Dobro jutro, dragi moji, da li volite da nedeljno jutro započnete nekim finim, toplim i mirisnim doručkom? Nudim Vam 12 ukusnih razloga za lep početak dana, uz šoljicu kafe, omiljenog čaja ili toplog mleka.:)
Zapravo, ideju za ovaj post pronašla sam kod naše Tamare na blogu
What‘ s for dessert?, gde nam je pre izvesnog vremena servirala najpre
slatki, a potom i
slani doručak. Znam da preko nedelje možda nemamo toliko vremena da provedemo puno vremena u kuhinji, pa nam najčešće parčence tosta sa malo meda ili činjica ukusnih pahuljica sa voém bude sasvim dovoljno da brzo obnovimo energiju.
Ali nekako volim da nedelja bude nešto posebno i tada se obično zavučem u kuhinju, pa zar ima nešto lepše od mirisnog, toplog tek ispečenog peciva. To može biti i kasniji doručak ili fino posluženje kad pozovete komšiluk na kafu.:) U nastavku ćete pronaći par novih recepata i linkove ka već ranije objavljenim receptima na blogu... želim svima vam prijatno nedeljeno prepodne!:)
Kajzerice
Sastojci (za 24 kajzerice): 1 kg mekog brašna, 40 g svežeg kvasca, 2 dl ulja, 2 jajeta + 1 žumance, 2 kašičice soli, oko 5 dl mleka
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa 1 kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.
Izmešati brašno, so, pripremljeni kvasac, ulje i jaja, pa sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da stoji 15-tak minuta a zatim podeliti na 24 jufkice (loptice). Svaku jufkicu dobro umesiti i ostaviti da odmara još 20-tak minuta.
Jufkice poređati u podmazan pleh, premazati žumancetom, po želji posuti susamom i na svaku staviti po malo margarina (veličine kockice šećera). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-tak minuta.
Napomena: testo se može zamesiti uveče i ostaviti preko noći zamotano u foliji u frižideru. Od istog testa se može ispeći i vrlo ukusna pogača. Testo samo malo kružno rastanjiti, oblikovati pogaču i ostaviti u plehu 20-tak minuta da raste dok se rerna ne zagreje. Pre pečenja premazati umućenim jajetom i na par mesta izbockati viljuškom.
Brioši sa čokoladom
Ovo je možda moj omiljeni doručak, fino mirisno pecivo sa toplom čokoladom, može biti i sa Nutellom, pekmezom, pa čak i sasvim prazno.:) Recept pogledajte
ovde , možete ih vrlo brzo ispeći u malim metalnim kalupićima ili napraviti kao saće poput buhtlica.... uživajte!:)
Leptir pecivo
Sastojci: 500 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kafena šoljica ulja (0,75 dl), oko 3 dl mleka, 6 viršli (hrenovki), 100 ga kačkavalja
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati po kašičicu šećera i brašna, pa ostaviti na toplom dok ne ispuni šolju.
Izmešati brašno, so, pripremljeni kvasac, dodati ulje i sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Podeliti na 6 jufkica (loptica) i ostaviti da odmore 15-tak minuta. Svaku juflicu malo rastanjiti, na sredinu staviti po jednu viršlu i zamotati u rolatić.
Zaseći na par mesta (8-10), samo do sredine testa, a zatim naizmenično izvući isečene kolutiće levo i desno (kao na slici). Poredjati u pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta.
Pred kraj pečenja, pecivo izvaditi iz rerne i posuti sa naribanim kačkavaljem, pa vratiti još malo u rernu da se sir fino rastopi. Pre služenja preliti kečapom po želji i servirati toplo... prijatno!:)
Omiljeni recept sa Coolinarike od naše drage Sanje (ili
Ratatouille:).
Ražene kiflice i kajezerice
Sastojci: 250 g raženog brašna, 250 g belog pšeničnog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kafena šoljica ulja (0,75 dl), oko 2 dl vode, 1 kašika meda, 1 kašičica morske soli, 50 g pečenih susamovih semenki, razne semenke za posipanje (kim, mak, ovsene pahuljice i sl.)
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode, dodati kašiku meda i malo brašna. Ostaviti na tolom dok ne ispuni šolju.
U posebnoj činiji izmešati obe vrste brašna, dodati so, ulje, pripremljeni kvasac i pečene semenke susama (ili neke druge po želji), pa sa toplom vodom zamesiti glatko testo. Testo će biti prilično lepljivo, tako da slobodno možete dodati još malo brašna.
Od ovog testa se mogu oblikovati fine kiflice ili kajzerice. Ako se odlučite za kiflice, testo treba podeliti na 3 jufkice, svaku razviti u krug i iseći po 8 trouglica. Zamotati kao kiflice i poređati na pleh. Neka odmaraju još 15-20 minuta dok se rerna ne zagreje.
Pre pečenja, kiflice premazati mešavinom ulja i vode i posuti semenkama po želji. Peći 20-30 minuta na 200 c dok blago ne zarumene na ivicama. Pazite da se ne prepeku jer je testo tamno, pa je teško proceniti kad su sasvim pečene. Gotove kiflice izvaditi na tanjir i prekriti platnenom krpom da malo omekšaju.:)
Od ove mere se može napraviti 24 kiflice ili 12 kajzerica.
Kajzerice
Testo podeliti na 10-12 loptica i oblikovati kajzerice. Poredjati ih na pleh za pečenje, zarezati u obliku krsta i premazati mešavinom ulja i vode. Po želji posuti susamom, kimom ovesenim pahuljicama ili makom. Neka odmaraju još 15-tak minuta dok se rerna ne zagreje, a zatim peći na 200 C oko 25 minuta.
Gotove kajzerice prekriti kratko platnenom krpom da bi malo omekšale. Mogu se grickati fino same ili napraviti ukusni sendviči.... bon appétit!:)
Linkovi za ukusno jutarnje pecivo:
1.
Banice sa sirom
2.
Jelenini đevreci (i još finih receptića na Jeleninom blogu)
3.
Hlepčići sa čokoladom
4.
Pull apart hleb sa začinima i sirom (by Pomoravka)
5. Kajzerice
6. Domaća pita sa sirom (recept uskoro:)
7.
Brioši sa čokoladom
8.
Pekarske kifle (recept na Coolinarici, a uskoro i na blogu:)
9. Leptir pecivo
10.
Kajzerice sa maslinama i orasima (u okviru nedeljnog menija)
11. Ražene kiflice i kajzerice
12.
Penjurlije