уторак, 13. новембар 2012.

Slatka kolekcija 2.


Nadam se da vam se dopala prethodna kolekcija kolačića i da ste možda pronašli neke koje biste želeli da napravite za predstojeće praznike (možda ste neke čak i isprobali u medjuvremenu:). I ovog puta, pokušala sam da napravim jedan fini izbor i da obuhvatim od svake vrste po malo, tako da ćete ovde ponovo pronaći 20 slatkih recepata koji zajedno sa prvom kolekcijom čine jedinstvenu zbirku, nadam se da će vam dugo i fino koristiti, a vremenom ćemo je sigurno dopuniti sa novim receptima.:)

U nastavku sledi spisak kolača sa slike i dva nova recepta: Boem kocke (kod mene su trouglići:) i recept za Kuglice sa kikirikijem koji sam vam ostala dužna prošlog puta. Sve recepte, za svaki kolačić posebno, možete pronaći na linkovima ispod (ako neki link slučajno ne funkcioniše, samo mi javite). Posle ovog posta, napravićemo malu pauzu sa kolačima i okrenuti se slanim delicijama, a svima vama zelim puuuno lepih kolačića za predstojeće praznike.:)

Na slici se nalaze (zvezdicom su označeni posni kolači - bez mleka, maslaca i jaja):

1.  Suzice od susama*
2.  Grijaž pomorandža minjoni*
3.  Pijani Isidor
4.  Bombice sa alvom*
5.  Boem kocke (recept u nastavku)
6.  Čokoladne mini korpice
7.  Rum-punč šnite
8.  Grijaž-kesten minjoni*
9.  Čokoladne kuglice
10. Reform kocke
11. Bele trufle
12. Limun štanglice
13. Marokanci* i Grilijaš korpice*
14. Bubamarice*
15. Šeširići*
16. Kesten praline*
17. Limun kocke
18. Voćkice*
19. Toblerona
20. Moka kolutići


Boem kocke



Sastojci:400 g brašna, 2 jaja, 150 g šećera, 50 g margarina, 4 kasike mleka, ½ praška za pecivo, 4 kašike mlevenih oraha, 1 kašičica kakao praha 

Fil: 1 l mleka, 3 žumanca, 250 g šećera, 6 kašika oštrog brašna, 2 vanilin šećera, 250 g maslaca, 80 g čokolade 

Priprema:  

Od navedenih sastojaka zamesiti testo i ispeći 4 kore na poledjini pleha. Peći na 180 C oko 12-15 minuta.

Izmešati žumanca i šećer, dodati brašno i malo hladnog mleka da bi se smesa razmutila. Skuvati krem u preostalom mleku, a kad se ohladi umešati maslac. U jedan deo krema dodati rastopljenu čokoladu. Filovati naizmenično svetlu i tamnu kremu, a korice po potrebi poprskati sa malo mleka ili ruma. Na kraju ceo kolač preliti glazurom od čokolade. Sutradan seckati na kocke ili trougliće.

 
 
Kuglice sa kikirikijem
(kolačići iz Slatke kolekcije 1.)
 
 
 
Sastojci: 200 g pečenog neslanog kikirikija, 200 g alve (halve), 200 g mlevenog keksa, 100 g šećera u prahu, vruća voda
 
Glazura: oko 200 g čokolade (crne i bele), 6 kašika ulja
 
Priprema:
 
Najbolje je kupiti nepečeni kikiriki i potom ga ispeći u rerni, na tihoj temperaturi sve dok blago ne porumeni. Kad se kikiriki malo prohladi, skinuti tanku, braon ljusku i fino ga samleti. Zatim, dodati alvu (prethodno je malo izmrviti), mleveni keks i šećer u prahu. Sve lepo izmešati i ako je potrebno, još malo usitniti alvu da bi se kasnije bolje izmešala sa ostalim sastojcima.
 
Zagrejati kafenu soljicu vode i sipati po malo u smesu, mešajući najpre kašikom da se ne bi opekli, a zatim nastaviti rukom. Dolivati po malo vode sve dok se sastojci fino ne sjedine. Oblikovati kuglice, staviti ih u frižider da se rashlade, a zatim ih preliti čokoladnom glazurom.
 
Za glazuru rastopiti posebno belu i crnu čokoladu sa malo ulja. U belu glazuru dodati par kašičica crne čokolade da bi dobila boju karamela. Preliti kuglice i na kraju ih ukrasiti "čipkom" od rastopljene čokolade tako da se napravi kontrast na kolačićima.:)
 
Napomena: od ove smese se mogu napraviti i ukusne štanglice. Zamesiti smesu kao za kuglice, pa je  rastanjiti preko celofana (oko 1 cm debljine), lepo poravnati i ostaviti preko noći da se malo prosuši i stegne. Sutradan preliti čokoladnom glazurom i seckati na štanglice željene veličine.
 
to be continued...:)

33 коментара:

  1. Svaka ti čast draga Lana na 2.dijelu slatke kolekcije. Ovo je baš prava, ne mala, nego velika kolekcija kolačića i za blagdane pa i ranije će se nešto naći na stolu. Još gledam da li bi neke limunkaste ili možda samo čokoladne, ...., u svakom slučaju svi mi se jako sviđaju !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Moze malo od svake vrste, mislim da se gosti (a ni ukucani:) nece puno protiviti.:)))

      Избриши
  2. I ti mi posle kažeš kako objavljuješ recepte da bismo mi pravili? Ja ću samo da se naslađujem očima, jer ovako nešto ne bih mogla da napravim ni za tri života! Bravo, Lana, svaka ti čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Naravno, svi sastojci su precizno otkuckani, a tu sam uvek da pomognem ako negde zaskripi oko pripreme. Hvala ti puno na svemu, nadam se da ce te neki receptic inspirisati da ga ipak isprobas.:))) kiss

      Избриши
  3. Pozdrav :)
    Ja bih samo zelela da pohvalim tvoj sajt, odusevljena sam, sto receptima, sto samom prezentacijom i dobrim instrukcijama.
    Evo listam blog vec satima i vec sam izdvojila par favorita koje cu pokusati da spremim ovih dana.
    Lep pozdrav,
    Barbara

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Barabara, hvala puno na javljanju i bice mi drago ako se nesto nadje na tvom meniju, nadam se na zadovoljstvo ukucana.:)) Puno te pozdravljam!

      Избриши
  4. Draga Lana uvijek zaista zadiviš svojim kolačima, prezentacijama,i prijedlozima koji su malo reći fantastični..i ponovno sam raspamećena pred svim ovim divotama:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nely, volela bih da jedan paketic kolacica moze nekako da stigne do tebe!:)) kiss

      Избриши
  5. Svaka čast na slatkoj prezentaciji. Teško se mogu odlučiti šta je bolje, jer su mi svi zapali za oko...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Zoro, hvala... i meni je nekako lakse da se podsetim, nekada jednostavno zaboravim ili se izgubim u papiricima, ovako su sada svi na broju.:))

      Избриши
  6. Posto je osoba koja ih pravi DIVNA,takvi moraju da joj budu i kolacici,cisto SAVRSENSTVO su!!

    ОдговориИзбриши
  7. Auuuuu, koliko čokolade na jednom mjesto! E to se zove blagdan! Jako lijepa i bez greške napravljena kolekcija!

    ОдговориИзбриши
  8. Kad sam vidjela sliku bila sam očarana. Svaka ti čast na trudu i što si sve ovo pripremila za nas. Sad kad ovo gledam još više priželjkujem Božić. Vidim da ti se sviđaju ovakve "akcije" pa se nadam da ćeš sudjelovati možda i u mojoj kulinarskoj akciji.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Aria, skoknucu do tebe da vidim o kakvoj se akciji radi, ali sve mi se cini da ce mi se dopasti.:))

      Избриши
  9. Vau, kakava prelepa kolekcija. Ostavlja me bez daha. Svaka cast!

    ОдговориИзбриши
  10. Lana, uvek me oboriš s nogu!!!
    Ja još nikad nisam videla toliko lepe kolačiće!
    Nadam se da držiš poslastičarnicu i da i ostali uživaju u ovim lepotama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Nemam jos poslasticarnicu, mozda se jednog dana i to ostvari... do tada, ovo ce biti moja virtuelna vitrina i svi kolacici su slobodni za isprobavanje.:))

      Избриши
  11. Necu misliti o hrani, necu misliti o hrani. Nisam gladna, nisam gladna :)

    Ovo se mora siriti dalje. Kad stignes, svrati da se predstavis i ostalim EX YU bloggerima: http://creactiveallaround.blogspot.com/2012/11/ex-yu-blog-party-pioniri-maleni-in.html

    Slobodno povedi i prijatelje :)

    Aleksandra

    ОдговориИзбриши
  12. Draga Lana,
    Hvala ti na ovoj kolekciji, ali ja stvarno neću moći da živim 400 godina ;)
    Veliki naklon i veliki pozdrav,
    Katarina

    ОдговориИзбриши
  13. predivan je i ovaj post sa kolekcijom prekrasnih sitnih kolačića, svaka čast na trudu i prekrasnim receptima

    ОдговориИзбриши
  14. Ne zna sta je lepse. Kolekcija prvi deo ili drugi deo. Ja sam ranije isprobala neke tvoje lepotice i sad cu da dopunim kolekciju ovim novim sto si objavila pa polako ... :)

    ОдговориИзбриши
  15. <3 ..samo to! zabiljezila sam ih nekoliko i mislim da cu te se sjetiti sa :) dok ih budemo degustirali tokom ovih blagdana..

    ОдговориИзбриши
  16. Divota mila moja Lanice,znas da sam tvoj veliki fan!
    Volim tvoje kolace i cesto ih radim.Predivna kolekcija <3
    Ljubim te i puno pozdravlja. <3

    ОдговориИзбриши
  17. Pravila sam mami za Đurđevdan,između ostalih, i tvoj grilijaš trougao. Od svih kolača (a bilo ih je dosta) ovaj je pokupio najviše pohvala. I zaista je fenomenalan! Nema šta, kraljica si sitnih kolača :*

    ОдговориИзбриши
  18. Draga Irena, bas me raduje da je sve uspelo kako treba, mislim da taj recept jos nisam stigla da otkuckam ovde na blogu, imam ga samo na Coolinarici. Blago tvojoj mami kad joj ti pravis kolace, zelim vam sve najlepse za slavu i saljem puuuno lepih pozdrava!:)))

    ОдговориИзбриши