu dugo stajati u kutiji. E pa moji cvjetovi su se upljesnivili nakon 2 tjedna u zatvorenoj kutiji.I kad sam napravila tortu i htjela ju ukrasiti ustanovila sam da nemam ni jedan jedini nepljesnivi cvijet. Tortu nisam ni dovršavala onda, nisam ju nosila na slavlje, jeli smo ju doma, tako neukrašenu.
    Znam da vi imate para pa da Vam se dogodi da Vam se cvjetovi upljesnive, Vi bi ste brže bolje odjurili u neku prodavaonicu skupih ukrasa za kolače i potrošili par stotina eura na potrebne ukrase. Glupi ljudi kao ja, koji nemaju novaca i koju su tako glupi da ni unatoč završenom fakultetu ne mogu naći super plaćen posao, nemaju novaca za kupovanje ukrasa. Znam da Vi dajete pravo bogatstvo za Wiltonove proizvode i sl., pa Vam je ovaj moj komentar glup i smiješan i ja sam Vam glupa, pa Vi brže bolje obrišite ovaj komentar. Ne dugujete Vi meni ništa, niste Vi krivi što sam ja siromašna, što ne znam naći dobro plaćen posao ili što se ne znam bogato udati. No, zar morate svima nabijati na nos koliko novaca imate?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Necu brisati komentar, nisam ni do sada to cinila, pa tako ni ovog puta. Zao mi je sto ste tako emotivno reagovali, reci cu Vam samo da imate sasvim krivu predstavu o svemu, no ne zelim o tome dalje pisati.

      Sto se tice cvetica, verujem da se nisu dobro osusili pre nego sto su stavljeni u kutiju i to je bio razlog zasto se uhvatila plesan. Ako ste pazljivo citali recept, tamo pise da cvetice treba ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi dok se potpuno ne osuse, i tek posle toga se mogu staviti u kutiju.

      Ako je vreme kao ovih dana, hladno i vlazno, mozda ce biti potrebno vise dana dok se cvetici dobro ne osuse, leti im treba manje vremena. Tortu mozete uvek ukrasiti slagom, nekada je dovoljno i samo malo naribane cokolade, moze biti lepa i bez dekoracije ali vazno da je napravljena s ljubavlju.:)

      Zelim Vam svako dobro i drzim fige da uskoro nadjete posao, ne znam sta ste po struci ali za pocetak mozete pokusati i nesto privatno, mozda drzati casove ili praviti nesto ako vam to ide od ruke, vazno je uvek pozitvno razmisljati, samo hrabro!:)

      Избриши
    2. Da ovo je pravo mesto ne samo za prelepe recepte već i za predivne savete pa i druženje. Ljudi su ogorčeni zbog nezaposlenosti, malih primanja pa i nikakvih i onda revolt svakako vlada. To svakako treba razumeti. Mignonne ima dušu za ceo svet i čas mi je družiti se sa Vama..Pozdrav Jelena sa mladosti

      Избриши
    3. Draga Jelena, hvala puno na podrsci... nadam se da je i moja anonimna citateljka u medjuvremenu pronasla posao ili mozda neki fini hobi koji je ispunjava i cini sretnom.:) Puno pozdrava!:)

      Избриши
  26. Htela bih ovu tortu napraviti za Uskrs, pa s obzirom da nisam iskusna u tome imam par pitanja :) Da li se kuva turska kafa i da li mogu da proverim da li je kora gotova sa cackalicom? Srdacan pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Danijela, slobodno skuvajte klasicnu kaficu, pa kad se malo prohladi dodajte par kasika u fil po ukusu (ne previse da se fil ne razredi). Korice mozete bocnuti cackalicom da proverite, obicno 20-30 minuta bude dovoljno u zavisnosti od rerne.:) Verujem da ce sve fino uspeti, drziiim fige!:) pozzz

      Избриши