недеља, 29. август 2010.

Nadeveno pile

Verujem da se obicno nedeljom malo vise potrudimo oko rucka, volimo da to bude nekako svecanije i drugacije nego radnog dana, mozda zbog toga sto imamo vise vremena da se posvetimo kuvanju i isprobamo neki novi recept koji ne stignemo uz sve uzurbaniji tempo savremenog zivota.

Mozda je jedan od razloga i taj sto su nam nedeljni ruckovi nekako ostali u lepom secanju iz detinjstva, pa nam je uvek nekako toplo oko srca kada se svi zajedno okupimo oko lepo postavljenog stola, mozda su tu baka ili deka, ili dragi prijatelji koje nismo dugo videli pa zelimo da ih ugostimo i provedemo zajedno ugodno popodne... i zato, evo jednog predloga za fini svecani rucak ako zelite da obradujete vase najblize ili iznenadite goste novim i drugacijim menijem... bon appetit!;))

Sastojci: 1 srednje velicine (od 1,5 kg), 3 snite hleba natopljene u mleku, 2 ulupana jajeta, 1 veca glavica crnog luka, 2 cena belog luka, so, biber, majoran (ko voli), 1 kasika iseckanog persunovog lisca, 2 strugane pilece dzigerice, 3-4 kasike prezle

Priprema:

Pripremiti nadev od svih navedenih sastojaka, crni luk prethodno sitno iseckati i proprziti na malo ulja a zacine prilagoditi ukusu. Pile oprati i posoliti pa napuniti pripremljenim nadevom. Mozda ce biti potrebno i da se usije kuhijskim koncem da nadev ne iscuri prilikom pecenja, a ako vam ostane jos smese, mozete oblikovati loptice koje cemo spustiti pored pileta i sve zajedno peci.

Pile staviti u vatrostalnu posudu, sipati s prsta vode i sve preliti sa malo ulja. Cim pocne da rumeni sa jedne strane, pazljivo okrenuti i poredjati krupno isecen i posoljen krompir, sargarepu iseckanu na kockice, a mozete ubaciti i koji korencic persuna ili paskanata, i one loptice napravljene od viska smese za nadev.

Ukoliko je pile vece, mozda nece moci da se stavi poklopac, tako da pile i povrce treba pokriti folijom da ne porumeni previse, a u toku pecenja vise puta prelivati postojecim sokom. Pri kraju pecenja, skinuti foliju i ostaviti da se jos malo zapece, meso treba da bude mekano i rumeno, a povrce fino mekano i socno.


Servirati na velikom tanjiru sa lepo slozenim delovima pileta, reznjevima nadeva i ukusno rasporedjenim povrcem.

Napomena: nadev cemo najlakse izvaditi ako pile isecemo duz grudne kosti i pazljivo razdvojimo meso, pa zatim nadev isecemo na reznjeve debljine oko 0,5 cm.
 

14 коментара:

  1. Lijepa i nježna priča o nedjeljnom ručku. I kod nas je nedjeljni ručak uvijek bio a i danas je jednostavno nedjeljni ručak što znači sve ovo što se pod time podrazumjeva.
    Pile je odlično, sviđa mi se kako si ga pripremila, nadjev, povrće, ...., jako lijepo servirano . Uživajte u nedjeljnom ručku !! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti, draga Branka...lepo je uvek kad se nadje vremena da se makar nedeljom svi okupimo, napravimo neki fini ruckic, supicu, glavno jelo, neki slatkis na kraju...preko nedelje to bude uglavnom nesto na brzaka.;)))Tebi i tvojima zelim takodje prijatan rucak i ugodno nedeljno popodne!;))) puno pozdrava...

    ОдговориИзбриши
  3. današnji tempo života je previše užurban tako da nam često jedino nedjelja ostane da se svi okupimo i pogostimo s nekim malo finijim i bogatijim jelom :) predivno izgleda, tako sočno i ukusno :)

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan prijedlog za nedjeljni ručak. A slike su ti čarobne!
    Ali, nešto mislim (ili mi je danas loš dan) da bi bar ponekada nedjeljom trebali ostaviti kuhanje i otići negdje na lijepo mjesto, družiti se, jesti u restoranu, malo se odmoriti od kuhanja, spremanja,...
    Hoće li ikada doći taj dan?

    ОдговориИзбриши
  5. Meni nedelja ponekad služi da nakuvam za sedam dana, nekad za ovakve ručkove kao što je i bio danas, a onekad kako Snježa kaže treba i ostaviti varlače kod kuće. Lep nadev!

    ОдговориИзбриши
  6. Pre milion godina sam negde pročitao kako se iz pileta mogu IZVADITI SVE KOSTI, a da po formi i dalje ostane pile. Kreneš od trtice, to je VAŽNO, i polako, izuzetno oštrim tankim nožem vučeš oštricu prvo po tom trtičnom delu, pa onda polako oslobađaš belo meso, PA PODVRNEŠ TO ŠTO SI OSLOBODILA, malte ne ko čarapu, i napreduješ ka batkovima.

    I mogu ti reći da jeste MOGUĆE. Ja uspeo. Poslina je to. Pravi posao za NEDELJU :) Nafilovao sam to pile, i to u sve te šupljine gde su nekad bile kosti. Ne znam koji nadev je bio u pitanju, ali nije mi se svideo. Ni ovaj tvoj mi se ne bi svideo, moram biti iskren, jer ti si Mignonne jedan super lik, i ne bih da te vređam svojom neiskrenošću. Ne volim ni beli luk u takvim nadevima, a pileću đigericu stvarno ne volim. Naravno da mi se tvoj nadev ne bi svideo kad ima obe namirnice.

    No nema to veze, svi mi imamo svoj ukus, pa ni ne možemo u svemu da se složimo. Ali pošto ni ONAJ MOJ nadev nije valjao, a verovatno je bio od nekakvog mlevenog mesa i leba...kad bih danas pravio nadev za ovakvo pile, napravio bih ga od mlevenog kuvanog belog mesa, narendanih tikvica, i belog sira. Ubacio bih u to i jedno jaje, i sem bibera, ne bih stavio ni jedan drugi začin.

    Možda te inspirišem da napraviš... iz inata :))) ili bar da probaš da izvadiš kosti iz pileta. Zašto bih ja bio "jedini" kome je to pošlo za rukom.

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala, cure...bilo bi zaista lepo nekada otici negde na rucak, ne zamarati se spremanjem i pranjem sudova posle toga, samo sto nekako nemamo tu naviku...ali se zato uvek moze napraviti rostilj na terasi ili negde u prirodi, i podeliti tako i zadovoljstvo druzenja i poslove oko pripremanja hrane.;)))

    Dade, ti uvek tako zabavno pises da sam vec zamislila celu tu "operaciju" otkostavanja pileta...e, to je nesto sto nisam nikad radila, i ne znam da li bih uspela da izadjem na kraj sa celim piletom.;)))
    Ali sam zato nedavno naletela na jedan super receptic (barem mi je tako izgledao finalni rezultat), gde se preko kozice pileta, koja je pazljivo odvojena od mesa, poredjaju snite slanine, pa zatim tanko iseceni fileti belog mesa, preko toga ide nadev koji je napravljen od preostalog pileceg mesa i zacina, i onda se sve to zamota u roladu i ispece...presek je vise nego zanimljiv, i mozda bi ti se dopalo na taj nacin.;))
    Kod Nade, na blogu Just good food, sam isto nedavno citala jedan lep receptic, za nadev je koristila mleveno meso i sampinjone, pa mi se i to isto cini kao dobra ideja...tako da bi se tu dalo iskombinovati jos puno finih stvari, a sigurno ne bismo ostali gladni, hihih...;))

    ОдговориИзбриши
  8. moj muž i ja se nedjeljom uguramo na ručak ili kod njegove ili kod moje mame :)) tako da već dugo nisam radila nedjeljni ručak..

    nisam nikada niti probala puniti pile, a sad me muči kako izvaditi kosti , a da ostane čitavo :;)

    ОдговориИзбриши
  9. Mama stalno puni pile,iovo je za prste polizati!

    ОдговориИзбриши
  10. Draga Mignonne, ova piletina izgleda preslasno. Odlična , a tako jednostavna ideja, još ako je pile domaće, onako masno i zdravo, hranjeno domaćom hranom a ne koncentratima, kao što to bude kod kupovnih...onda je to..bravo, isprobat ćemo sigurno i hvala!!

    ОдговориИзбриши
  11. Moja mama puni plie na sličan način jedino kako baš nismo ljubitelji jetrica ona ga napuni kombinacijom kukuruza, povrća i pršuta.

    Ovo je zbilja savršeno jelo za pravi svečani ručak, a i prezentacija je prekrasna kao i inače. :)

    ОдговориИзбриши
  12. Sjetila si me na moju baku, ona je to zvala punjeni picek. To nam je napravila za svečane dane. Divne uspomene. Baš ljepo da se to još pravi, morat ću i ja napravit,

    ОдговориИзбриши
  13. Čuj Mignone, mi da budemo gladni pored ovoliko recepata i ideja. Sviđa mi se svaka nova ideja, i ta sa rolovanim piletom je baš ORIGINALNA. Ne sećam se da sam išta slično pročitao ili video bilo gde. Jesam doduše jeo rolovano PRASE. Znaš kad je još vrelo, one sve kosti se lako povade (ako je pečeno kako treba), pa se tako bez i jedne kosti uvalja u rolat ili u nekoliko rolata, šta bi čovek radio sa onolikim rolatom od jednog metra. No to sve mora i da se uveže čvrsto i tek tada se pusti da se ohladi. Simpatično jeste, ali ako rebarca nemaju svoju koščicu ja sam uskraćen za glabanje, a stvarno obožavam da glabam :)))

    E sad onaj fil od mesa i pečuraka. Sve je to jako lepo kad je vruče. Ne znam zašto ali mleveno meso kad se ohladi nije nizašta. Meni bar nije. Jedino što mi se stvarno svidelo to je kad skuvaš belo meso i samelješ, i pomešaš sa koječim (meni su tikvice i sir omiljene) to je fantastično i hladno i toplo. Zato sam rešio da tu kombinaciju od koje inače pravim ćufte, ubacim u pile, prvi put kad ga budem punio nečim. Ne bih da obećavam kad će biti, ali ako bude, javiću ti svakako dal sam u pravu, ili će se i taj nadev pokazati kao još jedan od mojih promašaja. :)))

    ОдговориИзбриши
  14. Draga Andrea, predlazem da se zajedno prijavimo kod Verine mame na brzi tecaj kako izvaditi kosti iz pileta...;))
    @ Nado, imamo srece da vec godinama nabavljamo pilice od ljudi koje poznajemo i stvarno se primeti razlika izmedju ovih domacih i kupovnih.;))
    @ Andrea, hvala ti, i tvoja ideja za nadev mi se cini odlicna...Dade, jesi li zapamtio?;))
    @ Dunja, drago mi je sto sam onda ovaj receptek izvukla iz "arhive"...sa tim dobrim, proverenim recepticima neecemo nikada pogresiti.;))
    @ Dade, ne sumnjam da ces ti to sve lepo iskombinovati, javi nam samo kad se planira degustacija, pa da mozemo svi onako "slucajno" da navratimo.;))

    ОдговориИзбриши