Posle svih keksića i kolačića koje smo pravili prethodnih mesec dana, red je da na blogu objavim i nešto slano.:) Ovog puta napravila sam jedan nadev, a koristila ga u dva različita recepta, za lazanje i gratinirane palačinke. To je zgodan način da se pripremi ručak, pogotovo što se oba jela mogu spremiti unapred i zamrznuti, pa ćemo tako vrlo brzo imati već pripremljeni ručak kad nam zatreba.:)
Kad pravim lazanje, volim da napravim i domaće testo, možete naravno koristiti i kupovno, ali sve zaista bude tako brzo gotovo, da je šteta kupovati gotove listiće (koji baš i nisu tako jeftini), kad se sve već može napraviti kod kuće, osim ako niste baš u nekoj velikoj gužvi i jako gladni.:)
Zapečene lazanje
Sastojci za testo: 350 g brašna, 2 jaja, malo soli, oko 1,5 dl vode
Nadev: 400 g mlevenog mesa, 1 veća glavica crnog luka, 1 šargarepa, so, biber, 1 list lovora, grančica ruzmarina, 2-3 kašike konzervisanog paradajza, 1 dl crnog vina
Bešamel umak: 60 g maslaca, 2 pune kašike brašna, oko 6-7 dl mleka, ravna kašičica soli, malo naribanog muskatnog oraščića, 60 g naribanog parmezana
Priprema:
Od brašna, jaja, soli i malo vode zamesite testo kao za rezance. Ostavite da se odmori 10-tak minuta a zatim tanko razvijte koru (veličine 40x50cm) i točkićem ili oštrim nožem isecite na pravougaonike. Testo se može još malo prosušiti na stolu dok pripremate nadev.
Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk i šargarepu iseckanu na kockice. Dodajte zatim mleveno meso, začine, posolite i pobiberite po ukusu, i dinstajte dok tečnost ne ispari. Na kraju dodajte 2-3 kašike pelata (može i više po želji:) i malo crnog vina, pa sve zajedno kuvajte još par minuta.
Pripremite bešamel tako što ćete na tihoj temperaturi otopiti maslac i dodati brašno, pa zajedno kratko propržiti. Sipajte po malo hladnog mleka i neprestano mešajte sve dok ne dobijete fini umak. Dodajte so i malo naribanog muskatnog oraščića, pa kuvajte još par minuta. Na kraju stavite i naribani parmezan ili neki drugi sir koji će se fino rastopiti.
Testo za lazanje kuvajte u slanoj vodi, spuštajte po par listića i izvadite ih posle 4-5 minuta. Odmah ređajte u pleh za pečenje, red testa pa zatim red fila, a preko mesa sipajte par kašika bešamel umaka. Nije potrebno puno bešamela pošto je testo već prethodno skuvano i mekano. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, neka na kraju bude samo testo koje ćete preliti preostalim bešamelom. Možete naribati još malo sira odgore ako vam je ostalo.:)
Pecite u rerni na 200 C oko 30-tak minuta dok se sve lepo ne zarumeni. Isecite na kocke i poslužite dok je fino toplo... bon appétit!:)
Napomena: kad poređate sve slojeve za lazanje, možete ih tako zamrznuti (pleh prethodno obložite alu folijom, pa kad se lazanje stegnu, samo izvadite zajedno sa folijom i čuvajte u zamrzivaču do upotrebe). Pred ručak, lazanje samo stavite ponovo u pleh i kratko zapecite u rerni.
Gratinirane palačinke
Sastojci: 10-12 slanih palačinki, nadev od mlevenog mesa, umak od paradajza
Nadev: 400 g mlevenog mesa, 1 veća glavica crnog luka, 1 šargarepa, so, biber, 1 list lovora, grančica ruzmarina, 2-3 kašike konzervisanog paradajza, 1 dl crnog vina
Umak od paradajza: 1 konzerva paradajz pelata, 2 češnja belog luka, malo soli
Priprema:
Pripremite palačinke prema omiljenom receptu, 10-tak komada biće dovoljno za jedan ručak.:) Napravite nadev kao u prethodnom receptu i posebno skuvajte umak od paradajza.
Za umak od paradajza samo malo propržite beli luka na ulju, dodajte paradajz pelat, posolite po ukusu i stavite malkice šećera ako volite. Sve dinstajte par minuta dok se umak fino ne zgusne. Sada možete početi sa filovanjem.:)
Na svaku palačinku stavite po kašiku-dve fila, preklopite sa strane i zamotajte kao sarmicu. Palačinke ređajte u podmazan pleh, fino ih ušuškajte, prelijte pripremljenim umakom i stavite u rernu da se kratko zapeku, 15-tak minuta biće sasvim dovoljno.
Gotove palačinke pospite sa malo seckanog peršuna i odmah poslužite... prijatnooo!:))
Napomena: ako volite da palačinke budu blagog ukusa, možete ih preliti i samo kiselom pavlakom umućenom sa jednim jajetom, za koju god varijantu da se odlučite biće svakako ukusne, uživajte.:))