недеља, 20. јун 2021.

Mali letnji jelovnik (nedelja)

 


Obično nedeljom imamo nešto više vremena, pa zato spremamo pravi nedeljni ručak... nego, da krenemo redom (za detaljan prikaz, klik na link u naslovu recepta:)

          NEDELJA

  • Domaća supa (ručak)
  • Pilav sa piletinom (ručak)
  • Ekleri sa jagodama (desert)


Sastojci: 2 juneće rozbratne, 1 ribić, veza zeleni (3 šargarepe, 1 koren paškanata, 1 koren peršuna, 1/3 korena celera), 1 crni luk, 1 krompir, 2-3 čena belog luka, 1 list kupusa, 1 grančica lista celera, 1 list lovora, biber u zrnu, 1 kašičica šećera, so po ukusu, 2,5 - 3 l vode

Priprema:

Meso operite i stavite u hladnu vodu. Dok se voda lagano zagreva, pripremite povrće za supu, oljuštite a crni luk presecite i malo prepecite na plotni preko alu folije. Kad se pojavi pena na površini supe, pre nego što provri, pokupite je kašikom da bi supa bila bistrija.

Dodajte sada sve pripremljeno povrće i začine, smanjite temperaturu i kuvajte poluotkriveno oko 1,5-2 h dok meso ne omekša. Ako pripremate u ekspres loncu, onda će se sve skuvati puno brže.

Kad je supa gotova, izvadite meso i povrće, a zatim je procedite. Dodajte rezance ili zakuvajte knedlice od griza ili od pileće džigerice. Pre služenja pospite sitno seckanim peršunom i poslužite toplu.:) Prijatno!:)




Sastojci: 1 manje pile (ili odabrani komadi po želji), 200 g pirinča okruglog zrna, 1 crni luk, 1 šargarepa, oko 6 dl pilećeg bujona, so, biber, peršunovo lišće

Priprema:

Možete koristiti celo pile ili samo batačiće, sve lepo isecite i skuvajte u supi sa povrćem. Dodajte sve potrebnu zelen i začine, pa kuvajte na laganoj temperaturi oko 1 h dok meso i povrće potpuno ne omekšaju. Izvadite skuvano povrće  i meso na poseban tanjir, a supu procedite (trebaće nam za pripremu pirinča).

Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Šargarepu iseckajte na sitne kockice i kratko propržite zajedno sa lukom. Dodajte zatim pirinač i sipajte po malo pripremljenog bujona neprestano mešajući. Dodajte još malo soli i bibera ako je potrebno i sve kuvajte na laganoj temperaturi oko 20-tak minuta dok pirinač ne omekša.

Prebacite pirinač u posudu za pečenje i dodajte još malo bujona da sve bude fino sočno, odgore rasporedite komade kuvane piletine. Stavite u rernu da se peče još 15-tak minuta da meso dobije rumenu koricu a za to vreme ispariće i višak tečnosti. Servirajte lepo na tanjir i pospite sitno seckanim peršunovim lišćem.




Sastojci (za testo): 1 dl ulja, 2,5 dl vode, 170 g oštrog brašna, 5 jaja

Fil: 3 žumanca, 4 kašika šećera, 50 g brašna, 50 g gustina (skorbnog brašna), 500 ml mleka, 1 vanilin šećer (ili štapić vanile), 2 dl umućene slatke pavlake, sveže jagode (oko 300 g)


Priprema:

Staviti 1 dl ulja i 2,5 dl vode da provri. U tako vruće sipati odjednom celu količnu brašna i ibrzo promešati da se stvori grudva testa. Ostaviti da se prohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje i sve umutiti mikserom. Smesu staviti u špric i na plehu preko masnog papira, istiskivati trake dužine 5-6 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta (ne otvarati rernu za vreme pečenja).

U medjuvremenu pripremiti fil - umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i par kašika hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati sa vanilom, pa kad provri polako sipati umućena žumanca i skuvati krem. Ostaviti da se potpuno ohladi i na kraju pažljivo umešati umćenu slatku pavlaku. 

Kremu staviti u špric i filovati prerezane eklere, posuti sitno seckanim jagodicama  i vratiti poklopčiće. Pre služenja posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom ako više volite.:)



субота, 19. јун 2021.

Mali letnji jelovnik (subota)

 


Ko bi očekivao ovakvo vreme (pljuskove i grmljavinu) za početak vikenda, zato evo predloga da se malo ugrejemo.:))


          SUBOTA

  • Čorbica od sočiva (ručak)
  • Carsko meso sa mladim kropirićima (ručak)
  • Pečene paprike u sosu od paradajza (večera)



Sastojci: 1 šolja crvene leće (sočiva), 1 crni luk, 50 g pancete, 1 šargarepa, kolutić celera, 1 češanj belog luka, so, biber, seckani peršun 

Priprema:

Sočivo oprati i ostaviti da stoji u hladnoj vodi dok ne pripremimo sve ostale sastojke. Koristila sam crveno sočivo koje se vrlo brzo kuva, tako da ne mora dugo stajati potopljeno u vodi. Ukoliko čorbicu spremate od neke druge vrste sočiva, možete ga potopiti ujutru ili čak prethodni večeri da bi se brže skuvalo.

Na malo ulja propržiti kockice pancete da fino zamiriše. Dodati seckani crni luk i kratko propržiti da postane staklast. Dodati zatim šargarepu iseckanu na sitne kockice i ceo češanj belog luka radi fine arome. Sve zajedno malo proržiti a zatim dodati sočivo i sipati oko 1-1,5 l tople vode.

Posoliti po ukusu, dodati nekoliko zrna bibera i listić lovora. Kuvati oko 15-20 minuta dok sočivo ne omekša. Ono će se fino raskuvati i zgusnuće ćorbicu tako da ne treba dodavati brašno. Kad je sve gotovo posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo.




Carsko meso sa mladim krompirićima

Sastojci: 500 g sveže slanine (carskog mesa), so, biber u zrnu, malo masti, mladi krompirići

Priprema:

Mlade krompiriće oljuštiti i staviti da se kuvaju 3-4 minutau slanoj vodi. Zatim ih ocediti i preseći na pola ili na četvrtine. 

Carsko meso iseći na šnite debljine oko 1 cm, posoliti ih i posuti krupno mlevenim biberom.

Meso i krompiriće poređati u pleh za pečenje podmazan sa malo masti ili ulja. Staviti u gornji deo rerne (bliže grejačima) i peći na 200 C oko 15 minuta. Zatim, izvaditi pleh iz rerne i preokrenuti meso, pa peći još 5-10 minuta da lepo zarumeni i sa druge strane. Poslužiti uz svežu sezonsku salatu po izboru.




Sastojci: 6 paprika (lepih mesnatih), 4 veca paradajza, 2, cesnja belog luka, ulje, so

Priprema:

Zagrejati malo ulja u tiganju i ispržiti paprike sa svih strana (primetićemo da se ona fina, tanka ljuska odvojila od "mesa" paprike). Paprike zatim izvaditi na poseban tanjir i ostaviti da se malo prohlade kako bismo ih kasnije lakše oljuštili.

Paradajz na kratko potopiti u vruću vodu, zatim oljuštiti i iseći na manje kockice. Na istom ulju u kome su se pripremale paprike, prvo kratko propržiti seckani paradajz, dodati usitnjeni beli luk, pa smanjiti temperaturu i dinstati 15-ak minuta dok se umak fino ne zgusne. Posoliti po ukusu.

U međuvremenu, dok se sos krčka, oljuštitit paprike i poređati ih u neki dublji tanjir. Kad se sos fino zgusnuo, preliti ga preko paprika i sve posuti sa jos malo seckanog svežeg peršuna. Poslužite odmah fino toplo ili malkice sačekajte, rashladite i uživajte u ukusnoj salati.

Prijatno!:)

петак, 18. јун 2021.

Mali letnji jelovnik (petak)

 


Klopica koja će vas osvežiti (na+30) a ujedno i zasititi, uz minimum vremena potrošenog na pripremu.:)

          PETAK

  • Pašteta od sočiva (doručak)
  • Riba pečena u papiru (ručak ili večera)
  • Panzanela salata (ručak ili večera)


Sastojci: 2 šolje kuvanog sočiva, 1 crni luk, 1 čen belog luka, 2-3 kašike maslinovog ulja, seckani peršun, so, biber

Priprema:

Sočivo potpiti u hladnu vodu prethodnog dana, najbolje uveče. Sutradan sipati novu vodu i dodati zelen kao za supu (šargarepa, koren peršuna, paštrnak i kolutić celera). Sve kuvati na laganoj temperaturi oko 40-60 minuta da sočivo i povrće fino omekšaju. Ocediti skuvano sočivo (tečnost u kojoj se kuvalo iskoriti za čorbicu) i ostaviti da se prohladi.

Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. U blender staviti sočivo, dodati pripremljeni luk, jedan čen belog luka, so i biber po ukusu. Sve fino izmiksati da se dobije kremasti namaz. Na kraju dodajte dosta sitno seckanog svežeg peršuna i još malkice ulja ako volite.

Poslužiti kao namaz uz hleb i po želji posuti sitno seckanim ljubičastim ili mladim lukom koji će dati lep kontrast. Tako pripremljenu paštetu možete čuvati u frižideru 3-4 dana.

Riba pečena u papiru

Možete odabrati bilo koju ribu po želji (pastrmku, skušu, kod nas je bila haringa). Očistite je i blago posolite sa svih strana, a zatim kao nadev stavite par kolutića limuna, malo belog luka i peršuna. Sve prelijte uljem i sa malo belog vina, pa fino "ušuškajte" u papir za pečenje.

Pecite oko 30 minuta, odmotajte paketić i vratite u rernu da se peče jos desetak minuta dok se ne uhvati lepa korica. Poslužite uz krompiriće i sezonsku salatu. Prijatno!:)


Panzanela salata

Sastojci: 500 g paradajza, 1 ljubičasti luk, 1 manja integralna veknica, so, biber, maslinovo ulje, masline po želji

Priprema:

Hleb isecite na kockice, raširite preko papira za pečenje i poprskajte sa malo ulja. Pecite u rerni na 180 da zarumeni. Za to vreme isecite paradajz na polovine, a ljubičasti luk na fina rebarca ili sitne kockice. 

Sve izmešajte u dubljoj činiji, posolite i pobiberite po ukusu, te prelijte sa malo ulja. Na kraju dodajte kockice prepečenog hleba i blago promešajte. Dodajte nekoliko crnih maslina po želji i odmah poslužite. Prijatno!:)


четвртак, 17. јун 2021.

Mali letnji jelovnik (četvrtak)

 


Na današnjem meniju je patlidžan u glavnoj ulozi, ako do sada još niste probali salatu (namaz) od patlidžana, nemojte propustiti da je napravite bar jednom u toku ovog leta.... zaljubićete se na prvi zalogaj, časna reč!:)) Naravno, uz sve ovo odlično će se uklopiti i neka lagana supica po izboru.:))

         ČETVRTAK

  • Melizano salata (doručak ili večera)
  • Krmenadle iz papira (ručak)
  • Rolnice od patlidžana sa sirom (večera)


Melizano salata (slike pripreme na linku iz naslova)

Sastojci: 2-3 patlidžana, 300 g punomasnog svežeg sira, 2 čena belog luka, malo ulja (maslinovog ili suncokretovog), so, biber

Priprema:

Patlidžane zajedno s korom peći u rerni na 200 C oko 45 -60 minuta. Kad se ohlade, oljuštiti koru i usitniti ih u blenderu ili samleti na vodenici za meso.

Dodati par kašika ulja, posoliti i pobiberiti po ukusu, izmešati sa usitnjenim svežim sirom i začiniti sitno seckanim belim lukom. Slobodno dodati više ili manje sira po želji. Poslužiti kao namaz u prepečeni hleb.
      

Krmenadle pečene u papiru (klik na link iz naslova:)

Sastojci4 krmendle, 100 g šampinjona (mariniranih ili svežih), manja glavica crnog luka, belo vino, so, biber, malo maslaca

Priprema:

Krmenadle posoliti i kratko zapeći sa obe strane na malo maslaca i ulja. Izvaditi ih iz tiganja i odložiti na stranu, pa na tom istom ulju propržiti sitno seckani crni luk i listiće šampinjona. Sve začiniti po ukusu, pri kraju dodati malo belog vina i kratko prodinstati.

Pripremiti 4 papira za pečenje, svaki premazati sa malo maslaca i rasporediti krmenadle. Preko mesa staviti dinstane šampinjone. Zatvoriti paketiće i krajeve papira dobro zavrnuti. Poređati ih na pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 15 minuta. Pre služenja otpakovati paketić i sve lepo servirati na tanjir.Fino se slaže sa salatom od patlidžana (recept iznad).


Rolnice od patlidžana

Sastojci: jedan veći ili dva manja patlidžana, malo ulja, 250 g feta sira, 1 kašike kisele pavlake, 1 čen belog luka,  so i biber po ukusu, seckani peršun


Patlidžane oprati i prosušiti, pa iseći na tanke šnite po dužini. Premazati ih sa malo ulja i ispeći u gril tiganju ili na električnom gril tosteru. Posoliti ih i pobiberiri po ukusu.

Sveži sir usitniti viljuškom, dodati kašiku pavlake, sitno seckani beli luk i malo mlevenog bibera. Sve fino izmešati i stavljati po kašiku nadeva na grilovane patlidžane. Zamotati rolnice, posuti ih seckanim peršunom i servirati uz svežu sezonsku salatu po želji.

 Bon appétit!:)

среда, 16. јун 2021.

Mali letnji jelovnik (sreda)

 


Današnji predlozi maaalkice kasne zbog problema sa internetom, ali taman ćete stići da ih napravite za večeru.:) Nastavljamo i dalje sa laganim receptićima i ne zadržavamo se dugo u kuhinji... današnji izbor je sledeći:

          SREDA

  • Valjušci od tikvica (doručak, ručak ili večera)
  • Salata sa pancetom i puuno vitamina (ručak ili večera)
  • Čorbica sa limunom (ručak ili večera)

Valjušci sa tikvicama (link u naslovu)

Ovo je unapređena verzija omiljenih kroketića sa tikvicama (pssst, dodali smo malo sira i kockica pancete unutra... ma, totalno smo ih "upropastili":))

Nemojte ni slučajno pokušati da ih napravite, jer šta je jedan (k`o nijedan:), gde su dva (tu su i tri), četvrti je slučajno uskočio u tanjir, peti kaže "vidiii, što sam hrskav"... e, pa vi sada pokušajte da se odbranite!:)) 


Salata sa pancetom

(ili krckava panceta u glavnoj roli... a salata je tu da popuni tanjir:)

Sastojci (za 2 osobe): 1 zelena salata, 200 g zelene boranije, 1 manji brokoli, 5-6 šnita tanko sečene pancete, so,biber, ulje, limunov sok, 1 čen belog luka

Priprema:

Boraniju i cvetiće brokolija skuvati u slanoj vodi dok ne omekšaju. Prebaciti ih u posudu sa hladnom vodom da se ohlade i zadrže lepu boju, pa ih dobro ocediti. 

Skupiti po 3-4 zelene mahune i uvezati ih tankim režnjem isečene pancete. Napraviti još nekoliko paketića na isti način, pa sve kratko propržiti u tiganju na malo ulja.

Zelenu salatu odvojiti na listove i složiti na tanjir. Napraviti dresing od limunovog soka, malo ulja, sitno seckanog luka, bibera i soli. Poprskati preko salate ili servirati posebno, dodati cvetiće brokolija i pripremljene "snopiće". Prijatnoo!:))



Čorbica sa limunom  (recept ćete naći na linku iz naslova:)

Jedna vrlo finaaa čorbica, lagana i osvežavajuća, brza za pripremu.... podjednako prija topla ili mlaka, naročito u letnjim danima, okrepiće vas i osvežiti, isprobajte je svakako... pa javite utiske, jel važi?:)) 

Bon appétit!:)


уторак, 15. јун 2021.

Mali letnji jelovnik (utorak)


I danas spremamo lagana i ukusna jela (slede predlozi u nastavku:)... još ako uz to napravite neku finu čorbicu od povrća ili (za posebno gladne:) na brzaka ispečete  hrskava krilca iz rerne, imaćete više nego dobar kompletan meni.:))


          UTORAK

  • Šareni slani tart (doručak, ručak ili večera)
  • Salata sa prelivom od jogurta (ručak ili večera)
  • Frape od banane (užina)


Šareni slani tart

Sastojci (za koru): 100 g pšeničnog brašna, 100 g kukuruznog brašna, 1 ravna kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 50 ml ulja, 200 ml jogurta ili mleka, 1 jaje

Nadev: 200 g krem sira, mortadela ili šunka (po želji), paradajz, mocarela, rukola, masline itd.

Priprema:

Sve navedene sastojke sjediniti u homogenu smesu. Kalup (prečnika 24 cm) podmazati i posuti brašnom, pa sipati pripremljenu smesu i peći na 180 C oko 30 minuta.  Gotovu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.

Ohlađenu koru premazati krem sirom i odgore rasporediti nadev po želji. Povrće iseckati na četvrtine, a mortadelu/šunku skupiti u male hrpice, dodati listove rukole i kuglice mocarele, pa sve lepo aranžirati. Preliti sa malo ulja i odmah servirati.


Preliv od grčkog jogurta (za salate)

Na veliki tanjir lepo složiti seckano povrće po želji (zelenu salatu, šargarepu, rotkvice, krastavce, mladi luk i kupus, kuvani azuki pasulj itd.) i servirati uz lagani dresing od jogurta. 

Sastojci: 1 šolja grčkog jogurta, 2 čena belog luka (sitno seckana), 4 kašike limunovog soka, 2 kašike ulja, malo soli i bibera, 1 kašika seckane sveže mirođije

Priprema:

Sjediniti sve sastojke i preliti preko salate ili servirati posebno da svako može da začini salatu prema ukusu.:)


Frape od banana

Sastojci: 2 manje banane ili jedna veća, 200 ml bademovog ili običnog mleka, 1 kašičica meda (po želji:), 1 kašika domaće granole za dekoraciju

 Priprema:

Banane iseckati na kolutiće i staviti u blender. Sipati polovinu količine mleka i izmiksati u fini pire. Dodati preostalo mleko i med po ukusu. Sve zajedno još malo izmiksati i sipati u čaše.

Frape posuti domaćom granolom i poslužiti odmah čim se napravi. Po želji dodati kockicu-dve leda. 

Voilà!:)


понедељак, 14. јун 2021.

Mali letnji jelovnik (ponedeljak)

 


Dragi moji, ove nedelje na blogu možete pročitati predloge za brza i lagana jela od sezonskih namirnica, pravi mali letnji jelovnik. Svakog dana biće objavljena po tri predloga (šta spremiti za doručak i ručak ili recimo za ručak i večeru), a ako recept već postoji na blogu ostaviću samo link tako da ćete ga vrlo lako pronaći.:) 

Eto, nadam se da ćemo do kraja nedelje napraviti malu zbirku receptića koji će poslužiti kao lepa inspiracija u predstojećim letnjim danima.:)


         PONEDELJAK
  • Namaz od tunjevine (doručak)
  • Hladna supa od krastavaca (ručak ili lagana večera)
  • Sarmice od vinovog lista (ručak)


Namaz od tunjevine i krem sira 

Sastojci: 180 g tunjevine, 100 g krem sira, malo limunovog soka, so, biber, seckani peršun ili vlasac

Priprema:

Tunjevinu ocediti od ulja i usitniti u blenderu u fini pire. Dodati krem sir i začine po ukusu. Sve izmešati i servirati kao namaz uz prepečene hlepčiće ili koristiti kao podlugu za sendviče.



Hladna supa od krastavaca

Sastojci: 2 krastavca, 400 ml grčkog jogurta, 100 ml vode, 1 čen belog luka, seckana mirođija (po ukusu), prstohvat soli i bibera

 Priprema:

Krastavce iseći na kolutove i staviti u blender (ostaviti nekoliko kolutića za dekoraciju). Dodati polovinu grčkog jogurta, beli luk i začine po ukusu.

 Sve fino izmiksati, pa zatim sipati preostali jogurt i vodu.  Još jednom kratko izblendirati, probati i popraviti ukus po potrebi. Ostaviti u frižideru barem pola sata pre služenja kako bi se svi ukusi lepo sjedinili. 

Hladnu supu poslužiti u činijicama i dekorisati kolutićima svežih krastavca i grančicom mirođije.


 Sarmice od vinovog lista  (link do recepta u naslovu + neki fini grčki receptići:)



субота, 12. јун 2021.

Gotovanje u Blic Ženi :)

 


Danas uz kaficu, listamo novi broj i kuvamo zajedno... a na meniju je par receptića za fini letnji ručak koji ćete napraviti očas posla.:)))

Hvala puno dragoj Bojani Đurić na pozivu, baš mi je bilo lepo kod vas u gostima.:)))