недеља, 29. март 2015.

Svečani uskršnji kolači


Malo kolačića za predstojeće uskršnje praznike, neka budu svečani, ukusni i fini, nadam se da će svako pronaći omiljeni receptić za sebe.:)

Recepti za sitne kolače sa slike objavljeni su u oktobarskom broju magazina MEZZE.:)


Čokoladni korneti



Sastojci: 200 g kvalitetne čokolade, 200 g malaca, 150 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, malo ruma, naribana korica limuna, seckani pistaći i papir za pečenje

Priprema:

Na papiru za pečenje nacrtajte deset krugova prečnika 6-7 cm. Isecite krugove, oblikujte male fišeke i zalepite krajeve uz pomoć selotejpa. Čokoladu rastopite na laganoj temperaturi, pa je zatim četkicom pažljivo nanesiti na unutrašnji deo papirnatog korneta. Stavite ih na tanjir a potom u frižider da se čokolada stegne.


Kad se čokolada fino stegla, pažljivo odlepite selotejp i odmotajte papir. Dobićete male čokoladne kornete koje možete napuniti filom po želji (ganaš krema, karamel i sl.)

Krema sa maslacem – umutite maslac sobne temperature sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte kašičicu ruma i malo naribane limunove korice radi lepše arome. Napunite špric sa zvezdastim nastavkom pa zatim ispunite kornete. Na kraju pospite sa malo seckanih pistaća ili lešnika.



Karamel rolatić
(po receptu Nataše Tojage)



Sastojci: 200 g šećera, 125 g maslaca, 4 žumanca, 4 kašike šećera u prahu, 50 kokosa

Fil: 125 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 100 g kokosa

Priprema:

Rastopite šećer kao karamel na laganoj temperaturi. Kad se potpuno otopi i postane staklast pomerite sa ringle, dodajte maslac i promešajte. Posebno umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa pažljivo sipajte u rastopljeni karamel. Vratite na isključenu, ali još uvek toplu ringlu, i mepajte dook ne dobijete gusti krem. Na kraju dodajte kokos i ostavite da se smesa prohladi.

Mlaku smesu rastanjite preko folije u oblik pravougaonika, više u dužinu nego u širinu. Premažite filom i zamotajte u rolatić. Ostavite par sati u frižideru da se lepo stegne, a zatim isecite na tanke šnitice.

Fil: umutite penasto maslac sobne temperature sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Na kraju dodajte kokos i sve fio sjedninite.



 Korpice sa maslacem od kikirikija


Sastojci ( za 10 korpica): 50 g ovsenih pahuljica, 50 g samlevenih lešnika, 2 kašike šećera, 40 g rastopljenog maslaca

Fil: kikiriki maslac, čokolada za glazuru, seckani kikiriki za dekoraciju

Priprema:

Pečene lešnike i ovsene pahuljice sameljite zajedno u fini prah. Dodajte šećer u prahu i rastopljeni puter, pa sjedinite sve sastojke. Oblikujte desetak malih kuglica. U kalupiće za mini mafine stavite papirnate korpice, pa utisnite pripremljene kuglice da dobiju izgled korpice. Stavite u frižider da se malo stegne.

Skinite papiriće, pa gotove korpice napunite maslacem od kikirikija i prelijte čokoladnom glazurom. Pospite sa malo seckanog neslanog kikirikija.

Napomena: recept za domaći kikiriki maslac možete pročitati ovde.



Čupave bombice od čokolade


Sastojci: 250 g čokolade, 100 g oraha (lešnika ili badema), 2 kašike šećera, 2 kašike meda, 4 kašike ruma + oko 200 g čokolade za glazuru

Priprema:

Čokoladu fino naredendajte, dodajte samlevene orahe, šećer, med i na kraju rum. Od ove smese napravite bombice i ostavite ih da se malo prosuše (možete ih staviti i u frižider).

Rastopite čokoladu na laganoj temeperaturi, pa svaku kuglicu provucite viljuškom kroz glazuru da dobije čupavi izgled. Možete staviti malo rastopljene čokolade na dlan (pazite da ne bude prevruća), pa onda kuglicu par puta okrenuti na dlanu da se obloži čokoladom sa svih strana.


Recept za Padobrance od lešnika možete pronaći u e-knjižici Uz šoljicu čaja (na strani 40), a recept za Mak kocke sa slike nalazi se na ovom linku.:)


31 коментар:

  1. Jako lepo, Lana. Ono što mene najviše oduševljava u vezi sa vašim blogom nisu toliko vaši recepti i njihova savršena prezentacija, koliko nepretencioznost i iskrena želja da sa drugima podelite nešto lepo. Iz vaših tekstova i komentara prosto odiše dobrota vaše duše.
    Želim da vam dan, kada slavimo dar pobede nad svakim „padom“ koji smo doživeli, nad svakom tugom koju smo ikada osetili, nad svakim obeshrabrenjem kroz koje smo prošli, nad svakim strahom sa kojim smo se suočili, bude srećan i blagosloven. Srećan Uskrs!
    Duška

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Duska, hvala puno na svemu, bas ste me raznezili. Iako je mozda malkice rano, zelim Vam srecan Uskrs i lepo ga provedite sa Vasim najmilijima... puno poljubaca i lepih pozdrava leti iz Le!:))

      Избриши
  2. Divan pladanj sa kolacicima; Ove korpice sa kikiriki maslacem cu isprobati prvom prilikom. ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jasna, ako mozda budes pravila te korpice, samo sacekaj da se fino stegnu jer su prilicno prhke i lako se razmrve kad ih treba izvaditi iz kalupa... i obavezno napraviti vise korpica jer treba neku i probati.:)))

      Избриши
  3. Lanice, kao i uvijek sve je božanstveno. Svaka čast. Pozdrav od nas.
    P. S. Slažem se sa Tarinim komentarom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vanjuska, hvala ti puno i veliki pozdrav vam svima letiiiii.!:))) cmok..

      Избриши
  4. Uh, uh, koje divotice. Najprije su me očarali ovi čoko kornetići, ali onda sam na tanjuru ugledala mak kocke <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Divnoo, jos jedna ljubiteljica maka... cini mi se da cu morati da napravim novu turu mak kockica.:))

      Избриши
  5. Kao i uvek, savrsenstvo na tanjiru:) Ako bas insistiras da biram, uzecu mak kocku, nema im ravne:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Mozes pokupiti sve kockice sa makom, bas me raduje da ti se svidjaju.:))

      Избриши
  6. Sve izgleda božanstveno, ali i ja nekako naginjem ka maku...:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Moracu da napravim jos neke kolacice sa makom, vidim da nas ima taman za jednu finu cajanku.:))

      Избриши
  7. Dekorativno, raznovrsno, kvalitetno... Vrhunski su ti kolači! ♥

    ОдговориИзбриши
  8. Dekorativno, raznovrsno, kvalitetno... Vrhunski su ti kolači! ♥

    ОдговориИзбриши
  9. Predivni kolačići!
    A korneti su nešto za mene posebno,moram probati da ih napravim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Kornetice nije uopste tesko napraviti, a mogu se puniti i drugim kremom po zelji.:))

      Избриши
  10. Kako lepo si napravila kornet! Bravo tii hvala na ideji! Srecan Usrks/Vaskrs ti zelim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Demi, hvala ti puno, zelim i tebi srecan Uskrs i da lepo provedes praznik sa tvojim najdrazima.:)

      Избриши
  11. Koje strpljenje za čoko kornetiće. Sve je predivno.

    ОдговориИзбриши