недеља, 02. новембар 2014.

Korpice sa "rubinima" i vanil kremom


Prošlog meseca nisam stigla da Tihani na vreme pošaljem recept sa narom za blogersku igricu Ajme, koliko na je. Naime ovde ga nema baš uvek iako mu je sada sezona, tako da je igrica u međuvremenu prošla. Na kraju sam uspela da nabavim par voćkica, pa vam predlažem da napravite ove lagane korpice sa "rubinima" od nara (zar ne liče pomalo:) i obradujete vaše ukućane ovim brzim i finim nedeljnim desertom.:)


Sastojci (za 30 korpica): 250 g lisnatog testa, 1 šolja vanil krema, zrnca nara za dekoraciju

Priprema:

Lisnato testo tanko razviti (što je testo tanje, korpice će lepše izgledati kad se ispeku). Okruglom modlicom izvaditi krugove prečnika oko 6 cm, možete koristiti čašu ili modlicu sa nareckanim ivicama. Zatim, testo utisnuti u kalupiće za mini mafine i izbockati ih viljuškom. Peći na 180 C oko 15-tak minuta dok ne porumene.

Ako su korpice previše narasle kad ih izvadite iz rerne, samo prstom blago pritisnite sredinu dok su još tople da se napravi udubljenje za kremu. Za 30-tak korpica biće dovoljno pola pakovanja lisnatog testa.


Dok se korpice hlade napravite vanil kremu (recept ispod). U svaku korpicu stavite po kašičicu još tople kreme i ostavite da se malo prohladi. Pre služenja korpice pospite šećerom u prahu a na kremu stavite zrnca nara za dekoraciju. Poslužite odmah kad ih napravite.:)


Napomena: korpice možete ispeći i ranije a napunite ih pola sata pre služenja. Možete napraviti i veće korpice u kalupu za mafine, a zatim ih ukrasiti kriškicama svežeg voća po želji.:)


Domaća vanil krema


Sastojci: 250 ml mleka, 1 žumance, 1 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 1 kašika gustina

Priprema:

Umutite žumance sa šećerom, dodajte kašiku gustina (skrobnog brašna) i par kašika hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejte sa vanil šećerom i kad provri polako sipajte umućeno žumance. Isključite ringlu i kuvajte 2-3 minuta uz neprestano mešanje dok se ne napravi fina krema.


Tako napravljenu kremu možete korisiti kao fil za kolače, za punjenje korpica ili jednostavno servirajte u šolji kao topli puding od vanile. Poslužite uz voće ili dodajte kockicu čokolade da se fino rastopi ako više volite ukus čokolade.:)

Dragi moji, naredni put pravićemo nešto fino od druge polovine lisnatog testa, a do tada želim vam svima toplo, ušuškano i divno nedeljno popodne uz ove kolačiće!:)



22 коментара:

  1. draga, nitko ne radi ove lijepe kolačiće tako dobro kao ti! prekrasno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, ovo je skroz jednostavo za napraviti i jako fino.:)

      Избриши
  2. Preslatki su:) Ma, ti si majstor za ove malene zalogaje:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale, moguce ih je napraviti u raznim varijacijama, a zgodne su za grickanje.:)

      Избриши
  3. Totalno slatko izgledaju, s tim crvenim točkicama

    ОдговориИзбриши
  4. Stvarno kao rubini:) divno izgleda ova poslastica. Hvala ti za još jednu savršenu ideju;)

    ОдговориИзбриши
  5. Prelepo izgledaju! Tako su ljupke i dekorativne... <3

    ОдговориИзбриши
  6. Kad bih samo mogla da dohvatim preko ekrana ovaj tanjiric sa rubinima :)))) Korpice su preslatke!

    ОдговориИзбриши
  7. Navikla sam na tvoje korpice od sipkavog testa koje u raznim varijantama pravim ali i ove su mnogo slatke!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veki, mogu se praviti i od sipkavog testa, ovo je bila neka brza varijanta.:)

      Избриши
  8. Ovakvi kolačići su prelepi, ali i preukusni! Divota! Inače Lana, ja ne prestajem da ti se divim. :) Oni beli kolačići u Mezze-u su savršeni. Svaka čast! :)

    ОдговориИзбриши
  9. Kako lepo izgledaju, :) ali vise bih volela da ima cokoladnu kremu unutra :) Bravo! Slatka ideja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, moze i sa cokoladom unutra, bice sigurno finooo... puno te pozdravljam!:))

      Избриши