уторак, 3. август 2010.

Musaka sa mesnim okruglicama


Dobro poznati recept u nesto drugacijem izdanju, sa okruglicama od mesa "ususkanim" izmedju listica krompira... a bice isto tako fino ako se nadju i u drustvu karfiola ili nekog drugog omiljenog povrca.;))

Sastojci: 800 g krompira, 200 g mlevenog mesa, 1 srednja glavica crnog luka, 1 manja kifla, malo mleka, 2 dl vrhnja za kuvanje, 2 dl mleka, 3 jaja, so, biber, Vegeta, nekoliko mini paradajzica

Priprema:

Napraviti prvo mesne okruglice: potopiti 1 manju kiflu (ili snitu hleba) u mleko, pa kad omeksa ocediti i izmesati sa mlevenim mesom. Na malo ulja proprziti sitno seckani crni luk i dodati mesu, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati i jedno jaje u smesu i po potrebi malo prezle. Oblikovati male okruglice i kratko ih proprziti na ulju sa svih strana. Izvaditi na tanjir.

Krompir oljustiti i iseci na tanke snite, posoliti i redjati u podmazan pleh. Izmedju krompira "ususkati" i mesne okruglice pa sve preliti mesavinom mleka, vrhnja za kuvanje i jaja. Po vrhu rasporediti mini paradajzice i par listica maslaca (ako volite da krompirici budu fino krckavi). Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40-tak minuta. Gotovu musaku dekorisati listicima svezeg bosiljka i posluziti uz neku sezonsku salatu po zelji...bon appetit!;))

11 коментара:

  1. ovo jos nisam videla...bas je sasava ova musaka...5 za kreativnost...

    ОдговориИзбриши
  2. mmmmmmmmmmmmmmmm......che bontà!complimenti!ciao!

    ОдговориИзбриши
  3. Pa, priznajem da je ova musaka malkice neobicna, hihi...ovo su zapravo cuftice i prilog u jednom, da ustedimo na vremenu i posudju.;)))

    ОдговориИзбриши
  4. Znaš Mignonne, šta mi se sviđa kod tvojih recepata i načina spremanje. Jako su jednostavni i izuzetno su slični mom načinu kuvanja. Već i to bi bio dovoljan razlog da nastavim, ali priznaću ti ovom musakom si me kupila zauvek. Znaš kad bi meni palo napamet da napravim ovako nešto zanimljivo. NIKAD. Stvarno mi je drago što mogu da uživam u ovako neobičnim načinima spremanja onih jela koja ne možeš ni izbrojati koliko puta sam pravio na dosadni klasični način. Mene je u stvari teško impresionirati, valjda kad živiš ovoliko dugo to i nije čudno, a eto ti me jesi oduševila.

    I da ti kažem nemoj da mi se uobraziš. Šalim se naravno, možeš i da se uobraziš imaš i zašto. Ali nikad nemoj da pomisliš da se ja rasipam komplimentima, samo da bih bio ljubazan. Nisam ja od tih.

    Rekoh da sam krenuo da čitam unazad, i nisam ja tek na ovom receptu, nego sam se vratio ovamo da ti kažem kolko si me obradovala sa ovom opičenom varijantom musake. :)))

    ОдговориИзбриши
  5. ;))) Pa, ja volim jednostavne receptice, da to se sprema bude brzo gotovo i ukusno, i drago mi je cuti da ti se dopadaju...evo, odmah sam porasla za par cm, hihih..;))) Ali, moram priznati da to nije sve moja zasluga, puno lepih ideja sam nasla na netu, listajuci casopise ili kuvare, ili u raznim kulinarskim emisijama...i onda ako nesto napravim prema originalnom receptu, uvek to i navedem, mada puno puta nesto izmenim i prilagodim ukusu svojih ukucana....ali ovde smo da razmenimo iskustva i podelimo ono sto smo fino pravili, i naucimo nesto novo.;))

    p.s. volim kad imam goste na blogu, tako da slobodno razgledaj, bez ustrucavanja molim...;)))

    I jos nesto, nekada mozda ne primetim novi komentar ispod recepta koji sam ranije objavila, tako da mi ne zamerite ako ne odgovorim odmah...ovo je upuceno svima vama, dragi moji prijatelji i citaoci bloga!;)))

    ОдговориИзбриши
  6. Poznat mi je taj problem oko originalnosti. Ja se više ni ne osvrćem na to, ko je stvarni autor nečega, jer je to nemoguće utvrditi. Često mi se desi da "smislim jelo" zadnji put su to bile ćufte od belog mesa, sira i rendanih tikvica" pa da posle negde na blogu ugledam gotovo autentično jelo. Ne opterećujem se takvim stvarima. Jelo je dobro ili loše, a ko ga je izmislio, pa od toga se jelo neće promeniti. Lepo od tebe da se ograđuješ od takvih "zasluga" da si ti tu nešto izmislila, ali nisam ti ja ni razmišljao čije je to jelo, nego sam ja kod tebe video i od sada je to Mignonnina musaka. Briga me čija je stvarno. I naravno da je to uvek samo povod da razmenimo iskustva. A toga uvek ima za razmenjivanje. Ne znam da li ću posle stići, jer kod tebe je taj "princip" uvek zastupljen,a to je da prodinstaš luk pre nego ga staviš u presno meso, bez obzira da li ćeš praviti od mesa ćufte, ili puniti nekakve školjke od testa. Za tebe je to normalno jer je skroz ispravno, ali imao sam priliku, ne jednom da probam, jela u kojima se luk presan sipa u meso pa se sve to sjedini. Koliko znam jedino se pljeskavice rade (kad nisu hamburgeri ili ova nova čudesa iz produkcije McDonalda)upravo na taj način, ja čak volim da odnos bude 1:1. U svim drugim varijantama presan luk je poguban jer ubija svaki ukus mesu i počinje da preovlađuje sa svojim intenzivnim ukusom.

    Zato bih ja to dinstanje luka, koje ti poštuješ, ipak podvukao debelim flomasterom, da ove sirotice koje se tek spremaju u avanturu kuvanja, ne bi pomislile da je to isto, i ko bi se gnjavio sa dinstanjem. Samo se prlja još jedna šerpa. MORA DA SE PRLJA, ako mislite da ikad od vas bude nešto...

    Čao Mignonne, idem da čitam dalje, a ti nemoj nipošto da se brineš ako na neki moj komentar ne odgovoriš nikad, jer i ja ću retko komentarisati stare postove, sem kad stvarno treba nešto objasniti ili dopuniti. A to je i ovako namenjeno onima koji lutaju blogom u potrazi za nekom idejom, šta da spreme jer im dolaze gosti :)))

    ОдговориИзбриши
  7. Eh, sto se neki fini svet mota tu po blogu...odmah mi ulepsase dan.;)))

    ОдговориИзбриши