четвртак, 29. септембар 2022.

Venac pita sa spanaćem i sirom

Brza i jednostavna za pripremu, a veoma ukusna... venac pita će vas osvojiti na prvi zalogaj!:)

Venac pita sa spanaćem i sirom

Sastojci: 250 g kora za pitu, 400 g punomasnog svežeg sira, 200 g seckanog spanaća, 2 jajeta, 1-2 kašike griza, so, i biber po ukus, malo ulja za premazivanje kora, 2-3 kašike susama

 Priprema:

Kalup za kuglof ili venac premazati rastopljenim puterom i posuti susamom. Kalup obložiti korama tako da kore malo prelaze ivicu kalupa. Svaki sloj kora poprskati sa malo ulja (5-6 kora biće dovoljno).

Jaja umutiti viljuškom i sjedniti sa izmrvljenim sirom. Dodati sitno seckani spanać, so i mleveni biber po ukusu. Po ptrebi dodati kašiku-dve griza. 

Pripremljenu smesu rasporediti preko kora u kalupu. Ako želite, možete staviti samo pola fila, pa poređati nekoliko kora, a onda dopuniti preostalim filom. Preostale kore rasporediti preko sira, preklopiti korama koje vire iz kalupa i sve lepo ušuškati. 

Pitu poprskati sa malo ulja i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 200 C oko 30-40 minuta.

Kad se pita fino ispekla, kalup pokriti većim tanjirom i sve pažljivo preokrenuti. Pitu poslužiti uz kiselo mleko ili jogurt. Prijatno!:)




понедељак, 26. септембар 2022.

Pužići sa patlidžanima

 


Jedan fini receptić za sve ljubitelje patlidžana i za prve dane jeseni, taman da se malo ugrejemo!:)

Sastojci: 450 g brašna, ½ kockice svežeg kvasca, 1 kašičica soli, oko 200 ml mleka, 50 ml ulja,1 jaje + 1 jaje za premazivanje

 Nadev: 1 patlidžan srednje veličine, 1 crni luk, so, biber, 50 g naribanog parmezana, seckani peršun po želji

 Priprema:

Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe.

Sjedniti brašno, so, pripremljeni kvasac, jaje, mleko i malo ulja. Zamesiti glatko testo, a po potrebi dodati još malo brašna ili tečnosti. Testo pokriti i ostaviti da odmara dok se ne udvostruči, oko pola sata.

Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk. Dodati kockice patlidžana i sve zajedno kratko dinstati dok povrće ne bude mekano. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Skloniti sa ringle i kad se malo prohladi umešati naribani parmezan i sitno seckano peršunovo lišće.

Testo rastanjiti u pravougaonu koru i rasporediti pripremljeni fil preko cele površine. Zamotati u rolat, pa iseći na manje parčiće dužine oko 5 cm. Isečene parčiće poređati u krug, jedan pored drugog, pa ostaviti da još malo rastu dok se rerna zagreje.

Pre pečenja, pužiće premazati umućenim jajetom i peći ih na 200 C oko 30-35 minuta da se lepo ispeku i zarumene. Prijatno grickanje!:)


субота, 24. септембар 2022.

Sočna pita sa višnjama

 


Sastojci: 1 pakovanje tankih kora, 3 jajeta, 180 g šećera, 200 ml ulja, 150 ml jogurta, 180 g griza, 1 prašak za pecivo

Fil: oko 600 g očišćenih višanja, 2 vanilin šećera, 2 kašike prezle

Preliv: 500 ml vode, 300 g šećera

 Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, jogurt i griz pomešan sa praškom za pecivo. Sve lepo sjediniti.

Napraviti sirup od šećera i vode. Kuvati sve zajedno na srednjoj temperaturi desetak minuta dok se sirup ne zgusne. Pomeriti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Višnje posuti vanilin šećerom i prezlom i lagano izmešati. 


Svaku koru preliti sa par kašika pripremljenog preliva i premazati ga preko cele površine. Ređati po 4 kore jednu preko druge, a na četvrtu koru pobacati višnje i zamotati u rolat. Na isti način napraviti još 4 rolata.

Rolate staviti u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Ako je ostalo preliva, premazati preko rolata i sve staviti da se peče na 200 C oko 30-35 minuta. Izvaditi pitu iz rerne i još toplu preliti sa ohlađenim prelivom. Ostaviti da se sve lepo upije i ohladi, a zatim iseći na šnite.


Pita sa makom i višnjama

Pita će biti isto tako fina ako se iskombinuju mak i višnje, pa iskoristiti recimo pola kora za pitu sa višnjama a drugu polovinu napraviti sa makom.  

U tom slučaju, za fil će nam trebati 300 g mlevenog maka + 2 vanilin šećera, sve pomešati i preliti sa pola šolje toplog mleka ili vode. Dalji postupak je isti kao u prethodnom receptu. Kore premazati prelivom, a na svaku četvrtu koru staviti mak i višnje po želji (otprilike jedna šolja). Zatim zamotati rolate, ispeći ih i preliti ohlađenim sirupom. Seći na šnite kad se sve fino upije.:)

Prijatno grickanje!:))