Ko je za kolačić?:) Ovo je nešto poput omiljene Žerbo pite, samo u posnoj varijanti (bez mleka i jaja), tako da je slobodno možete praviti u dane posta. Recept je iz posebnog izdanja Čarobnog lonca - Kolači za slave (broj 134) gde možete pronaći još puno lepih receptića za posne i masne slavske kolače.:)
Posna pita (sa orasima i makom)
Sastojci: 500 g brašna, 250 ml kisele vode, 75 ml ulja, 2 kašike šećera, 25 g svežeg kvasca
Fil od oraha: 250 g mlevenih oraha, 250 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, pekmez od kajsija
Fila od maka: 250 g mlevenog maka, 250 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, malo naribane korice limuna, pekmez od višanja ili šljiva
Priprema:
Razmutiti kvasac u malo tople vode, dodati kašičicu šećera i brašna i ostaviti da nadođe. Izmešati brašno i šećer, dodati pripremljeni kvasac, kiselu vodu i ulje, pa zamesiti testo (dodati još malo brašna ako je potrebno). Ostaviti da odmara 30 minuta.
Testo podeliti na 3 dela i oblikovati jufke. Svaku razviti u pravougaonu koru, pa uz pomoć oklagije preneti na podmazan pleh od rerne. Koru premazati pekmezom i posuti filom od oraha ili maka (može pola-pola). Razviti drugu koru i ponoviti postupak. Poslednju koru ne treba premazivati filom, već samo malo izbockati viljuškom. Peći na 200 C oko 30 minuta.
Ohlađenu pitu iseći na štanglice i posuti šećerom u prahu (možete koristiti i čipkasti papir i preko njega posipati šećer da biste dobili lepu dekoraciju). Ako želite, kolačiće sa orasima možete premazati pekmezom i posuti seckanim ili mlevenim orasima, izgledaće vrlo lepo.:)
Napomena: ovo je vrlo izdašan kolač, tako da možete prepoloviti sastojke za fil i pola pite napraviti sa makom, a pola sa orasima. Pita je sve ukusnija što duže stoji.:)