Dobro jutro, dragi moji... kako provodite ove tople jesenje dane, negde u prirodi, na svežem vazduhu, u setnji, ili možda već polako prikupljate omiljene recepte, listate kulinarske časopise i obilazite blogove, u svakom slučaju sigurna sam da se nesto fino spremalo ovih dana.:) Ovog puta vam kuckam recept za jednu finu pogaču koju sam pronašla u maminom kuvaru, nekako se ne sećam da je baš nju pravila, pa me je zato kopkalo da je isprobam.:)
Kod nas u kući je uvek bila omiljena Susam pogača tako da se ona najčešće pravila, pogotovo uz fini ručak ili kad je neka svečana prilika. Ali svidela mi se i ova lisnata, "razbarušena" pogača, jer mi je skroz zanimljiva i nesvakidašnja, napravljena je zapravo od kiflica koje su neobično poređane u krug. Recept saljem i kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je , koju ovog puta vodi Natasa sa bloga Shacky kitchen , a zadatak je bio napraviti nešto sa kiselim mlekom.
Sastojci: 1 kg brašna, 50 g svežeg kvasca, 2 kašičice soli, oko 3,5 dl mleka, 2 dl kiselog mleka, 4 kašike ulja, 2 jajeta + 1 jaje za premazivanje, malo susama
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati po 1 kašičicu šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.
Izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje, jaja, obično i kiselo mleko, pa zamesiti srednje meko testo. Testo podeliti na dva dela i ostaviti da odmori 5-10 minuta. Zatim, svaki deo razviti u koru (otprilike 30x50 cm).
Jednu koru premazati uljem, preko nje staviti drugu koru i još malo rastanjiti zajedno. Sve zaviti u rolat i iseći na trouglove (meni je ispalo 15 komada).
U podmazan pleh (šerpu) od 4,5 l ređati trouglove u krug sa špicevima okrenutim na gore (na dno pleha možete staviti i krug od masnog papira da bi se kasnije pogača lakše izvadila). Pokriti je i ostaviti da naraste 30-45 minuta. Pre pečenja premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40-tak minuta, po potrebi prekriti papirom da ne izgori previše.
Sačekati da se pogača malo prohladi u plehu, pa prebaciti na tanjir ili žicu dok se ne ohladi do kraja... prijatnooo!:))