субота, 15. фебруар 2014.

U gostima kod Aliki



Kada za igricu FBI rukavice treba da istražite jedan blog kao što su Mamina jela, onda vaš zadatak nije nimalo lak.:) Ne samo zbog toga što je izbor recepata tako veliki da ne znate od koga biste najradije krenuli, nego što je sve tako divno napravljeno i fotkano da malkice čak imate i tremu hoće li i vama sve tako dobro uspeti. Blog već dugi niz godina sa velikim uspehom piše blogerica Željka, a znamo je i kao Aliki na Coolinarici.:)

Prema pravilima igrice koju  je osmislila naša Maja, za istraživanje bloga imamo puna dva meseca a za to vreme sam uspela da isprobam sledeće recepte (u naslovu iznad svake fotografije se nalazi i link ka originalnom receptu):

Bela čorba


Jedna vrlo ukusna i osvežavajuća čorbica sa kockicama teletine i puuno povrća, začinjena limunom i kiselom pavlakom. Možete je praviti i sa drugim vrstama mesa a odlično prija na početku ručka. Nešto slično smo već pravili, ali uvek je lepo isprobati i novi receptić.:)


Jela sa mlevenim mesom


Iako su prva asocijacija za blog Mamina jela, fantastični slatkiši i torte, na njemu možete pronaći i odlične recepte za glavna jela, pite, fino pecivo i pogače. Posebno su mi se dopali recepti za glavna jela sa mesom i želela sam da isprobam nešto novo. Sve od isprobanog nam se jako dopalo i sigurno ćemo ponoviti još koji put.:)

Grčka "Biftekia" punjena sirom


Ukusne ćuftice na grčki način punjene kačkavaljem koji se tako finooo rastopi - najtoplije preporuke! Uz neku laganu salatu imate ukusan ručak za vrlo kratko vreme (šteta što nemam i fotkicu preseka, ali vidi se tu malo na levoj strani sir koji se istopio prilikom pečenja.:))



Smesu za ćuftice pravimo na sličan način, ali ih nisam još nikada probala u sosu od pavlake i parmezana. Na ovaj način su vrlo ukusne, poslužene uz testeninu i prelivene sosom - nešto novo i drugačije. Svako ih vredi napraviti još koji put za ručak.:)

Rolat od mlevenog mesa punjen sirom i jajima


A ovaj rolatić je pokupio sve pohvale - mesna štruca sa slaninicom premazana ljutim senfom, posuta seckanim kuvanim jajima i ribanim tvrdim sirom. Sve je zapakovano u ukusnu roladu koja je odlična i kad se ohladi, ukućani su već pitali kad ćemo ponoviti ovaj ručak.:)




Kada želite da iznenadite ukućane jednim svečanim ručkom, napravite im ovako nešto - medaljoni od ribića u finom sosu od pavlake, pečuraka i limuna. Jedina izmena u odnosu na originalni recept bio je dodatak sušenih bukovača koje sam nedavno dobila. Pečurke su prethodno bile kratko potopljene u vodi, a zatim brzo izdinstane na maslacu sa malo luka. Fino su se uklopile uz ukusni sos, a samo meso je vrlo mekano i brzo se spremi na ovaj način.

Zlatiborska pita


Vrlo ukusna pita za koju biste, na prvi zalogaj,  pomislili da je napravljena sa domaćim korama, a ne sa kupovnim.:) Pročitajte ceo recept na gornjem linku, mogu vam samo reći da je ova pita vrlo brzo nestala za jedno prepodne.:))



Torta "Grčki sladoled"


Za kraj, odlučila sam se da isprobam nepečenu "Belu tortu" sa šlagom koja pomalo podseća na ukusan penasti sladoled.:) Pošto mi je trebala zaista jedna mala torta, smanjila sam sve sastojke na jednu trećinu i pravila u duguljastom kalupu za hleb. Deo sa keksom sam zamenila krokantom od lešnika, a druga dva sloja sam napravila po receptu sa bananom i čokoladom.

Tortica je pravljena za domaće potrebe pa je nisam posebno ukrašavala, ona je sama po sebi već dovoljno dekorativna. Mislim da ću je sledeći put napraviti od cele mere.:)



Ovim keksićima ne treba posebno predstavljanje, pored toga što su dekorativni, veoma su i ukusni. Spajala sam ih sa domaćom Nutellom koju sam napravila po receptu iz najnovijeg broja MEZZENa kraju ih možete spakovati u kesicu od celofana (napravite je sami pomoću aparata za zavarivanje kesa) i uvežite neku lepu mašnicu za poklon.:)

Ovom prilikom ću se zahvaliti našoj Željki - Aliki na svim ukusnim i proverenim receptima, a pošto joj je danas i godišnjica braka, želim da joj uputim najlepše čestitke i poželim još puno divnih recepata začinjenih ljubavlju.:))

32 коментара:

  1. Odličan izbor recepta u kojim vidim da ste i više nego guštali, o one grčke ćuftice su mi zapele posebno za oko.

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Lana, samo jedno veliko hvala za sada, i za tako lepe fotkice i za čestitku za godišnjicu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno i tebi na svim lepim recepticima.:)) Sve najbolje ti zelim i jedva cekam recept za slavljenicku torticu...:)))

      Избриши
  3. Odlična izvedba, stvarno si puno recepata isprobala. Moto keksiće sam radila još za blagdane i zato sam se razveselila kad je blog izglasan za ovaj krug, jer ako je suditi po njima i ostali recepti će biti mrak.
    Posebno mi se sviđa ova nepečena torta, jako lijepo izgleda, a i pita mami ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svi receptici su lepo objasnjeni i sta god da izaberes, sigurna sam de ce fino ispasti.:)))

      Избриши
  4. ajoj, sve izgleda preukusno! al ove cufte mi deluju bas primamljivo, mislim da cu da probam sutra da napravim nesto slicno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da su cuftice fino uspele ili mozda neka varijacija na tu temu, verujem da je bilo ukusno.:))

      Избриши
  5. све изгледа укусно, ммммм

    ОдговориИзбриши
  6. Super si i ti recepte izabrala i sve je lepo pripremljeno i uslikano.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice, meni se isto svideo tvoj izbor i nesto sam cak zabelezila za probu.:))

      Избриши
  7. Odlican izbor si napravila:) Moto keksice odavno zelim da isprobam, nadam se da cu stici uskoro:)

    ОдговориИзбриши
  8. Sve je vrhunski spremljeno, posebno slana jela!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zeljkina kuhinja je vrlo slicna nasoj i stvarno je bila milina napraviti sve recepte, hvala Verice.:))

      Избриши
  9. Blog Mamina jela...već odavno posjećujem... i dosta jela sam isprobala... to je kuhinja koja je slicna mojoj... sve izgleda lijepo jestivo,ukusno...izbor namirnica uvijek pi mom izboru... ćuftice sam već probala... Aliki ima lijepe i kroasane... a torta ŠIRLI TEMPL je moj favorit...
    a tvoje slike su kao i uvijek bozanstvene... sve pripremljeno lujepo i sa ukusom... pozdrav od nas.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Blog sa uvek finim receptima, nas spisak je tek na polovini i necu stici sve da napravim do kraja igrice, ali zato se vredi vratiti jos koji put. Ta tortica mi je isto na listi, ali ostaje da saceka prvu zgodnu priliku za probu.:)) Puno pozdrava i poljubaca celoj ekipi!

      Избриши
  10. Kod Vas to uvijek izgleda prekrasno :) Eto i ja sam isprobala Moto keksiće sa kojima sam baš zadovoljna, inače sam oduševljena sa Željkinim receptima i nikako se ne mogu zaustaviti u isprobavanju :) Pozzzz!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Natasa, slozicu se sa Vama, Zeljkinoj kuhinji je tesko odoleti jer sve tako ukusno.:)) Puno pozdrava i hvala na lepoj FB promociji.... mah-mah!:))

      Избриши
  11. Kakva raskosna trpeza, sve izgleda predivno, a za blog Mamina jela, priznajem nisam znala. Moram da ispravim gresku

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je ako je neki receptic posluzio za inspiraciju, puno poljubaca i pozdrava!:)))

      Избриши
  12. Krasan odabir! Kako mi je promakla ova zlatiborska pita još mi nije jasno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Petra, mislim da ces se piticom oduseviti, kod nas je nestala u trenu.:)))

      Избриши
  13. Sve što si napravila izgleda boženstveno! I mene je zaintrigirala ta zlatiborska... ;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, receptic je bas za tebe i sigurna sam da ce ti se jako dopasti... puno te pozdravljam!:))

      Избриши
  14. Meni sve predobro izgleda. Ona rolada od mljevenog mi je favorit.

    ОдговориИзбриши
  15. Krasan izbor Željkinih recepata i sve si tako dobro pripremila i prezentirala, za početak ću gricnuti jedan keksić :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka, moram ti reci da je tesko zaustaviti se samo na jednom keksicu, hihihi... moras ih probati barem nekoliko.:)))

      Избриши
  16. P-r-e-l-e-p-o ti je sve ispalo!
    I sve, sve, ali ona biftekija kako sija... Momentalno sam gladna :)

    ОдговориИзбриши