уторак, 23. март 2010.

Sitni kolaci - sweet selection

Na slici: bele trufle, grilijas korpice, marokanci, crno-beli minjoni, zrna kafe

Nekoliko finih ideja za sitne kolace za nastupajuce praznike ili neku drugu priliku. Recepti su vec ranije objavljeni na Coolinarici, a ovo je samo slatki izbor nekih od omiljenih kolacica. Posebno ce lepo izgledati ako se stave u kutiju, ukrase masnicom i obraduje neko ko vam je drag.;)))


Bele trufle


Sastojci: 150 g maslaca, 150 g secera u prahu, 150 g kokosa, 2 vanilin secera, 2 kasike konjaka (ili ruma), 1 kasicica mlevene kafe

Priprema:

Umutiti penasto maslac sa secerom i dodati kokos. Rastvoriti kafu u zagrejanom konjaku i dodati smesi od kokosa. Oblikovati bombice, rashladiti ih i umakati u glazuru od bele cokolade. Kad se glazura stegne, svaku bombicu poprskati sa malo tamne cokolade.

Zrna kafe



Sastojci: 250 g secera, 0,75 dl vode 125 g margarina, 100 g mlevenih oraha, 100 g mlevenog keksa, 90 g cokolade, 1-2 kasicice mlevene kafe

Priprema:

Prokuvati kratko secer sa soljicom vode, kao za bajaderu. Pomeriti sa ringle, dodati margarin i mesati dok se ne istopi. Dodati zatim ostale sastojke: mlevene orahe, keks, kafu i cokoladu. Izjednaciti smesu. Kad se ohladi oblikovati male kuglice, pa u svaku po sredini utisnuti cackalicom crtu da dobije oblik zrna kafe.

 Dobro rashladiti, stavljati u cokoladnu glazuru, vaditi kasicicom i jos jednom po sredini prevuci cackalicom da bi se napravio zarez. Kad se glazura stegne, stavljati u male papirnate korpice.


Crno-beli minjoni


Sastojci: 125 g oraha (ili badema), 125 keksa, 150 g secera u prahu, 150 g margarina, malo secernog sirupa

Za premazivanje: aromaticni pekmez od jagoda

Priprema:

Izmesati sve sastojke da dobijete finu glatku smesu. Po potrebi dodati jos malo secera ili keksa da se ne bi lepila za ruke. Razviti testo debljine 0.5 cm preko povrsine posute secerom u prahu.
Malom okruglom modlicom vaditi pogacice, i spajati po dve finim pekmezom.

Dobro rahladiti pre stavljanja glazure, pa svaku do pola umakati u belu cokoladu i redjati na celofan da se glazura stegne. Posto se bela glazura stegla, ponoviti postupak sa tamnom glazurom i na svaki minjon, pre nego se glazura sasvim stegne, staviti po jedan badem.

Jos jedan nacin da se dekorisu ovi kolacici je da se svaki prelije belom glazurom i napravi tresnjica od kandiranog voca.;))


Grilijas korpice


Sastojci: 250 g lesnika, 200 g secera, 150 g margarina, 100 g cokolade, 70 g suvog grozdja

Za cokoladne korpice: oko 400 g cokolade, oko 70 malih papirnatih korpica

Priprema:

Pripremiti prvo grilijas: otopiti secer kao karamel, dodati lesnike, i sve preruciti na nauljeni tanjir. Kad se ohladi, usitniti u avanu ili samleti. Odvojiti oko 50 g na stranu za dekoraciju.
Izmesati preostali grilijas, suvo grozdje, margarin i rastopljenu cokoladu. Staviti u frizider da se stegne radi lakseg oblikovanja.

U medjuvremenu napraviti korpice od cokolade: rastopiti cokoladu na tihoj vatri, i cetkicom premazivati unutrasnjost papirnatih korpica. Kad se stegne prvi sloj cokolade, premazati jos jednom rastopljenom cokoladom.

Od grilijas smese praviti male kuglice i svaku stavljati u korpicu od cokolade, ali to je najbolje uciniti dok se drugi sloj jos nije stegao. Tako ce kuglice ostati fino spojene sa korpicom. Na kraju, svaku kuglicu u korpici uvaljati u usitnjeni grilijas koji smo ostavili na stranu. Pazljivo skinuti papirnatu korpicu.

42 коментара:

  1. grilijas korpice su me odusevile, prefine su i izgledaju fenomenalno, kao i zrna kave, a u ove ostale sto nisam probala uopce ne sumnjam i samo mi ostaje da i njih isprobam...predivni su svi do reda!!!

    ОдговориИзбриши
  2. ja sam do sad probala samo bele trufle i hbila oduševljena, a već se dugo spremam i zrna kafe napraviti. mislim da će one doći na red za uskrs. prava si majstorica :)

    ОдговориИзбриши
  3. Fantazija, neznam dal sam propustila ali interesuju me crno beli minjoni

    ОдговориИзбриши
  4. grilijas korpice odlične i tako fine,da zaista tko bi odbio ovakav poklon..

    ОдговориИзбриши
  5. Majstorice sve je fenomenalnoa a meni ostaje samo izvaditi ruke iz džepova i to napraviti!

    ОдговориИзбриши
  6. Ne skidam oči s tih slikica, prave male umjetničke minijature.

    ОдговориИзбриши
  7. Zaista su umetničke minijature,grilijas korpice su savrsene a zrna kafe su znam pravi hit!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Kraljice sitnih kolaca sve izgleda potpuno fantasticno! Svaka ti cast :)

    ОдговориИзбриши
  9. Neke od ovih tvojih sitnih kolača sam isprobala jer su ih neki moji poznanici radili i mogu ti reći da sam oduševljena. Moj favoit su zrna kave i moram ih konačno sama napraviti. :)
    U ovom području sitnih kolača ti nitko nije ravan. :)

    ОдговориИзбриши
  10. Prekrasni kolačići, ne znam koji mi bolje izgleda, a prvi izbor za isprobavanje stavljam na crno-bele minjone :) . Bravo za ovu divnu izvedbu i slike !!

    ОдговориИзбриши
  11. Odavno tvoje sitne kolače imam spremljene u poseban folder. :)Definitivno si kraljica pladnja s kolačićima za sve prigode! :)Ovaj izbor ti izgleda savršeno.

    ОдговориИзбриши
  12. ma ti si majstorica za ove sitne kolačiće, nemam riječi koliko su divni!

    ОдговориИзбриши
  13. ideales
    exquisitos
    maravillosos

    me comería uno o dos

    saludos

    ОдговориИзбриши
  14. изгледа одличноНадам се да сам правилно написане)добар викенд

    ОдговориИзбриши
  15. Znaš šta Mignonne, da umem da se stidim sad bih se postideo. Eto tako to izgleda ...nisam mislio da komentarišem, ali brate bilo bi uvredljivo proći pored ovih minjona i ne uputiti komplimente umetniku. Bravo MAJSTORE.

    ОдговориИзбриши
  16. O kako ovo izgleda savrseno slatko i simpaticno. Pa ko ne bi zeleo da proba!

    ОдговориИзбриши
  17. @mignonne: Tvoj recept Zrna kafe sam juce videla na Just good food... i napravila! Stvarno divan recept. Malo sam "prilagodila" recept, jer neke od sastojaka ne jedem. Kada budes imala vremena, pogledaj. Hvala na odlicnom receptu! I ovu drugi kolacici ti izgledaju prelepo!

    ОдговориИзбриши
  18. odraz prefinjene osobe s prefinjemin uuksom


    maja

    ОдговориИзбриши
  19. Postovana Mignonne, :)
    nisam vicna pravljenju kolaca, i nemam puno iskustva, pa moram da postavim pitanja koja nisu nesto pametna. :) Kod kolacica-zrna kafe, ide kasicica dve turske kafe?
    I pitanje za crno bele minjone- pominje stavljanje secernog sirupa, misli se da se malo uspinuje secer ili....? Hvala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jelo, pitanja su sasvim na mestu.:) U "kafice" obicno dodajem mlevenu kafu, znaci ne kuvanu, vec obicnu kafu u prahu. Mozete slobdno staviti i instant kafu po ukusu ili recimo kesicu capuccina po zelji.
      Da, za crno-bele minjone treba prethodno uspinovati malo secera sa vodom, mozete koristiti i sirup iz slatka ili cak dodati jedno sveze jaje da bi se smesa lakse zamesila.:) p.s. tu sam za sva dodatna pitanjca... veliki pozdrav!:)

      Избриши
  20. .....onda da ih odmah postavim! :D U receptu za "kafice" pise da ide 80 g cokolade- da li cokoladu treba otopiti pre toga? Mozete li mi jos samo reci koliko otprilike secera sa koliko vode da uspinujem kod minjina i da li i u belu cokoladu stavljate ulje? i da li je kasike ulja uvek mera za 100 g cokolade?
    Ne bih Vas zamarala sa ovolikim pitanjima, ali ide nam slava, pa moram da se pokazem kod svekrve...pa da ne bude.....uh iznenadjenja....da izgleda kao ono da mi bas kolacici idu od ruke :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Idemo redom.:) Coklada se ne mora prethodno otopiti posto se dodaje u toplu smesu, pa ce se vec mesanjem rastopiti.
      Sto se tice minjona, ne treba puno sirupa, mozete uspinovati kaf.soljicu vode i kaf.soljicu secera (2-3 minuta), pa dodavati po malo tek koliko da se zamesi smesa. U cokoladnu glazuru uvek dodajem malo ulja da bila fina i sjajna, na 100 g cokolade obicno je dovoljno staviti 3 kasike ulja (preporucujem belu cokoladu Kronos (pakovana je u prozirno-crvenom celofanu, fina je za bele glazure bez grudvica).
      Kolacice uvek prethodno dobro rashladite (mozete ih zamrznuti) pre stavljanja glazure, onda sve ide sasvim lako i brzo.:) p.s. drzim fige da svi kolacici lepo ispadnu i da sveki padne sa stolice... ne mislim bas bukvalno.:D

      Избриши
  21. Hvala Vam na brzom odgovoru! :) Pravicu se mrtva-hladna. Mirna ruka. Kao zviducem neku pesmicu-laganica. Ako svekrvu i to ne obori, uvek se moze pasti sa stolice ;) :)
    Potrudicu se da mi sve uspe, sad mi je kristalno jasno. :) Pozzzzic

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Ako nesto bas i ne ispadne po planu, uvek mozete reci da je recept upravo takav...:))) salim se, verujem da ce sve biti dobro i da ce gosti uzivati u kolacicima.:)) Puno pozdrava!

      Избриши
  22. savrsenstvooo.. grilaz je pravila prijateljica.. famozne su.. zrna kafe isprobana i uvrstene kao redovno da se prave.. nadam se da ce i drugi doci na isprobavanje.

    ОдговориИзбриши
  23. pozz Pravila bi za svadbu prijateljici ove crno bele minjone al me interesuje koliko je to otprilike šecernog sirupa od koje kolicine secera i vode..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivana, mozete napraviti sirup od 1 kaf.soljice secera i isto toliko vode, stavite da prokuva minut-dva i pomerite sa ringle... sirup dodajte po malo koliko je potrebno da se zamesi testo, nece trebati cela kolicina. Umesto sirupa mozete koristiti i sok od pomorandze a mozete dodati i jedno sveze jaje koje ce isto lepo povezati smesu.:)
      Kolacice svakako dobro rashladite pre stavljanja glazura i onda ce sve vrlo brzo ici... puuno pozdrava!:))

      Избриши
  24. Hvala vam..ma pravim ja inace te kolace koji se vezu sirupom al nekako nemam prestavu koja kolicina na ovaj omjer..da ne bi bili premekani ili se mrvili.A dobra je ideja i sok od narande mozda probam i sa njim. Nisam bas ljubitelj zivih jaja u kolacima.. Hvala vam, javim kako su ispali.. svadba je u decembru pa ima jos.. LP

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da ce sve fino uspeti i da ce gosti biti zadovoljni, drzim fige:)) Veliki pozdrav!:)))

      Избриши
  25. Dobro veče, želela bih da pitam da li korpice od čokolade za grilijaš kolačiće mogu da se naprave ranije. Da li mogu da se zamrznu i da li se promene odmrzavanjem.
    Hvala puno unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Marija, cokoladne korpice mozete napraviti ranije, nema potrebe da ih zamrzavate, jednostavno stavite ih u neku zatvorenu kutiju ili teglu sa poklopcem i kada zatrebaju slobodno koristite.:) Puno pozdrava!:)

      Избриши
  26. Pravila sam crno bele minjone, odlicni su.. posebno su se mladozenji svidjeli..smjesa je bila dosta povezana i bez sirupa al sam dodala malo soka radi smeka.. rastanjila sam tanje pa su ispale sire al nema veze.. iduci put cu malo deblje i vaditi manjoj casicom.. inace su ekstra..nazalost u silnoj frci opet nisam stigla da pravim grilaz korpice mada sam jako zeljela..al bit ce jednom maksuz..one zahtjevaju dosta vremena i paznje a kad se pravi dosta toga tesko se moze stici.. LP Ivana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivana, raduje me da je sve fino uspelo i da su se dragom dopali.:) Od smese za grilaz korpice mozete napraviti i samo bombice i uvaljati u mlevene lesnike, a cokoladne korpice neka ostanu za neki naredni put.:) Hvala puno na javljanju i lepim utiscima!:))

      Избриши
  27. Koliko korpica se dobije od ove smese? Pozdrav!

    ОдговориИзбриши