уторак, 3. март 2015.

Hrskavi zalogajčići uz čaj


Ako ste od onih koji se najradije ušuškaju u omiljenu fotelju kad napolju pada kiša, uz šoljicu toplog čaja i neku dobru knjigu, onda je ovo upravo post za vas. Ali pre nego što se odmah zavučete pod toplu dekicu, napravite ove hrskave pitice za grickanje dok listate knjigu.

Recept je iz online zbirke receptića Uz šoljicu čaja koja je, pre nekoliko meseci, predstavljena na blogu. U knjižici se nalazi 15 recepata za slane i slatke zalogajčiće koje možete poslužiti gostima uz omiljenu šoljicu čaja ili kafe.

Bombonice sa spanaćem i sirom


Sastojci: 250 g tankih kora, 250 g svežeg sira, 200 g spanaća, 1 kašika milerama, 1 jaje, ulje ili maslac za premazivanje

Priprema:

Spanać operite i iseckajte na trakice. Izmešajte sa sirom, dodajte jedno jaje i kašiku milerama da se sve fino sjedini. Dodajte i malkice soli ako je potrebno

Kore presecite na tri dela tako da dobijete uzane trake. Na jedan kraj trake stavite po kašičicu fila i zamotajte u rolnicu. Dobro pritisnite krajeve i uvrnite ih kao "bombone". Poređajte na podmazan pleh i premažite sa malo ulja i rastopljenim maslacem. Pecite na 180 C oko 15-20 minuta sve dok pitice blago ne porumene.


Rolnice sa slatkim sirom


Sastojci: 250 g tankih kora, 300 g švapskog sira, 1-2 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 1 belance, malo naribane korice limuna, suvo grožđe po želji, maslac za premazivanje

Priprema:

Kore presite na pola tako da dobijete dva manja pravougaonika. Rastopite maslac na laganoj temperaturi i poprskajte svaku koru.

Izmešajte sir, šećer i vanilin šećer, dodajte ulupano belance, malo naribane limunove korice i šaku suvog grožđa po želji. Na svaku koru stavite po kašiku fila, preklopite krajeve i zamotaje rolnice. Premažite ih sa preostalim rastopljenim maslacem i pecite na 180 C oko 20 minuta. Pospite ih šećerom u prahu pre služenja.

Prijatno grickanje!:)


Preporuke za čitanje uz šoljicu čaja :

1. Svetlo između okeana (M.L.Stedman) - priča o dobrim ljudima i pogrešnim odlukama, ispričanadirljivo i emotivno. Roman koji nećete tako lako ostaviti iz ruku, tople preporuke.:)
2. Daljina među nama (Megi O‘Farel) - roman o paralelnim životima, vezi među sestrama i pre svega ljubavna priča o dvoje ljudi na različitim krajevima sveta. Hoće li se na kraju ipak sresti, saznajte u nastavku romana.:)
3. Zato što te volim (Gijom Muso) - dirljiva životna priča koja vas uvlači u misteriju već sa prvih stranica i drži u neizvesnosti do samog kraja.
4. Sve što smo prećutali (Mark Levi) - knjiga koja će vam ugrejati dušu i naučiti vas koliko je važno  reći dragim ljudima koliko ih volimo dok ne bude prekasno.

Koje knjige biste vi preporučili, napišite šta vam se dopalo od knjiga koje ste čitali u poslednje vreme?:)


9 коментара: