недеља, 14. март 2010.

Za dobro jutro:)


Mislila sam da cu ovaj post napisati ranije, ali evo nekako se poklopilo da cete ga ipak citati ujutru.:) Nadam se da ste vec otvorili okice i zelim vam lep pocetak dana uz miris vruuuceg, domaceg hleba, a sada brzo na citanje receptica!;)))
 
Sastojci: 500 g mekog brasna, 1 kasicica soli, 25 g svezeg kvasca, 2-3 dl mlake vode

Priprema: 

Razmutiti kvasac u pola solje mlake vode, sa kasicicom secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju. Od brasna, soli, pripremljenog kvasca i mlake vode zamesiti srednje meko testo. Pokriti ga i ostaviti 30-tak minuta da udvostruci volumen.
 

Ponovo premesiti, oblikovati veknicu i staviti u podmazan pleh. Neka odmara jos 20-tak minuta dok se zagreje rerna. Pre pecenja premazati mlekom i napraviti par zareza po povrsini testa, ako volite rusticni izgled pospite veknicu sa malo brasna. Pecite na 200 C oko 30-35 minuta dok ne dobije lepu rumenu koricu...i to je sve!;)))


A moram vam jos reci kako je nastao ovaj post i zasto upravo ovaj recept, hehe...za sve je kriv lift koji je u kvaru vec drugi dan! Dobro, to i nije tako veliki problem ako se vas stan nalazi na nekom od nizih spratova, ali ako zivite "medju oblacima" i drustvo vam prave laste, to je vec sasvim druga prica.;) A kako mi se nije dalo ponovo ujutru rekreirati po stepenicama gore-dole, lepo sam zasukla rukave i umesila heb, a jos pored toga (kad sam vec bila u elementu:) isprobala sam i fenomenalne Slane uvojke (originalni recept) po receptu nase drage Jafi.

Malo sam modifikovala receptic jer nisam imala sve potrebne sastojke, pa sam umesto kiselog vrhnja u testo stavila krem sir, mogu Vam reci da je bilo odlicno... draga Jafi, hvala puno na divnom receptu!;)))

13 коментара:

  1. Jao, svježi kruh, nema ništa ljepše, nego kad se miris svježeg kruha proširi po stanu, a i šire. Recept mi se sviđa, jasan je i jednostavan. Sutra ujutro kod mene će biti svježi kruh za doruček!

    ОдговориИзбриши
  2. kako je predivan...........nema ništa bolje of finog domaćeg kruha

    ОдговориИзбриши
  3. Prvo hleb, a onda i ovi uvojci..ostala sam bez reci..Predivno je i mirise do mene :))) Pozdrav :D

    ОдговориИзбриши
  4. Predivno izgleda, svaka čast..Savršen!

    ОдговориИзбриши
  5. Već dugo su mi oči otvoren i radim punom parom, eh da me bar netko jutros dočekao s finim domaćim kruhom za doručak. :)
    Prekrasan je! :)

    ОдговориИзбриши
  6. nema ništa ljepše od svježe pečenog kruha, predivno izgleda

    ОдговориИзбриши
  7. Dobar ti dan draga Lana! :)
    Jutro s mirisom svježe pečenog kruha je doista posebno! A tvoj je kao i sve iz tvoje kuhinje upravo savršen.
    Jutros sam podigla poklončić, stigao je i najljepše ti zahvaljujem u Timnino i svoje ime još jednom, za sve! :)

    ОдговориИзбриши
  8. jutro (u mom slucaju rano poslijepodne) ne moze biti bolje uz ovakav savrsen primjerak kruha :) stvarno je predivan!

    ОдговориИзбриши
  9. Nema veze što je već vrijeme za spremati se kući. Neko od narednih jutara moje će drage probuditi miris svježeg peciva i kruha. Neodoljivo...
    Kada sam bila mlađa omiljeni doručak mi je bila bijela kafa, svježe pečeni kruh i maslac koji se topi na kruhu. Mmmmm....

    ОдговориИзбриши
  10. Drago mi je da ovaj kruhic fino zamirisao cak do vas...;))) Nekako smo se navikli da ga kupujemo, pa smo zaboravili koliko je domaci puno sladji od industrijskog, a nije ni zahtevan za pripremu...dovoljno je svega par sastojaka i malo slobodnog vremena.;))
    Drage moje T&T, saljem puno pusaaa..;)))
    Draga Selma, meni je to i sada jedna od omiljenih kombinacija!;)))

    ОдговориИзбриши
  11. skoro da mogu zamisliti kako fino miriše...kruh je divan!

    ОдговориИзбриши
  12. Predivno. Ovo će morati isprobati jer sam sad u fazi pečenja kruhova. Ovo izgleda tako zamamno.......

    ОдговориИзбриши