четвртак, 01. април 2010.

Susam pogaca


U poslednje vreme ne stizem da napravim nesto novo, uglavnom sve spremam po vec poznatim receptima, ali sam zelela da Vam za ovu priliku uoci uskrsnjeg praznika, ponovo otkuckam recept za jednu ukusnu pogacu koja ce zaista biti ukras na Vasem praznicnom stolu. Testo je vrlo fino i mirisno, pa se od ovih sastojaka mogu praviti i neki drugi oblici po zelji.;))

Sastojci: 1 kg mekog brasna, 50 g svezeg kvasca, 2 kasicice soli, 2 kasike sirceta, 2 jaja, 2 kaf.soljice ulja (1,5 dl), 1/2 l mleka; za premazivanje: 1 jaje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati po kasicicu secera i brasna. Od brasna, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesiti srednje meko testo i ostaviti da odmara 20 minuta.
Oblikovati 6 jufkica (loptica), pa svaku razviti u pravougaonu koru i zaviti kao rolat. Uplesti pletenice od dva rolata tako da na kraju dobijemo tri pletenice.


Stranice okrugle modle namazati maslacem a na dno staviti krug od masnog papira, da bismo je kasnije lakse izvadili, pa od sredine spiralno redjati pletenice, krajeve koji se nastavljaju malo podvuci ispod testa. Ostaviti da odmara oko 1 sat.


Pre pecenja premazati umucenom jajetom i posutu susamom. Staviti u donji deo hladne rerne i peci prvih 15-tak minuta na 250 C, a zatim smanjiti na 200 C i peci jos 30 minuta. Na pola pecenja proveriti i po potrebi pokriti papirom.


Gotovu pogacu ostaviti u plehu da se malo prohladi, pa pazljivo izvaditi na tanjir....mmmmm, odolite iskusenju da na odlomite komadic dok se ipak potpuno ne ohladi.;)))

Recept za stampu


19 коментара:

  1. Fantasticna!!! Ja za Uskrs pravim pletenicu i vrlo je slicno testo..Mekana i mirisna ova tvoja pogaca mami da se proba :))

    ОдговориИзбриши
  2. Donijela si proljeće u zaglavlje bloga i prekrasno je, nježno i pastelno.
    Da si majstor u pripremi tijesta znamo odavno, a svaki put se iznova dokazuješ i sveko djelo tvojih ruku je savršenstvo. Pogača je tako divna i mami.

    ОдговориИзбриши
  3. Prekrasna pogača. Što bih ja mogla tako nešto svaki dan.

    ОдговориИзбриши
  4. Uvijek ostanem bez rijči: Izvrsna pogača!

    ОдговориИзбриши
  5. Kako je divna ova pogača, oduševila me izgledom, a mogu samo zamisliti kako je ukusna. :)
    Jako je lijepa i fotka u zaglavlju. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala cure, pogaca je vrlo jednostavna za napraviti i rado vam preporucujem, mozete je napraviti i od 3/4 mere (750 g brasna), jer ovo bude zaista veeelika mera.;))
    A fotkica u zaglavlju je nastala sasvim slucajno, grancicu sam donela kuci iz jedne setnje ali zapravo ne znam o kom se drvcetu radi, pa ako neko zna bila bih mu zahvalna na informaciji...cvetici su vrlo mirisni i nalik tresnji, ali drvo raste prilicno divlje i ima trnje na starijim granama...;))

    ОдговориИзбриши
  7. Samo WOW! Savršeno Lana! I pogača i fotografije i prezentacija!

    ОдговориИзбриши
  8. Prefina ti je ova pogaca, pravila sam je par puta za praznike, bas smo se bili zarazili sa njom. Zaista pravi ukras, uz to preukusan :))

    ОдговориИзбриши
  9. prekrasna je! stvarno ti nema ravnoga kod peciva i minijatura! :)

    ОдговориИзбриши
  10. Pravila sam je prosle godine i FANTASTICNA JE!

    ОдговориИзбриши
  11. elles est superbe et bien réussie, bravo
    bonne journée

    ОдговориИзбриши
  12. Wow wonderful pogaca! I will try it these days! Thanks a lot for the recipe and way of making! Greetings and Happy Easter!

    ОдговориИзбриши
  13. Sta znaci "staviti u donji deo hladne rerne"? Da li zagrijete rernu prije pecenja?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ova pogaca se stavlja u hladnu rernu, pa se tek onda ukljuci i postepeno zagreva. Mozete je slobodno praviti i na uobicajeni nacin tj. staviti testo u prethodnu zagrejanu rernu i onda peci.:)

      Избриши
  14. tradicionalno sam pravila juce za Uskrs ovu vasu divnu pogacu. ona I farbana jaja su uvek centrepiece na nasem stolu. Juce sam dodala rendani puter ( procitala sam u nekom od vasih recepata) i mogu reci da je pogaca bila neverovatna!!!! Ponela sam danas malo parce na posao I dalje je ista kao I juce, samo sto nije topla. hvala lana na svim receptima, Vas I Majin site redovno posecujem I sve sto sam do sada napravila je bilo fantasticno. hvala jos jednom I ako slavite Srecan Uskrs

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Lily, bas ste me obradovali.:)) Svidja mi se i dodatak rendanog putera, verujem da se samo topilo, bas cu isporbati sledeci put... hvala Vam na lepim utiscima i na lepim uskrsnjim zeljama.:) Saljem puno pozdrava i poljubaca!:))

      Избриши