петак, 9. новембар 2012.

Minjoni sa kafom




Ovi kolacici su zapravo nastali nastali od jedne fine torte sa kafom koja je omiljena u našoj kući i obično je pravimo za neke posebne prilike ili male svečanosti. U sveščici sa receptima je zapisana kao Mikado torta, ne znam zasto baš tako i zaista nema sličnosti sa onom čuvenom čokoladom sa rižom, ako ste možda na nju prvo pomislili zbog naziva, ali je veoma ukusna.:)

Kafu ne pijem tako često, ali volim ukus kafe u kolačima, pa sam onda razmišljala kako da napravim kolačiće od omiljenog deserta, jer ipak nije tako praktično praviti celu tortu.:) Et voila... svi sastojci su proporcionalno smanjeni i od njih sam napravila minjone, tako su nastali Minjoni sa kafom ili Mikado kockice (možete ih pronaći i u najnovijem broju magazina Mezze, a usput prelistati jos neke fine receptiće ako niste do sada:).

Sastojci za koru:  5 belanaca, 5 kašika šećera, 3 žumanca, 1 ravna kašika brašna, 1 kašičica kaka, 9 kašika mlevenih oraha
Fil: 6 kašika skuvane kafe, 2 kašike šećera, 2 žumanca, 1 kašika brašna, 1 vanilin šećer,  150 g maslaca, 1 štangla čokolade( 20 g)
Fondan:  125 g šećera u prahu,  5-6 kašičica vruće vode, 1/4 kašičice nes-kafe, 1 kašičica limunovog soka, 1 kašičica ulja
Priprema:
Umutite penu od 5 belanaca, dodajte postepeno šećer, žumanca i ostale sastojke. Smesu sipajte u veliki pleh od rerne ( 30×40 cm) koji je obložen masnim papirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Kad se kora ispeče, izvadite je pleha i sklonite papir. Ostavite neka se malo prohladi, a zatim isecite ivice i potom još na tri jednake trake. 

 
Izmesajte 6-8 kašika ohladjene jake crne kafe sa žumancima, šecerom i brašnom. Skuvajte krem i po potrebi dodajte jos malo kuvane kafe. ako vam se učini da je suviše gusto. U topli krem stavite odmah čokoladu da se fino rastopi, a kad se malo prohladi, umešajte i maslac.
Kremu podelite na dva dela i nafilujte dve kore, a gornju koru premažite fondanom.
 
Priprema fondana


Nes-kafu rastvorite u malo hladne vode i razmutite da nema grudvica. Šećer sipajte u činiju i postepeno dodajte vruću vodu uz neprestano mešanje (možete zagrejati u džezvi). Na kraju dodajte kašičicu limunovog soka i malo ulja. Fondan mutite sve dok masa ne postane ujednačena i glatka. Po potrebi dodajte još malo vruće vode ili šećera u prahu dok ne postignete željenu gustinu i odmah prelijte preko kolača.

Fondan pripremljen na ovaj način možete koristiti i za prelivanje sitnih kolača, može ostati bele boje ili ga obojite sa par kapi prehrambene boje u željenu nijansu.:)

 
Napomena: glazuru secite ostrim nozem koji je prethodno potopljen u vruću vodu. Najbolje je prvo obeležiti kocke na fondanu dok se još nije sasvim stegao, da kasnije ne bi pucao kad se osuši. Rastopite malo čokolade, stavite u fišek od papira i odsecite vrh (može i u plastičnu kesicu koju ćete probušiti na jednom kraju), pa na svakoj kockici nacrtajte šaru preko fondana.
 
Ostavite da se glazura potpuno osuši, pa zatim isecite kolač na jednake kockice. Kolač možete i rashladiti, pa će presek lepše izgledati. Gotove minjone na kraju staviti u papirnate korpice .:)
 
 

10 коментара:

  1. Sviđa mi se i ova mini verzija inače odlične torte.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Od svake tortice se zapravo mogu napraviti fini minjoni, malo fondana ili cokolade odgore, i kao iz neke becke poslasticarnice.:))

      Избриши
  2. E, svaka čast! Ne samo da izvedbi, već i na ovako nesebičnom dijeljenju receptića, pa još i trudu da se to grupiše i da se olakša pristup. :) Ja već odavno pravim ove Vaše divne sitne kolačiće za Novu godinu ili neku drugu svečanost, a sad kad ste ih ovako grupisali i dodali nove, neodoljive slatke zalogaje (ili su mi ranije promakli), to će biti još lakše. Hvala, Lana.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Sevima, hvala puno na javljanju.:) uvek je lepo cuti i povratnu informaciju i raduje me da su se kolacici tako fino odomacili i da su uspesno isprobani, a nadam se da ce se naci mesta za jos neki kolacic na Vasem stolu.:)) Saljem puno lepih pozdrava!:))

      Избриши
  3. ja sam kavopija, a obožavam kavu i u desertima, puno ti hvala za još jedan tvoj prekrasan recept, i detaljan sliko-prikaz!

    ОдговориИзбриши
  4. rijetko pijem kavu, ali s vremenom mi se njezin okus sve više počeo sviđati pa me privlače i kolači sa kavom, divni minjoni

    ОдговориИзбриши