уторак, 13. март 2012.

Savijaca sa jabukama



Posle finog ručka zasladićemo se domaćom savijačom sa jabukama, a korice su napravljene prema odličnom Dubravkinom receptu za Savijaču sa sirom i voćem.:)

Sastojci za koru: 250 g brašna, malo soli, 1 jaje, 3 kašike rastopljenog maslaca, 1 dl vode + 50 g maslaca za premazivanje

Fil: 1,5 kg jabuka, 100 g šećera, 100 g suvog groždja, 3-4 kašike prezle (mrvica), 1 kašičica cimeta, sok od 1/2 limuna

Priprema:

Izmešati brašno i so, dodati 1 jaje i rastopljeni maslac, pa sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Oblikovati jufkicu, zamotati u foliju i ostaviti da odmara 1 h na sobnoj temperaturi.

U medjuvremenu, dok se testo odmara, pripremiti fil: oljuštiti jabuke i iseći na sitne kockice. Jabuke preliti sa malo limunovog soka da ne potamne previše, a dobiće i finu aromu.

Testo koje se odmorilo podeliti na dva dela. Dok razvijamo jednu koru, drugi deo neka ostane zamotan u foliji da se ne bi osušio previše. Testo prvo rastanjiti oklagijom koliko može, a zatim prebaciti na stolnjak i pažljivo izvlačiti krajeve svuda u krug. Treba da se dobije fina i tanka kora, a ako se testo slučajno  pocepa samo skupiti krajeve i nastaviti dalje.:)


Razvijenu koru premazati rastopljenim maslacem i posuti sa malo prezle. Preko cele površine rasporediti iseckane kockice jabuka, posuti suvim groždjem i mešavinom šećera i cimeta. Sve pažljivo zamotati u savijaču uz pomoć stolnjaka i blago pritisnuti krajeve da fil ne iscuri.

Na isti način pripremiti savijaču od drugog dela testa i prostalih jabuka. Staviti na pleh preko masnog papira, premazati mlekom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40-tak minuta.

Gotovu savijaču posuti šećerom u prahu i poslužiti toplo uz kuglicu sladoleda od vanile... prijatno!:))


Napomena: umesto dve kore, može se napraviti i jedna velika kora, zamotati i zatim cela savijača prebaciti na pleh za pečenje pa saviti kao potkovica.:)

28 коментара:

  1. Baš mi je zamirisala :) Jako volimo savijaču s jabukama

    ОдговориИзбриши
  2. Moraću i ja da probam recept za korice, vrlo vrlo fino!

    ОдговориИзбриши
  3. Savijača izgleda savršeno,..ja sam jedinstveni antitalenat za izradu kora,ali za ovo bi vrijedilo pokušati:)

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasna je, kao i ovaj nadjev s kockicama jabuke umjesto ribanim jabukama. Jako mi se sviđa. Uh, nisam baš dugo radila štrudlu... :)

    ОдговориИзбриши
  5. Uvek nešto lepo i slasno:-))) Skoro sam imala raspravu sa suprugom, on bi svuda stavio kuglu sladoleda:-))) Tu si ga pogodila pravo u centar, kad mu budem rekla za ovaj recept, biće odmah - pravi!

    ОдговориИзбриши
  6. Divna ! Rado ću se počastiti sa ovom savijačom !

    ОдговориИзбриши
  7. Krasna savijača, s jabukama mi je najdraža! Jako jako fino, mmh :)

    ОдговориИзбриши
  8. Odlicna i bogata! obozavam kad ima ovako puno jabuka!!! :)

    ОдговориИзбриши
  9. znas Lano kada sam tek ucila kuhati i moj prof. kaze da rezemo jabuke na kockice ,ja bi ga ubila na licu mjesta,samo zato sto nisam bila vjesta rezati tako sitno,pa ja moje jabuke vise pojedem nego isjecem..danas ih ipak ovako sjeckam jer bas tako one daju poseban car ovoj strudli..mladost/ludost tek iskustvom i godinama rada sve dode na svoje...

    ОдговориИзбриши
  10. Predivna je! Ja obično naribam jabuke u štrudlu ali definitivno ću idući put probati s većim komadićima. Hvala na receptu!

    ОдговориИзбриши
  11. Predivna je samo me interesuje jel ova kora nesto deblja od kore za pitu ili bas treba da bude onako tanka kao kora za pitu

    ОдговориИзбриши
  12. Drugari, drago mi je da vas svidja, da iskoristimo jos malo jabuke dok nam ne stigne letenje voce.;))

    Draga Irena, ne mora bas jako tanko da se razvije, pravila sam je prvi put ali cini mi se da je bolje kada je korica malo deblja, svaku koru mozes slobodno razvuci na 50 x 50cm.;))

    ОдговориИзбриши
  13. Predivno! Naručito mi se svidja ta sa jednom korom. Baš dugo nisa pravila ništa sa jabukama...beležim recept!

    ОдговориИзбриши
  14. Sinoc sam je pravila i malo je reci da sam bila odusevljena.Ja sam dodala malo sjeckanih oraha i brusnica.Kora je lagana za napraviti i odlicna je...nisam mogla docekati da se ohladi...vise je nema.Sjutra je pravim ponovo.Slicice su na Coolinarici.Lana,hvala za ovaj divan recept...:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivalana, hvala puno na isprobanom recepticu i radujem se da su utisci tako pozitivni, idem sada da potrazim slicice na Coolki.:))) Saljem puno lepih pozdrava!

      Избриши
  15. Obozavam sve Vase recepte i dosta toga sam vec isprobala i nijednom nije bilo greske:)
    https://www.facebook.com/pages/Kola%C4%8Darnica/158003304400425
    Ovo je link moje stranice i na njoj cete prepoznati dosta Vasih stvarcica pod malo drugacijim nazivom:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je zbog toga, hvala puno na linku i proviricu ovih dana prvom zgodnom prilikom... veliki pozdrav!:))

      Избриши