субота, 8. фебруар 2014.

Lisnata pogača 2.


U mojoj sveščici sa receptima ova pogača je zapisana kao Pelina lisnata pogača. Prvi put sam je probala u gostima kod naše rođake Pele u Novom Sadu, pre jedno dvadesetak godina, pa otuda taj naziv pošto je Pela uvek bila poznata kao vrsna kuvarica.:) 

Recept je veoma omiljen u našoj kući i prvobitna verzija pogače je dugo izgledala ovako. Vrlo je ukusna i lepo naraste, pa se može seći na krupnije kocke i poslužiti kao toplo predjelo kada imate neke goste.:)

Međutim, želela sam da je ovog puta napravim drugačije, pa je zato dobila i brojčicu 2. uz naziv. Mogu vam reći da mi se ova verzija možda čak i najviše dopala, pa ako imate vremena ovih dana, najtoplije vam preporučujem da isprobate.:))


Sastojci: 750 g mekog brašna, 40 g svežeg kvasca, 1,5 kašičica soli, 2 kašike ulja, 2 jaja, 2,5 dl mleka, 1 dl mineralne vode

Za premazivanje i nadev: 250 g maslaca ili margarina, 100 g pancete ili šunke, 1 jaje za premazivanje, susam

Priprema:


Kvasac razmutiti u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna, poklopiti i ostaviti na toplom mestu dok ne ispuni solju. 

Izmešati brašno, pripremljeni kvasac, dodati ulje i jaja, pa sa mlakim mlekom i mineralnom vodom zamesiti srednje mekano testo.

Razviti koru 30×30 cm, premazati sa 1/3 maslaca (sobne temperature) i posuti kockicama sitno seckane šunke ili pancete. Zaviti u rolnu, pokriti i ostaviti da odmara 10 minuta (prvi red slika 1.)


Testo ponovo razviti, premazati maslacem i posuti sa još malo seckane pancete. Zaviti u rolnu, ali ovog puta u suprotnom smeru od prvog puta (drugi red slika 2.). Ostaviti da testo odmara još 10 minuta.

Ponoviti ceo postupak da potrošimo preostali maslac i kockice pancete. Testo ponovo zamotati kao prvi put i ostaviti da još malo odmara (treći red slika 3.) 



Četvrti put testo razviti u dugačak pravougaonik (dužine 60 cm i širine oko 25 cm, zamotati u rolat i iseći na šnite debljine oko 1,5-2 cm (meni je ispalo 22 komada). Dublji kalup za pečenje premazati maslacem i ređati šnitice tako da se preklapaju donjim redom. Složiti tri reda (kao na slici), premazati umućenim jajetom i posuti susamom.

Staviti u hladnu rernu i peći na 200 C oko 45 minuta, po potrebi pokriti papirom da ne izgore previše. Šnitice sam ređala u keramičku posudu, pa zato nisam mogla da je odmah stavim u zagrejanu rernu da ne bi pukla.

Ukoliko pravite u nekom drugom kalupu, testo možete prethodno ostaviti da odmara 30-tak minuta, pa onda staviti u zagrejanu rernu i peći 30-tak minuta dok fino ne zarumeni.:)



 Napomena: pogaču možete praviti i u okruglom kalupu, a vrlo lepo izgleda i kao pletenica.:) 

Recept šaljem našoj Mireli sa bloga Love Affair kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas jekoja nam je ovog puta zadala temu - kvasac.:)



68 коментара:

  1. I ajde budi sad na dijeti :)))))
    Savrsena, listic do listica, a zuta kao dukat. Ostavi mi jedno parcence :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Sta tek da kazem za tvoj domaci burek!:))) Nego, moze razmena, saljem ti ceo tanjiric u zamenu za 1/4 onog finog bureka.:)))))

      Избриши
  2. Aaaaa, sto mi to radis? Prelepa pogača, odmah u omiljene:))) KISS

    ОдговориИзбриши
  3. Prelijepo na sva tri načina. Po mom ukusu... fantastično... sad cu da je zapišem na onu jednu moju karticu... a kartice su samo za SUPER RECEPTE... POZDRAAAAAV...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Ma, znala sam da ce ti se dopasti, hihihi... sada moras isprobati sva tri nacina.:))) p.s. kartice su prava stvar za sve foodije...hvalaaa ti puno!:))) cmook

      Избриши
  4. divni pužići Lanice,uredni,savršeni... a i ukus neizostavan ! čisto uživanje na tvojim stranicama !
    pozzzzz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno draga Danka, volim isto da posetim tvoje stranice, nazalost ne uspevam da ostavim komentar jer ne prihvata profile koji nisu registrovani na Google +, tako da mogu samo da im se divim iz daleka... puno poljubaca!:)))

      Избриши
    2. mjenjala sam neke parametre,valjda će se sada moći staviti komentar.hvala ti na ukazanoj grešci.veliki zagrljaj ti šaljem !

      Избриши
    3. Isprobano, sada sve funkcionise...puno te ljubim!:))) p.s. ako primetis da fali neki kolacic, znaces vec ko se motao na blogu...:D

      Избриши
  5. Uh, pogača je po mom ukusu jer lisnato testo baš volim! Sviđa mi se ovo seckanje i ređanje, posle samo odlomiš po želji parčiće! :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se najvise svijaju ti hrskavi parcici, na ovaj nacin ih bas puuuno izadje.:)))

      Избриши
  6. Jako se lijepo razlistala i i zgleda i više nego primamljivo.

    ОдговориИзбриши
  7. Slazem se sa Ljiljom - nemoguce je biti na dijeti sa ovom pogacom... Fenomenalno izgleda!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Za sniticu ili dve uvek ima mesta, a najbolje je podliti sa komsilukom... onda nam ne treba dijeta.:))

      Избриши
  8. Majstorski, prekrasno mi izgleda, pogača zavodnica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Dunja, drago mi je da te vidim... saljem ti puno lepih pozdrava i radujem se nekom novom recepticu od tebe!:))

      Избриши
  9. nema reci,toliko sam sada ogladnela da bih pola pleha pojela(bez obzira što dugooo već ne jedem belo brašno)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze se napraviti i sa integralnim, bice jos lepsa... pa posuti sa malo mesanih semenki odgore, milina.:)))

      Избриши
  10. Uyyy que rico !!!! que pinta !!!! con gusto saborearía un poco ya.... besos

    ОдговориИзбриши
  11. Umirem sto puta dnevno :-D Kad god dođem na tvoj blog. Evo, sad čitam ovo mami u pola dva jer ne mogu da prestanem da gledam ovu lepotu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Moraces jednom da napravis mami i Misi, to je bas receptic koji bi im se svideo.:)))

      Избриши
  12. Sviđa se i meni ovo seckanje i ređanje a lisnate pogače obožavam. Divne slike.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice, volim ovo testo i vrlo je zahvalno za razno oblikovanje, mislim da bi ti majstorski sve napravila.:)))

      Избриши
  13. Jako lepo uradjena I fotografisana

    ОдговориИзбриши
  14. Lana, prelepa ti je pogača! Jako mi se svidja ovaj način redjanja rolatića, em je dekorativna em je sigurna sam, i jako ukusna!

    ОдговориИзбриши
  15. Samo mogu da ti kažem da je prava sreća što sam ovu mirisnu lepoticu videla pred ručak, inače... :-) Propast pogača to treba da stoji u naslovu recepta :-)

    ОдговориИзбриши
  16. Ajme meni, tako se je krasno razlistala da sam pomislila kako je riječ o lisnatom tijestu. A da mamiiiiii, mami itekako.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozda bi mogla da prodje kao neka vrsta lisnatog testa, verujem da bi i kiflice fino ispale.:)))

      Избриши
  17. I meni se ucinilo kao da je od lisnatog testa ( sto u neku ruku i jeste). Svidja mi se tvoja naredjana verzija ali i mogucnost da je slozis na toliko puno nacina. Pravi nedeljni "treat" sto bi rekli moji sugradjani;)))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jelena, receptic je vrlo zahvalan i moze se bas lepo igrati sa njim... kad bi tamo tvojima napravila, posle bi ti stalno trazili receptic.:))))

      Избриши
  18. Lanice ja kada ugledam ovakvu divotu,odmah mi krene volje da ju isprobam,ali odmah..prekrasna je zbilja svaka čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nelyce, ovo bi se sigurno dopalo i tvojima, brzo se sve napravi i super je za grickanje u onoj tvojoj lepoj basti.:)))

      Избриши
  19. I meni se ucinilo da je lisnato testo u pitanju :) Dopada mi se punjenje sa sirom, mada i prva verzija fino izgleda :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stvarno se moze igrati sa ovim testom, mozda jos neka lepa ideja padne na pamet.... stvarno bih volela da jos neko isproba.:))) bisouuus...

      Избриши
  20. Lano, pa ti hoćeš da nas ubiješ! :) Predivno izgleda, dekorativna i ne mogu ni da zamislim koliko ukusna. Divna, kao i uvijek! :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Milice, ovo je bas receptic za tebe, da vas tamo gore na severu fino ugreje.:))) pozdravcek....

      Избриши
  21. Samo da javim da pogaca treba da se ubaci u rernu... haha....pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  22. Ubijaš me sa ovim divnim pogačama. Ovo obavezno isprobavam.

    ОдговориИзбриши
  23. Pogača je predivna...ukusom...izgledom. Hvala na receptu. Odusevljeni smo... Mozes da vidis slikice kod mene....jejeje...pozzz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Ne samo da sam videla slicice, nego sam sam vec pocela da grickam i ekran.... suuuper je uspela, sad bih se iz ovih stopa teleportirala kod vas!:))))

      Избриши
  24. Ja ne znam da li bih smela da sa ovom pogačom budem u istoj prostoriji..stvarno!
    Namamila si me i kocka je bačena!;)

    ОдговориИзбриши
  25. Kako dobro izgleda ! Lana ova pogača je super, sviđa mi se način pripreme i kako na kraju izgleda, a kako je tek ukusna mogu sada samo zamisliti, ......., jao ne znam da se pored ove pogače netko može kontrolirati :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Mozda je najbolje raditiod pola mere, onda budes u manjem iskusenju, hihhi..:)))

      Избриши
  26. ostala sam bez riječi..samo otvorenih usta: blejim i naslađujem se :)
    predivno

    ОдговориИзбриши
  27. Ajme kako ovo super izgleda, mora na isprobavanje. Hvala ti za cijeli postupak!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ingrid, mozes je praviti na razlicite nacine u zavisnosti od prilike, a brzo se napravi i vrlo je ukusna za grickanje.:))

      Избриши
  28. Ukusna hrskava a lista se.Nisam znala ovde da postavim sliku, ali postavila sam je na fejzbuk Tatjana Jovanovic Vusovic.Hvala na predivnom receptu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tanja, hvala puno na isprobavanju i na javljanju, oprostite sto odgovor kasni, desi mi se da ne primetim odmah nove komentare ispod postova koji su ranije objavljeni, sad cu virnuti na FB.:)) Puno pozdrava!:)))

      Избриши
  29. Wow, fenomenalna je! Ja samo imam jedno pitanje - zadnji put kada se razvije, da li se i onda premaze puterom ili se na ' suvo' zarola?
    Hvala - pravim je za vikend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ana, nisam je premazivala na kraju, samo sam je zamotala u rolatic, ali ne smeta ni ako je se prethodno malo premaze.:)) p.s. nadam se da je pogaca fino uspela.:))) Puno pozdrava!

      Избриши
  30. Danas sam ih pravila u obliku pogače, staviću ovih dana na blog pa pogledaj.Veliko ti hvala na super odličnom testu.

    ОдговориИзбриши
  31. This was looking so freaking good that I had google translate the whole page for me. With a little imagination I was able to decipher the recipe and guess whats on the menu tomorrow :)
    Consider your blog bookmarked - I'll be watching from now on!
    Keep up the amazing work of letting me peek into your kitchen - I love it :)
    Kudos from Germany!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you for your lovely comments, I hope that it turned out well... you‘re always welcome.:))) Best regards from Serbia!:))

      Избриши
  32. Oooo,prekrasna odmah je pravim.
    Kako se samo lepo razlustala pa porumenela,
    Hvala i Bravo
    CESTITAM NOVU 2019.SA DRECOM I ZDRAVLHEM U NJOJ.
    ZIVELU😘😘😘

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na svim lepim zeljama, srecni praznici i sve najlepse u Novoj!:)))*

      Избриши