субота, 29. новембар 2014.

Ljubicini svečani kolačići (1.deo)


Od Ljubice mi je pristigla čitava hrpa divnih receptića i zaista ne znam šta bih pre isprobala. Za ovu priliku vam predstavljam tri Ljubicina recepta za svečane kolačiće, zabeležite ih ako vam se dopadaju i sačuvajte za nastupajuće praznike. 

U nastavku slede originalni Ljubici recepti koje mi je poslala (mogu reći da mi je već postala stalna saradnica na blogu:), a meni je zapao onaj "slađi" zadatak, da ih napravim, uslikam i probam. I u decembru ćemo praviti neke fine slatkiše zajedno sa Ljubicom, pa budite sa nama.:)


Čokoladne bombice

Sastojci:

25 dag mljevenih oraha
10 dag mlevenog šećera 
10 dag otopljene čokolade

Priprema:
Sve sastojke skupa sjediniti i praviti male bombice, staviti ih u zamrzivač na 15-20 minuta. 
Otopiti 20 dag čokolade i 2 dcl slatkog vrhnja, pa svaku kuglicu umočiti u prohlađenu smijesu.

Kad se osuše, išarati ih otopljenom čokoladom.
 

Male gospođice

Sastojci: 

600 g samljevenih oraha
150 g brašna 
1 žlica praška za pecivo
2 jaja
60 g kakao praha
200 g čokolade
5 žlica šećera
1 dl mlijeka
1 dl slatkog vrhnja
5 žlica ulja


Priprema :

 Izmješamo samljevene orahe s brašnom, kakaom, praškom za pecivo i šećerom. Zatim dodajemo jedno po jedno jaje, ulje i toliko mlijeka da dobijemo povezano tijesto. Oblikujemo kolačiće i pečemo ih 10-15 minuta na temperaturi od 210 C. Otopimo čokoladu s vrhnjem i prelijemo preko ohlađenih kolačića. Ukrasimo ih polovicom jezgre oraha.

Napomena:  male gospođice radim u tri kombinacije - prvo, kao dukati umočeni do pola u ganaš. Drugo - razvaljam tijesto okruglim kalupom sa valovitim uzorkom i radim male polumijesece. Ohlađene umočim u ganaš. Treći dio stavljam u pištolj za zvijezdanim nastavkom i radim male puslice, ostavim bijele i samo ih pospem šećerom u prahu. 
 


Poljupci od kave

 Beze tjesto: 2 bjelanjka, 2 žličice istant kave, 1 vanil šećer, 100 g šećera u prahu 

Glazura: 100g čokolade za kuhanje i 1 žličica ulja
Priprema: 

Električnom miješalicom (metlicama) istucite čvrsti snjeg od bijelanjka. Snijeg mora biti toliko čvrst da zarez nozem ostane vidljiv. Promješajte istant kavu sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, te postepeno dodavajte u snijeg stalno miješajuci najvećom brzinom. 

Uz pomoć dviju žličica rasporedite puslice na lim za kolače prekriven masnim papirom. Stavite u donju trećinu zagrijane pećnice i pecite na 130 C oko 30 minuta. Kolačiće zajedno s masnim papirom povucite na rešetku i ostavite da se ohlade. 
Čokoladu grubo natrgajte i zajedno s uljem otopite u vodenoj kupelji na laganoj vatri. Donji dio puslice uronite u čokoladu, po želji pospite i ukrasite ostatkom čokolade.

Savjet: kolače možete ukrasiti zrnom kave od čokolade. Kad se tuče snijeg ni trag žumanjka ne smije ući u bijelanjak. Posuda i mješalica moraju biti potpuno nemasni. 


Moji utisci: u smesu za čokoladne bombice možete dodati malo ruma da ih lakše zamesite, a kolačići će tako dobiti finu aromu. Kolačiće možte praviti i od mlevenih lešnika.

Male gospođice su zaista izdašne, možte ih napraviti i u svetloj varijanti (bez kakao praha), a umesto oraha staviti lešnike ili bademe. U toms slučaju kao dekoraciju stavite ceo lešnik ili badem.

Poljupce od kafe možete praviti i manje nego što su na slici. Belanca sam umutila sa šećerom, a kafu sam dodala tek na kraju. Puslice sam ukrasila sa tufnicom rastopljene čokolade na vrhu.:)


                      nastaviće se....

32 коментара:

  1. savršeni....male gospođice su mi baš novina u sitnim kolačima (iako sam ih bezbroj pregledala)
    ovo je odličan post i u pravo vrijeme.... baš se radujem nastavku ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Ove cokoladne bombice zaista izgledaju bombasticno, mljac :)

    ОдговориИзбриши
  3. I meni su male gospodjice bas simpaticne, a dopada mi se i naziv :))))) Sve pohvale Ljubici i tebi :)

    ОдговориИзбриши
  4. izvrsni kolačići..baš volim te stare recepte...a tek tvoja izvedba...izvrsno, draga lana....
    ove male gospođice su stvarno fenomenalne a kako i ne bi bile s 600 g oraha :)

    ОдговориИзбриши
  5. Joj koliko leših kolača ovde...meni su ove kuglice baš zapšele za oko.Prijatno i uživajte u njima.

    ОдговориИзбриши
  6. Dragi moji, nadam se da ce receptici fino posluziti u ovo, verujem svima nama, najlepse doba godine.:)

    ОдговориИзбриши
  7. Prava poslastica za nastupajuće praznike :)

    ОдговориИзбриши
  8. Drugari, spremam nesto fino za nastavak, nadam se samo da ih necemo poruckati pre nego sto ih uslikam, hihihi...:)))

    ОдговориИзбриши
  9. Draga Lana, stvarno mi je gušt posjetiti tvoju stranicu, jer kod tebe je sve melem za oči :) Bit će mi drago vidjeti nastavak :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Natasa, nastavak se uveliko priprema, samo sto mi vreme ne ide na ruku zbog fotkanja, moram cekati da se malo razvedri jer po ovom tmurnom vremenu zaista je nemoguce fotkati.:)

      Избриши
    2. A zato su sve slike tako lijepe, slažem se da po ovom tmurnom vremenu bude sve tamno. Kada slikam po takvom vremenu ili po mraku, napravim si totalni mrak i koristim reflektor, možda bi mogla tako probati :)

      Избриши
    3. To je dobar predlog, treba da nabavim nesto od te opreme, ovako zavisim od vremenskih (ne)prilika.:) Obicno fotkam pored kuhinjskog prozora, pri dnevnom svetlu, a kao za inat cele nedelje ni tracak sunca... bas pricam sa Ljubicom, kazem joj da cemo poruckati sve kolacice pre nego sto stignem da ih uslikam.:D

      Избриши
  10. Lanice kolačići su krasni,toliko volim svratiti u tvoj kutak, zaista uvijek me nešto prefino dočeka..pusica ti leti i veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  11. Kot tebe uvijek nešto divno a vidim i jako fino

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga, nadam se da sutra stize i nastavak, samo da me posluzi lepo vreme za fokanje.:)

      Избриши
  12. Divota Lano...taman jadna pripremim sta cu da pecem i ti opet napises divne recepte...stavljas me na muke a sve ne mogu da probam !!

    ОдговориИзбриши
  13. Sve lepše od lepšeg... Ove gospođice su baš šarmantne, mada i ovim poljupcima ne bih odolela :)))

    ОдговориИзбриши
  14. Sve redom je predivno! I ove kolačičće si pretvorila u čistu eleganciju.

    ОдговориИзбриши
  15. Odlično i prigodno. Mislim da će svakome dobro doći ovakvi recepti za nastupajuće praznike

    ОдговориИзбриши