понедељак, 11. фебруар 2013.

Pita sa čokoladom

 
 
Danas kuckam još jedan recept, da se malo zasladimo popodne i da ne zaboravim kako sam spremala ove paketiće.:) Dakle, ovo je spoj više recepata koje sam pronašla na netu kad sam tražila pržene pitice sa čokoladom. "Srce" ovog deserta je zapravo fina gusta krema sa čokoladom, nešto poput čokoladnog pudinga. Mislim da bi bilo ukusno dodati i kašiku-dve Nutelle u fil, pa eto samo mala beleška za sledeći put, a sada brzo prelazim na recept da se pitice ne ohlade!:))
 
Sastojci za fil: 2 dl mleka, 80 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 žumance, 2 kašike gustina, 1 kašika kakao praha, 40 g čokolade, 30 g maslaca
 
Sastojci za testo: 150 g brašna, 1/2 kašičice praška za pecivo, prstohvat soli, 50 g maslaca, 1 belance, 1 kašika hladne vode
 
Priprema:
 
Umutiti žumance sa šećerom i vanilin šećerom, dodati gustin, kakao prah i par kašika hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i kad provri, polako sipati umućenu smesu sa šećerom. Kuvati minut-dva i pomeriti sa ringle. Odmah dodati izlomljenu čokoladu i komadić maslaca. Mešati dok se sve fino ne rastopi.
 
Dobićete smesu vrlo sličnu gustom pudingu od čokolade, nemojte pasti u iskušenje da odmah sve poručkate.:) Prekriti folijom i staviti negde na hladno da se fil malo ohladi i stegne, može i u zamrzivač.
 
 
 
Dok se fil hladi, pripremiti testo: izmešati brašno sa praškom za pecivo, dodati malo soli, kockicu maslaca sobne temperature i jedno belance. Po potrebi dodati 1 kašiku hladne vode, pa zamesiti glatko testo. Zamotati u foliju i staviti takođe negde na hladno.

Kad se fil lepo ohladio, posle otprilike sat vremena, možemo početi da pravimo pitice. Testo podeliti na 6-8 delova i svaki tanko rastanjiti u oblik pravougaonika ili kruga. Na sredinu testa staviti po kašiku ohlađenog fila a ivice premazati umućenim belancetom. Preklopiti i viljuškom dobro pritisnuti da se lepo spoji.

 
 
Zagrejati ulje u manjoj posudi, temeperaturu proveramo tako što spustimo dršku drvene varjače u vruće ulje, pa ako se oko nje formiraju sitni mehurići, znači da je ulje dobro zagrejano. Spuštati po jedan ili dva paketića u zagrejano duboko ulje i kratko pržiti sa obe strane dok lepo ne porumene.
 
Paketiće izvaditi na kuhinjski papir da upije višak ulja, a zatim ih posuti šećerom u prahu i odmah poslužiti dok je sve još fino toplo. Mogu se servirati i uz kuglicu sladoleda od vanile... uživajte!:)))
 
Napomena: od ove mere napravila sam 8 malih paketića, čak mi je ostalo i nešto fila za probu.:)
 
 
 

22 коментара:

  1. lana moja draga, ko će te stići i komentirati a kamo li isprobati ove tvoje delicije!? fenomenalno!

    ОдговориИзбриши
  2. Jao ovo mi se mnogo dopada,izgleda mi jako ukusno moram je isprobati.

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Lana ovo je takooo mmmmm :), uh baš bih rado zagrizla u jedan od ovih "paketića", predobro !

    ОдговориИзбриши
  4. Ne mogu im odoljeti ni preko slika, mogu si mislit koliko bi samo pojela da ih imam pred sobom,mmm :)))

    ОдговориИзбриши
  5. O, kako su divne. Baš, baš su fenomenalne.

    ОдговориИзбриши
  6. Joj Lanice kako famozno zgledaju,obavazno ih pravim,jer čokolada i ja smo nerazdvojni:)

    ОдговориИзбриши
  7. Drugari, drago mi je da vam se pitice svidjaju, mislim da cu jos malkice preraditi fil da bi bio tecniji, sledeci put stavljam vise cokolade.;)) Jafi, mislim da bi se mogle peci i u rerni, testo se bas fino rastanji tako da verujem da nece biti problema, ako neko bude pravio neka odmah javi!:)))

    ОдговориИзбриши
  8. ovo je savršeno, divna bogata krema u hrskavom kaputiću!!mljaccc

    ОдговориИзбриши
  9. Lana, ovo je genijalno! Ne da mi se svidja, već bih odmah, ovako sita smazala dve, tri!!! :)

    ОдговориИзбриши
  10. Nešto slično sam pravila letos uz dodatak seckanih jagoda.Bilo je super,ali nisam zapisivala mere,tako da nisam ni objavila recept.Elem,znam da je extra ukusno!

    ОдговориИзбриши
  11. Dragi moji, Zoka sa bloga My pans and pots mi je dala odlicnu ideju, probajte da kao fil stavite zamrznutu Nutellu ili mozda par kockica cokolade, verujem da ce biti fino kad se istopi!:))) Irena, fil sa jagodama mi zvuci vrlo primamljivo, mozda bi mogla da ih "spakujes" u ovo testo jer je lepo raditi sa njim.;))

    ОдговориИзбриши
  12. Juče smo buduća snaha i ja pravile nešto slično ovim tvojim piticamna ali sa ludim testom i bilo je fantastično. Volela bih da isprobam i ove tvoje pitice.

    ОдговориИзбриши