Verujem da se obicno nedeljom malo vise potrudimo oko rucka, volimo da to bude nekako svecanije i drugacije nego radnog dana, mozda zbog toga sto imamo vise vremena da se posvetimo kuvanju i isprobamo neki novi recept koji ne stignemo uz sve uzurbaniji tempo savremenog zivota.
Mozda je jedan od razloga i taj sto su nam nedeljni ruckovi nekako ostali u lepom secanju iz detinjstva, pa nam je uvek nekako toplo oko srca kada se svi zajedno okupimo oko lepo postavljenog stola, mozda su tu baka ili deka, ili dragi prijatelji koje nismo dugo videli pa zelimo da ih ugostimo i provedemo zajedno ugodno popodne... i zato, evo jednog predloga za fini svecani rucak ako zelite da obradujete vase najblize ili iznenadite goste novim i drugacijim menijem... bon appetit!;))
Sastojci: 1 srednje velicine (od 1,5 kg), 3 snite hleba natopljene u mleku, 2 ulupana jajeta, 1 veca glavica crnog luka, 2 cena belog luka, so, biber, majoran (ko voli), 1 kasika iseckanog persunovog lisca, 2 strugane pilece dzigerice, 3-4 kasike prezle
Priprema:
Pripremiti nadev od svih navedenih sastojaka, crni luk prethodno sitno iseckati i proprziti na malo ulja a zacine prilagoditi ukusu. Pile oprati i posoliti pa napuniti pripremljenim nadevom. Mozda ce biti potrebno i da se usije kuhijskim koncem da nadev ne iscuri prilikom pecenja, a ako vam ostane jos smese, mozete oblikovati loptice koje cemo spustiti pored pileta i sve zajedno peci.
Pile staviti u vatrostalnu posudu, sipati s prsta vode i sve preliti sa malo ulja. Cim pocne da rumeni sa jedne strane, pazljivo okrenuti i poredjati krupno isecen i posoljen krompir, sargarepu iseckanu na kockice, a mozete ubaciti i koji korencic persuna ili paskanata, i one loptice napravljene od viska smese za nadev.
Ukoliko je pile vece, mozda nece moci da se stavi poklopac, tako da pile i povrce treba pokriti folijom da ne porumeni previse, a u toku pecenja vise puta prelivati postojecim sokom. Pri kraju pecenja, skinuti foliju i ostaviti da se jos malo zapece, meso treba da bude mekano i rumeno, a povrce fino mekano i socno.
Servirati na velikom tanjiru sa lepo slozenim delovima pileta, reznjevima nadeva i ukusno rasporedjenim povrcem.
Napomena: nadev cemo najlakse izvaditi ako pile isecemo duz grudne kosti i pazljivo razdvojimo meso, pa zatim nadev isecemo na reznjeve debljine oko 0,5 cm.
Mozda je jedan od razloga i taj sto su nam nedeljni ruckovi nekako ostali u lepom secanju iz detinjstva, pa nam je uvek nekako toplo oko srca kada se svi zajedno okupimo oko lepo postavljenog stola, mozda su tu baka ili deka, ili dragi prijatelji koje nismo dugo videli pa zelimo da ih ugostimo i provedemo zajedno ugodno popodne... i zato, evo jednog predloga za fini svecani rucak ako zelite da obradujete vase najblize ili iznenadite goste novim i drugacijim menijem... bon appetit!;))
Sastojci: 1 srednje velicine (od 1,5 kg), 3 snite hleba natopljene u mleku, 2 ulupana jajeta, 1 veca glavica crnog luka, 2 cena belog luka, so, biber, majoran (ko voli), 1 kasika iseckanog persunovog lisca, 2 strugane pilece dzigerice, 3-4 kasike prezle
Priprema:
Pripremiti nadev od svih navedenih sastojaka, crni luk prethodno sitno iseckati i proprziti na malo ulja a zacine prilagoditi ukusu. Pile oprati i posoliti pa napuniti pripremljenim nadevom. Mozda ce biti potrebno i da se usije kuhijskim koncem da nadev ne iscuri prilikom pecenja, a ako vam ostane jos smese, mozete oblikovati loptice koje cemo spustiti pored pileta i sve zajedno peci.
Pile staviti u vatrostalnu posudu, sipati s prsta vode i sve preliti sa malo ulja. Cim pocne da rumeni sa jedne strane, pazljivo okrenuti i poredjati krupno isecen i posoljen krompir, sargarepu iseckanu na kockice, a mozete ubaciti i koji korencic persuna ili paskanata, i one loptice napravljene od viska smese za nadev.
Ukoliko je pile vece, mozda nece moci da se stavi poklopac, tako da pile i povrce treba pokriti folijom da ne porumeni previse, a u toku pecenja vise puta prelivati postojecim sokom. Pri kraju pecenja, skinuti foliju i ostaviti da se jos malo zapece, meso treba da bude mekano i rumeno, a povrce fino mekano i socno.
Servirati na velikom tanjiru sa lepo slozenim delovima pileta, reznjevima nadeva i ukusno rasporedjenim povrcem.
Napomena: nadev cemo najlakse izvaditi ako pile isecemo duz grudne kosti i pazljivo razdvojimo meso, pa zatim nadev isecemo na reznjeve debljine oko 0,5 cm.