Već odbrojavamo sitno i želela bih da, kao šećer na kraju, svečano ispratimo staru i dočekamo novu godinu. Mslim da će za tu priliku savršeno poslužiti Ljubicin recept - Božićni panj.:)
Božićni panj
Sastojci:
4 jaja
10 dag šećera
10 dag brašna
Krema od čokolade :
25 dag
maslaca
15 dag šećera
2 žlice kakaa (ili 100 g čokolade)
2 jaja
4-6 žlica
mlijeka
rum
Priprema :
Od
bjelanjaka stučemo čvrsti snijeg, istovremeno dodamo šećer i zumanjke, pa tučemo
dok se smjesa dobro ne zapjeni. Na kraju lagano umiješamo brašno. Lim namastimo, pospemo brašnom i tijesto ravnomjerno rasporedimo po cijeloj povrsini . Pečemo 10
do najvise 12 min na 220 C. Pečeni biskvit izvadimo na brašnom posutu
dasku. Ohladeni biskvit namažemo kremon i zavijemo. Na kraju odrežemo dva
komadića, te ih na dva mjesta prtisnemo uz panj tako da dobijemo otpiljenu
granu.
Roladu premažemo kremom a vilicom, koju namacemo u vruću vodu, napravimo
uzdužne vijuge što podsijecaju na pukotine na kori ili pruge od kreme nanesemo štrcaljkom. Božićni panj ukrasimo božićnim ukrasima od marcipana koje mozemo
samo izraditi.
Krema od čokolade: Maslac pjenasto izmjesamo. U kotlić stavimo šećer, kakao, jaja i mljeko. Tučemo u vrućoj vodenoj kupki dok se smjesa
ne zgusne, a potom je ohladimo u hladnoj vodi. U kremu ulijemo rum, pa je
miješajuci uljevamo u izmješani maslac.
Moji utisci: napravila sam minimalne izmene u odnosu na originalni Ljubicin receptić. Ispečeni biskvit sam zamotala odmah u rolatić zajedno sa papirom za pečenje (bojala sam se da ga neću moći zamotati kad se ohladi). Kasnije sam ga razmotala, nafilovala kremom i ponovo zavila.
Kremu sam pravila sa čokoladom umesto sa kakaom (izostavila sam mleko, a dodala sam još kesicu vanilin šećera). Kreme je bilo dovoljno za filovanje, preostalu kremu sam stavila u špric sa zvezadstim nastavkom i napravila ukrasnu šaru na rolatu.
Pečurkice sam napravila od smese za puslice (napravljene po ovom receptu) uz pomoć šprica sa okruglim otvorom. "Kapice" od pečuraka sam malo zagladila pre pečenja, a drškice sam izvukla špricem u visinu. Kasnije sam ih spojila uz pomoć rastopljene čokolade i posula sa malo kakao praha.
Ovim receptićem ispratićemo staru godinu i poželeću vam da Nova bude srećna, uspešna i razigrana, i bar za mrvicu lepša od prethodne.:) Želim vam srećne novogodišnje praznike, ušuškajte se uz neku lepu knjigu (ili dragu osobu), grickajte kolačiće, pustite omiljeni film, odmorite i uživajte sa vašim najdražima.:))
Zimske razglednice...
Nekoliko sličica mog grada kako izgleda ovih dana... zimska idila.:)
(gradskim ulicama)
(panorama Leskovca)
(crkva Svete Trojice u snegu)