среда, 28. новембар 2012.

Suncokret pogača

 
Dobro jutro, dragi moji... kako provodite ove tople jesenje dane, negde u prirodi, na svežem vazduhu,  u setnji, ili možda već polako prikupljate omiljene recepte, listate kulinarske časopise i obilazite blogove, u svakom slučaju sigurna sam da se nesto fino spremalo ovih dana.:) Ovog puta vam kuckam recept za jednu finu pogaču koju sam pronašla u maminom kuvaru, nekako se ne sećam da je baš nju pravila, pa me je zato kopkalo da je isprobam.:)
 
Kod nas u kući je uvek bila omiljena  Susam pogača tako da se ona najčešće pravila, pogotovo uz fini ručak ili kad je neka svečana prilika. Ali svidela mi se i ova lisnata, "razbarušena" pogača, jer mi je skroz zanimljiva i nesvakidašnja, napravljena je zapravo od kiflica koje su neobično poređane u krug. Recept saljem i kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je , koju ovog puta vodi Natasa sa bloga Shacky kitchen , a zadatak je bio napraviti nešto sa kiselim mlekom.
 
 
 
 
Sastojci: 1 kg brašna, 50 g svežeg kvasca, 2 kašičice soli, oko 3,5 dl mleka, 2 dl kiselog mleka, 4 kašike ulja, 2 jajeta + 1 jaje za premazivanje, malo susama
 
Priprema:
 
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati po 1 kašičicu šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.
 
Izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje, jaja, obično i kiselo mleko, pa zamesiti srednje meko testo. Testo podeliti na dva dela i ostaviti da odmori 5-10 minuta. Zatim, svaki deo razviti u koru (otprilike 30x50 cm).
 
Jednu koru premazati uljem, preko nje staviti drugu koru i još malo rastanjiti zajedno. Sve zaviti u rolat i iseći na trouglove (meni je ispalo 15 komada).
 
 
U podmazan pleh (šerpu) od 4,5 l ređati trouglove u krug sa špicevima okrenutim na gore (na dno pleha možete staviti i krug od masnog papira da bi se kasnije pogača lakše izvadila). Pokriti je i ostaviti da naraste 30-45 minuta. Pre pečenja premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40-tak minuta, po potrebi prekriti papirom da ne izgori previše.
 
Sačekati da se pogača malo prohladi u plehu, pa prebaciti na tanjir ili žicu dok se ne ohladi do kraja... prijatnooo!:))
 
 

субота, 24. новембар 2012.

Prhke kiflice sa pekmezom

 
Nezne, prhke kiflice za jednu izuzetnu osobu, kreativnu mladu damu i velikog romantika u dusi... nasu dragu Nely sa bloga Blue Hortensia, nekako mi bas pasu uz nju i nadam se da ce joj se dopasti.:) Naravno, i vi isto mozete vrlo lako i brzo napraviti ove kiflice, spremiti ih u omiljenu kutiju za keksice i uzivati u nastupajucim praznicima.:)
 
Pre neki dan sam dobila presladak paketic sa divnim, rucno napravljenim, novogodisnjim detaljima... nesto sto bi svaki kreativac samo mogao iskreno pozeleti, eto mene je totalno raznezilo i zelela sam da se na ovaj nacin, makar malkice, zahvalim autorici (zapravo kreativnom timu:) svih ovih divnih detalja koji su napravljeni sa toliko puno ljubavi, paznje i strpljenja!:)
 
 
 
Ovo je jedan fini starinski recept za mekane, ali u isto vreme i prhke kiflice sa pekmezom koje se samo tope kad ih zagrizete... ma, jednostavno ne mozete im odoleti i probati samu jednu!:) Recept sam pronasla u maminoj svesci sa receptima pod nazivom Kosanine kiflice, i znala sam odmah da ce biti dobre iako ih pravim prvi put.
 
Inace, Kosana je bila moja baka sa tatine strane, vrlo rano sam je izgubila, bila sam mala i imala sam svega 2-3 godine, tako da je pamtim najvise sa slika, ali i po divnim receptima koje nam je ostavila i koje smo rado pravili svih godina kasnije, tako da je na neki nacin bila uvek sa nama. Nadam se da ce se i vama dopasti ove kiflice, bas kao sto su i nama, i da cete pozeleti da ih napravite:). Na spisak za nabavku, stavite sledece sastojke:
 
 
Sastojci: oko 500 g brasna, 100 g masti, 150 g maslaca, 25 g svezeg kvasca, 1 dl tople vode, 3 kasike secera, 1 vanilin secer, malo soli, 2 zumanceta, naribana limunova korica... i jos  fini pekmez za filovanje i secer u prahu za posipanje:)
 
Priprema:
 
Razmutiti kvasac u pola solje tople vode sa kasicicom secera i brasna, ostaviti na toplom da naraste. U posebnoj posudi izmesati brasno sa malo soli, dodati secer i vanilin secer, zumanca, mast i maslac, naribati limunovu koricu i na kraju dodati pripremljeni kvasac. Zamesiti glatko testo, oblikovati valjak i podeliti na 6 delova.
 
Testo je vrlo lepo i pogodno za oblikovanje, tako da se ne mora odmarati. Dovoljno je samo svaku lopticu blago pristisnuti, a zatim razviti tanko u krug i podeliti na 8 delova (trouglica).
 
 
Na svaki trouglic staviti po kasicicu fila i zamotati kao kiflicu (koristila sam pekmez od visanja). Bilo bi dobro da pekmez bude nesto gusce ukuvan, da se ne bi razlivao prilikom pecenja (kao meni:), a mozete saviti i krajeve kiflica prema unutra da fil ne iscuri. Redjati na pleh preko masnog papira i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta.
 
Kiflice treba da ostanu svetle i da samo blago porumene po ivicama. Tople kiflice uvaljati odmah u prah secer zamirisan vanilom. Mogu se odmah grickati, samo pazite na vruc pekmez u sredini... prijatno!:))
 

 
Napomena: kiflice se mogu pripremiti unapred i cuvati u kutiji 7-10 dana (mada ne verujem da ce  bas toliko dugo stajati:). Umesto masti mozete koristiti samo maslac ili margarin. Od ove mere se dobije 48 kiflica, sto je dovoljno da se ispece u 1,5 plehu, ali mozete odmah napraviti i duplu meru.:))
 
 

понедељак, 19. новембар 2012.

Bundevaste cimet rolnice by Irena

 
 
Moram da podelim sa vama ovaj recept jer nesto ukusnije nisam skoro probala, prvi put sam pravila testo sa bundevom i totalno sam odusevljena. Znate da vec par postova unazad "kukam" kako ne mogu da nadjem bundeve na pijaci, a sad im je upravo sezona, doduse na par mesta sam videla cele bundeve ali ipak mi je previse da kupim 10-15 kg odjednom.:) Konacno, ovog vikenda chef se vratio sa jednom lepom kriskom jarko narandzaste bundeve (od 4 kg:) i mojoj sreci nije bilo kraja... odmah sam resila da cu isprobati ovaj Irenin recept koji sam vec odavno zabelezila.
 
Iako volim da isprobam nekoliko recepata u okviru blogerske igrice FBI rukavice, pa da ih onda sve zajedno objavim, ovog puta nisam mogla da cekam toliko dugo, vec sam zelela da sto pre podelim sa vama utiske tako da i vi mozete da napravite ove fine, mirisne rolnice.:)
 
Kao sto znate, u toku je istrazivanje Ireninog bloga Sweet & Salty, a kako imamo vremena do kraja decembra, u jednom od narednih postova naci ce se jos neki isprobani recepti. Ovog puta najtoplije preporuke za Bundevaste cimet rolnice, u nastavku prenosim originalni Irenin recept koji je savrsen i  nije nista potrebno menjati.:)
 
 
Bundevaste cimet rolnice


Potrebno za testo:
  • 30gr svežeg kvasca
  • 250ml mleka
  • 50gr omekšalog maslaca
  • 2 jaja
  • 150gr šećera
  • 250gr pirea od bundeve
  • 1/2 kašičice soli
  • oko 800gr brašna
za fil:
  • nekoliko kašika mleka
  • 50-70gr žutog šećera
  • cimet po ukusu
za preliv:
  • 100gr šećera u prahu
  • nekoliko kašika vode
Priprema:


Rastvoriti kvasac u malo toplog mleka sa kašikom šećera i brašna i ostaviti da zapeni.
Posebno pomešati ostatak mleka, maslac, jaja, šećer, bundevu, so i narasli kvasac. Sa brašnom zamesiti testo. U zavisnosti od toga koliko vam je vodenasta bundeva zavisi i količina brašna. Počnite sa 700gr pa dodajte dalje dok ne dobijete mekano, ali ne i lepljivo testo. Pokriti ga i ostaviti da naraste.


Naraslo testo podeliti na dva dela i svaki razvući u veliki pravougaonik. Premazati ga sa malo mleka,posuti šećerom i cimetom.Uviti u rolat i seći parčiće željene debljine. Ređati ih u podmazan pleh, ostavljajući malo mesta između.Ostaviti ih da rastu još pola sata. Zagrejati rernu na 200C i peći rolnice da porumene.Prohladiti ih 10-tak minuta i preliti prelivom.

Za preliv, pomešati šećer u prahu sa nekoliko kašika vode da se šećer otopi i dobijete masu gustine meda.
 
 
Moji utisci: testo je neverovatno mekano i ima divnu narandzastu boju, vrlo se lako oblikuje i milina je raditi sa njim. Mislim da sam cak dodala nesto vise od 250 g pasirane bundeve, ali bilo je sasvim dovoljno na kolicinu od 800 g brasna. A kako je tek fino pocelo da mirise negde na pola pecenja... jedva sam docekala da se ispece do kraja i samo sam virila u rernu.:) Mislim da cu ih uskoro ponovo praviti... Irena, hvala puno na ovom receptu!:))
 
p.s. sve preporuke da isprobate sto pre ove bundevaste rolnice, ako ih mozda jos niste pravili... najlepse prijaju uz soljicu cappuccina!:)
 
I jedan mali jesenji kolaz da upotpuni ovaj fini desert i prenese vam delic jesenje inspiracije iz mog grada (fotkano na keju i u oblizenjme parkicu:).
 
 
 


уторак, 13. новембар 2012.

Slatka kolekcija 2.


Nadam se da vam se dopala prethodna kolekcija kolačića i da ste možda pronašli neke koje biste želeli da napravite za predstojeće praznike (možda ste neke čak i isprobali u medjuvremenu:). I ovog puta, pokušala sam da napravim jedan fini izbor i da obuhvatim od svake vrste po malo, tako da ćete ovde ponovo pronaći 20 slatkih recepata koji zajedno sa prvom kolekcijom čine jedinstvenu zbirku, nadam se da će vam dugo i fino koristiti, a vremenom ćemo je sigurno dopuniti sa novim receptima.:)

U nastavku sledi spisak kolača sa slike i dva nova recepta: Boem kocke (kod mene su trouglići:) i recept za Kuglice sa kikirikijem koji sam vam ostala dužna prošlog puta. Sve recepte, za svaki kolačić posebno, možete pronaći na linkovima ispod (ako neki link slučajno ne funkcioniše, samo mi javite). Posle ovog posta, napravićemo malu pauzu sa kolačima i okrenuti se slanim delicijama, a svima vama zelim puuuno lepih kolačića za predstojeće praznike.:)

Na slici se nalaze (zvezdicom su označeni posni kolači - bez mleka, maslaca i jaja):

1.  Suzice od susama*
2.  Grijaž pomorandža minjoni*
3.  Pijani Isidor
4.  Bombice sa alvom*
5.  Boem kocke (recept u nastavku)
6.  Čokoladne mini korpice
7.  Rum-punč šnite
8.  Grijaž-kesten minjoni*
9.  Čokoladne kuglice
10. Reform kocke
11. Bele trufle
12. Limun štanglice
13. Marokanci* i Grilijaš korpice*
14. Bubamarice*
15. Šeširići*
16. Kesten praline*
17. Limun kocke
18. Voćkice*
19. Toblerona
20. Moka kolutići


Boem kocke



Sastojci:400 g brašna, 2 jaja, 150 g šećera, 50 g margarina, 4 kasike mleka, ½ praška za pecivo, 4 kašike mlevenih oraha, 1 kašičica kakao praha 

Fil: 1 l mleka, 3 žumanca, 250 g šećera, 6 kašika oštrog brašna, 2 vanilin šećera, 250 g maslaca, 80 g čokolade 

Priprema:  

Od navedenih sastojaka zamesiti testo i ispeći 4 kore na poledjini pleha. Peći na 180 C oko 12-15 minuta.

Izmešati žumanca i šećer, dodati brašno i malo hladnog mleka da bi se smesa razmutila. Skuvati krem u preostalom mleku, a kad se ohladi umešati maslac. U jedan deo krema dodati rastopljenu čokoladu. Filovati naizmenično svetlu i tamnu kremu, a korice po potrebi poprskati sa malo mleka ili ruma. Na kraju ceo kolač preliti glazurom od čokolade. Sutradan seckati na kocke ili trougliće.

 
 
Kuglice sa kikirikijem
(kolačići iz Slatke kolekcije 1.)
 
 
 
Sastojci: 200 g pečenog neslanog kikirikija, 200 g alve (halve), 200 g mlevenog keksa, 100 g šećera u prahu, vruća voda
 
Glazura: oko 200 g čokolade (crne i bele), 6 kašika ulja
 
Priprema:
 
Najbolje je kupiti nepečeni kikiriki i potom ga ispeći u rerni, na tihoj temperaturi sve dok blago ne porumeni. Kad se kikiriki malo prohladi, skinuti tanku, braon ljusku i fino ga samleti. Zatim, dodati alvu (prethodno je malo izmrviti), mleveni keks i šećer u prahu. Sve lepo izmešati i ako je potrebno, još malo usitniti alvu da bi se kasnije bolje izmešala sa ostalim sastojcima.
 
Zagrejati kafenu soljicu vode i sipati po malo u smesu, mešajući najpre kašikom da se ne bi opekli, a zatim nastaviti rukom. Dolivati po malo vode sve dok se sastojci fino ne sjedine. Oblikovati kuglice, staviti ih u frižider da se rashlade, a zatim ih preliti čokoladnom glazurom.
 
Za glazuru rastopiti posebno belu i crnu čokoladu sa malo ulja. U belu glazuru dodati par kašičica crne čokolade da bi dobila boju karamela. Preliti kuglice i na kraju ih ukrasiti "čipkom" od rastopljene čokolade tako da se napravi kontrast na kolačićima.:)
 
Napomena: od ove smese se mogu napraviti i ukusne štanglice. Zamesiti smesu kao za kuglice, pa je  rastanjiti preko celofana (oko 1 cm debljine), lepo poravnati i ostaviti preko noći da se malo prosuši i stegne. Sutradan preliti čokoladnom glazurom i seckati na štanglice željene veličine.
 
to be continued...:)

петак, 9. новембар 2012.

Slatka kolekcija 1. (jeste li za neki kolačić?:)

 
Kako nam se priblizava vreme praznika, sigurno će se na vašem stolu naći neki fini kolačići ili možda ukusna tortica. Verujem da svi imamo omiljene kolačiće koji su obavezni deo praznične trpeze, ali neki put volimo da isprobamo i nešto novo. Mislila sam da će jedan ovakav post biti od pomoći da se lakse snađemo i odlučimo za kolačiće koje ćemo praviti, a i da na vreme možemo da nabavimo sve potrebne sastojke i izbegnemo one velike gužve koje su obično u prodavnicama u to vreme.
 
Ovde su posebno izabrani kolačići koji se mogu fino kombinovati, isprobani su puno puta i sigurna sam da će vam se barem neki dopasti.:) Neke recepte već dobro znate, objavila sam ih ranije na blogu i na Coolinarici, tu su i kolačići koje sam pravila prema receptima drugih blogerica, tako da su ispod navedeni svi linkovi. Možda ćete primetiti i neke nove oblike, za njih sam posebno napisala recepte u nastavku, neki kolačići su poznatog sastava ali u novoj formi (recimo Minjoni sa orasima su nekada bile Rum kockice:), a neki će se uskoro naći na blogu u drugom delu kolekcije.:)  
 
Na slici su sledeći sitni kolači (posni su označeni sa zvezdicom):
 
 2.  Bajadera*
 3.  Urmice*
 4.  Lesnik srca*
 8.  Posni minjoni*
14. Isleri
17. Zrna kafe*
18. Kasato stanglice* (u nastavku)
19. Bombice sa kajsijama* (u nastavku)
 
 
Kasato štanglice
 
 
 
Sastojci: 250 g mlevenog keksa, 200 g margarina, 100 g šećera u prahu, 100 g suvog grožđa, 150 g žele bombona, 2 kašike ruma
 
Glazura: oko 100 g crne čokolade i 100 bele čokolade, 6 kašika ulja
 
Priprema:
 
Izmešati mleveni keks i šećer u prahu, dodati seckane žele bombone i suvo grožđe (ako je krupno, malo ga iseckati). Sve izmešati, dodati margarin sobne temperature i 2-3 kašike ruma koliko je potrebno da se smesa fino sjednini.
 
Preko ravne podloge staviti foliju i rastanjiti pripremljenu smesu na 1 cm debljine. Prekriti folijom i ostaviti par sati u zamrzivaču da se malo stegne. Seći na manje štanglice dok je još polusmrznuto, pa ih zatim ostaviti da se potpuno smrznu i dobro rashlade.
 
Štanglice prelivati do pola belom čokoladom, a drugu polovinu crnom čokoladom. Odmah staviti i jednu perlicu na sredinu, dok se čokolada potpuno ne stegne. Kad se glazura osuši, kolačići se mogu staviti u papirnate korpice.
 
Napomena: za glazuru istopiti čokoladu na tihoj temperaturi sa malo ulja, posebno crnu i posebno belu. Posebno treba biti pažljiv kad se otapa bela čokolada i povremeno promešati da se ne naprave grudvice. Ako je glazura suviše gusta, slobodno dodajte još malo ulja.
 
 
Bombice sa kajsijama
 
 
 
Sastojci: 200 g suvih kajsija, 100 g kokosa, 75 g margarina, 50 g secera u prahu, par kasika likera od kajsija, malo naribane limunove korice, na vrh noza cimeta
 
Glazura: oko 200 g bele čokolade, 6 kašika ulja
 
Priprema:
 
Suve kajsije sitno iseckati i preliti sa 4 kašike likera od kajsija. Ostaviti da stoje 1 h i povremeno promešati kad se setite. Zatim, kajsije usitniti u blenderu ili još malo iseckati na dasci. Dodati kokos, šećer u prahu, malo naribane limunove korice, na vrh noža cimeta i sa margarinom zamesiti smesu. Neka odstoji malo u frižideru da se fino stegne.
 
Oblikovati male loptice, redjati ih na ravan tanjir i staviti u zamrzivač da se stegnu. Rastopiti na tihoj vatri belu čokoladu sa malo ulja, preliti bombice i isprskati sa malo rastopljene čokolade u koju smo dodali par kapi prehrambene narandžaste boje. Kad se glazura potpuno osušila, bombice se mogu staviti u papirnate korpice.
 

Minjoni sa kafom




Ovi kolacici su zapravo nastali nastali od jedne fine torte sa kafom koja je omiljena u našoj kući i obično je pravimo za neke posebne prilike ili male svečanosti. U sveščici sa receptima je zapisana kao Mikado torta, ne znam zasto baš tako i zaista nema sličnosti sa onom čuvenom čokoladom sa rižom, ako ste možda na nju prvo pomislili zbog naziva, ali je veoma ukusna.:)

Kafu ne pijem tako često, ali volim ukus kafe u kolačima, pa sam onda razmišljala kako da napravim kolačiće od omiljenog deserta, jer ipak nije tako praktično praviti celu tortu.:) Et voila... svi sastojci su proporcionalno smanjeni i od njih sam napravila minjone, tako su nastali Minjoni sa kafom ili Mikado kockice (možete ih pronaći i u najnovijem broju magazina Mezze, a usput prelistati jos neke fine receptiće ako niste do sada:).

Sastojci za koru:  5 belanaca, 5 kašika šećera, 3 žumanca, 1 ravna kašika brašna, 1 kašičica kaka, 9 kašika mlevenih oraha
Fil: 6 kašika skuvane kafe, 2 kašike šećera, 2 žumanca, 1 kašika brašna, 1 vanilin šećer,  150 g maslaca, 1 štangla čokolade( 20 g)
Fondan:  125 g šećera u prahu,  5-6 kašičica vruće vode, 1/4 kašičice nes-kafe, 1 kašičica limunovog soka, 1 kašičica ulja
Priprema:
Umutite penu od 5 belanaca, dodajte postepeno šećer, žumanca i ostale sastojke. Smesu sipajte u veliki pleh od rerne ( 30×40 cm) koji je obložen masnim papirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Kad se kora ispeče, izvadite je pleha i sklonite papir. Ostavite neka se malo prohladi, a zatim isecite ivice i potom još na tri jednake trake. 

 
Izmesajte 6-8 kašika ohladjene jake crne kafe sa žumancima, šecerom i brašnom. Skuvajte krem i po potrebi dodajte jos malo kuvane kafe. ako vam se učini da je suviše gusto. U topli krem stavite odmah čokoladu da se fino rastopi, a kad se malo prohladi, umešajte i maslac.
Kremu podelite na dva dela i nafilujte dve kore, a gornju koru premažite fondanom.
 
Priprema fondana


Nes-kafu rastvorite u malo hladne vode i razmutite da nema grudvica. Šećer sipajte u činiju i postepeno dodajte vruću vodu uz neprestano mešanje (možete zagrejati u džezvi). Na kraju dodajte kašičicu limunovog soka i malo ulja. Fondan mutite sve dok masa ne postane ujednačena i glatka. Po potrebi dodajte još malo vruće vode ili šećera u prahu dok ne postignete željenu gustinu i odmah prelijte preko kolača.

Fondan pripremljen na ovaj način možete koristiti i za prelivanje sitnih kolača, može ostati bele boje ili ga obojite sa par kapi prehrambene boje u željenu nijansu.:)

 
Napomena: glazuru secite ostrim nozem koji je prethodno potopljen u vruću vodu. Najbolje je prvo obeležiti kocke na fondanu dok se još nije sasvim stegao, da kasnije ne bi pucao kad se osuši. Rastopite malo čokolade, stavite u fišek od papira i odsecite vrh (može i u plastičnu kesicu koju ćete probušiti na jednom kraju), pa na svakoj kockici nacrtajte šaru preko fondana.
 
Ostavite da se glazura potpuno osuši, pa zatim isecite kolač na jednake kockice. Kolač možete i rashladiti, pa će presek lepše izgledati. Gotove minjone na kraju staviti u papirnate korpice .:)
 
 

уторак, 6. новембар 2012.

Calzone (rolat)

 
Oblačno jutro, izmaglica koja se lagano povlači dok otkriva deo po deo brda u daljini, i reka raznobojnih kišobrana koji užurbano klize ulicama još uvek mokrim od sinoćne kiše... tako otprilike izgleda jesenja scena sa mog prozora. I nekako mi je najdraže da se po takvom vremenu zavučem u toplu kuhinju, dok se iz rerne širi prijatan miris testa koje se peče... još malo pa će Calzone rolat biti gotov, a za to vreme brzo kuckam recept. Inspiraciju sam pronasla ovde i dopalo mi se sto nije klasicano preklopljeni Calzone, vec je napravljen kao rolatić. Ako budete želeli da isprobate, tu je  recept: 
 
Sastojci: 450 g brasna, 20 g svezeg kvasca, 1 ravna kasicica soli, 3-4 kasike ulja, oko 2 dl tople vode
 
Nadev: domaci sos od paradajza (ili kecap), kackavalj (trapis, gauda i sl.), dimljena kobasica, malo papricica (po zelji), persun, origano
 
Priprema:
 
Napraviti klasicno testo za pizzu od brasna, kvasca prethodno razmućenog u šolji tople vode, sa malo šećera i brašna, dodati so, par kašika ulja i sa toplom vodom zamesiti srednje meko testo. Neka odmori pokriveno 10-15 minuta, mada se može zamotati u foliju i ostaviti za kasnije u frižideru.
 
Testo podeliti na 3 dela i svaki rastanjiti (ako se odlučimo za rolat onda neka kora bude pravougaonog oblika). Testo premazati sosom od paradajza, ali ne sasvim do ivice, odgore naribati sir i posuti kolutićima dimljene kobasice i sitno seckanim papričicama, dodati začine po želji. Testo preklopiti do pola, pa preostalu trećinu prebaciti odgore i krajeve podvuci ispod rolata (možete uviti i na klasičan način).
 
Zagrejati dobro rernu i staviti da se peče na 200 C oko 20-30 minuta... buon appetito! 
 
 
Napomena: testo možete oblikovati i kao klasičnu preklopljenu pizzu (slika ispod), samo rastanjite u krug, premažite nadevom i preklopite na pola. Nemojte stavljati puno fila da ne iscuri, a ivice testa dobro pristisnite da se ne otvore prilikom pečenja. Pecite oko 20-tak minuta u dobro zagrejanoj rerni i poslužite toplo.:)) 


 

субота, 3. новембар 2012.

Krem čorba od kima

 
Recept za ovu laganu čorbicu pozajmljujem od mog tate ili chefa koji je, kao što već znate od ranije, zadužen za spremanje finih supica i čorbica kod nas u kući, a kako to njemu prilično dobro ide od ruke, obično se ne mešam puno u njegov posao, sve dok ne dodje vreme za degustaciju.:) Ovu čorbicu veoma volimo jer je fina, kremasta i osvežavajuća, posebno prija leti kad su jake vrućine, ali možete je napraviti kad god poželite... kao mi sada.:) Sve potrebne sastojke verujem da imate u kući, a evo šta je sve potrebno za jedan veeeliki lonac:
 
 
 
Sastojci: 2 glavice crnog luka, 2,5 kašike brašna, 2 kašičice kima, 1 kašičica soli, 1 veća kocka za supu, 1 kašičica šećera, 2-2,5 l vode, 3 dl kisele pavlake, sok od 1 limuna, 2 jaja, 25 g maslaca (mini pakovanje), ulje
 
Priprema:
 
Iseckati sitno crni luk i kratko propžiti na malo maslaca i ulja dok ne postane staklast. Dodati brašno i kim, brzo promešati da kim fino zamiriše, pa sipati 2 - 2,5 l hladne vode (prvo sasvim malo, da se brašno razmuti, a zatim sipati preostalu količinu). Kuvati 5 minuta a zatim dodati kocku za supu (onu veliku koja ide na 1 l tečnosti), so ili Vegetu po ukusu i na kraju šećer.
 
Kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati jos desetak minuta. Razmutiti kiselu pavlaku, dodati cela jaja i sok od 1 limuna. Sve fino izjednačiti i sipati u čorbicu pred kraj kuvanja (može i preko cediljke da ne bi bilo grudvica). Kuvati još par minuta i poslužiti toplo.
 
Ova čorbica je vrlo osvežavajuća i ima lepu aromu kima, a fino prija čak i kad je mlaka. Nije potrebno dodavati rezance ili neku drugu testeninu, možete je piti čak i iz solje. Ako volite, slobodno začinite sa još malo pavlake prilikom serviranja... prijatno!:))
 
Napomena: čorbica će biti fina ako se deo luka zameni sa prazilukom, važno je samo sve što sitnije iseckati.:)