недеља, 8. август 2010.

Strudla sa cimetom

Ako dosad niste pravili ovu strudlu najtoplije preporucujem da je isprobate, ona nije poput onih klasicnih strudli sa makom ili orasima, njen fil su samo secer, cimet i grozdjice, ali verujte da je to sasvim dovoljno. Kad se ispece mirise poput najfinijeg kolaca koji nas svojim mirisom i ukusom vraca u detinjstvo.... a svaka snita ima drugaciju saru, pa necete moci odoleti da vidite kako izgleda sledece iseceno parce.;))

Priprema nije komplikovana, mada treba odvojiti sat-dva najvise zbog toga sto testo mora da odmara izmedju pojedinih faza rada, ali vi za to vreme mozete raditi nesto drugo oko rucka ili surfati netom na primer... a kad se strudla na kraju ispece, ne zaboravite da odnesete tanjir i komsijama!;)))

Sastojci: 1 kg mekog brasna, 40 g svezeg kvasca, 1 jaje, 2 ravne kasicice soli, oko 6 dl mleka, 2 pune kasika masti

Fil: 300 g secera, 1 kesica cimeta (10 g), 100 g suvog grozdja

Priprema :

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju. Od brasna, soli, pripremljenog kvasca, 1 jajeta i mleka zamesiti mekse testo. Testo podeliti na 2 x 3 jufkice (loptice), i ostaviti ih da odmaraju 20 minuta.

Svaku lopticu razviti u krug i premazati umucenom mascu i slagati jednu preko druge. Trecu koru ne treba premazivati. Neka odmaraju jos 15 minuta.


Razvuci koru preko stolnjaka, kao kad se prave strukle, poceti od sredine pa lepo razvuci svuda okolo u krug (oko 50x60 cm). Testo je mekano i fino se razvlaci rukama tako da vam nece trebati oklagija. Posuti mesavinom cimeta i secera a zatim suvim grozdjem (lepo je kad se koriste svetle i tamne grozdjice). Pomocu stolnjaka zaviti strudlu i oblikovati kao pletenicu.


Postupak ponoviti i sa drugom korom. Obe pletenice prebaciti u pleh oblozen masnim papirom, i ostaviti da odmaraju jos 30 minuta. Pre pecenja, premazati preostalom rastopljenom mascu (ne brinite, ne bude masna i uopste se ne oseti miris masti). Peci u prethodno zgrejanoj pecnici na 220 C oko 40 minuta.

Tokom pecenja moze se desiti da iscuri nesto nadeva iz testa, pa je zato dobro koristiti mastan papir, ali to nista ne smeta ukusu. Ako zelite da korica bude meksa, gotovu strudlu poprskati sa malo vode i pokriti krpom da odstoji 10-tak minuta. Strudlu seci kad se malo prohladi a pre sluzenja posuti secerom u prahu.;))

31 коментар:

  1. Čao Mignonne,

    znaš kolko sam ja radoznao da saznam ZAŠTO. Meni je to čak važnije od ukusa, ili estetike. I verujem da ne bih ni komentarisao ovu štrudlu, pošto onu sa makom, toliko volim, da nisam u stanju da priznam kako može da postoji i jedna druga koja može i da primiriše, mojojo omiljenoj i miloj, štrudli sa makom. No imam važno pitanje u vezi sa onom zadnjom korom Mislim sve ono sa mazanjem mašću mi je jasno, treba da odstoji, da se ne suši i da se ne lepi za gornju, ali ona poslednja kora me zbunjuje. ZAŠTO se ne namaže ODMAH sa mašću, nego pustiš da odstoji 15-tak minuta. Mora da ima neki razlog, a ja ne mogu da se dosetim, pa te molim da mi zadovoljiš radoznalost. Kopka me, neću moći da spavam :)))

    Ćao Mignonne, i dalje si dosledna, JEDNOSTAVNO i ODLIČNO

    ОдговориИзбриши
  2. Jako mi se dopada način na koji ste opisali ovaj prekrasni kolač. Priznajem, ono o komšijama skoro da smo, u današnje vreme, izbacili iz bontona. Kolač je divan i diše... ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Pravim je i ne mogun docekati da se ispece !!!cesto stavim cokoladne komadice umjesto grozdica,predivna je !!!

    ОдговориИзбриши
  4. Dragi moji, stizete taman na vrucu strudlu, bas mi je drago da ste ovde!;))) e, sad Dade, ne znam da li ce odgovor ispuniti tvoje ocekivanje, ali priznajem da je pitanje na mestu...recept je prepisan iz porodicnog kuvara, bez izmena, i mozda stvarno ne cini nikakvu razliku da se gornja kora odmah premaze sa mascu... ranije sam cak ostavljala gornju koru nepremazanu, pa sam testo razvijala donekle sa oklagijom, kao prakticnije je, hihi...ali je puno lakse kad se sve premaze i sasvim se lako razvije rukom.
    Tako da verujem da se moze odmah premazati i gornja kora i sacekati samo malo da odstoji, mislim da nece biti nikakve razlike...dobro si primetio.;)))

    Draga Nale, mi stanujemo u jednom soliteru i moram priznati da smo srecni sto imamo tako dobar komsiluk, barem tu na spratu gde smo zajedno...jos uvek volimo da razmenimo po tanjir kolaca kad neko nesto fino napravi, ili samo predjemo prekoputa na kaficu i "soljicu" razgovora.;))

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Mirjana, onda sve znas, ne moram ti nista pricati kako je dobra...meni je ovo omiljena verzija strudle, mozda zato sto je mama nekada imala obicaj da nas nedeljom obraduje, pa mi je to ostalo u lepom secanju.;))

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam cimet, u svako doba godine me podsjeća na božić :)

    ОдговориИзбриши
  7. Jako volim čitati tvoje postove i opise rada. Tako su jasni i upamtljivi. Ova pletenica je nešto savršeno. Spada u kategoriju; tako malo, a tako veliko.

    ОдговориИзбриши
  8. štrudla je predivna, okus bi bio baš po mom guštu!

    ОдговориИзбриши
  9. štrudla mi se čini odlična, mogu je u potpunosti i namirisati, ovo bilježim biti će sigurno već za koji dan kod mene :)

    ОдговориИзбриши
  10. izgleda famozno a ja sramotno moram da priznam da jos kore rucno nisam razvijala, nekako mi se to cini tako tesko...tata mata sam za testo to nije problem, ali moracu da probam...ja sam jedna od onih koja dobije tacnu sa strudlom od mame tako da tako uzivam..

    ОдговориИзбриши
  11. @Just Cake girl, ovo bi mogao biti bas pravi blagdanski slatkis, mada je mi pravimo preko cele godine, svaki put kad se zazelimo.;))
    @Dunja & @Ebba, hvala vam puno...;)))
    @Nina, bice mi drago ako je napravis.;))
    @Jelena, nisam ti ni ja neki majstor za razvlacenje kora, ali ove idu takoreci same od sebe...neces uopste imati problema, ako se jednom odlucis da isprobas, mozes za pocetak napraviti i od pola mere.;))

    ОдговориИзбриши
  12. Fina štrudla, nema šta..kao uvijek od tebe draga Mignnone.....

    ОдговориИзбриши
  13. Aaa, to je ona MOJA strudlica?! :) Testo sa mlekom, i premazivano mascu je predobro, sve i da ne stavis nista unutra :) Verujem da je ovo odlicno. Hvala za preciznu meru/dimenziju na koju treba razvuci testo, to je ovde vazan podatak (meni bar).

    Samo bih primetila da si napisala da se testp podeli na 3 jufke, a rekla bih da treba na 2x3 jufke.

    Pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши
  14. @Nado @ Vera, hvala cure...drago mi je da vam se svidja.;))
    @Majce, jeste...to je tvoja strudlica, hihih...i hvala ti sto si primetila, ispravila sam u receptu za jufke. A testo razvlacis koliko moze, treba da bude tanko, ona druga fotka u kolazu je kad je testo negde na pola razvuceno, tako da moze to jos...a ti si se vec ispraksirala sa korama za burek, tako ce ti ovo biti cas posla!;)) pozzz

    ОдговориИзбриши
  15. Dizana, mekana i mirisna tijesta, nafilana posve jednostavnim nadjevom...meni je to sjećanje na djetinstvo. Lijep pozdrav draga mignonne :)

    ОдговориИзбриши
  16. More nema tu šta da se komentariše puno :) jednostavno rečeno, tako bih je u slast pojela!!!
    p.s. Nego, što je to samo Maja privilegovana pa joj se šalju tu neki tanjiri? A miiiiiii? šmrc.... :)))

    ОдговориИзбриши
  17. Čarobna je, a miris mogu samo zamisliti. Obožavam sve što miriše na cimet, a peciva su mi velika slabost.

    ОдговориИзбриши
  18. @Stefania, grazie.;))
    @Neno, ova strudla je upravo takav receptic koji nas vraca u detinjstvo...lep pozdrav i tebi, draga moja.;))
    @Gago, joj bas si me nasmejala...a Maji sam morala da vratim tanjiric koji sam pre nekog vremena pozajmila sa njenog bloga, sve skupa sa snitom one prefine Jasenkine torte sa dva fila...pa kako ne ide da se vraca prazan tanjir, morala sam da nesto stavim!:))
    @Selma, mozda bi ova strudla mogla da se premazuje i sa rastopljenim maslacem, nisam nikad tako probala, ali verujem da bi bila podjednako fina...;)) pozzz

    ОдговориИзбриши
  19. Ovo je jedna od mojih omiljenih strudli, mi je zovemo Backa strudla!!! Vec dugo smaram mamu ovim receptom ali ona za testo uvek daje mere otprilike sto mene u startu odbije da je pokusam napraviti. Mi smo je filovali svim mogucim filovima, a testo se premazivalo smesom od masti, zumanaca i secera pa je mogla da se jede i prazna (samo sa tim premazom) i bila je odlicna i kao takva... sve u svemu, recept za testo ti definitivno "kradem" i za koji dan ce ova strudla zamirisati i kod nas :)))
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  20. @Aleksandra, moze, moze i karanfilic...da sve fino zamirise.;)))
    @Mihaela, drago mi je onda da konacno imas prave mere za tvoju omiljenu strudlu...slobodno stavi fil koji najvise volis i jedva cekam da vidim kako je uspela.;))) puno pozdrava

    ОдговориИзбриши
  21. Ovo je onaj tip kolača koji obožava jesti ali nikako ne znam napraviti. Već duže vrijeme se borim s razvlačenjem kora tako da ću i ovo isprobati u nadi da ću uspjeti. :)

    Tvoja štrudla izgleda predivno. :)

    ОдговориИзбриши
  22. Divna štrudla i već mi do ovdje miriše !
    obožavam ovakve štrudlice a kombinacija sa grožđicama i cimetom mi je uvijek neodoljiva. Jako lijepo si nam je prezentirala.

    ОдговориИзбриши
  23. Draga Andrea, sa ovim korama neces imati nikakvih problema, jako se lako i lepo razvuku, veruj mi...javi nam posle utiske kad bude pravila!;)))
    Draga Branka, hvala ti puno!;))) pozzz

    ОдговориИзбриши
  24. Ja sam rekla da necu vise tvoja testa da isprobavam, ali evo me ovde. Mozda ce i ova strudlica da se mesi :D
    Da pokusam da odgovorim na ono Dadetovo "zasto". Ovo je samo pretpostavka, treba isprobati prakticno ...
    To premazivinja bi trebalo da vise pomogne razvlacenju nego sto ima svrhu nesusenja testa. testo mozes bilo cime drugim zastiti od susenja. Kako jufke trebaju da odstoje 20-ak minuta zbog narastanja (kvasenja), a za samo testo sa gornje kore bi bilo previse da svih 20 minuta stoji pod masnocom jer bi se razvakavilo i ko zna na sta bi licilo to razvlacenje, onda se zbog toga tek u zadnjih 5 minuta testo premazuje.
    Ono za to vreme dobije taman dovoljnu elasticnost da moze da se razvlaci a da se ne tanji previse i da drzi funkciju gornje kore.
    Napominjem da su ovo moja razmisljanja na temu i da to mozda nije tako, ali mi ima najvise logike.

    ОдговориИзбриши
  25. Ovo moram probati napraviti.Sve je super i u detalje objasnjeno.Samo me jos zanima moze li puter ili margarin umjesto masti ,nju nesto bas i ne volimo iako znamo da je zdravija ,ali...

    ОдговориИзбриши
  26. Ovu strudlu moram pokusati napraviti.Samo jedno pitanjce ,moze li puter ili margarin umjesto masti ,nju nesto ne volimo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tanja, mozete slobodno zameniti sa maslacem, mozda ce morati da se testo jos malo razvuce oklagijom, ali bice vrlo fina kad se ispece.:))

      Избриши
  27. Moja svekrva je, bog da joj dušu prosti, pravila ovo "jednom rukom". Ja se nisam dosad odvažila da razvlačim kore rukom, samo donekle oklagijom, pa koliko tanke budu, ali ovde je sve tako lepo opisano da moram da probam. Hvala na receptu i opisu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Mozete slobodno rastanjiti oklagijom ako Vam je tako lakse, obicno malo krenem oklagijom, pa nastavim rukom. Nije strasno ni ako se testo malo pocepa, samo ga "zakrpite" i nastavite dalje, nece se nista primecivati kad se ispece.:) Nadam se da ce receptic posluziti i da ce vam se dopasti, saljem puno lepih pozdrava!:))

      Избриши