среда, 12. фебруар 2014.

Beli minjoni


Iako nisam baš u tom fazonu, stiže jedan receptić za Dan zaljubljenih.:) Napravite ove nežne bele minjone, spakujte ih u lepu kutijicu sa mašnicom i obradujte nekog vama dragog i posebnog.:)

Ovo su omiljene kockice koje uvek radim po Ljiljinom receptu (nadam se da će ih objaviti i na blogu, pa ću naknadno povezati linkove:). Za sada, kuckam vam recept kako ih najradije pravim, jedina izmena u odnosu na originalni recept je u filu - kod mene je to umućena slatka pavlaka i premaz od finog crvenog pekmeza. Kolačići su veoma sočni sa divnom aromom limuna i jagode, prijatno osvežavaju i samo se tope dok ih grickate:)


Sastojci: 4 belanceta, 150 g šećera, 125 g maslaca, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, 2,5 dl mleka, malo naribane limunove korice


Sirup: 1 kafena šoljica vode (0,75 dl) , 1 kafena šoljica šećera , sok od 1 limuna

Fil: pekmez od jagoda, 2 dl slatke pavlake

Glazura: oko 300 g bele čokolade, 9 kašika ulja

Priprema:

Umutite penasto belanca sa 75 g šećera. U posebnoj posudi izmešajte maslac sa preostalom količinom šećera. Brašno izmešajte sa praškom za pecivo, pa naizmenično sipajte mleko i brašno u umućeni maslac i mutite mikserom.  

Na kraju, dodajte sneg od belanaca i naribajte malo limunove korice. Smesu sipajte u veliki pleh od rerne, preko papira za pečenje, i pecite na 180 C oko 20-tak minuta.


 U medjuvremenu, skuvajte sirup od šećera i vode i na kraju dodajte sok od limuna. Ispečenu koricu izvadite iz pleha i poprskajte ravnomerno pripremljenim sirupom. Ostavite da se potpuno ohladi i isecite na dva dela.

Jednu koricu premažite tankim slojem pekemeza od jagoda, a zatim nanesite umućenu slatku pavlaku. Odgore stavite drugu koricu, prekrijte folijom i stavite u zamrzivač da se dobro ohladi.

Prohladjeni biskvit  isecite na manje kockice (3x3 cm) i prelijte ih glazurom od čokolade. Za glazuru istopite na tihoj temperaturi belu čokoladu sa malo ulja, po potrebi dodajte još čokolade ili ulja ako je suviše gusta. Gotove kolačiće isprskajte sa malo rastopljene čokolade i na svaku kockicu stavite po jedan cvetić i listić od žele bombone.



Napomena: pošto ste me par puta pitali koju belu čokoladu koristim za glazure, postaviću fotku tako da možete da je vidite. Radi se o beloj krem tabli Kronos koju proizvodi Kony trade iz Žitorađa. Iako nije u rangu  pravih čokolada, odlična je za bele glazure i fino se rastopi bez stvaranja grudvica. Ako možete da je nabavite, najtoplije preporučujem.:)


56 коментара:

  1. E ovo je baš majstorski napravljeno.Jakovolimminjoneali ovde ih nažalost nema.bar ne tako divnih kao kod nas.A da napravim mogu samo da probam.Dotle se oblizuje mgledajući

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dzoli, ona brzo na isprobavanje receptica, pa da tamo napravis pravi biznis sa minjoncicima.:)))

      Избриши
  2. Pustila sam Zaz i sa uživanjem čitala i gledala slike. Prava uživancija!
    Jednostavni sastojci a kombinacija baš za uživanciju :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, mislim da bi se sasvim fino snasla sa ovim kolacicima, ako mozda resis da ih jednom napravis.... samo vici ako negde zapne.:))

      Избриши
    2. Počastićeš mi kad ti dođem u goste, samo se ti smej ali to nije tako nemoguće :-)

      Избриши
    3. Diiiiiivno, to bih jako volela i unapred se radujem!:)))) cmoookic....

      Избриши
  3. Compliments, great recipe.
    They look phenomenal - fine, soft and beautiful.

    ОдговориИзбриши
  4. divan kontrast daje pekmez od jagoda... savršeno !
    meni-ni za dva života-nebi ovakvi ispali.Lanice sve pohvale ti lete**********

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Danka, hvala ti... verujem mi da ih je puuuno lakse napraviti nego sto se mozda na prvi pogled cine, ako imas vremena, najtoplije ih prorucujem za probu.:))

      Избриши
  5. Svaki put se iznova divim tvojim majstorijama :) Ljiljini recepti su fenomenalni, tako da u ukus ni malo ne sumnjam, pa jos kada je u pitanju jagoda .... mmmm :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Receptic je proveren puno puta i najtoplije ga preporucujem, ovi kolacici su bas posebni.:))

      Избриши
  6. Bas si maher! A sve sto napravis i kroz ekran izgleda bas ukusno! Mogu da zamislim tek uzivo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Saska, ove kolacice zaista nije tesko napraviti, mozda dekoracija oduzima nesto vise vremena, ali zato su vredni svakog truda.:)) cmook...

      Избриши
  7. Lana, prelepi su!!! Svaka ti čast na preciznosti. Zaista ti se divim... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, sa Ljiljinim recepticima nema greske, a ove minjoncice zaista nije tako tesko napraviti.:)

      Избриши
  8. Ako ikad otvorim neku luksuznu poslastičarnicu, učiniću sve da te zaposlim tamo! :D Ne vjerujem prosto da uspijevaš da budeš tako savršena! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Milice,dogovoreno.... moze da bude i mala, slatka poslasticarnica, a pravicemo samo fine kolacice.:)))

      Избриши
  9. Savršeni minjoni, kao i uvek savršena Lana, još kad bi nam otkrila tajnu o kojoj beloj čokoladi se radi, ja imam loše iskustvo sa belom čokoladom

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Svetlana, koristim belu cokoladu Kronos (radi je Kony trade iz Zitoradja), a dobra je i bela cokolada Gracija (Cokolend, Paracin), iako se radi o krem tablama, odlicne su za bele glazure. Nazalost, kod nas je dosta ogranicen izbor, a ove cokolade su se dobre pokazale.:) p.s. postavicu naknadno sliku uz recept tako da vidite o kojoj se cokoladi radi.:)

      Избриши
    2. Hvala na odgovoru, mislim da će mnogima koristiti...veliki pozdrav

      Избриши
  10. prelepi su, prosto mi dodje da ih odmah isprobam :)

    ОдговориИзбриши
  11. prigodni, ali ja bih njih za svaki dan, ne bih se ograničila samo na Valentinovo :)
    Prekrasni su!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, slazem se sa tobom, za kolacice nam treba poseban povod, hihihi..:))))

      Избриши
  12. S povodom ili bez njega, super da si stavila ovaj recept, pogotovo zbog glazure jer su svi koje sam isprobavala sa fondanom, ovo sa belom cokoladom mi je super.;))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je nekako lakse da radim sa cokoladom, mada su i sa fondanom kolacici vrlo lepi i svilenkasti.:))

      Избриши
  13. Kako su nježni,predivni,tako romantično djeluju da ih se ne mogu nagledati..zaista imaš poseban dar Lanice,oduševljavaš svojim izvedbama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad je recept dobar, onda je zaista milina raditi sa njim.... sve zasluge za ove kolacice idu nasoj dragoj Ljilji ili Godivi.:))))

      Избриши
  14. Pahuljasti, nežni i elegantni. Nije ti slučajno nick mignonne... ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gago, taj nick je izabran upravo zbog ljubavi prema sitnim kolacima, hihihi...:)))

      Избриши
  15. Prekrasni su, tako nježni, a fotke odišu romantikom. Lanice majstorice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedan arhivski receptic, ucinio mi se nekako prigodnim za nastupajuci praznik.:))

      Избриши
  16. Eto, ti napravila preslatke kolacice a ja kasnim :)))
    Lana, toliko su lepi, nezni, romanticni, mnogo lepsi od originala. Dobro je da si sacuvala recept, a ja ti ga poklanjam, nema potrebe da ga stavljam kada si ti to jos bolje i lepse napravila.
    Svidja mi se sto si promenila glazuru i punjenje. Hvala ti za ovako lepu prezentaciju.
    Pusice ti saljem :*

    ОдговориИзбриши
  17. :)) Draga moja, tvoji receptici su nesto posebno, a ove kockice su mi posebno drage... hvala tebi sto si ih podelila sa svima nama, a drzi me nada da cu ih ipak jednom videti i na tvom blogu.:))) Puuuno polubaca i lepih pozdrava ti leti.....:)))))

    ОдговориИзбриши
  18. Stvarno su divni i ljupki :)

    ОдговориИзбриши
  19. Znaš šta Lana, u Zemunu postoji jedna stara poslastičarnica Zora i uvek zastanem pored njihovog izloga i gledam njihove minjone. Ovi tvoji su za izložbu naspram njihovih. Sećam se minjona još dok sam mala bila kako sam ih mrzela, a sada su mi predobri. Predivno urađeni, a šta drugo da očekujemo od tebe nego fantaziju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad jednom budem u Bg-u, idemo zajedno da virnemo u taj izlog.:)) Ranije sam minjone pravila po receptima za tortice, a sada mi je ovaj Ljiljin receptic najdrazi i moze se puno toga lepog iskombinovati sa njim.:))

      Избриши
  20. "... Lano.... Lano... Lano, majstore, pa ti si Bog..." i tako do kraja pesme:) Divna si, kao i sve što tvoje ruke pripremaju za nas:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ;))) Nale, sta tek onda ja da pevam za tvoje majstorski napravljene pitice, hihihi....ljub, ljub!:)))

      Избриши
  21. Obožavam tvoje minjone, prekrasni su mi, svaka čast kako ih savršeno napraviš!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ingrid, verujem mi da je ih puno jednostavnije napraviti nego sto to mozda izgledaju.:))

      Избриши
  22. Predivno izgledaju! I ja uvek koristim krem table umesto cokolade, em jeftinije i to dvostruko :), em se lakse topi, a razlika u ukusu se i ne primecuje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvalaa... verujem da bi sa pravom cokoladom bilo jos ukusnije, ali neki put se treba snaci.;)) pozzzz

      Избриши
  23. Trebala sam bijele kolacice- i naravno da sam ih nasla kod tebe! Glazuru jos moram vjezbati- al i ovako sam zadovoljna! ;) okus savrsen- kao u ostalom i sve tvoje sta sam isprobala! Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Julija, drago mi da su kolacici fino uspeli i da ste bili zadovoljni kako je sve ispalo na kraju, a verujem da ce glazura svaki naredni put biti sve bolja... veliki pozdrav!:))

      Избриши
  24. Lana, sta mogu da ti kazem osim da su moji minjoni otisli brzinom svetlosti. Jedan deo sam napravila za Novu godinu, deo sam zaledila i danas glazirala - prvu belom, drugu crnom cokoladom. Pravo malo savrsenstvo. Vazno je da budu dobro ohladjeni tj. zaledjeni kad se seku i glaziraju, onda ide sve lakse. Nisam imala problema sa belom cokoladom, fino se otopila i glazirala. Licno vise volim crnu (sto tamniju) i meni su minjoni sa crnom cokoladom ukusniji, ali nema sta - beli su dekorativniji. E, ja nisam umetnik kao ti, pa sam samo stavila kockicu-dve kandirane narandze odozgo, ali je bilo OK. Hvala na divnom receptu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, jako si me obradovala i bas mi je drago zbog kolacica.:) Ove kockice su mi posebno drage a receptic dugujem jednoj divnoj osobi i sve sto sam od nje isprobala, bilo je uvek odlicno. Rashladjeni kolacici se vrlo lako glaziraju i sve nekako ide kao na traci. Verujem da su fino izgledali sa kockicama kandirane pomorandze, vec sam ih zamislila.:))) p.s. mozes ih praviti i u cokoladnoj varijanti, recimo testo sa kakaom a fil od ganas kreme, fina je kombinacija i sa kafom... eto, jos neka ideja za igranje.:)) Puno te pozdravljam!

      Избриши