U toku je novi krug igrice FBI rukavice ciji je kreator nasa Maja sa bloga Cooks and Bakes. Sa pravilima ste verujem vec svi vrlo dobro upoznati, svaka dva meseca jedan od food blogova se nadje pod budnim okom nasih blogerki i za to vreme istrazujemo i kuvamo po receptima sa tog bloga.
Ovog puta smo se uputili u kuhinju kod nase Vere koja pise dva odlicna bloga, prvi je Astal-kuhinja moje ravnice , baziran prvenstveno na receptima vojvodjanske kuhinje, a na drugom blogu Delicious for kids mozete uzivati u slatkim djakonijama... sigurno necete ostati gladni za bilo koji od ova dva bloga da se opredelite:))
Posto mi je vojvodjanska kuhinja veoma bliska i najvecim delom je zastupljena i u nasoj kuci, ovog puta sam se odlucila da isprobam par novih recepata koje do sada nisam pravila... pa, da krenemo (linkovi ka originalnim receptima se nalaze u naslovima samih jela):
Krmenadle u sosu
Ovo je jedno vrlo ukusno i pikatno jelo, krmenadle su proprzene i posluzene u umaku u kome su se pripremale, uz dodatak zacinske slatke i ljute paprike i kisele pavlake. Posto je jelo veoma zasitno, kao prilog sam posluzila palentu tako da je ovaj fini umak mogao lepo da se pomesa i tako ublazi ljutina paprike.
Posto je tata jedan pravi Lala, rodom iz tih krajeva, nije imao nikakvih zamerki za ovaj meni... naprotiv, sve mu se jako dopalo.:))
Grasak sa kobasicom i griz knedlama
Jos jedno odlicno jelo koje se vrlo brzo priprema i ukusno je, grasak u kombinaciji sa kobasicom i knedlicama od griza. Ovo je nesto izmedju variva od graska i parprikasa, ustvari spojilo je najbolje od oba jela... pravicemo ga sigurno jos koji put.:))
Nanini kajmak "savijci"
Uh, ovo je nesto tako dobro da morate svakako isprobati... testo je divno mekano zbog kajmaka u filu koji se samo topi. Recept je posebno simpatican jer nisu date precizne mere, vec je napisan upravo onako kako su to nekada radile nase bake i nane, znaci potreban je pregrst brasna, nesto soli, toplog mleka i malko kajmaka za fil.:))
Sastojci: 650 g mekog brasna, pola paketica svezeg kvasca (25 g), 1 kasicica soli, oko 2,5 dl mleka, 1 kafena soljica ulja (0,75 dl) i 1 jaje
Fil: 200 g kajmaka, 200 g sitnog sira, 1 jaje za premazivanje, malo susama
Priprema:
Svaku lopticu rastanjiti u oblik pravougaonika, premazati tanko slojem kajmaka a zatim odgore rasporediti sir. Sve zaviti u rolatic i oblikovati "puzice".
Ostaviti da testo odmora jos 10-tak minuta dok se rerna zagreje, premazati umucenim jajetom i posuti sa malo susama. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta.
Sve je bilo jako ukusno a ovog puta su se pre svega slane delicije nasle na nasem stolu. Medjutim, Vera je prava majstorica i za fine kolace i na blogu postoji veoma lep izbor slatkisa, ali njih cu isprobati nekom narednom prilikom, tu se tek ne mogu odluciti od cega prvo da krenem.;)))