петак, 27. јануар 2012.

Lisnate korpice sa visnjama


Za dobro jutro ili uz popodnevnu soljicu cappuccina i neku lepu knjigu!:)) Ovo je moja ulaznica za igricu Ajme, koliko nas je koju ovog meseca vodi nasa Tamara sa bloga Bite my cake. Kao "domaci zadatak" i glavnu temu dobili smo visnje i trebalo je nesto pripremiti upravo od njih.:)

I zato evo jednog zgodnog recepta upravo za ove hladne, zimske dane. Naime, lisnato testo je najboilje praviti u hladnoj prostoriji, pa je ovo vreme idealno za ovakve recepte... korpice od domaceg lisnatog testa napunjene sa filom od visanja!:))


Sastojci: 350 g brasna, 1 kasicica soli, 1 kaf.soljica ulja (75 ml), 2,5 kaf.soljice vode (180 ml), 250 g margarina; 1 jaje za premazivanje

Fil: 300 g smrznutih visanja, 3 kasike secera, malo cimeta

Priprema:

Napraviti domace lisnato testo (moze se napraviti dan ranije i cuvati u frizideru). Izmesati brasno, so, ulje i mlaku vodu, pa zamesiti srednje meko testo. Oblikovati lopticu i ostaviti da odmori 5-10 minuta.

Zatim, razviti testo u cetvrtastu koru i odgore narendati 1/3 hladnog margarina. Preklopiti kao na slikama i staviti u frizider da odmora 30 minuta. Postupak ponoviti jos 2 puta sa odmaranjem od 30 minuta.


Testo razviti tanko i iseci na zeljene oblike: za korpice izvaditi krugove precnika 10-tak cm, na sredinu staviti fil od visanja i krajeve preklopiti prema unutra.

Mogu se izvaditi i mali krugovi, pa zatim utisnuti u modlice za mini projice (24 komada). Korpice napuniti filom od voca i prekriti testom koje smo zasekli na par mesta ostrim nozem (slika dole). Premazati umucenim jajetom i peci u prethodno zagrejanoj rerni dok fino ne porumene.


Fil od visanja: visnje posuti secerom, preliti sa pola case vode i dodati 1/2 kasicice cimeta. Sve zajedno kratko kuvati dok sok ne ispari, da se malo zgusne. Ohladiti pre filovanja.

Fil od jabuka: jabuke oljustiti i seckati na sitne kockice. Dodati secer po ukusu i prodinstati na malo maslaca. Pri kraju kuvanja dodati malo cimeta.


Od ovog testa se mogu napraviti i fine lisnate pastetice: testo tanko razviti i podeliti na dva dela, pa jednu polovinu premazati pekmezom od visanja. Drugu polovinu testa iseci lepezastim valjkom ili zaseci nozem na vise mesta da se dobije "resetkasta" kora. Prebaciti je preko fila i sve zatim iseci na kocke zeljene velicine.

Pre pecenja premazati umucenim jajetom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 220°oko 20-tak minuta. Gotove pastetice posuti secerom u prahu... prijatno grickanje!:))


Jos par finih ideja za slanise od domaceg lisnatog testa pogledajte ovde , mozete praviti pastetice, korpice, medaljone, stapice i drugo sitno koktel posluzenje.:))  Ovako pripremljeno pecivo se moze vrlo dobro zamrznuti nepeceno, dovoljno je samo lepo ga poredjati na posluzavnik koji smo prethodno posuli sa malo brasna, a kada se zamrzne moze se prebaciti u kutiju ili cuvati u dobro zatvorenoj kesici.

Kada nam zatreba, pecivo je dovoljno samo ispeci u prethodno zagrejanoj rerni i bice kao da smo ga tog trenutka pravili.:)

22 коментара:

  1. Prihvaćam lisnato sa svim nadjevima, osim višanja koje ne volim. I ove slane ideje su super.

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Tamara, eto dogovoreno, tebi onda saljem sve korpice sa jabukama!:))

    Dear Marus, thank you for visiting my blog...best regards!:))

    ОдговориИзбриши
  3. Kako dobra ideja, ove korpice su mi prekrasne. Ja još uvijek razmišljam???

    ОдговориИзбриши
  4. Mogu ja sve;))))obožavam lisnato testo...ne pravim pitanje:))super recept za napraviti,Hvala Lana:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Mnogo uživam u tvojim fotografijama, tako su romantične i posebne. Današnji predlozi su ti veoma zanimljivi, prosto ne znam za koji bih se odlučila!

    ОдговориИзбриши
  6. Lisnato obožavam i nije mi previše bitno njihovo punjenje, ja ti sve volim! :)
    Fotke su krasne baš kao i post.

    Ugodan vikend:)

    ОдговориИзбриши
  7. Sjajno izgleda! Ovo je kao 3 u 1, jedan recept - tri prezentacije :)

    ОдговориИзбриши
  8. Šta reći a ne ponavljati stalno isto ko papagaj? Neizbežno je - što reče neko 3 u 1, takve kombinacije najviše volim. Zbilja fantastično!

    ОдговориИзбриши
  9. Divno! Volim da pravim domace lisnato testo. Bas uzivam u tome... :) Predivni jastucici...

    ОдговориИзбриши
  10. Dobro jutro, dragi moji... mozete naravno praviti i sa kupovnim testom, ali ovo domace mi je nekako puno lepse i hrskavije, do sada sam ga koristila samo za slane grickalice ali se odlicno pokazalo i za slatkise. Ako ste raspolozeni, mozete odmah napraviti 2-3 ture i zamrznuti za neku sledecu priliku.:))

    ОдговориИзбриши
  11. Lana moja, oduševiš svaki put :) Pa tako i ovaj, hvala ti na sudjelovanju i ovim krasnim kreacijama! Sve jedno bolje od drugog, podsjeća me na fornette koje smo u srednjoj školi kupovali u pekarama, moji najdraži bili su upravo s višnjama :)

    ОдговориИзбриши
  12. Lana zaista ovo sve tako oduševljava, odlično i preukusno izgleda,savršene fotkice..lijep ti pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  13. Kao iz pekare nema šta. pravila sam domaće lisnato a ovo kupovno nešto nemam naviku da kupujem i znam u čemu je razlika. Jeste da treba vremena ali je kućno savršeno. Ova seckalica sa rešetkom ti je mnogo slatka za ovakve stvari.

    ОдговориИзбриши
  14. Savrseni su, neznam za koji bi se odlučila, mada sad gledam ipak za nijansu dajem plus više onim okruglim. Vidi se na fotkama da su premeki!

    ОдговориИзбриши
  15. Domaće lisnato tijesto... Stvarno si neumorna :D Odlične košarice, lisnato i višnje su jako dobar par :)

    ОдговориИзбриши
  16. Pošto su grad preplavile forneti pekarnice ja ova sva lisnata tijesta nazivam forneti:)
    Ali, ovo tvoje se ne može usporediti sa njihovim! Ti si stvarno prava vrijednica!

    ОдговориИзбриши
  17. Mignonne, ako budem otvorila restoran zovem te da budes moj pastry chef.

    ОдговориИзбриши
  18. :)) Moram priznati da ovo sitno pecivo zaista podseca na fornete, neki put ih cak volim da ih kupim kada zamirisu onako fino topli, tek izvadjeni iz rerne.... omiljeni su mi sa kajsijama:))
    @ Dolce fooda, lako cemo se dogovoriti, hihih... ;))

    Puno vas sve pozdravljam!:))

    ОдговориИзбриши
  19. Lana prekrasno !! Kombinacija lisnatoga i višanja mi je uvijek bila neodoljiva, još kada je u ovakvoj prekrasnoj izvedbi.....zbilja divno !

    ОдговориИзбриши