петак, 05. март 2010.

Francuska supa od povrca



Sastojci: 200 g pasulja, 200 g zute boranije, 4 krompira, vezica zeleni, 2 srednje glavice crnog luka, 1 manja tikvica, 4 paradajza, 1 praziluk, 100 g testenine, so, biber, lovorov list, 4 cesnja belog luka, grancica svezeg bosiljak, 20 cl maslinovog ulja

Priprema:

Pasulj preko noci potopiti u hladnu vodu i sutradan skuvati na klasican nacin. Proprziti na ulju sitno seckan praziluk i crni luk, pa kad postane staklast dodati seckanu sargarepu i ostalu zelen. Kratko prodinstati i dodati paradajz iseckan na kockice koji smo prethodno oljustili. Sve kuvati na laganoj vatri oko 5 minuta.

Dodati zatim pasulj, naliti sa 2 l vode (voda u kojoj se kuvao + jos malo ako treba). Staviti sve ostalo povrce: boraniju, krompir i tikvicu iseckanu na kockice i zaciniti po ukusu. Kuvati oko 30 minuta dok povrce ne omeksa, a zatim dodati testeninu i kuvati jos 15 minuta.

Na kraju, kad je sve skoro gotovo, usitniti beli luk zajedno sa listicima svezeg bosiljka, sipati ulje, malo posoliti i pobiberiti, i sve preliti preko povrca u supi. Posuti sitno seckanim persunovim liscem i posluziti toplo.

Bon appétit!:)

Recept je objavljen u specijalnom posnom izadanju casopisa Hrana i vino, povodom uskrsnjeg posta, a u prodaji je od 15.februara. U ovom broju naci cete pregrst lepih ideja za ukusna posna jela, a saradnice u ovom broju su sve food blogerice Marija , Minja , Ana , Olivera , Dragana , Maja i jos jedna Marija .

4 коментара:

  1. Obožavam ovakve bogate povrtne juhe. One su mi dovoljne za lagani ručak. Predivan recept. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Kao što se može vidjeti i na mojem blogu, ovakve juhe su zakon. Odlično izgleda i znam da je pre fina!

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je mozda receptic koji vise pase u letnje dane, ali verujem da ni sada nije problem naci sve potrebne sastojke...uvek se moze nesto lepo iskombinovati, ali ono sto daje poseban ukus ovoj supici je upravo dodatak svezeg bosiljka na kraju...kad sam je prvi put probala, bila sam jednostavno zatecena koliko taj mali dodatak menja citav utisak, i obicnom povrcu daje potpuno novu dimenziju!;)))

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasna mi je i ne gledam koje je godisnje doba,ona mi prija uvijek !!!:))

    ОдговориИзбриши