субота, 27. април 2013.

Ptičice od testa

 
Ovog puta vam kuckam nekoliko recepata i uskršnjih predloga zajedno, ali ću ih odvojiti u par postova da bi sve bilo preglednije za čitanje. Napravićemo i malu pauzu zbog predstojećih praznika i nastavljamo ubrzo posle toga.:)
 
Verujem da ste već videli ove ptičice od testa, možda u našem magazinu MEZZE ili negde na netu (moram priznati da originalna ideja nije moja:), ali ptičice su bile toliko slatke da sam želela da ih napravim i koristila sam recept za jedno moje slano testo. Naravno, možete ih napraviti i u slatkoj varijanti, pogledajte kako ih je Buba86 medeno napravila.:))
 
Za slane ptičice od testa potrebni su sledeći sastojci:

 
 Sastojci: 400 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 dl ulja, oko 2,5 dl mleka, malo badema i karanfilića za dekoraciju, 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, dodajte 1 kašičicu šećera i brašna. Ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
Izmešajte brašno, so, pripremljeni kvasac, dodajte ulje i sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Odvajajte male komadiće testa i oblikujte trakice dužine 20-tak cm. Pokušajte da napravite čvor od trakice i jedan kraj provucite kroz otvor, to će biti glava ptičice. Od drugog kraja trakice napravite repić i zasecite na par mesta.
 
 
Oljuštene bademe isecite na štapiće i stavite po jedan štapić za usta ptičice, a oči napravite od karanfilića. Premažite umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta.

(originalni receptić)
 
 
Jeste li već prelistali prolećno izdanje magazina MEZZE?  Pronađite još pregršt lepih ideja i isprobajte neki od slatkih uskršnjih hlebova iz raznih delova Evrope. A pošto ćemo se možda videti tek posle praznika, želim da svima koji sledeće nedelje slave Uskrs čestitam malkice unapred, lepo provedite uskršnje praznike sa vašim najmilijima, u miru, radosti i uz neke lepe kolačiće... do kuckanja i čitanja!:)))
 
 
 

Uskršnja dekoracija - pilići u ljuskama od jajeta



Jednostavna i dekorativna ideja za vaš uskršnji sto - najmlađi će se najviše obradovati ovim pilićima napravljenim u ljuskama od jajeta.:))

Sastojci: ljuske od jajeta, kuglice vate u boji, nekoliko papirića u boji, lepak

Priprema:
Razbijte jaje tako da dobijte dve približno jednake polovine. Pažljivo skinite unutrašnju opnu ljuski, operite i ostavite da se potpuno osuše. U svaku polovinu jajeta stavite po jednu kuglicu vate. Od papira u crvenoj boji isecite trougliće za kljun, a okice napravite od dva kružića u tamnoj boji. Sve zalepiti uz pomoć malo lepka.
 
Ovako napravljene piliće možete koristiti kao uskršnju dekoraciju, stavite ih u korpicu sa ofarbanim jajima, ukrasite sto ili tanjir kada servirate uskršnji doručak.
 
Možda će vam se dopasti i ovi recepti, nadam se da će bar neki od njih poslužiti kao lepa uskršnja inspiracija (svi linkovi su ispod):
 
 
 

Uskršnja jaja - origami cvetići

 
Možda će vam se dopasti ova ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja. Od papira u boji mogu se lako napraviti lepi cvetići, ptičice i leptirići koji će oživeti vašu korpicu sa uskršnjim jajima i doprineti pravoj prolećnoj i razigranoj atmosferi u svakom domu. 
 
Potrebno vam je nekoliko papira u boji, najbolje A4 formata, možete ih kupiti pojedinačno u knjižari ili zamoliti u copy centru da vam ustupe par komada, a fino će poslužiti i mali blokovi sa listovima u boji za ostavljanje kratkih poruka... trebaće vam još makazice i nešto lepka.:)
 
 
Leptiriće jednostavno nacrtajte na papiru u boji, možete ga prethodno presaviti na pola i crtati samo na jednoj polovini papira. Posle samo isecite po linijama i zalepite leptiriće na ofarbana jaja uz par tačkica lepka. Ako koristite papir sa nekim dezenom, recimo na tufnice, i vaši leptirići će postati divno tufnasti, cvetni, prugasti i sl.... zar nisu slatki?:))
 
 
A ovde možete pogledati kako se prave origami cvetići i ptičice, trebaće vam puuuno malih kockica papira u boji... igrajte se i uživajte!:))
 
 
Kad napravite sve cvetiće, možda ćete poželeti da od njih skockate malu puzavicu.:) Tanji karton presavijte na pola i na prednjoj strani nacrtajte i potom izrežite prozorčić uz pomoć skalpela. Na unutrašnjoj strani papira možete čak zalepiti providnu foliju da imitira "okno".
 
Zatim, nacrtajte puzavicu flomasterom svuda oko prozora i zalepite papirnate cvetiće. Još par listića flomasterom tu i tamo i vaša puzavica će se potpuno razbokoriti. Sada još preostaje da napišite neki tekst ispod prozora i pošaljete čestitku uz najlepše želje!:)
 

уторак, 23. април 2013.

Lisnata pogača

 
 
Dobro vam jutro, dragi moji, uživajte u ovom lepom danu i ako možda malo krstarite netom uz jutarnju kaficu, evo jednog finog predloga za kasniji doručak. Pre par dana sam videla divan recept za Lisnatu pogaču kod naše pekarice Suzyce na blogu Taste of life , dopala mi se na prvi pogled i rešila sam da je napravim za prvi slobodan vikend.... et voilà! Originalni recept je objavila draga Jekago na Coolinarici, tako da možete pogledati recept i na sajtu.:)
 
Najtoplije vam preporučujem da isprobate ovu pogaču, lako se pravi a testo je divno mekano i ukusno. Podseća me dosta na slane buhtlice, skupljena tako u loptice, a za nadev možete iskoristiti nešto što se nađe u frižideru, sigurna sam da će vam se dopasti.:)) 
 
 
 
Sastojci: 550 g brašna + još oko 50 g za posipanje, 25 g svežeg kvasca, 250 ml toplog mleka, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 100 ml mlake vode, 100 ml ulja, 125 g margarina,  1 žumance+1 kašika mleka za premaz, susam
 
Nadev: sir, šunka, kačkavalj, ljutenica, ajvar po želji...
 
Priprema:
 
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna, pa ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.
 
Izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, mleko, vodu i ulje i zamesiti mekano testo. Po potrebi dodati još brašna da se testo ne lepi za ruke.  Sve fino ušuškati i pokriti, pa ostaviti na toplom da naraste oko 1 h.
 
Testo zatim razviti u pravougaonu koru i narendati 125 g margarina ili premazati u tankom sloju. Uviti u rolat i ostaviti još 15-tak minuta da malo odmara. 
 
 
Za to vreme pripremiti nadev: 200 g šunke sitno iseckati i i zmešati sa 2-3 kašike milerama. Možete staviti i neki drugi nadev po želji, sir ili u manje komadiće viršli (u originalnom receptu).

Rolat iseći najpre na 5 delova, a zatim svaki podeliti na još 5 manjih šnitica. Oblikovati loptice, svaku rastanjiti malo na dlanu i staviti po kašičicu fila. Sve lepo zatvoriti da nadev ne iscuri prilikom pečenja i ređati u podmazan pleh prečnika 28 cm.

Ostaviti da testo još malo odmara dok se rerna zagreje, a zatim premazati žumancetom umućenim sa malo mleka i posuti susom ili kimom po želji. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-40 minuta. Po potrebi pokriti papirom da ne izgori previše. Sačekati da se malo prohladi, pa pažljivo izvaditi na tanjir.... prijatno grickanje!:))


Napomena: napravila sam par manjih izmena u odnosu na originalni recept, stavila sam 1 kašičicu soli u testo, umesto dve, mislim da je na ovu količinu brašna to sasvim dovoljno a i sam fil je dosta slan. Nisam stavljala prašak za pecivo kako je navedeno, nekako mi je bilo suvišno pored kvasca i lepo je sve naraslo.

Ako budete rendali margarin treba ga prethodno malo rashladiti jer će ići lakše, ali može se sasvim fino premazati u tankom sloju ako je sobne temperature. Možete narenadati i 100 g kačkavalja preko margarina kako stoji u originalnom receptu ili ga čak staviti u fil.

Kad budete oblikovali loptice, lakše ćete to učiniti ako svaku blago premesite jer će zbog margarina prilično kliziti. Možete čak ostaviti i tako isečene šnitice i samo ih malo rastanjiti pre stavljanja fila, pa onda sve zamotati kao rolatić i biće vrlo dekorativne kad se ispeku. Videla sam da to lepo izgleda na isprobanim receptima na Coolinarici, pa ću probati sledeći put.:)


Napomena za blogere: ne znam da li ste već imali problema sa spam porukama i raznim reklamama za strane sajtove (pay day, loan, battery i sl.) koje se obično ostavljaju u vidu anonimnih komentara. Juče sam sasvim slučajno otkrila gomilu takvih reklama na blogu, sve su bile ostavljene pre desetak dana ispod različitih postova, ali istog datuma i u isto vreme što znači da je urađeno automatski (obrisala sam ih već preko 30 do sada, uhhhh...).

Tako da sam zbog toga rešila da promenim opcije za ostavljanje komentara i neće više biti moguće ostavljati ih anonimno, već samo preko OpenID, tako da ukoliko već imate otvoreni profil negde na netu, to neće predstavljati ni najmanji problem kao ni do sada.:)

Ako nešto slučajno ne bude štimalo, molim vas da mi javite, pa da to onda mogu ispraviti. Ako možda imate i neki dobar savet kako izaći na kraj sa reklamama, napišite mi svakako, biću vam veoma zahvalna.:))

Želim vam lepu i kreativnu nedelju i uživajte u ovim toplim, prolećnim danima!

 

петак, 19. април 2013.

Kolačići od kokosa - 3 recepta:)


Nadam se da volite kokos?:) Danas ćemo napraviti tri različita kolačića od jednog testa, za početak možete napraviti smesu i od pola mere, tek toliko da vidite da li će vam se dopasti. A onda možemo zasući rukave i malo se igrati u kuhinji, ali najbolje da krenemo redom.:)))
 
Kuglice od kokosa

 
 
Sastojci za osnovno testo: 225 g brašna, 80 g kokosa, 80 g šećera, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, malo naribane limunove korice, 2 jaja, 30 g otopljenog maslaca, 5-6 kašika  mleka
 
Priprema:
 
Izmešati brašno, kokos, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i dodati malo naribane limunove korice. Otopiti maslac na tihoj vatri i sipati u pripremljenu smesu. Zatim, dodati jaja i malo mleka koliko je potrebno da se sve fino zamesi.
 
Oblikovati loptice veličine zrna grožđa i ređati ih na pleh preko masnog papira. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-tak minuta tek toliko da dobiju finu boju.:)
 
 
Korpice od kokosa sa karamelom
 
 
Fil od karamela: 170 ml kondenzovanog mleka, 30 g maslaca, 1 kašika šećera
 
Glazura: 100 g čokolade, 3 kašike ulja
 
Priprema:
 
Zamesiti prvo testo od kokosa kao u prethodnom receptu. Kalup za mini mafine premazati maslacem. Od testa oblikovati male kuglice i svaku utisnuti u što tanjem sloju u kalupić tako da se obloži sa svih strana. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 8-10 minuta, tek toliko da korpice blago porumene na ivicama.
 
Kad se korpice ispeku, pažljivo ih izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohlade.
 
 
Dok se korpice hlade, pripremiti fil od karamela: na tihoj vatri zagrejati  kondenzovano mleko, maslac i šećer. Kad provri smanjiti temperaturu i kuvati 8-10 minuta uz neprestano mešanje. Skloniti sa ringle da se malo prohladi.
 
Ovom smesom napuniti pripremljene korpice i sačekati malo da se fil ohladi i stegne, pa ih zatim preliti glazurom od čokolade.
 
Napomena: ovde možete pogledati recept kako da sami napravite kondezovano mleko kod kuće.
 
 
Keksići od kokosa sa komadićima čokolade
 
 

Zamesiti testo od kokosa kao u prvom receptu i dodati 100 g seckane čokolade. Oblikovati veće kuglice i blago ih spljoštiti (lepše je kad su keksići tanji). Ređati na pleh obložen folijom i paziti da imaju dovoljno razmaka. Keksiće peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-tak minuta. Dovoljno je da samo malo zarumene na ivicama, a onda uživati u ukusnim keksićima dok čitate omiljenu knjigu.:)
 

Zapečene palačinke sa spanaćem

 
U duhu proleća, nešto nežno i zeleno na meniju - zapečene palačinke sa spanaćem i sirom su fini predlog za jedan ukusan i lagani zeleni ručak. Možda dobijte inspiraciju da ih sutra napravite, može i sa pečurkama, povrćem, piletinom, šunkicom, itd.... sigurna sam da ćete imati još neku finu ideju!:))
 
Sastojci: 10-tak slanih palačinki, 250 g spanaća, 250 g svežeg sira, 2-3 kašike kisele pavlake, malo soli, oko 2 dl mleka, 2 jaja, 50 g naribanog kačkavalja
 
Priprema:
 
Ispecite 10-tak slanih palačinki prema vašem omiljenom receptu. Spanać operite i sitno iseckajte, sir izgnječite viljuškom, dodajte pavlaku i sve zajedno fino sjedinite. Probajte i dodajte malo soli ako je potrebno.
 
Ostavite 2 prazne palačinke na stranu a ostale premažite filom i zamotajte. Složite po 4 palačinke u jednu praznu palačinku, dve dole i dve gore, pa sve pažljivo zamotajte u rolat. Napravite još jedan takav paketić sa preostalim palačinkama.
 
Isecite na šnite debljine 2 cm oba rolata i složite u podmazan pleh. Ako vam je jednostavnije, možete i svaku palačinku iseći posebno na kolutiće i lepo ih složiti u pleh (mogu se čak delimično i preklapati).
 
 
Razmutiti jaja u 2 dl mleka i preliti preko poređanih kolutića. Odgore naribati malo kačkavalja i staviti u rernu da se fino zapeče. Peći na 200 C oko 20-tak minuta. Poslužiti kao toplo predjelo ili lagani ručak uz kiselo mleko... bon appétit!:)
 
 
Ako volite spanać, možda će vam se dopasti još neki od ovih "zelenih" predloga, pogledajte ih na linkovima ispod:


1. Jaja u gnezdu od spanaća
2. Čorbica od spanaća
3. Katmer pita sa sirom i spanaćem (MEZZE, april 2013. str. 21-34.)

понедељак, 15. април 2013.

Štanglice sa kačkavaljem


Ove štanglice su naš omiljeni kućni recept kada treba napraviti neke fine grickalice, mada povremeno dodam još po neki isprobani recept na "favorite" listu.:) U početku sam ih pravila samo sa kačkavaljem (originalni recept iz mamine sveščice:), a onda sam jednom probala da ih napravim sa svežim sirom, pa su nam se dopale. Tako da ih sada pravim na oba načina, zavisi šta se trenutno nađe od sastojaka u frižideru, a vi isprobajte recept koji vam se više dopada.:)

Sastojci: 500 g brašna, 250 g margarina, 250 g feta sira (ili 100 g kačkavalja), 1 ravna kašičica soli, 1 kesica praška za pecivo, 1 žumance, 1 kafena šoljica mleka (75 ml) + 1 belance za premazivanje, 50 ga naribanog kačkavalja

Priprema:

Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati margarin (ili maslac), sir, žumance i malo hladnog mleka, pa zamesiti glatko testo. Možete odmah pripremati ili zamotati testo u foliju i ostaviti pola sata u frižideru.

Testo razviti u četvrtastu koru debljine 1 cm. Belance blago ulupati viljuškom i premazati celu površinu kore, a zatim "izgrebati" viljuškom da se dobiju brazde. Odgore naribati kačkavalj ili neki drugi tvrdi sir po izboru (gauda, ementaler i sl.). Nožem ili točkićem iseći na štanglice jednake veličine (širine 1 cm i  dužine 6-7 cm).


Štanglice poređati u podmazan pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta dok fino ne porumene. Kad se malo prohlade prebaciti ih na ravan tanjir.

Napomena: ako štanglice pravite sa feta sirom (ili svežim sirom) biće mekše, a ako želite da budu prhkije onda testo zamesite sa 100 g naribanog kačkavalja. Od ove mere se mogu ispeći dva puna pleha štanglica.:)


Od istog testa se mogu napraviti i vrlo ukusne perece. Obično prvo napravim štanglice, a testo koje preostane i krajeve ponovo lepo skupim i rastanjim što tanje, pa modlicom izvadim perece. Poređam u pleh i premažem umućenim jajetom, pa pospem susamom, kimom, makom ili sitno seckanim kikirikijem. Sve se zatim kratko peče dok fino ne porumeni, i tako od jednog testa imamo dva različita oblika.

Prijatno grickanje... gric, gric!:)))


I još jedan fini recept koji vam najtoplije preporučujem za probu, a to su ovi Aromatični štapići sa bloga Mimi‘s kingdom. Nama su se najviše dopali u kombinaciji sa kimom i origanom, samo pazite,  skroz su zarazni i vrlooo su ukusni za grickanje!:))))

Hvala Mimi, recept za 5+!


p.s. da ne zaboravim, svi ste pozvani i dobrodosli na prolećni ex-yu blog party kod naše drage Sashkonele na blogu Creative way od life... ponesite samo inspiraciju i pozitivnu energiju, a za grickalice ćemo se snaći!:))))


Musaka i sufle od kelja

  
 
Pre par dana sam malo sređivala starije postove i povezivala neke linkove, pa sam tako primetila da mi fali jedan recept tj. propustila sam da objavim ceo jedan post prošlog meseca. Pa, ako ste se možda zapitali gde se izgubio recept za sufle od kelja u predloženom nedeljnom meniju, evo stiže zajedno u kompletu sa musakom od kelja.:))
 
Musaka od kelja
 
Sastojci: 1 srednja glavica kelja, 1 veći crni luk, 300 g mlevenog mesa, 1 kašičica soli, biber, 2-3 dl mleka, 2 jaja, nekoliko listića kačkavalja
 
Priprema:
 
Odvojiti listove kelja, ukloniti sredinu i iseckati ih na trakice. Kratko ih blanširati u kipućoj i slanoj vodi. Možete ostaviti i cele listove ako više volite, zatim ih ocediti i ostaviti na stranu.  
 
 
U međuvremenu pripremiti nadev, isecekati crni luk i kratko propržiti na malo ulja. Dodati mleveno meso, posoliti i pobiberiti po ukusu, dinstati sve zajedno dok meso ne omekša.

U posudu za pečenje sipati malo ulja i prvo poređati sloj seckanog i blanširanoj kelja, a zatim preko toga staviti nadev. Preko mesa ponovo lepo rasporediti trakice kelja i sve preliti umućenim jajima sa mlekom. Odgore staviti još par listova kačkavalja i zapeći u rerni oko 20-tak minuta. Prijatno!:)
 
  
Sufle od kelja
 
 
Sastojci: 1/2 manje glavice kelja, oko 100 g kačkavalja, oko 100 g pancete, 3-4 jaja, 2 dl kisele pavlake, so, biber, malo seckanog peršuna ili mirođije

Priprema:

Svi navedeni sastojci su dati više orijentaciono i možete ih slobodno prilagoditi ukusu. Odvojiti listove kelja i iseći sredinu, a zatim iseckati na trakice ili kockice. Sve kratko blanširati u slanoj vodi 10-tak minuta, a zatim ih izvaditi i ocediti.

Na malo ulja propržiti kockice sitno seckane pancete tek toliko da fino zamiriše. Skloniti sa ringle i dodati seckanom  kelju. Kačkavalj takođe iseći na sitnije kockice i izmešati sa trakicama kelja i pancetom. Umutiti 3-4 jaja sa kiselom pavlakom i sve preliti preko pripremljenog povrća. Izmešati, pobiberiti i doterati još malo ukus ako je potrebno.

Kalupiće za sufle premazati maslacem i napuniti pripemljenom smesom. Odgore naribati još malo sira i posuti sitno seckanim peršunom ili mirođijom. Staviti u rernu i peći na 200 C oko 20-tak minuta, poslužiti toplo... bon appetit!:)
 

среда, 10. април 2013.

U gostima kod Ivane


Još uvek traje blogerska igrica FBI rukavice  koju je osmislila naša mamajac, zapravo ostalo je još 3 nedelje za istrazivanje bloga koji je izabran najvećim brojem glasova prošlog meseca. Ovog puta su nam na raspolaganju čak dva bloga So i biber i  Dolce fooda (na srpskom i engleskom) koje piše naša draga blogerica Ivana.:)

Njen blog je drugačiji i zanimljiv jer pokušava da nam kroz recepte približi američku kuhinju i običaje s obzirom da već dugi niz godina sa porodicom živi tamo, a isto tako da i njima otkrije delić naše kuhinje kroz izabrane domaće recepte. Uglavnom sam isprobavala recepte sa prvog bloga So i biber i najviše sam se zadržala na odeljku sa slatkišima, kao što se vidi iz priloženih sličica.:)



Iskreno, ne pravim tako često mafine iako taj popularni američki desert u korpicama sve više osvaja i ove prostore. Upravo iz tog razloga odlučila se da isprobam jedan takav recept, naravno sa puno čokolade.:) Recept za čokoladne mafine možete pročitati na Ivaninom sajtu, a evo par malih izmena koje sam napravila: smanjila sam količinu kakaa (50 g)  i proporcionalno tome stavila manje šećera (150 g), nekako mi se učinilo da bi cela mera bila previše.

Mafini su bili odlični, čokoladni i sasvim dovoljno slatki, baš koliko treba. Najlepše ih bilo grickati tople dok su kockice čokolade još polurastopljene u sredini.:)

A za ove lepe tufnaste korpice želim da se zahvalim dragoj Brankici iz NS, kao i na divnom rustičnom bloku za recepte koji se tako lepo uklopio uz ove čokoladne mafine.:)





Aaaaah, ovim kolačićima zaista pristaje jedan tako romantičan naziv! Fina kombinacija lešnika, ruma i čokolade sa "srcem" od kandiranih višanja. Ove bombice ću sigurno praviti još koji put, klik za recept.:)





Morala sam da isprobam i ove kapkejkse jer su tako zanosno izgledali sa "kapicama" od čokolade i kremom od vanile u sredini. Možda su za mrvicu zahtevniji za pripremu, ali je zato krajnji rezultat fini i mekani kolačić koji neodoljivo podseća na naše princes krofnice kad ga zagrizete. Ovde možete pročitati  originalni recept i isprobati ih prvom prilikom.:)

 Baš su nam se dopali!!!





Kad je, pre nekog vremena, objavljen Ivanin recept za Majmunski hleb u magazinu MEZZE, izazvao je opšte oduševljenje svih čitalaca. Još tada sam želela da ga napravim ali nikako da stigne na red, i konačno evo ga sada isproban za igricu.:) Recept pročitajte ovde, veoma je jednostavan za pripremu, a hlepčić mekan i mirisan, zaista ćete uživati u ovim kuglicama uvaljanim u šećer i cimet uz soljicu čaja.:)
Možda sam trebala još malkice da ga ispečem da bi dobio onu finu glazuru karamela, ali plašila sam se da, ako ga ostavim duže u rerni, posle neću moći da ga izvadim iza kalupa. Međutim, nije bilo nikakvih problema sa preokretanjem i sigurno ću ga napraviti još koji put i ostaviti samo koji minut duže u rerni.
Po Ivaninom savetu, izmešala sam prethodno rastopljeni maslac, šećer i cimet, pa sam u tu mešavinu uvaljala kuglice pre pečenja. Ovaj hlepčić je vrlo ukusan i zanimljiv upravo zbog tih loptica koje se lako odvajaju i koje posle sa uživanjem grickate dok gledate film ili čitate omiljene blogove na netu.:)



Možda ćete pomisliti da se ovde radi o klasičnim zapečenim makaronama sa sirom koje smo navikli da spremamo.:) I sama sam tako mislila kad sam pročitala naslov i pitala se šta tu može biti drugačije, ali ipak može. Čuveni američki Mac and cheese nije ipak poput našeg tako omiljenog recepta koji obično pravimo sa svežim sirom, dodamo još koje jaje i sve kratko zapečemo u rerni.

Ovde se makaroni prelivaju bešamelom a svež sir je zamenjen tvrdim sirom, nešto poput našeg kačkavalja. Upravo je takav cheddar sir koji se spominje u receptu i za koji sam morala da potražim dodatno objašnjenje od naše Ivane. To je veoma kalorično jelo ali i uskusno, u originalom receptu pospipa se još mrvicama hleba pre nego što ga stavite u rernu, kod nas je bio posut kockicama pancete i to je samo mala izmena koju sam napravila za ručak.;)




I na kraju recept koji sam zapravo prvi isprobala kad smo se upustili u istraživanje Ivaninog bloga. Znate da volim miris domaćeg peciva, a ovi rustični hlepčići su poput najfinijih francuskih bageta, sa krckavom koricom i mekanom, rupičastom sredinom. Iako je testo potrebno pripremiti nekoliko sati unapred, veoma mi se dopalo tako da sam uskoro ponovila recept i ovog puta od pripremljenog testa napravila tanku fokaču sa ruzmarinom i posula sa malo krupne morske soli.

Ovde možete pročitati ceo recept i najtoplije vam preporučujem da napravite što pre.:))) To je sve što sam stigla da isprobam za ovih mesec i po dana, ali sigurna sam da ću se vratiti još koji put jer je ostalo još puuuuno finih recepata za probu.:))