понедељак, 2. јануар 2012.

KuVarijacije: Reform kocke


Dragi moji, nadam se da malo odmarate od svakodnevnih obaveza i da ste se lepo proveli na doceku Nove godine.:) A da bi nam cela godina bila slatka, prvi post pocinjemo sa finim Reform kockicama sa cokoladom i orasima. Njima je pripala cast da budu prvi recept u ovoj godini:)

Recept je sa Majinog bloga Cook and Bakes a odabrali smo ga za probu u okviru nase blogerske igrice KuVarijacije. Kao sto znate, pripremamo recept koji smo izglasali u prethodnom krugu, a Reform kocke su ovog puta dobile najveci broj glasova.:) I mislim da su zaista bile pun pogodak, jer ovo su pravi kolacici za svecane prilike.

Odlucila sam se za oblik stanglica jer su mi ovog puta vise odgovarale, mada su kao kockice (u originalu) potpuno neodoljive.:) S obzirom da je to u osnovi recept za Reform tortu, zaljubicete se u njih na prvi zalogaj. Najlepse su posle dan-dva kada se svi sastojci fino prozmu, tako da ih mozete slobodno napraviti ranije.


Sastojci (za koru): 10 belanaca, 10 kasika secera, 250 g mlevenih oraha

Fil: 10 zumanaca, 10 kasika secera, 1 vanil secer, 200 maslaca, 100 g cokolade

Glazura: 150 g cokolade, 4-5 kasika ulja

Priprema:

Umutiti belanca u cvrstu penu, sipati postepeno secer i na kraju pazljivo umesati mlevene orahe. Ispeci koru u velikom plehu od rerne koji je oblozen masnim papirom. Kad se ohladi, preseci je uzduzno na pola, ali ako zelite da napravite male kockice onda je ostavite celu i nemojte je seci.

Za fil, skuvati zumanca na pari sa secerom, pa pri kraju kuvanja dodati kockice izlomljene cokolade i mesati dok se potpuno ne otopi. Na kraju, umesati u maslac u prohladjeni fil i premazati preko kore. Ako se odlucite da pravite stanglice, odgore stavite drugu polovinu isecene kore i premazite sa tankim slojem fila. Ostavite da se malo ohladi a onda prelijte glazurom od cokolade.:)


Napomena: kolac cete lakse iseci ako se dobro ohladi, a isto tako ako se odlucite za stavljanje glazure ili ih zelite jednostavno uvaljati u mlevene orahe, bice puno lakse to uraditi ako je kolac rashladjen.:)

Recept je kod Maje detaljno objasnjen i necete pogresiti ukoliko se pridrzavate navedenih mera i saveta, nisam nista menjala u sastojcima sem oblika... recept je za svaku preporuku!:)))


20 коментара:

  1. Draga Lana, pre svega želim ti srećnu i uspešnu Novu 2012 godinu! Da ti se sve želej ispune!

    Jako su ti fine štanglice, baš volim kada isti recept ima više formi.....

    ОдговориИзбриши
  2. Lana, Lana, ... fantastično. Ti svemu dodaš onaj tvoj prepoznatljivi "touch" i tako od jednog recepta dobijemo dva fenomenalna: majine kocke i tvoje štanglice!

    ОдговориИзбриши
  3. Bas lepo ovako izgledaju.Ja na zalost nisam uspela sad za igricu da ih odradim,ali sto pre cu.Malo me buni sto se u vruc fil dodaje margarin,a ne u bar prohladjen ili hladan.Ja sam jednom dodala u vruc fil kad sam pravila tortu i fil je bio odvratan.Interesuje me sta da radim kad ih budem napravila?Hvala Lanice!!:))

    ОдговориИзбриши
  4. Volim ove naše igrice,svaka kuvarica je kreativna na svoj način.Nemamo samo reform kocke,nego i štanglice,kockice,okrugle.I tvoja verzija je super! Draga moja,srećna Nova i sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  5. Savršeno! Lana da li si ti izdvajla vodu iz putera ili može i bez izdvajanja?

    ОдговориИзбриши
  6. @ Sanja, hvala puno na lepim zeljama, sve najbolje tebi i tvojima u Novoj godini, ceujemo se!:))
    @ Snjezo, razmisljala sam da li da napravim kockice, ali nekako sam ih ipak zamislila kao stanglice u drustvu sa drugim praznicnim kolacima na tanjiru, tako da sam se na kraju ipak odlucila za ovaj oblik... nadam se da mi Maja nece zameriti.;))
    @ Majo, obicno pri kraju dodajem maslac, ne odmah u vruc fil, nego kada se malo prohladi jer tako mogu lakse da ga izmesam.:))
    @ Irena, i meni je uvek zanimljivo kako jedan isti recept dobije razlicite forme u ovim nasim igricama, idem sada upravo da obidjem vase blogove... hvala ti na lepim zeljam!:))
    @ Jelena, nisam izdavajala vodu, koristila sam maslac umesto margarina (to sam jedino promenila u odnosu na recept), nekako volim da u tortama i finim kolacima osetim ukus maslaca, dok margarin vise koristim za slanise.:))

    ОдговориИзбриши
  7. Prekrasne štangice! Koristan je ovaj podatak s maslacem. Meni je to odvajanje vode izgledalo kao neka nemoguća misija.

    ОдговориИзбриши
  8. Lana definitivno reformka u tvom stilu,sretna nova...

    ОдговориИзбриши
  9. Avaka čast, Lana, savršene su u ovoj tvojoj izvedbi. Još jednom sretna nova godina :)

    ОдговориИзбриши
  10. Bravo Lana, odlična varijacija Reform kocki ! krasno si napravila ove štangice i lijepo ih ukrasila glazurom ! Jako mi se sviđaju !
    Tebi i tvojima želim sve najbolje i Sretnu Novu 2012.-tu Godinu !!

    ОдговориИзбриши
  11. Savršeno si ih napravila i ovako u formi štanglica su isto predivne
    Tebi i tvojima sve najbolje u Novoj godini!

    ОдговориИзбриши
  12. Kao i uvek, odlično izvođenje. Dopada mi se ova varijanta - dve korice, a jedan fil. Veoma zanimljivo, a i korisna ideja - kako da isti recept poslužimo istim gostima, a da uvek budemo novi i neponovljeni :-)

    ОдговориИзбриши
  13. Reforma nam je ostala kao jedna od najlepših starih, klasičnih slatkiša, ali je jako retko pravim. Sad si me i ti inspirisala sa ovim tvojim štanglicama koje, po običaju, izgledaju prekrasno.
    Želim ti srećnu Novu godinu!

    ОдговориИзбриши
  14. Draga Lana, srećna Nova godina i sve najlepše tebi i tvojoj porodici mila :)
    Kocke su prelepe i mogu zamisliti samo kako je divan bio taj tvoj tanjir sa ostalim kolačićima :)))

    ОдговориИзбриши
  15. Dragi moji, hvala vam na lepim zeljama, svako dobro u Novoj godini i jos puuuno ukusnih i mastivitih recepata!:)))

    ОдговориИзбриши
  16. Draga Lana, štanglice su divne, kao i sve što ti napraviš, uopšte :)
    Za Maju - fil ima drugačiju teksturu ako se pravi "vruć" (pročišćena masnoća ide u vruća žumanca, čokolada posle toga), a drugačiju ako se radi "hladan" fil. To su dva načina, a sastav je isti :)

    ОдговориИзбриши
  17. Draga Majo, hvala puno tebi na ovom lepom receptu!:))

    ОдговориИзбриши
  18. Odlicne! Pravila sam ih za moj rodjendan i to bas ovako kao kod tebe kao stanglice jer mi je odgovaralo da ih posluzim na tanjiru sa drugim kolacima.

    ОдговориИзбриши
  19. Ovaj recept mi je baš bio od koristi pre nekoliko dana..sve sam zapisala na blogu..;) Hvala

    ОдговориИзбриши