уторак, 17. март 2015.

Pašteta od sočiva


Ukusan namaz od sočiva koji vas dugo drži sitim, a priprema se sasvim jednostavo i brzo. Ako kuvate veću količinu sočiva, možda za čorbicu ili varivo, odvojite obavezno jednu šolju sledeći put i isprobajte ovaj namaz (posle ćete ga namerno praviti:).

Pašteta od sočiva

Sastojci: 2 šolje kuvanog sočiva, 1 crni luk, 1 češanj belog luka, 2-3 kašike maslinovog ulja, seckani peršun, so, biber

Priprema:

Sočivo potpiti u hladnu vodu prethodnog dana, najbolje uveče. Sutradan sipati novu vodu i dodati zelen kao za supu (šargarepa, koren peršuna, paštrnak i kolutić celera). Sve kuvati na laganoj temperaturi oko 40-60 minuta da sočivo i povrće fino omkešaju. Zatim, sočivo ocediti (tečnost u kojoj se kuvalo iskoriti za čorbicu) i ostaviti da se prohladi.


Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. U blender staviti sočivo, dodati pripremljeni luk, jedan češanj belog luka, so i biber po ukusu. Sve fino izmiksati da se dobije kremasti namaz. Na kraju dodajte dosta sitno seckanog svežeg peršuna i još malkice ulja ako volite.

Poslužiti kao namaz uz hleb i po želji posuti sitno seckanim ljubičastim ili mladim lukom koji će dati lep kontrast. Tako pripremljenu paštetu možete čuvati u frižideru 3-4 dana. Prijatno!:)

Recept koji je poslužio za inspiraciju:)


16 коментара:

  1. Vidim da je blog dobio proljetno zaglavlje, divno je!

    Nisam znala da se od leće može napraviti pašteta, taman bi bila super za doručak

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O, jos kako, moze se praviti i od pasulja, kad se fino zacini bude vrlo pikantno.:) p.s. cvetici su tu da nam prolece sto pre dodje...:)))

      Избриши
  2. E, ovo je baš moja disciplina! Jednostavno i ukusno, plus zdravo... Super recept! ♥

    ОдговориИзбриши
  3. Gago, znam da je ovo receptic po tvom ukusu.:)) <3

    ОдговориИзбриши
  4. Одговори
    1. Malo za promenu, da ne bude uvek corbica i varivo.:))

      Избриши
  5. Super ideja, pravim nešto vrlo slično sa pasuljem. Idealno za ove posne dane.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, sa pasuljem bude isto fino, zapravo sve mahunarke su vrlo zahvalne za pravljenje namaza.:))

      Избриши
  6. Kuvam lecu skoro svake nedelje, a nije mi palo na pamet ovako nesto! Super ideja:))

    ОдговориИзбриши
  7. Jako volim leću, ali mi nikada nije palo na pamet da napravim namaz...iskoristiti ću ideju...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bice mi drago ako isprobas, obavezno posle javi utiske.:))

      Избриши