уторак, 21. фебруар 2012.

Penjurlije


Dobro jutro, drugari!:)) Konacno nas je sunce malo ogrejalo, ali je ujutru jos uvek hladno, pa evo jednog brzog recepta koji cete cas spremiti za dorucak ili mozda veceru. Recept sam objavila na Coolinarici pre cetiri godine (bas nekako u ovo vreme;), pa da se malo podsetimo... mozda cete zeleti da isprobate.:)

Penjurlije su zapravo fino, dizano testo sa nadevom od sira i cesto se prave u ovom kraju, mozete ih kupiti u skoro svakoj pekari ali i sasvim jednostavno i brzo napraviti kod kuce. Ovo je stari bakin recept koji je doziveo par izmena u medjuvremenu, pa sam zato zelela da ga otkuckam i na blogu. A hvala puno Branki koja mi je dala odlicnu ideju i pomogla da ovo testo sada napravim jos lakse. Ranije sam seckala manje kvadratice i uvijala svaki posebno, ali na ovaj nacin cete zaista vrlo brzo sve zavrsiti.


Sastojci: 1 kg brasna, 50 g svezeg kvasca, 2 kasicice soli, oko 5 dcl mleka, 100 g masti (maslaca ili margarina)

Fil: 400 g svezeg sira, 2 jajeta, malo soli (ako sir nije dovoljno slan)

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom da se aktivira.  Od brasna, soli, pripremljenog kvasca i mlakog mleka zamesiti srednje meko testo, pokriti ga i ostaviti da odmora 15-tak minuta, a za to vreme pripremiti fil od izmrvljenog sira i umucenih jaja.

Razviti testo u cetvrtastu koru (odprilike 40x50 cm) i ravnomerno rasporediti fil preko cele povrsine. Testo iseci na 3 trake i zamotati duzom stranicom u rolatice (ovo je brzi nacin da se pripreme penjurlije;), pa zatim ih iseci na manje parcice duzine 6-7 cm.


U medjuvremenu otopiti na tihoj vatri mast ili maslac (najbolje u nekoj manjoj i plitkoj serpici), pa svako parcence na kratko spustiti do pola u rastopljenu masnocu i redjati na pleh jedno pored drugog. Od ove mere meni je ispalo 20-tak parcica ali nisu svi mogli stati u pleh, pa sam preostale kockice  stavila u jos jedan manji kalup.

Ukoliko je ostalo nesto fila, moze se razrediti sa malo mleka i preliti preko penjurlija. Ostaviti ih da jos malo odmaraju dok se rerna ne zagreje.


Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-40 minuta dok lepo ne zarumene. Posluzite ih tople za dorucak... prijatno!:)))

p.s. penjurlije se vrlo lako odvajaju jedne od drugih i najlepse prijaju uz casu jogurta ili kiselog mleka.:))


35 коментара:

  1. Lana, ovo umakanje u mast, da li se umače donja ili gornja površina? Kao i uvek sve ti je pod konac isečeno i savršeno, bolje nego iz pekare.

    ОдговориИзбриши
  2. Mislim da bi mi se ovo svidjelo u slatkoj varijanti, nisam pretjerani ljubitelj slanog sira.

    ОдговориИзбриши
  3. Volim sir u svakom obliku, tako da i ovo izgleda preprepredobro :)

    ОдговориИзбриши
  4. Jako su ti lepe.U sta si ih ti umakala,u mast,sta preporucujes?Ako upotrebimo sav fil,da li gotove treba preliti sa malo mleka pre pecenja ili ne?Imam sir i moram da ih probam.Hvala na ovako lepom receptu.Slicno kao buhtle.Poz

    ОдговориИзбриши
  5. Sjećam se ovog recepta s Coolinarike i uvijek su me privlačila ova peciva. Prekrasno izgledaju! Morat ću ih jednom prilikom isprobati. Pogotovo sad kad si pojednostavila metodu motanja ovih jastučića :)

    ОдговориИзбриши
  6. mene ovo podsjeća na piroške koje se mogu kupiti u pekarama, a baš ih jako volim. prekrasno su ti ispali, nema lepšeg od svježeg peciva za doručak, i morat ću probati. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Tako fino.. i vruće.. i izgdašno..ma savršeno izgledaju ove tvoje penjurlije ! A slikice, tako čiste i s puno svijetla, divne...mogu misliti kako ti je samo kuća zamirišala i ukućani se veselili ovome!..

    ОдговориИзбриши
  8. Ovaj tvoj recept odavno imam isprintan,i zaista ga moram probati savršeno mi djeluje:)

    ОдговориИзбриши
  9. I na coolki su mi u omiljenima ali dobar mali podsjetnik.

    ОдговориИзбриши
  10. @ Jelena, samo donja strana se umace da se kockice ne bi slepile i da ih kasnije mozemo lakse razdvojiti, ako preostane nesto masnoce moze se preliti i odgore, ali obicno ovo bude sasvim dovoljno.;))
    @ Tamara, mislim da bi se mogle praviti i sa nekim slatkim nadevom, posto su dosta slicne buhtlama, a fino ce mirisati ako se koristi maslac.:))
    @ Marina, hvala!:))
    @ Majo, obicno ih pravim sa mascu ali nisu uopste masne, a odgore se mogu premazati sa mlekom ili preostalom mascu/maslacem, vec kako ko bude radio.:))
    @ Monika, mislim da ce vam se svideti a zaista se brzo naprave.:))
    @ Nevena, moguce je da ovo pecivo ima jos neki naziv, mislim da ih i u Makedoniji slicno zovu (moracu da pitam Norhie;), a eto sada imas receptic za kucnu varijantu.:))
    @ Nado, hvala ti puno, verujem da bi se i tvojima isto dopale.:))
    @ Nely, jedva cekam tvoje utiske!:))
    @ Dilajla, da znas da vise ne stizem ni da pravim neke svoje stare receptice, toliko ima puno finih, novih koji su mi na listi omiljenih i stvarno ne znam kada cu stici da ih sve isprobam.:)))

    ОдговориИзбриши
  11. Po ovome tvome receptu sam ih već pravila i kao i uvijek svima su se svidjele. Da, teško stižemo praviti po starim receptima toliko ima dobrih novih:)

    ОдговориИзбриши
  12. Prekrasno, djeluje bogato i jaaaako privlačno.

    ОдговориИзбриши
  13. simplemente maravilloso,,,ahi mi dieta me mata ..tengo tantas cosas ricas por hacer,,gracias por tus fotos perfectas.

    ОдговориИзбриши
  14. Predivno! Jako volimo peciva punjena sirom... I to u slanoj varijanti. To nam nikada ne moze dosaditi...

    ОдговориИзбриши
  15. Pomalo me podsjećaju na štrukle, a opet znatno drugačije. Krasan recept, jako primamljivo izgledaju. Ja obožavam ovakva jela :)

    ОдговориИзбриши
  16. Pojednostaviti recept a da ostane dobar to je za mene br.1, to je umeće! Imam toliko tvojih recepata na čekanju ali sam odlučila da prvi za mene zabranjeni ipak bude onaj prelepi tart sa makom:-)))

    ОдговориИзбриши
  17. Prelepo i ukusno kako smo i navikli. Verujem da bi i sa slatkim filom bilo odlicno ali prvo cu morati probati ovako slane. Kad sam ugledala sliku odusevila sam se ...sve pod konac,odlicno!

    ОдговориИзбриши
  18. Kao samo dobro izgledaju! Sad bih rado koju gricnula :)

    ОдговориИзбриши
  19. Ja obozavam ova tvoja peciva. Radila sam ih par puta i znam da su odlicna.
    Ispada da ja tebi uvijek pisem hvalospjeve, al moram jer se sa tvojim receptima uvijek odusevim. S tobom sam naucila pravit dizana tijesta, odnosno uz pomoc tvojih recepata kojeg svakog " cuvam" i jako su mi vrijedni.
    Pojednostavljene verzija je nastala u nedostatku vremena, cinilo mi se nekako brze a i urednije, mada urednost za tebe nije problem.
    Svaka ti cast i jos jednom hvala na krasnom receptu.

    ОдговориИзбриши
  20. Izgledaju baš ka male buckice, obožavam ih! Draga, ubrzo će zatoplit, baš se veselim proljeću :)

    ОдговориИзбриши
  21. Ovo je sigurno jedan divan doručak iako bi meni išle u svako doba dana :). odlična peciva Lana i kao i uvijek prekrasno i primamnjivo izgledaju !

    ОдговориИзбриши
  22. Pravila sam ih sinoć i malo sam se bojala da ne budu masne zbog umakanja u rastopljeni puter.Medjutim ta masnoća se ne osjeća! Tijesto je mekano i mirisno,tako da će se ovo pecivo na mom stolu definitivno nalaziti počesto:) Odličan recept, a kako i ne bi kad je bakin! Evo sličice kako je meni ispalo http://kuvaricanatrapezu.blogspot.com/p/fotografije.html

    ОдговориИзбриши
  23. Dragi moji, nadam se da ce vas pravljenje ovog peciva razveseliti i fino ugrejati, nekako nam ovakvi recepti najvise prijaju zimi i kada napolju duva hladan vetar... a veselim se isto kao i vi prolecu, pa cemo onda kuvati nesto laganije.;))

    @ Snjezo, saljem ti veeeliki poljubac!:))
    @ Dunja, hvala puno!:))
    @ Tamara, nadam se da ce jednom doci na red za probu.:))
    @ Vera, ovo je nesto sto bi se tvojima sigurno jako dopalo.:))
    @ Elena, gracias por tu visita!:))
    @ Miki, sad kad posadim tvoje semenke, ima da pravim samo neke fine paste.;))
    @ Tamara, da znas da malkice podsecaju na strukle, mislim da bi ih ti fantasticno napravila.:))
    @ Vesna, jedva cekam da cujem utiske.:))
    @ Andrijana, hvala ti... nadam se da ce ti se dopasti.:))
    @ Sanja, da saljem brzom postom ili ces ti praviti, hhihi...;))
    @ Branka, da znas da sam samo zbog tvojih fotki na Coolinarici morala ponovo da ih pravim, hvala ti puno na odlicnoj ideji i od sada ih samo tako radim.;))
    @ Tihana, hvala puno.:))
    @ Majo, da znas da mi je dosta zime, jedva cekam suuunce!:))
    @ Branka, mislim da bi ovo bio bas receptic po tvojoj meri, mozes slobodno naraviti i manje ili samo jedno jutro iznenaditi tvoje drustvo na poslu.;))
    @ Majo, videla sam slicice na tvom blogu i hvala ti puno sto si ih isprobala, divne su!:)))

    Dragi moji, sve vas puno pozdravljam i zelim lep vikend!:)))

    ОдговориИзбриши
  24. Ja mogu da odolim svim slatkišima, ali ovakva slana peciva me obaraju s nogu! Za penjurlije nisam nikad čula, ali izgledaju prelepo i znam d su sigurno ukusne. E, sad, da li bih ih baš pravila za doručak, ne znam - ukućani bi morali da budu jako fini to da zasluže.
    Uvek uživam da zavirim na tvoj blog i vidim lepote koje pripremaš:) Otkad sam se uključila na Pinterest, lakše mi je da sačuvam recepte koji mi se svidjaju, pa ću početi da te "kačim":)

    ОдговориИзбриши
  25. Draga Lana, verujem da se ukucani ne bi puno bunili da im napravis ovo pecivo, hihih... a moracu da vidim kako izgleda taj Pinterest.;))

    Draga Jafi, hvala ti a kako si ti prava majstorica za fina peciva, onda mi to puno znaci!:)) kiss

    ОдговориИзбриши
  26. Moja svekrva nas je svake nedelje ujutru obradovala sa ovakvim pecivom.Zvala ih je sirnice.Nikada nisam uspela da ih napravim tako lepe kao njene,Koristila je mast. Hvala vam sto ste me podsetili.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Danka, bilo bi mi drago ako receptic pomogne, zaista nisu teske za pravljenje i eto mozda vec uskoro obradujete Vase ukucane.:))) Sve najbolje!:)))

      Избриши
  27. Одговори
    1. Draga Sladjana, hvala puno na isprobavanju i lepim utisicima, drago mi je da je sve fino uspelo.:)) Veliki pozdrav!:))

      Избриши
  28. Dali mozda imate sliku od utapanje u mast?Savrsene su u svakom pogledu

    ОдговориИзбриши
  29. Draga Sonja, nemam takvu fotkicu, ali mozda bih mogla slikati kada ih sledeci put budem pravila... lep pozdrav!:)

    ОдговориИзбриши