Jedna lagana tortica za prve dane leta sa koricama posutim listicima bademima, finim vocnim filom i umucenom pavlakom... priprema je laksa nego sto se na prvi pogled cini, ali verujte da cete uzivati svakoj snitici!:) Zelim Vam da se lepo odmorite ovog leta, mozda negde otputujete, posetite neko zanimljivo mesto ili jednostavno uzivate u miru i hladovini vase baste ili rascvetanog balkona, uz neku dobru knjigu i ledenu poslasticu.:))
Sastojci: 125 g brasna, 100 g maslaca, 100 g secera, 1 vanilin secer, 4 zumanceta, 1/2 kesice praska za pecivo, 2 kasike mleka
Kora sa bademima: 4 belanceta, 200 g secera, 80 g badema u listicima
Fil: 300 g visanja ili malina, 1 kasika secera, 1 dl vode, 1 kesica pudinga od vanile, 2,5 dl slatke pavlake, 1 vanilin secer, 1 slag fix
Priprema:
Izmesati brasno i secer, dodati maslac iseckan na listice i na kraju zumanca, pa napraviti prhko testo (ako je potrebno dodati i kasiku-dve mleka). Podelite testo na dva dela pa svaki tanko razviti i obloziti preko dna kalupa za tortu precnika 26 cm na koji smo prethodno stavili papir za pecenje.
Umutiti belanca u cvrstu penu, dodati secer i namazati preko pripremljenog testa. Ostaviti 0,5 cm praznog prostora do ivice jer ce se belanca jos malo rasiriti tokom pecenja i sve lepo popunitit. Odgore posuti listicima bademima. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.
Kad su se belanca i bademi blago zarumenili, izvaditi kore iz rerne i jednu odmah iseci na 12 delova (korice ne treba skidati sa masnog papira dok se potpuno ne ohlade).
U medjuvremenu pripremiti fil: izmesati puding sa kasikom secera i malo hladne vode. Preostalu vodu zagrejati, dodati voce i kratko prokuvati. Sada dodati i razmuceni puding i sve zajedno jos kratko kuvati dok se ne zgusne. Kad se krema ohladi, premazati preko korice sa bademima koju smo vec stavili na tanjir za serviranje.
Umutiti slatku pavlaku, dodati vanilin secer i kesicu slag fixa, pa sve namazati preko fila sa vocem. Odgore pazljivo rasporediti isecene trouglice druge korice i rashladiti pre serviranja... bon appetit!;))
Recept je iz kuvara "Mastoviti svet slatkisa i peciva" DrOetker, a u originalu je pripreman sa malinama.;)