недеља, 22. август 2010.

Ah, ta cokolada...;))

Nedeljom volim da napravim neke fine kolacice (a ne smeta ni ako je radni dan), ali vikendom se obicno ima vise vremena pa se tako obicno uputim u kuhinju i ne pustam nikoga unutra dok eksperiment ne bude gotov... tj. sve dok se kolacici ne ispeku.

Pita od cokolade (originalni recept), koju je na Coolinarici objavila nasa draga Vera (Foodfan),  odavno mi je privukla paznju i mislim da sam receptic stampala cak 3-4 puta, sve u nameri da cu je jednom praviti, ali nikako da zamisao zaista i sprovedem u delo. Ali danas je bio "Chocolate day" pa su ovde zato dva isprobana recepta koja zelim da podelim sa vama.

Sastojci: 140 g brasna, 140 g maslaca, 1 zumance, malo soli, naribana limunova korica

Fil: 200 g cokolade, 200 g secera, 6 zumanca, 7 belanaca, 2 kasike pekmeza od malina, 100 g mlevenih oraha

Priprema:

Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, ako je potrebno dodati jos malo brasna. Testo zamotati i ostaviti najmanje pola u frizideru a moze i duze. Podeliti zatim na dva dela, razviti preko pek papira i jedan deo preneti u kalup 18x30 cm.

Preko kore rasporediti fil koji smo pripremili na sledeci nacin: umutiti cvrst sam od belanaca i dodati 100 g secera. U drugoj posudi umutiti zumanca sa preostalom kolicinom secera, dodati mlevene orahe, pekmez, rastopljenu cokoladu i na kraju pazljivo umesati umuceni sam.

Razviti i drugi deo testa preko masnog papira, pa staviti preko fila (ovo je najdelikatniji deo posla;)). Koru malo izbockati viljuskom i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se pece na 180 C oko 35-40 minuta. Kolac seci tek kad se potpuno ohladi, a pre sluzenja posuti secerom u prahu.

Napomena: testo za kore je vrlo prhko pa ce mozda biti potrebno da se doda jos malkice brasna.


Raspukli cokoladni keksici

Recept za ove neobicne Raspukle cokoladne kolace (originalni recept) pronasla sam na forumu Krstarice, a objavila ga je korisnica jelly belly.;)) Privukao me je njihov vise nego zanimljiv izgled, a cim sam medju sastojcima procitala "cokolada", vec sam se u mislima preselila u kuhinju i pocela da topim cokoladu i pripremam sve ostale potrebne sastojke.;))

Recept sam za prvi put napravila od pola mere i koristila sam samo jednu vrstu cokolade, dok se u originalnom recepticu koriste mlecna i cokolada za kuvanje... nadam se da mi autorica nece zameriti, nama su i ovakvi bas bili fini.;))

Sastojci: 200 g cokolade, 30 g maslaca, 50 g brasna, 1/2 kasicice praska za pecivo, 1 kasicica izmrvljene Nesscaffe, 1/4 kasicice cimeta, 2 jaja, 150 g secera, 1 kesica vanilin secera

Priprema:

Izmesati prvo suve sastojke: brasno, prasak za pecivo, kafu i cimet. Umutiti penasto cela jaja sa secerom, dodati izmesane suve sastoje i na kraju cokoladu koju smo rastopili na tihoj vatri sa malo maslaca. Dobicete prilicnu tecnu smesu ali verujte da ce se na kraju kolacici ipak stegnuti kad se ispeku.;))

Stavljati po kasicicu smese na pleh oblozen pek papirom, pazeci da bude dovoljno razmaka jer ce se kekscici prilicno rasiriti u toku pecenja. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-tak minuta. Sacekati da se malo prohlade u plehu pa tek onda izvaditi na tanjir.

18 коментара:

  1. Uf kud sam baš sad k tebi navratila, uvijek sam navečer u čokoladnoj krizi, a od ovih tvojih sočnih fotkica je želja još jača.
    Oba recepta mi se jako sviđaju. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Sviđaju mi se oba recepta, a ove keksiće ovako meke i prhke, kako izgledaju, već zamišljam kako bi bili dobra dekoracija nekoj recimo čokoladnoj torti....Odlični nedeljni slatki desertići...fino!

    ОдговориИзбриши
  3. Ti si bas bila vredna :))) Keksici su me osvojili na prvi pogled iako ni ovoj pitici ne bi odolela ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Pravila sam i jedno i drugo..pita je moj favorit :)!!
    slike su ti divne !!

    ОдговориИзбриши
  5. odli;ni, kvalietni sastojci za cokoladnu pitu, kako samo bogato i "kaloricno" izgleda. Mljac!

    ОдговориИзбриши
  6. ove keksiće i ja već dugo želim isprobati, pa nikako. a pita izgleda baš bogato i prefino!

    ОдговориИзбриши
  7. Alal vjera:))) Stvarno si bila vrijedna i ne znam koji mi je bolji od ova dva!

    ОдговориИзбриши
  8. Pita od čokolade deluje ubedljivo, i zaslužuje sigurno da se češće pravi. Verujem da je ta gnjavaža sa drugom korom osnovni razlog, zašto će mnogi ipak odustati, nakon prvog pokušaja. Zato bih da dam savet, koji će i tebi Mignonne a i tovojim čitateljkama pomoći kad naiđe sličan problem sa prhkim testom.

    Pošto su ovakva testa mekana i masna, jako se teško održavaju na papiru za pečenje (uvek imaju želju da skliznu sa njega), i obično se raspadnu pre nego što stignu na fil. To si verujem i sama osetila na svojoj koži :)))

    Mislim da je solidno rešenje da se ovakvo testo (bar ta druga kora koja pravi problem) stavi u kesu za zamrzivač, ili neku drugu kesu veličine pleha. Kada se oklagijom razvalja, ovakva ploha od testa, treba da se stavi na neku ravnu površinu kao što je plastična tacna, ili čak i običan pleh za rernu. Sve to tako zajedno stavi u zamrzivač umesto u frižider, i nakon 1 sat a verujem i kraće, taj puter ili margarin će se stegnuti do potrebne čvrstoće da se može premeštati bilo gde, pa i na onaj fil. Naravno treba zaseći nožem kesu da bi se ona lako skinula, ali to verujem ne treba da naglašavam. Pa nisi valjda mislila da je pečeš sve skupa sa kesom ;))) Ja i moj pogani jezik kad ne bi lupetali nešto.

    Ima još jedno rešenje. Ako drukčije ne ide, namotaš celu tu koru zajedno sa papirom ili kesom na oklagiju, a onda držeći oklagiju iznad fila, pažljivo odmotavaš, tako da ti papir ostaje sa gornje strane, a kora se pažljivo smežta preko fila, onom stranom bez papira.

    Pozdravljam te Mignonne, a ako je Nedelja jedini dan kad te hvata "ludilo":) jedva čekam sledeću.

    ОдговориИзбриши
  9. Zanimljivo izgleda! Spolja belo unutra tamno... A za prenosenje kore od prhkog testa, znam tacno koja pipava radnja je u pitanju! Moze dva komada ovoga, na onu tacnu od pomfrita, hvala :)))

    ОдговориИзбриши
  10. Pita je fina jer sam je često radila prema prilično starom receptu iz knjige Domaći kolači od autorica koje su osmislile sve Podravkine recepte. Sličan recept imaju i za pitu od oraha. Zaista se isplati je raditi.

    ОдговориИзбриши
  11. odličan je jedan i drugi recept, ja isto u posljednje vrijeme eksperimentiram u kuhinji samo vikendom, na žalost u tjednu nemam vremena

    ОдговориИзбриши
  12. Dragi moji, najtoplije vam preporucujem pitu od cokolade, stvarno je bogatog i punog ukusa...to je jedan od onih kolaca gde je dovoljno pojesti kockicu na kraju finog rucka da upotpunite ceo dojam.;))

    Dade, hvala ti puno na korisnim savetima, kao i uvek nadjes prakticno resenje... priznajem da me je ova gornja kora malkice namucila, kao sto se da primetiti i na fotkicama, hihih... nisam jos radila sa tako prhkim testom, pa nesto razmisljam da za sledeci put iskombinujem kore od lenje pite sa jabukama, sa njima znam kako da izadjem na kraj...ali su i ove Verine korice divno meke i ukusne.;))

    Majo, saljeeeem odmah tanjiric...ups, zaboravila sam da je jos uvek kod mene.;PP

    Draga Κάθαρσις, verujm da je i ta pita sa orasima isto tako fina, najlepsi su ipak ti stari, provereni receptici.;))

    Draga Nina, ma i mene tako uhvati obicno vikendom da nesto ekperimentisem, pa sam onda mirna preko nedelje, hihih...;D

    Puno pozdrava, dragi moji...;)))

    ОдговориИзбриши
  13. Pravim slicnu pitu vec godinama http://kcbyjafi.blogspot.com/search?q=cokoladna+pita, ali moje testo stoji preko noci u frizideru :)) Sasvim se lako razviju kore i ne cepase testo :))
    Pita je prelepa, i sto duze stoji, sve je ukusnija :))

    ОдговориИзбриши
  14. Draga Jafi, hvala puno na linku...idem odmah da bacim pogled!;)))

    ОдговориИзбриши
  15. Prelepa su oba slatkisa.Sećam se ovih raspuklih keksića i bas fino sto ste me podsetili da i ja probam da napravim.Fenomenalno izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  16. Raspukli čokoladni keksići su me sasvim osvojili ! tako lijepo izgledaju a okus im već osjetim. Ipak, za moju ekipu napraviti ću ih sa mliječnom čokoladom a za sebe sa tamnom. Od kada sam mliječnu čokoladu zamjenila tamnom ona je ostala moj prvi izbor čokolade tako da sve uglavnom radim sa njome. I pita mi je odlična, super izgleda, ..., ali keksići, mmmmmm.... :):)

    ОдговориИзбриши