понедељак, 28. март 2011.

U gostima kod Vere


U toku je novi krug igrice FBI rukavice ciji je kreator nasa Maja sa bloga Cooks and Bakes. Sa pravilima ste verujem vec svi vrlo dobro upoznati, svaka dva meseca jedan od food blogova se nadje pod budnim okom nasih blogerki i za to vreme istrazujemo i kuvamo po receptima sa tog bloga.

Ovog puta smo se uputili u kuhinju kod nase Vere koja pise dva odlicna bloga, prvi je Astal-kuhinja moje ravnice , baziran prvenstveno na receptima vojvodjanske kuhinje, a na drugom blogu Delicious for kids mozete uzivati u slatkim djakonijama... sigurno necete ostati gladni za bilo koji od ova dva bloga da se opredelite:))

Posto mi je vojvodjanska kuhinja veoma bliska i najvecim delom je zastupljena i u nasoj kuci, ovog puta sam se odlucila da isprobam par novih recepata koje do sada nisam pravila... pa, da krenemo (linkovi ka originalnim receptima se nalaze u naslovima samih jela):


Krmenadle u sosu


Ovo je jedno vrlo ukusno i pikatno jelo, krmenadle su proprzene i posluzene u umaku u kome su se pripremale, uz dodatak zacinske slatke i ljute paprike i kisele pavlake. Posto je jelo veoma zasitno, kao prilog sam posluzila palentu tako da je ovaj fini umak mogao lepo da se pomesa i tako  ublazi ljutina paprike.
 Posto je tata jedan pravi Lala, rodom iz tih krajeva, nije imao nikakvih zamerki za ovaj meni... naprotiv, sve mu se jako dopalo.:))


Grasak sa kobasicom i griz knedlama 



Jos jedno odlicno jelo koje se vrlo brzo priprema i ukusno je, grasak u kombinaciji sa kobasicom i knedlicama od griza. Ovo je nesto izmedju variva od graska i parprikasa, ustvari spojilo je najbolje od oba jela... pravicemo ga sigurno jos koji put.:))

Nanini kajmak "savijci"


Uh, ovo je nesto tako dobro da morate svakako isprobati... testo je divno mekano zbog kajmaka u filu koji se samo topi. Recept je posebno simpatican jer nisu date precizne mere, vec je napisan upravo onako kako su to nekada radile nase bake i nane, znaci potreban je pregrst brasna, nesto soli, toplog mleka i malko kajmaka za fil.:))

Medjutim, kako volim da to sve bude precizno izmereno a i da ne bih zaboravila kako sam radila za drugi put, evo sastojaka koje sam koristila:


Sastojci: 650 g mekog brasna, pola paketica svezeg kvasca (25 g), 1 kasicica soli, oko 2,5 dl mleka, 1 kafena soljica ulja (0,75 dl) i 1 jaje


Fil: 200 g kajmaka, 200 g sitnog sira, 1 jaje za premazivanje, malo susama


Priprema:

Zamesiti mekano testo od navedenih sastojaka i unapred pripremljenog kvasca. Ostaviti da odmorai 20-tak minuta i podeliti na 8 loptica (jufkica).


Svaku lopticu rastanjiti u oblik pravougaonika, premazati tanko slojem kajmaka a zatim odgore rasporediti sir. Sve zaviti u rolatic i oblikovati "puzice".


Ostaviti da testo odmora jos 10-tak minuta dok se rerna zagreje, premazati umucenim jajetom i posuti sa malo susama. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta.



Sve je bilo jako ukusno a ovog puta su se pre svega slane delicije nasle na nasem stolu. Medjutim, Vera je prava majstorica i za fine kolace i na blogu postoji veoma lep izbor slatkisa, ali njih cu isprobati nekom narednom prilikom, tu se tek ne mogu odluciti od cega prvo da krenem.;)))

среда, 23. март 2011.

Uskrsnje predjelo


Ne, ovo nije slatkis na slici, iako bi komotno mogao tako da prodje sve dok se ne procitaju sastojci ili ne presece.:) Mozda ce Vam ovaj receptic dobro doci za nastupajuce uskrsnje praznike, vrlo je lagano za pripremu i bice pravi ukras na Vasoj praznicnoj trpezi.

Sastojci: 6 dl jogurta, 3 kesice zelatina u prahu (30 g), 150 g majoneza, 100 g praske sunke, 100 g kuvane sargarepe, 2-3 kisela krastavcica, kuvana jaja

Priprema:

Rastopite zelatin u zagrejanom jogurtu (ne treba puno zagrevati, dovoljno je da bude mlako i da se zelatin rastopi). Dodati majonez i sve ostale sastojke (sunku, sargarepu i krstavcice) koje smo prethodno iseckali na sitne kockice.

U kalupe za puding sipati malo smese i sacekati da stegne taj prvo sloj. Staviti po jedno celo kuvano jaje i sipati preostalu smesu do vrha kalupa. Ostaviti par sati u frizideru da se sve lepo ohladi i stegne


Napomena: evo jos par ideja kako se moze posluziti ovo predjelo: moze se sipati u trouglasti ili rebrasti kalup oblozen folijom, pa naizmenicno redjati slojeve zelatina i iseckanog povrca. 

U tom slucaju, razmuticemo samo jogurt i majonez, a sunku i povrce dodavati naizmenicno po slojevima. Znaci red smese sa zelatinom, sacekati da se malo stegne pa posuti recimo sunkom, ponovo sipati smesu sa zelatinom, sacekati i staviti kockice seckane sargarepe itd. Kuvana jaja se mogu preseci na pola i tako poredjati kao jedan sloj... pustite masti na volju.:))


Drugi predlog je da se sargarepa skuva u komadu i posle uzduzno iseku zarezi da bi kasnije u preseku izgledala kao cvetic. Postupak redjanja u kalupu je sledeci: sloj smese sa zelatinom, sacekati malo da pocne da se steze, zatim poredjati po sredini  kalupa sargarepu (bice dovoljne 2-3 sargarepe) i onda dopuniti smesom u koju smo dodali iseckano povrce.:)

Kuglice od palente



Mislim da bi bio red da konacno nesto novo postavim na blog, a posle svih ovih kolaca evo najzad nesto slano.;)) Ove kuglice od palente se vrlo brzo naprave i zgodno su posluzenje na svedskom stolu medju ostalim djakonijama, a ako izostavite sir mogu biti i fino posne grickalice.



Sastojci: 250 g palente (kukuruznog griza), 5 dl vode, 1 kasicica soli, malo ulja, 250 g svezeg sira, oko 100 g susama

Priprema:

Palentu skuvajte u vrucoj posoljenoj vodi u koju smo dodali i 1-2 kasike ulja. Koristim instant palentu koja se skuva za 2 minuta. Ostavite da se smesa ohladi , pa dodajte usitnjeni sir i sve lepo izjednacite. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u susam koji je prethodno proprzen na suvom tiganju do lepe zute boje.

Kuglice se mogu staviti u papirnate korpice i kombinovati sa projicama na tanjiru. Vrlo su dekorativne a bice jos interesantnije ako se u sredinu svake kuglice stavi po jedan kikiriki.:)


недеља, 13. март 2011.

Cokoladni lava kolac


Inspiraciju za ovaj dobro poznati slatkis iz cijeg jezgra kad se presece poput lave izbija rastopljena cokolada nasla sam na Coolinarici u clanku koji je napisala Miliza, a kao osnova mi je posluzio i njen originalni receptic.


Sastojci (za 6 kolacica): 125 g kvalitetne crne cokolade sa vecim procentom kakaa (65-70 %), 125 g maslaca, 3 jajeta, 75 g secera, 65 g brasna

Priprema:

Rastopiti na tihoj vatri cokoladu i maslac, mozete odmah ukljuciti i rernu da se polako greje. Umutiti zicom jaja i secer (nije potrebno razdvajati zumanca od belanaca), dodati rastopljenu cokoladu i maslac, i na kraju umesati brasno. Sve sastojke lepo izmesati da se dobije fina smesa.


Male modlice za projice namazati maslacem i posuti brasnom, pa sipati smesu skoro do vrha. Umesto modlica mozete koristiti i soljice za kafu ili aluminijumske casice za jednokratnu upotrebu. Staviti u zagrejanu rernu i peci tacno 12 minuta na 200 C.

Kolac bi trebao da dobije samo hrskavu koricu a da sredina ostane tecna. Sacekati par minuta da se malo prohladi pa izvaditi iz modlica na tanjir. Posluziti uz kuglicu sladoleda od vanile.


Domaci sladoled od vanile

Sastojci: 2 jajeta, 2 kasike secera, 1 vanilin secer, 1 kesica slag pene

Priprema:

Umutiti penasto belanca, dodati secer, vanilin secer i na kraju zumanca, sve izmesati jos malo mikserom. Posebno pripremiti  kesicu slag pene prema uputstvu sa kesice i sjediniti sa umucenim jajima. Sve lepo sjediniti i ostaviti par sati u zamrzivacu da se fino stegne.;))

Napomena: ovaj sladoled mozete obogatiti i drugim ukusima, dodati rastopljenu cokoladu, mlevene lesnike, kandirano voce... posto se brzo sprema, obicno ga napravim kad mi treba malo sladoleda kao dodatak nekom drugom desertu ili ledenoj kafi.;))

Nedeljni rucak by Laka Kuharica



Kad sam pre par dana, na blogu kod Lake kuharice, procitala ovaj recept za punjeni file sa pecurkama, odmah mi se dopao i vec sam ga "videla" kao fini nedeljni rucak na stolu... i nisam pogresila, zaista je ukusno i brzo se napravi iako mozda na prvi pogled deluje da je komplikovano. Na blogu kod nase Katarsis mozete procitati originalni recept a dopalo mi se i kako ga je Mirjana pripremila.

Svinjski file punjen gljivama




Sastojci : 700-800 g svinjskog filea, 400 g sampinjona, 1 veca glavica crnog luka, 100 g pancete, 2-3 kasike prezle, 1 jaje, so, biber, persunovo lisce

Priprema:

File ocistiti od zilica, zaseci po sredini citavom duzinom i otvoriti kao knjigu. Istanjiti tuckom sa obe strane, posoliti i pobiberiti.

Pripremiti nadev: na malo ulja proprziti kockice sitno seckane pancete, dodati luk takodje sitno iseckan i sve zajedno kratko proprziti. Sampinjone iseci na tanke listice i dinstati zajedno sa lukom dok ne ispari tecnost koju su pecurke pustile. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati 2-3 kasike prezle, 1 jaje i seckano persunovo lisce.


Preko mesa rasporediti nadev i zaviti kao rolat, pricvrstiti kanapom ili sa par cackalica. Preliti sa malo ulja i sve cvrsto zamotati u alu foliju. Staviti u pleh u koji smo sipali casu vode i peci na 200 C oko 1 sat.

Pri kraju pecenja, razmotati foliju i vratiti u rernu da se pece jos 20-tak minuta dok fino ne porumeni. Sacekati da se malo prohladi i seci na snite. Napraviti umak od soka koje je meso pustilo u toku pecenja i posluziti uz file... bon appetit!;))


Mogu Vam reci da je rolat isto tako ukusan i sutradan, cini mi se da jos vise omeksa i mada je moja verzija malkice modificirana, ukucani se nisu bunili i imali smo fini rucak...sve preporuke!;)))

уторак, 8. март 2011.

Uvrnuti prutici




Dok sam vec tu za kompom, da odmah otkuckam jos jedan receptic koji ce Vam se verujem dopasti. Recept za ove prutice sam dobila od drage prijateljice i jos uvek ga cuvam na originalnoj karti na kojoj mi je napisala. Naime, recepet je napisan na cestitki sa motivom male sirene, a kad mi zatreba uvek ga lako pronadjem "u moru" papirica medju ostalim receptima.:)) A posto je mojoj drugarici Dragici sutra rodjendan, evo njenog receptica u njenu cast!:))


Sastojci: 800 g brasna, 50 g svezeg kvasca, 1,5 kasicica soli, 1,5 dl ulja, oko 2 dl tople vode

Za premazivanje: 1 jaje, 1 ravna kasicica soli, 1 kasicica mlevene zacinske paprike, 2 kasike kecapa, susam

Priprema:

Razmutiti kvasca u pola solje tople vode, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju. Izmesati brasno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i sa toplom vodom zamesiti srednje meko testo. Testo podeliti na 3 loptica i ostaviti da odmore 10-tak minuta.

Svaku lopticu razviti u pravougaonu koru, vise u duzinu nego u sirinu, premazati mesavinom umucenog jajeta, zacinske paprike i kecapa, pa posuti susamom preko cele povrsine. Ostrim nozem seci na trakice sirine 1 cm, svaku spiralnu uviti vise puta i sloziti na podmazan pleh ili preko masnog papira. Trakice mogu biti krace ili duze, a meni su najintresantnije kad su duzine samog pleha.;)


Peci u prethodno zagrejanog rerni na 180-200 C oko 15-20 minuta, dovoljno je da samo blago zarumene, pazite da se ne prepeku. Gotove prutice prebaciti na posluzavnik i poredjati sledecu turu (ovo je veoma izdasan recept i izadje 4-5 plehova.)


Prutici su fini i posle nekoliko dana, pa ako ste ljubitelj ovakvih grickalica najtoplije Vam preporucujem da ih isprobate prvom prilikom... prijatno grickanje!;)))

Minjoni sa tresnjicama


Dragi moji, u poslednje vreme sam malo zapostavila pisanje bloga, kao sto ste mozda i primetili, ali pratim sve sto fino napravite i objavite iako ne ostavim svaki put komentar.;)) Za sve moje drage blog prijatelje evo jednog receptica (iz arhive), ali sa prolecnom dekoracijom da bi nam lepo vreme i sunce sto pre stiglo... mogli bismo vec polako i da ispratimo zimu, mislim da nam je vec bilo dosta snega i vejavice.;))

Minjone mozete praviti prema ovom receptu  za crno-bele minjone ili na ovaj nacin:

Sastojci: 250 g mlevenog "Plazma" keksa, 150 g secera u prahu, 150 g maslaca, 1 vanilin secer, 1 jaje, pekmez od jagoda za premazivanje

Glazura: 200 g bele cokolade, 6-7 kasika ulja,  malo kandiranih tresanja za dekoraciju

Priprema:

Izmesati keks, secer u prahu i vanil secer, dodati maslac isecen na listice i jaje. Sjediniti sve sastojke i ako je smesa suvise mekana, dodati jos malo keksa ili mlevenih oraha.

Radnu povrsinu posuti secerom u prahu i razviti koru debljine 0,5 cm. Malom okruglom modlicom izvaditi pogacice i spajati po dve sa malo pekmeza od jagoda. Kolacice rashladiti i preliti glazurom od bele cokolade.

Za glazuru: otopiti na pari ili tihoj vatri belu cokoladu i ulje, mesati stalno da ne bi zagorela jer je bela cokolada vrlo osetljiva. Ako je glazura suvise gusta, dodati jos malo ulja i obrnuto, Preliti kolacice i ostaviti da se glazura stegne.

Za dekoraciju: rastopiti crnu cokoladu i uz pomoc cackalice nacrtati grancice preko bele glazure. Crvene kandirane tresnje iseci na male kockice pa na svaki kolacic staviti po dve kockice da izgledaju kao tresnje. Listic napraviti od zelenih zele bombona ili fondana u boji. Gotove minjone staviti u male papirnate korpice...izvolite, posluzite se!;))