среда, 5. фебруар 2014.

Glazirana piletina i krilca iz rerne


Kada vam treba nešto brzo i ukusno - napravite hrskava krilca iz rerne ili glaziranu piletinu.) Za pripremu ovih recepata zaista ne treba puno vremena, a rezultat je ukusan ručak za prste polizati u kome ćete zaista svi uživati.:))

Pre nekog vremena, dobila sam vrlo zanimljiv mejl od jedne čitateljke, naime napisala je da bi joj bilo lakše da recepte može da pretražuje i po slikama, a ne samo po nazivima u indeksu recepata. Dopala mi se ideja, videla sam da slični prikazi već postoje na nekim blogovima, pa sam razmišljala kako bi to sve moglo tehnički da se izvede. Problem je što Blogger nema takvu opciju, pa mora sve ručno da se podesi, možda nekome koristiti ovo uputstvo.

Za sada sam uspela da pripremim dve stranice Glavna jela sa mesom i Jela sa piletinom, tako da sada možete lako doći do recepta jednim klikom na sliku.:) Doduše, još imam malih problema sa naslovima (ne znam zašto se ne pojavljuju:), ali nadam se da ću i to rešiti uskoro.:) Moram priznati da ne ide baš tako brzo jer za svaku sličicu treba uraditi nekoliko koraka, moguće da sam neki link i preskočila, pa ako slučajno primetite da ne radi, slobodno javite... a postepeno ću srediti i sve ostale kartice sa receptima.:)

p.s. ako neko možda zna kako to sve može jednostavnije da se uradi, neka slobodno napiše par saveta, bila bih mu/njoj veoma zahvalna.... a verujem isto tako i ostale blogerice.:))

Glazirana piletina



Sastojci: pileća krilca ili belo meso, brašno, so, Vegeta, mlevena začinska paprika, susam, peršunovo lišće

Sos: 4 kašike kečapa, 2 kašike meda, 1 kašičica sirćeta, malo soli, šećer po ukusu

Priprema:

Pileća krilca ili kockice belog mesa uvaljati u mešavinu brašna, soli i Vegete, dodati i malo slatke ili ljute mlevene paprike po želji. Poređati na podmazan pleh i preliti sa malo ulja, pa peći u zagrejanoj rerni 30-40 minuta dok fino ne zarumeni.

Kad je meso gotovo napraviti sos: zagrejati med, kečap i sirće, dodati vrlo malo soli i šećera po ukusu. Vrućim sosom preliti pečenu piletinu, posuti susamom i seckanim peršunovim lišćem (može i zelenim percima mladog luka). Poslužiti sve fino toplo uz sezonsku salatu... prijatno!:))



Napomena: piletinu možete spremiti i na ovaj način: bele meso isecite na kockice, posolite i uvaljajte u brašno, a zatim u umućeno belance. Spuštajte u zagrejano ulje i pržite dok ne porumeni sa svih strana. Izvadite na kuhinjski papir, a zatim prelijte toplim kiselkasto-slatkim sosom.

Ovaj način pripreme je zgodan kada želite da brzo spremite belo meso, dok je krilca ipak bolje peći u rerni jer im treba nešto više vremena da se fino ispeku.

Hrskava krilca iz rerne


Od kada sam okrila Tanjin receptić za hrskava krilca u rerni, samo po njemu radim i najtoplije preporučujem da isprobate ako ih možda još niste pravili na taj način.:)

Sastojci: pileća krilca (količina po želji), brašno, so, Vegeta, malo mlevene paprike, začinsko bilje po želji, malo ulja

Priprema:

Krilca oprati i malo prosušiti kuhinjskim papirom. Napraviti mešavinu brašna, soli, Vegete i mlevene paprike (slatke ili ljute), dodati još i seckano sveže ili sušeno začinsko bilje (peršun, ruzmarin, timijan i dr.). Sve lepo izmešati, pa u tu mešavinu uvaljati krilce sa svih strana.

Poređati ih na pleh i preliti sa vrlo malo ulja. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C, na gornjoj prečki (bliže grejačima), oko 40-tak minuta. Ne treba ih okretati a krilca su gotova kada fino zarumene. Najslađe ih je grickati dok su tako fino topla, ali im ništa ne smeta ni kada se ohlade.:) Prijatnooo....


30 коментара:

  1. tako rijetko jedem ovaj dio piletine, ali pripremljen na ovaj način zaista je genijalan!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze se praviti i od belog mesa, ali krilca su bas nekako slatka na ovaj nacin.:))

      Избриши
  2. Predivno... moj omiljeni dio su krilca... mmm...

    ОдговориИзбриши
  3. Gric, gric, mljac,mljac!

    Fora je ovaj indeks u fotkama, jako lijepo izgleda

    ОдговориИзбриши
  4. :))) Hajde, dooodji na veceru... uh, ima jos dosta posla dok ne prebacim sve recetpice, ali dobrododje da se podsetim nekih od ranije.:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Ja ih najviše pravim leti u vikendici na roštilju. Ništa mi nije lepše nego krilca i rebarca. Stavljam ih u slično pakovanje ali ću sledeći put i da ih glaziram sigurno :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu si, prava uzivancija uz ovakav ruckic u prirodi... moze i bez glazure, ali fino je malo za promenu, a i brzo se napravi.:)))

      Избриши
  6. Kasni je sat a ja evo gledam ova krilca i čini se da mi mirišu,a čini se da me i hvata glad,jer krilca su mi nešto najomiljenije..obavezno ću ti isprobati ovaj receptić,hvala ti na uvijek divnim idejama!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, kad ih budes jednom isprobala, posle ce ti traziti da ih stalno pravis, hihihi... puno poljubaca i pozdrava!:)))

      Избриши
  7. Jaako fino, a sline mi cure kad gledam taman prije ručka... Uh! :))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Nadam se da ce posluziti kao fina inspiracija za jedan naredni ruckic... pozdravcek!:))

      Избриши
  8. Ja sam ti tehnički idijot i ako mi nešto zapne na kompjutoru samo vičem "Mili ovo mi opet ne radi!". I onda dođe on i nešto popritišće i opa sve radi.
    Krilca divno izgledaju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Ma, najsrecnija sam kada nadjem lepo napisano uputstvo, tako da mi odmah sve bude jasno kada procitam, hihihi... ako negde zapne, onda potrazim pomoc prijatelja.:))

      Избриши
  9. Jeste potvrdjujem ,pravim I svinjetinu isečenu na kocke slično.Prste da poližeš ili u ovomr receptu da poletiš
    Drage moje, naša Nagradna Igra Tradicionalno Srpski je u toku.Kako da se prijavite poročitajte ovde http://dzolistic.blogspot.co.nz/p/nagradna-igra.html.Pozdravčić

    http://dzolistic.blogspot.co.nz/p/nagradna-igra.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moracu sledeci put da isprobam te tvoje kockice.:)) Hvala ti na linku, vidim da akcija na tvom blogu lepo napreduje, ne znam da li cu stici nesto da prijavim u predvidjenom roku, ali uzivam u svakom recepticu koji se objavi.... puno te pozdravljam!:))

      Избриши
  10. Imam neki slican recept sa secerom koji koristim za rebarca, ne radi tako dobro sa piletinom, ova verzija sa medom izgleda bas onako "kineski". Toliko stvari nije moguce uraditi na blogeru ( bar ne lako, uvek moras neki zaobilazni put da trazis) da sam se nosila mislju da sve prebacim na wordpress, ali i to je izgleda malo naporno.Nije nemoguce, vec su smislili aplikaciju, samo sto se jedan deo "traffica " gubi. Kao da si godine rada bacio u vodu ( u mom sluicaju meseci) Sacuvala sam negde link kako se to radi, ako kome treba nek se javi da iskopam :))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, sa medom se bas nekako sve fino uklopilo, a nije cak ni previse slatkasto vec bas koliko treba.:)) Volela bih da su nam dostupne jos neke opcije na blogeru, mozda ce nam nekada u buducnosti izaci u susret, mislim da za sada necu menjati platformu, trebalo mi je vremena da se naviknem na ovu, hihihi... pa, ne bih da je menjam, barem za sada.:)))

      Избриши
  11. Jučer radila ali umjesto krilca stavih batačiće i napravih slatkasti umak,ali definitivno se slažem da su mi ovakve eskapade sa piletinom u pećnici najdraže-meso je prekrasno mekano,korica božanstvena, jača polovica odobrava :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divno, sa batacicima je tek posebno ukusno, mozda ih samo treba nesto duze peci, drago mi je da su utsici tako pozitivni... saljem lepe pozdrave!:)))

      Избриши
  12. Krilca obožavam i mogu da ih uvek jedem...samo što izbegavam jer ne znam šta mi je dosta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stvarno su fina na ovaj nacin, mi ih pravimo kad smo u nekoj stisci sa vremenom jer nema puno posla oko njih, a ukusna su za grickanje i kad se ohlade.:))

      Избриши
  13. Odlicno Lano !! ti si bila vrednica i sada sam ja u zaostatku da sve prelistam. Ja sa ovakvom mjesavinom i krompir pecem s tim da ga najprije obarim u slanoj vodi , malo posusim , ohladim toliko da mogu uhvatiti rukom i uvaljati djelomicno u smjesu zacina ..slozim na tepsiju i pecem,mnogo dobro :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super je sa krompiricima, ima tu uvek mesta da se ususkaju izmedju redova sa krilcima.:)))

      Избриши
  14. Krilca izgledaju jako dobro , obavezno ih isprobavam, na ovaj način pripremljena baš mame na koji zalogaj......., ma bilo bi dobro odmah ih zagristi :) . Bravo za sređivanje indexa recepata, morati ću se i ja sa time ubrzo pozabaviti ali obzirom da baš i ne znam kako trebati će malo veće pripreme .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, mozes isto tako praviti i batacice sa pribatacima, samo ih odkosti i kao da su spremani na grilu.:) Sto se tice sredjivanja bloga, ima tu jos dosta posla ali vazno je krenuti... ako mogu nesto pomoci, samo reci.:)))

      Избриши