субота, 22. фебруар 2014.

Punjeno pilence i Bretonski kolač


S obzirom na hladno vreme ovih dana, možda ćete biti inspirisani da napravite nešto toplo i ukusno. Evo predloga za jedan fini nedeljni ručak (možete ga napraviti već i sutra:) - punjeno pilence i Bretonski kolač sa suvim šljivama.

Za razliku od omiljenog punjenog pileta sa pilećom džigericom, ovog puta sam za nadev koristila pirinač i suvo voće, a tu je i jedan ukusan francuski desert sa suvim šljivama da se malo zasladimo na  kraju ručka.

Punjeno pile sa suvim voćem


Sastojci: 1 pile srednje veličine (oko 1,5-2 kg), 1 crni luk, 100 g pirinča, 50 g seckanih oraha ili pistaća, 50g suvog grožđa, 10-tak suvih šljiva, sok i korica 1 limuna, oko 2 dl pilećeg bujona, so, biber + krompir, šargarepa za prilog

Priprema:

Napravite prvo nadev: na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, dodajte pirinač i oko 2 dl pilećeg bujona. Kuvajte 15-tak minuta da pirinač omekša, po potrebi još malo posolite i pobiberite. Zatim dodajte naribanu koricu i sok od jednog limuna.

Na kraju dodajte suvo grožđe, suve šljive očišćene od koštica i seckane orahe ili pistaće. Sve fino izmešajte i ostavite na stranu da se malo prohladi.


Pile očistite, operite i malo prosušite kuhinjskim papirom. Napunite pripremljenim nadevom i ušijte koncem da nadev ne bi iscurio prilikom pečenja. Posolite i pobiberite pilence sa svih strana, pa stavite u podmazan pleh za pečenje i prelijte sa još malo ulja odgore.

Očistite par krompirića i dve šargarepe, iseckajte i sve lepo "ušuškajte"  pored pileta. Možete staviti i jednu manju glavicu očišćenog crnog luka i isečenog na četvrtine. Ubacite i 2-3 lista lovora i nekoliko zrna bibera, pa sve prelijte sa 1 šoljom vode ili supe. Prekrijte folijom i stavite da se peče na 200 C.


Posle sat vremena, pile pažljivo preokrenite na drugu stranu i pecite još 40-tak minuta da se fino ispeče. Pri kraju pečenja skinite foliju i ostavite još malo u rerni da dobije rumenu koricu.

Pile lepo isecite, počevši od sredine, isecite belo meso na šnite i posebno odvojite batačiće i krilca. Sve lepo servirajte zajedno sa nadevom od pirinča i povrćem sa kojim se peklo. Ukrasite grančicom svežeg peršuna pre nego što iznesete na sto.... prijatno!:)


Napomena: pile prvo pecite tako da belo meso bude dole, a zatim preokrenite na leđa. Tako će belo meso biti na kraju odgore i lepo će izgledati kada ga budete servirali. Ne zaboravite da izvadite konac pre služenja.:)

Bretonski kolač sa suvim šljivama


Jedan lagani i brzi francuski kolač karakterističan za regiju La Bretagne. Radi se o smesi nalik na palačinke kojom se preliva voće, u ovom slučaju suve šljive. Postoji  i verzija sa prhkim testom, nešto poput naše lenje pite sa jabukama, ali ovog puta napravićemo bržu varijantu. Možete pogledati i kratak video kako se priprema ovaj kolač.:)

Sastojci: 140 g brašna, 140 g šećera, 3 jaja, 500 ml mleka, prstohvat soli, 1 vanil šećer, oko 140 g suvih šljiva (bez koštica), malo ruma, maslac za premazivanje kalupa

Priprema:

Suve šljive isprati toplom vodom i preliti sa par kašika ruma. Ostaviti da stoje 10-tak minuta dok pripemamo smesu za kolač.

Izmešati brašno, šećer i vanil šećer. Dodati jaja (možete ih prethodno i malo umutiti), pa postepeno sipati mleko i mešati da se smesa fino izjednači. 



Manji kalup premazati maslacem i rasporediti suve šljive po dnu. Preliti pripremljenom smesom i staviti u rernu da se peče na 180 C oko 30-40 minuta. Kolač je gotov kad korica fino porumeni.

Sačekati da se kolač malo prohladi, a zatim iseći na kocke i posuti šećerom u prahu. Može se poslužiti uz malo umućene slatke pavlake.:)

Prijatno!:))



42 коментара:

  1. Jao Lana, kakav divan rucak :)
    Volim ovakve vrste mesa, bas deluje mirisno, cak i preko ekrana ;)
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Margie, ne pravim cesto ovako nesto, ali moze se iskombinovati i sa drugom vrstom mesa, nesto sto ukucani vole. Puno te pozdravljam!:))

      Избриши
  2. Savrsen nedeljni rucak. Posle ovog covek mora da se oseca toplo i ususkano :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Bilo bi fino otici odmah u laganu setnju posle rucka, ali moze se neki put i preskociti., hihihi...;))

      Избриши
  3. Одговори
    1. Ovo je bio ruckic prosle nedelje, kolaci su osmah nestali a sa pilencetom smo se "borili" nekoliko dana.:D

      Избриши
  4. "Pile lepo isecite". U mom slučaju nemoguće :-D.
    Ovo je stvarno nekako predivan post, ne samo što su recepti lepi nego što dobar deo nas pilence i ovako ljupki neki kolačić baš podsećaju na tople dane vikenda u kućici :-).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad se malo prohladi onda se lepse sece, a mozes seckati i sa onim makazama za secenje mesa, i bas mi je drago da je receptic pobudio lepa secanja.:) Puno pozdrava i poljubaca!:))

      Избриши
  5. fantastičan ručak.......bravo lana....kolač izvrstan, mjerkam ga odavno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Snjezo, a kolacic je vrlo lagan i ne previse sladak, mozda bi mogla da probas jednu sniticu... ljubim te puno!:))

      Избриши
  6. Krasan nedjeljni ručak! Sviđa mi se nadjev za piletinu, totalno je različit od onog kojeg inače koristim a to je po Karapandžinom receptu za proljetnu piletinu (s mrkvicom i graškom). Kolač je divan!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi najcesce pravimo nadev sa pilecom dzigericom, doda se jos i dinstani luk, zacini i hleb potopljen u mleku... ovog puta je bilo malkice drugacije za probu.:) Verujem da je odlicno po Stevinom receptu, ako ima mozda negde link kod tebe na blogu, slobodno prosledi.:))

      Избриши
  7. Prije 20-ak godina sam jela prvi put punjeno pile,kod jedne baka Nine...bilo je super... Od tada imam želju da ga napravim iliti napunim...
    ama...ti sve praviš što ja volim.
    Fantastično izgleda...slike su kao i uvijek sjajne... pozdraaaaaaav....
    P.S. a i kolačić bi mogao da prodje...njami,njami...

    ОдговориИзбриши
  8. :))) Onda sto pre da ulovis jedno pilence i odmah na isprobavanje, hihihi... verujem da se ukucani nece puno buniti.:D ljubim vas sve i puno pozdravljam....:)))

    ОдговориИзбриши
  9. Uh Lana, bilo bi mi teško da propustim ovakav ručak,piletinu volim na svaki mogući način.Kolač izgleda fantastično:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice, ovi receptici nekako najvise prijaju zimi, mada piletina moze uvek.:)) Puno te pozdravljam!:)

      Избриши
  10. Vau Lana, pilence je samo takvo! Slike su toliko primamljive da nemam reči! Sve pohvale, i za kolač, naravno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Suzy, sta tek da kazem za tvoje fotkice, najradije bih se preselila kod tebe u komsiluk.:))))

      Избриши
  11. baš sam neki dan s suprugom komentirala koji je uobičajeni nedjeljni ručak, i to je stvarno piletina,
    nikad ju nisam ničim punila, ova tvoja baš zove na još!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas je piletina cesto na meniju, ne bas ovako punjena, ali nekako je najradije spremamo ... pogledaj i receptic za nadev sa pileceom dzigericom, mozda ti se dopadne i taj nacin za probu.:) Puno pozdrava!

      Избриши
  12. Znas da nisam pekla celo pile, valjda godinama, ovo izgleda savreseno, mada moram da priznam da si takla nerv punjenjem sa dzigericom. Slika Bretonca me naterala da progutam, onako na prazno !;))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno,, meni se vise svidja nadev sa pilecom dzgericom, valjda zato sto smo navikli na taj ukus, ali ni ovo nije bilo lose malo za promenu i da probamo nesto novo.:) Bretonac je sasvim jednostavn kolacic, nesto poput "ladnjace" koja se cesto sprema u Vojvodini, samo sto se onda preko testa odgore stavljaju hrpice finog domaceg pekmeza i onda se tako pece.... vrlo slicno ovom recepticu.:))

      Избриши
  13. Lanice pilence je savršeno,nešto slično sam pravila danas za ručak,ali ovaj kolač sa suhim šljivama došao mi je kao naručen,jer je dragi kupio malo veću količinu suhih šljiva i baš sam si razmišljala kako ih utrošiti na najbolji način..ma čitaš mi misli stvarno hihi:))..pusica!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, izgleda da smo na telepatskoj vezi, hihihi... bas mi je drago da je receptic stigao u ptavi cas, a verujem da je i danasnji rucak bio pun pogodak.:))) Puno vas sve pozdravljam i ljubim!:)))

      Избриши
  14. Oh, odlično, i jedno i drugo. Kolač je baš zanimljiv...kako li bi bilo sa suvim kajsijama...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze, zasto da ne... verujem da bi bilo fino, mozda da se prethodno malo potope u liker od kajsija.:))

      Избриши
  15. Pile me osvojilo, punjenje je izvrsno i odlično si ga ispekla ! A kolačić, mmmm, baš za zaokružiti ovaj odličan ručak !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Iako nije bas nasa uobicejan kombinacija, nekako su se receptici zgodno nadopunili.:))

      Избриши
  16. Одговори
    1. Hvala Petra, zgodno je kad se priprema na ovaj nacin, onda korica bude bas fina.:))

      Избриши
  17. Bretonski kolac ti je ispao fenomenalno, nesto slicno sam pripremala ali bez sljiva :) A pilence prihvatam na sve moguce nacine :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ti si nam tamo na licu mesta i mozes da isprobas iz prve ruke, hihihi... ne znam da li sam bas potrefila ukus ali nama se jako dopao... bisouuus!:))

      Избриши
  18. Danas sam slučajno naišla na ovaj blog tražeći neke recepte po netu. Već sam viđala neke Vaše recepte na Coolinarici i bila oduševljena, ali sad kad vidim ovde na jednom mestu sve, uz toliko divnih slika i objašnjenja prosto ostajem bez teksta. Bukvalno mi nadošle suze na oči od lepote i kreativnosti, svaka čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Natalija, drago mi je onda da se vidimo i ovde.:) Na Coolinarici nisam vise tako aktivna, ne stizem i tamo i ovde, pa sam nekako prednosta dala blogu, ovde cete me cesce pronaci.... hvala Vam puno na javljanju i na tako lepom komentaru. Puno vas pozdravljam!:))

      Избриши
  19. Savršeni ručak i desert. Volim ovakve brze a fine kolačiće :). Što se tiče piletine, obožavam ju i često jedem pa svaki ovakav recept dobro dođe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Emina, nama je pilence isto omiljeni rucak a moze se uvek nesto fino napraviti sa njim.:)

      Избриши
  20. Za promenu posluzi uz kolac mileram ili kise lu pavlaku. Kad pravim kolace sa sljivama ili prevrnute torte, sluzim uvek na taj nacin.

    ОдговориИзбриши