уторак, 20. март 2012.

Lesnik stanglice i srca


Ove stanglice sam prvi put probala kod prijateljice u gostima, napravila ih je njena mama za Bozic i donela da se posluzimo. Secam se kako su samo divno izgledale, tako uredno poredjane na tanjiru, dopale su mi se na prvi pogled a kad sam ih probala, osvojile su me punim ukusom lesnika. Zamolila sam njenu mamu da mi napise recept, ali od tada je proslo nekoliko godina i ja sam potpuno zaboravila na stanglice.

A onda slucajno ovih dana, dok sam pregledala neke stare sveske, iz jedne je nezno ispao presavijen listic i odmah sam ga prepoznala, bio je to upravo receptic za Lesnik stanglice. Od ove mere ne ispadne puno kolacica, pa ako zelite mozete i povecati sastojke, ali sasvim je dovoljno za jedan pun tanjir.:)

Dok je smesa jos bila topla, malo sam se igrala i napunila modlice, pa su tako nastala ova malena srca. Ali mozete jednostavno napraviti i stanglice, vrlo su ukusne i dobicete fine i brze posne kolacice.:)


Sastojci: 150 g secera, 1 dl vode, 125 g margarina, 150 g mlevenih lesnika, 150 g mlevenog keksa

Glazura od cokolade: 50 g cokolade, 1,5 kasika ulja

Fondan: 150 g secera u prahu, par kasika vruce vode, 1/2 kasicice nes kafe, 1 kasicica limunovog soka, 1 kasicica ulja

Priprema:

Prokuvati 1 dl vode sa 150 g secera (oko 3 minuta bice dovoljno, treba da se dobije sirup gustine meda). Pomeriti sa ringle i u vruc sirup dodati margarin iseckan na kockice, mesati dok se ne rastopi. Dodati mleveni keks i mlevene lesnike, sve fino izmesati da se smesa izjednaci.

Stanglice: smesu sipati u manji plitki kalup oblozen masnim papirom i lepo poravnati. Sacekati da se malo prohladi i preliti glazurom od cokolade. Seci na stanglice i svaku po zelji ukrasiti rastopljenom cokoladom.


Kolacici u obliku srca: dok je smesa jos topla, napuniti male silokonske kalupice u obliku srca i ostaviti preko noci da se smesa potpuno ohladi i stegne. Sutradan pazljivo izvaditi srculenca iz modlica i preliti ih fondanom. Kad se fondan osusi, kolacice isprskati sa malo rastopljene cokolade i staviti ih u papirnate korpice.

Fondan: u duboki tanjir staviti secer u prahu, dodati pola kasicice nes kafe rastvorene u hladnoj vodi, pa zatim postepeno sipati po malo vruce vode i neprestano mesati varjacom do zeljene gustine. Ukoliko je potrebno, moze se dodati jos malo secera ili vode.  Na kraju, sipati kasicicu limunovog soka i malo ulja da bi fondan dobio fini sjaj.



24 коментара:

  1. Mmmm, mogu da zamislim kako su ukusne. Divno!

    ОдговориИзбриши
  2. Prekrasno izgledaju, sve pohvale Mignonne!

    Lijep pozdrav!:)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман20. март 2012. 20:15

    Super su mi ova srculenca. Odavno imam te silikonske kalupice a nikako da ih za nesto upotrebim.
    I stanglice su divne!

    Mihaela (mrzi me da se logujem :))

    ОдговориИзбриши
  4. Zaista si majstor "minijatura"... Ova srculenca su mi posebno savršena!

    ОдговориИзбриши
  5. Ne zna se sta je lepse,stanglice ili srculenca!!Hvala za divan recept:))

    ОдговориИзбриши
  6. Umetnička radionica 'La cuisine creative' nastavlja da me baca u nesvest:-)))

    ОдговориИзбриши
  7. Jednostavno a tako fino i na kraju jako lijepo.

    ОдговориИзбриши
  8. Joj Bože kako su ti ova srca slatka, pa tek pakovanje pa sve redom. Ma poslastičarnica. Lana, ja se stvarno ne šalim, ili bar neka proizvodnja da padnu.

    ОдговориИзбриши
  9. Pošto sam bez teksta, samo mi jedno dolazi na um: ijao!!!! Svaka čast, draga!

    ОдговориИзбриши
  10. prekrasne su i štanglice, ali ova srca naprosto osvajaju!

    ОдговориИзбриши
  11. Krasna prezentacija. Moja mama uvijek kaže da je strašno važno kako su kolači narezani i posluženi i moram reči da se slažem.

    ОдговориИзбриши
  12. Kako je ovo prekrasno Lana,ova srca su mi nešto posebno, svaka čast na uvijek besprijekornoj prezentaciji:)

    ОдговориИзбриши
  13. obožavam tvoje sitne kolačiće!prekrasni su svi od reda!

    ОдговориИзбриши
  14. Jooj sto su fine, a i dopada mi se taj naziv STANGLICE, tako ih i mi zovemo!

    ОдговориИзбриши
  15. Lana,da li znas koliko si srca oblozila sa fondanom?Jako su slatka i pravila bih ih,pa cisto da se orijentisem zbog kalupa,koliko "srca" da izlijem?Hvala ti puno unapred!!!!

    ОдговориИзбриши
  16. Srčeka su preslatka. ovo su nešto kao bajadere, jel tako?

    ОдговориИзбриши
  17. Fantazija,godinama svakodnevno sebi uljepšavam dan svraćajući Lana kod tebe i nastaviću....

    ОдговориИзбриши
  18. Hvala drugari, ako imate vremena i sve sastojke u kuci, napravite jednom ove stanglice i sigurna sam da cete se oduseviti ukusom, bice mi drago ako ih isprobate.:))

    @ Majo, napravila sam 10-tak srca u onim malim silikonskim kalupicima za led, a od ostale smese sam posle seckala stanglice... slobodno napravi jednu meru za probu, ako budes pravila samo srdasca mislim da bi moglo da ispadne sigurno 30-tak komada.:))
    @ Petra, u pravu si... ovo je nesto poput bajadere samo u jednoj boji.:))
    @ Tanja, hvala ti puno na javljanju i ovom lepom komentaru, drago mi je ako sam bar malkice doprinela tome... saljem ti veliki pozdrav!:)))

    ОдговориИзбриши
  19. Lana uistinu su savršena i srca i štanglice. U okus uopće ne sumnjam, a izgledom su me baš očarale !

    ОдговориИзбриши
  20. Kakva su srca, majko draga, sa ovom fondan glazurom, i onim nehajnim šaricama čokoladnim, ja kad bih napravila tako nešto ne bih ni jela, samo bih gledala :))) Svaka čast na umeću i urednosti!

    ОдговориИзбриши
  21. pravila sam i ove stanglice za svadbu i srca al nisam ih preljevala secerom nisam stigla nego cokoladom.. nisam znala koliko toga izade pa su stanglice ispale malo tanje al bez obzira vrlo je ukusna..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivana, verujem da su stanglice sa cokoladnom glazurom bile izvrsne i drago mi je da su izabrane za tako posebnu priliku.:)) p.s. kalupic u kome sam ih radila je dimenzija 16x26 cm, nadam se da ce pomoci za naredni put.:)) Puno lepih pozdrava!

      Избриши