Sastojci za koru: 250 g brašna, malo soli, 1 jaje, 3 kašike rastopljenog maslaca, 1 dl vode + 50 g maslaca za premazivanje
Fil: 1,5 kg jabuka, 100 g šećera, 100 g suvog groždja, 3-4 kašike prezle (mrvica), 1 kašičica cimeta, sok od 1/2 limuna
Priprema:
Izmešati brašno i so, dodati 1 jaje i rastopljeni maslac, pa sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Oblikovati jufkicu, zamotati u foliju i ostaviti da odmara 1 h na sobnoj temperaturi.
U medjuvremenu, dok se testo odmara, pripremiti fil: oljuštiti jabuke i iseći na sitne kockice. Jabuke preliti sa malo limunovog soka da ne potamne previše, a dobiće i finu aromu.
Testo koje se odmorilo podeliti na dva dela. Dok razvijamo jednu koru, drugi deo neka ostane zamotan u foliji da se ne bi osušio previše. Testo prvo rastanjiti oklagijom koliko može, a zatim prebaciti na stolnjak i pažljivo izvlačiti krajeve svuda u krug. Treba da se dobije fina i tanka kora, a ako se testo slučajno pocepa samo skupiti krajeve i nastaviti dalje.:)
Razvijenu koru premazati rastopljenim maslacem i posuti sa malo prezle. Preko cele površine rasporediti iseckane kockice jabuka, posuti suvim groždjem i mešavinom šećera i cimeta. Sve pažljivo zamotati u savijaču uz pomoć stolnjaka i blago pritisnuti krajeve da fil ne iscuri.
Na isti način pripremiti savijaču od drugog dela testa i prostalih jabuka. Staviti na pleh preko masnog papira, premazati mlekom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40-tak minuta.
Gotovu savijaču posuti šećerom u prahu i poslužiti toplo uz kuglicu sladoleda od vanile... prijatno!:))
Napomena: umesto dve kore, može se napraviti i jedna velika kora, zamotati i zatim cela savijača prebaciti na pleh za pečenje pa saviti kao potkovica.:)
Baš mi je zamirisala :) Jako volimo savijaču s jabukama
ОдговориИзбришиMoraću i ja da probam recept za korice, vrlo vrlo fino!
ОдговориИзбришиSavijača izgleda savršeno,..ja sam jedinstveni antitalenat za izradu kora,ali za ovo bi vrijedilo pokušati:)
ОдговориИзбришиYum! Savijača sa jabukama nikad nije dosta :)!
ОдговориИзбришиDivna je :)
ОдговориИзбришиPrekrasna je, kao i ovaj nadjev s kockicama jabuke umjesto ribanim jabukama. Jako mi se sviđa. Uh, nisam baš dugo radila štrudlu... :)
ОдговориИзбришиUvek nešto lepo i slasno:-))) Skoro sam imala raspravu sa suprugom, on bi svuda stavio kuglu sladoleda:-))) Tu si ga pogodila pravo u centar, kad mu budem rekla za ovaj recept, biće odmah - pravi!
ОдговориИзбришиDivna ! Rado ću se počastiti sa ovom savijačom !
ОдговориИзбришиKrasna savijača, s jabukama mi je najdraža! Jako jako fino, mmh :)
ОдговориИзбришиza strudlu sa jabukama sam - uvijek!!
ОдговориИзбришиSavršeno - kao i uvek!
ОдговориИзбришиOdlična štrudla,nisam ni sumnjala!
ОдговориИзбришиSavršeno izgleda.
ОдговориИзбришиUh!!! Odlična!
ОдговориИзбришиBaš sa savršen desert! Uh!! :)
ОдговориИзбришиOdlicna i bogata! obozavam kad ima ovako puno jabuka!!! :)
ОдговориИзбришиznas Lano kada sam tek ucila kuhati i moj prof. kaze da rezemo jabuke na kockice ,ja bi ga ubila na licu mjesta,samo zato sto nisam bila vjesta rezati tako sitno,pa ja moje jabuke vise pojedem nego isjecem..danas ih ipak ovako sjeckam jer bas tako one daju poseban car ovoj strudli..mladost/ludost tek iskustvom i godinama rada sve dode na svoje...
ОдговориИзбришиPredivna je! Ja obično naribam jabuke u štrudlu ali definitivno ću idući put probati s većim komadićima. Hvala na receptu!
ОдговориИзбришиBaš lijepo izgleda
ОдговориИзбришиLepa savijača a i recept je interesantan...
ОдговориИзбришиPredivna je samo me interesuje jel ova kora nesto deblja od kore za pitu ili bas treba da bude onako tanka kao kora za pitu
ОдговориИзбришиDrugari, drago mi je da vas svidja, da iskoristimo jos malo jabuke dok nam ne stigne letenje voce.;))
ОдговориИзбришиDraga Irena, ne mora bas jako tanko da se razvije, pravila sam je prvi put ali cini mi se da je bolje kada je korica malo deblja, svaku koru mozes slobodno razvuci na 50 x 50cm.;))
Predivno! Naručito mi se svidja ta sa jednom korom. Baš dugo nisa pravila ništa sa jabukama...beležim recept!
ОдговориИзбриши:))))
ИзбришиSinoc sam je pravila i malo je reci da sam bila odusevljena.Ja sam dodala malo sjeckanih oraha i brusnica.Kora je lagana za napraviti i odlicna je...nisam mogla docekati da se ohladi...vise je nema.Sjutra je pravim ponovo.Slicice su na Coolinarici.Lana,hvala za ovaj divan recept...:)
ОдговориИзбришиDraga Ivalana, hvala puno na isprobanom recepticu i radujem se da su utisci tako pozitivni, idem sada da potrazim slicice na Coolki.:))) Saljem puno lepih pozdrava!
ИзбришиObozavam sve Vase recepte i dosta toga sam vec isprobala i nijednom nije bilo greske:)
ОдговориИзбришиhttps://www.facebook.com/pages/Kola%C4%8Darnica/158003304400425
Ovo je link moje stranice i na njoj cete prepoznati dosta Vasih stvarcica pod malo drugacijim nazivom:)
Drago mi je zbog toga, hvala puno na linku i proviricu ovih dana prvom zgodnom prilikom... veliki pozdrav!:))
Избриши