недеља, 15. март 2015.

Svečane ružice


Za nedeljno popodne uz šoljicu kafe ili omiljenog čaja - mekane ružice od brioš testa punjene finim domaćim pekmezom. Ružice su pravljene po receptu za Svečani kolač koji sam pre nekoliko godina objavila na Coolinarici. I zaista, ovo je jedno svečano izdanje koje možete napraviti i za uskršnji doručak ili bilo koju drugu sličnu prigodu. Možete čak uvezati ukrasnom trakicom i odneti nekome na poklon.:)


Sastojci: 500 g mekog brašna, 200 g maslaca, 50 g šećera, 1 ravna kašičica soli, 25 g svežeg kvasca, oko 1,5 dl mlakog mleka, 1 jaje, malo naribane limunove korice + pekmez za filovanje

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostavite na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

U dubljoj posudi izmešajte prosejano brašno, dodajte šećer, so, pripremljeni kvasac, jedno jaje i omekšali maslac. Naribajte i malo limunove korice, pa sa mlakim mlekom zamesite fino i glatko testo. Dodajte još malo brašna ako treba da se ne lepi za ruke. Pokrijte testo i ostavite da odmara oko pola sata.


Testo podelite na 25 delova i oblikujte loptice veličine kajsije. Svaku lopticu razvijte u krug i na sredinu stavite po kašičicu pekmeza. Preklopite testo na pola i zamotajte kao ružicu (pogledajte slike pripreme). Ivice testa malo izvucite prema spolja da dobiju oblik ružice.

Tako oblikovane ružice ređajte u podmazan kalup (prečnika 24-26 cm) jednu do druge. Ostavite da odmaraju još desetak minuta dok se rerna zagreje. Pecite ih na 200 C oko 30 minuta da fino zarumene (nije ih potrebno premazivati).

(ovako izgledaju prevrnute ružice:)

Gotove ružice pokrijte većim tanjirom i pažljivo preokrenite, pa zatim sve prebacite na tanjir za serviranje, tako će ostati lepo zajedno. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite tople uz šoljicu bele kafe ili omiljeni čaj.:)

Prijatno grickanje!


Napomena: za filovanje ružica odaberite pekmez koji je gušći da ne bi iscurio prilikom pečenja (ja sam ih filovala pekmezom od bundeve sa aromom narandže). Ružice možete filovati i naribanim jabukama, mlevenim orasima, čokoladom, nutelom, itd.

Od ovog testa možete praviti i školjkice, kiflice ili čak štrudlice.:)



18 коментара:

  1. Upravo gustiram kafu i razmisljam kako bi mi dobro dosla neka ruza :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Divne! Divneeeeeeeeee! Tako su privlačne, penaste i kao snegom naprašene! ♥

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je ono što najviše volim, testo pa još slatko..:) Pravićemo..Hvala za recept i ideju uvijanja, sviđa mi se ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Jako mi se sviđaju, ali zaista moram da zakočim sa pecivima, jer toliko ih ima a ja bih da sve isprobam,biću šira nego duža ( a nisam baš nešto visoka ) Prijatno:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoki, moze i samo par ruzica za probu, a ostalim ce se posluziti komsije.:))

      Избриши
  5. Анониман16. март 2015. 21:56

    Rizik je otvoriti tvoj blog pred spavanje... Mogu li ove ruzice da me sutra cekaju za dorucak?

    ОдговориИзбриши
  6. Ma nista lepse od ovakvog testa, a ti si ga tako uvila da niko ne moze da odoli:))

    ОдговориИзбриши
  7. Predobre i prelijepe kod mene već udomaćene i rado viđene na našem stolu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Taj recept mi je posebno drag, raduje me da se tako fino odomacio i kod vas.:)

      Избриши
  8. Bedankt voor dit heerlijke recept.
    Groetjes en nog een fijne zondag.

    ОдговориИзбриши