уторак, 6. новембар 2012.

Calzone (rolat)

 
Oblačno jutro, izmaglica koja se lagano povlači dok otkriva deo po deo brda u daljini, i reka raznobojnih kišobrana koji užurbano klize ulicama još uvek mokrim od sinoćne kiše... tako otprilike izgleda jesenja scena sa mog prozora. I nekako mi je najdraže da se po takvom vremenu zavučem u toplu kuhinju, dok se iz rerne širi prijatan miris testa koje se peče... još malo pa će Calzone rolat biti gotov, a za to vreme brzo kuckam recept. Inspiraciju sam pronasla ovde i dopalo mi se sto nije klasicano preklopljeni Calzone, vec je napravljen kao rolatić. Ako budete želeli da isprobate, tu je  recept: 
 
Sastojci: 450 g brasna, 20 g svezeg kvasca, 1 ravna kasicica soli, 3-4 kasike ulja, oko 2 dl tople vode
 
Nadev: domaci sos od paradajza (ili kecap), kackavalj (trapis, gauda i sl.), dimljena kobasica, malo papricica (po zelji), persun, origano
 
Priprema:
 
Napraviti klasicno testo za pizzu od brasna, kvasca prethodno razmućenog u šolji tople vode, sa malo šećera i brašna, dodati so, par kašika ulja i sa toplom vodom zamesiti srednje meko testo. Neka odmori pokriveno 10-15 minuta, mada se može zamotati u foliju i ostaviti za kasnije u frižideru.
 
Testo podeliti na 3 dela i svaki rastanjiti (ako se odlučimo za rolat onda neka kora bude pravougaonog oblika). Testo premazati sosom od paradajza, ali ne sasvim do ivice, odgore naribati sir i posuti kolutićima dimljene kobasice i sitno seckanim papričicama, dodati začine po želji. Testo preklopiti do pola, pa preostalu trećinu prebaciti odgore i krajeve podvuci ispod rolata (možete uviti i na klasičan način).
 
Zagrejati dobro rernu i staviti da se peče na 200 C oko 20-30 minuta... buon appetito! 
 
 
Napomena: testo možete oblikovati i kao klasičnu preklopljenu pizzu (slika ispod), samo rastanjite u krug, premažite nadevom i preklopite na pola. Nemojte stavljati puno fila da ne iscuri, a ivice testa dobro pristisnite da se ne otvore prilikom pečenja. Pecite oko 20-tak minuta u dobro zagrejanoj rerni i poslužite toplo.:)) 


 

25 коментара:

  1. Jako mi se sviđa ideja calzone rolade. Može se lijepo rezati i npr. poslužiti gostima. A definitivno podržavam ideju provođenja vremena u kuhinji u ove kišne dane!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je isto puno lepsa kao rolada, od sada samo tako radim.:))p.s. drago mi je da nas ima jos istomisljenika.:))

      Избриши
  2. Lana, ma ti si jedna romantična duša. I ja se radujem što je hladnije pa se sad rerna pali, ali mi je jako nezgodno zbog svetla i slikanja, jako. Sve mora da se spremi sabajle da bi se slikanje završilo već oko 11 sati.

    Nije baš isto ali pravila sam nešto slično po Mirjaninom receptu - Stromboli (skroluj malo dole) http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/06/fbi-rukavice-destinacija-sidnej-2deo.html
    Verovatno voliš pečene paprike i imaš ih u zamrzivaču ili u tegli a one su super dodatak. Ja sam uvek za tvoje receptiće, a oni sa testom, e pa ne znam da li su bolji od tvojih kolača, ali je mrtva trka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, sada je problem svetlo za fotkanje, pa onda jurimo da uhvatimo svaki suncani trenutak.:)) Skoknucu da pogledam recept, a super je ideja za pecene praprike...thanks.:))

      Избриши
  3. Meni su ovakvi rolati najlepši za predjelo ili kagani ručak sa zelenom salaticom. Jako lepe slike.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vrlo su zasitni pa posle ne treba ni praviti rucak.:)) p.s. imala sam srecu da ugrabim jedan suncani momenat, mada je celo prepodne bilo oblacno.:))

      Избриши
  4. Uf, miris pizze ili calzonea svejedno, divan je miris i odmah je čovjeku lakše podnijeti kišu i hladnoću. Baš mame ove tvoje divne fotografije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potpuno se slazem s tobom, odmah mi je nekako toplo oko srca kad kuhinju ispuni miris upravo pecenog peciva.:))

      Избриши
  5. Calzone u obliku rolata, e to mi je odlična ideja! :) Kod nas je već danima oblačno, hladno i tmurno vrijeme i imam sličan problem kao Jelena, rado ovakve dane provodim u kuhinji, sve bi nešto pravila i pekla, ali me deprimira što je za slikanje jako nezgodno, totalno sam nezadovoljna rezultatima. Tvoje fotografije međutim, kao da su obasjane suncem, divne!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Izgleda da nas sve spopadne zelja da nesto pravimo kad su ovakvi oblacni dani.:)) Medjutim, danas se sunce na kratko pojavilo, bas kad su se ispekli rolatici, pa sam brzo iskoristila da fotkam.:))

      Избриши
  6. BRAVO ZA MUZIKU! Žao mi je jedino što razumem svaku petu reč:-) Preslušano tri puta, moram da nađem u MP3 formatu!

    Tebi ručak nama zazubice. Što reče Jelena, stvarno je teško odlučiti se šta je bolje slano ili slatko.

    Ja sam jednom pravila ovakav rolat, ne po tvojim merama. Izgleda mi je kečaš bio malo ređi pa se unutrašnjost nije baš lepo ispekla. Da više ne bih reskirala od tada uvek testo prvo premažem maslinovim uljem pa onda kečap...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, ti si zasluzna za muziku, kod tebe sam prvo i spazila taj spot (prevescemo lako tekst ako treba:)) A pamtim uputstvo, znaci prvo ulje pa onda kecap... takooo.:))

      Избриши
  7. Odlična ti je ideja da smotaš sve u rolat.Ide zima,kreću testa,ja na sedmom nebu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam da ce se tebi dopasti ovakve stvari, a mi cemo lebdeti sledeca dva meseca kad se bacimo na istrazivanje tvog bloga.:))) Punoo te pozdravljam!:))

      Избриши
  8. Ovo je jako rizično za mene - sva jela s tijestom pojedem u roku od 3 minute :D A i podsjetila si me na ljeto, možda zbog paradajza, ko zna, ali sad me ovo još više privlači.. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Pronašla sam se u opisu na početku posta, u takve dane volim miris tijesta ili finih keksića. Ne bih imala ništa protiv niti calzone rolata , ideja mi je super, a tvoja izvedba kao i uvijek odlična !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Branka, bas tako, jesen i zima su kao stvoreni za fina peciva.:)) Nadm se da ce vam se svideti rolatic... puno te pozdravljam!:))

      Избриши
  10. Super izgleda! Divne fotografije! Veliki pozdrav! :))

    ОдговориИзбриши
  11. Divna rolada - pizza, ali mi je za oko zapela ona kobasica, uh da mi je komad.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, kobasice su stigle u paketu iz Vojvodine, ali nekako su se fino ovde uklopile.:))

      Избриши
  12. calzone kako god da je smotana meni neodoljiva, predivne su ti fotke

    ОдговориИзбриши