среда, 26. фебруар 2014.

Buhtlice sa ajvarom


Nešto na brzaka za ukusan doručak ili večeru - buhtlice sa ajvarom posute sirom.Testo je vrlo mekano i ukusno, ima lepu boju i pikantan ukus. Možete dodati i malo naribanog sira u testo ili začine po želji, a buhtlice će biti posebno ukusne ako ih napunite sa nekim slanim nadevom (sirom, kulenom, suvim mesom i sl.).


Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 jaje, 2-3 kašike ajvara, 75 ml ulja, oko 250 ml vode, 50 g kačkavalja + 50 g otopljenog maslaca

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok ne ispuni šolju. Izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, jaje, ajvar, ulje i sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmori 10-tak minuta.


Testo podeliti na 12-16 delova i oblikovati loptice. Ako želite, u svaku lopticu možete staviti po kockicu kačkavalja i malo seckanog suvog mesa. Rastopiti maslac na tihoj temperaturi i svaku lopticu spustiti do pola u maslac, a zatim složiti na pleh. Ostaviti da odmara još 20-tak minuta dok se rerna zagreje.

Pre pečenja, buhtlice premazati umućenim jajetom i odgore posuti naribanim sirom. Staviti u zagrejanu rernu da se peče oko 25-30 minuta na 200 C. Poslužiti tople za doručak... prijatno!:)


Recept šaljem našoj Mireli sa bloga Love Affair za igricu Ajme, koliko nas je na temu kvasac.

36 коментара:

  1. Super buhtlice. Zbog ovakvih stvari je dobro što ti nisam blizu jer bih ti se naklatila svaki dan :-)
    Koju stranu buhtlice umačeš u puter?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) A ja bih bas volela da smo blize, hihihi... donju stranicu buhtlica, samo do pola.:))

      Избриши
  2. Pravila sam slane buhtlice na nekoliko načina, ali sa dodatkom ajvara nisam,ja obožavam slane buhtlice. Sviđa mi se i tvoja ideja sa dodatkom ajvara.Prijatno:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zorice, moze ih praviti i sa sokom od paradajza, samo onda nemaju tako inteznzivnu boju. Ovako su vrlo pikantne i ukusne....puno te pozdravljam!:))

      Избриши
  3. A ko da im odoli kad su ovako servirane. Tu je ajvar, tu je slaninica, taman meni za dorucak.
    Nisam probala sa ajvarom do sad, mozda ih jos danas zamesim :*
    Nesto sam zabrljala u tipkanju pa sam ponovila komentar. Sorry :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako ih jos nisi zamesila, samo javi i poslacu po golubu pismonisi.:))) p.s. ne brini, obrisala sam...cmook:)

      Избриши
  4. Sve buhtlice volim, ove posebno dobro izgledaju a još su i slane :) Mogu se kombinovati s raznim nadevima :)

    ОдговориИзбриши
  5. Одговори
    1. Obavezno ih isprobaj ako ti bude zgodno, super su za veceru ili dorucak... evo i sada su fine iako sam ih jos jutros pravila.:)

      Избриши
  6. Koja divota! Nikad mi nije palo na pamet napraviti slane buhtle na ovaj način, Dodatak ajvara ih sigurno čini fanstastičnima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pronasla sam pola teglice ajavara koji je zaostao u frizideru, pa rekoh da ga iskoristim, tebi bi se sigurno dopale... vrlo su ukusne.:)

      Избриши
  7. Lepa bojica buhtli! Ajvar, pa još zapečeni sir... mmmmmm, sigurno je ukus božanstven! :)))

    ОдговориИзбриши
  8. Baš su lepe, a i ukusne! Kako je to zgodno, sve u jednom:))) Samo zagrizeš i to je to:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nalence, volela bih da smo blize pa da mogu da ti ih lepo posaljem dok su vruuuce.:)))

      Избриши
  9. Kakva sjajna ideja! Kad sam videla naslov, pomislih da su punjene ajvarom, kad ono - ajvar u kvasnom testu! Obavezno probam, pogotovo što su lako prilagodljive nadolazećem postu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mogle bi se sigurno napuniti malo i sa ajvarom, divna ideja.... ma znam da ces vec nesto fino smisliti.:)) p.s. drago mi je da si ponovo krenula da kuckas receptice.:))) pozzzz

      Избриши
  10. Одговори
    1. Tamara, mozes ih napraviti i sa sokom ili koncentratom od paradajza, tamo preko vam sigurno nece biti problem da pronadjete nesto od toga... puno vas pozdravljam!:)))

      Избриши
  11. Fotka s početka je krasna, a i buhtlice ne zaostaju...

    ОдговориИзбриши
  12. Njami...njami... na jednom mjestu,sve sto covjek voli... slaninica,ajvar,sir i buhtlice... super. A fotagrafije kao i uvijek-slasne-ukusne. Super. Pooozdraaaaav

    ОдговориИзбриши
  13. Juhuuuu...zaboravila sam da "kažem",da je naslovna fotka prelijepa.... pozdraaaav.

    ОдговориИзбриши
  14. Prolece pocelo, zar ne? Super je ova kombinacija sa ajvarom, imamo jos dosta zaliha prilicno ljutkastog ajvara, moglo bi da se napravi....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Naravno, zato je blog odmah i dobio novi prolecni "look".:)) Nama je isto ostalo par teglica ajvara, pa sam razmisljala kako da bih mogla da ga sto pre potrosim, bice jos receptica na tu temu... saljem puno lepih pozdrava u zemllju lala!:)))

      Избриши
  15. Divne buhtličke, što bi rekli ovde u mom selu:) Mnogo volim ajvar, baš sma večeras napravila jedan od zamrznutih paprika. Dobra idej akako da ih upotrebim :D

    ОдговориИзбриши
  16. Draga, ja ne znam odakle tebi toliko odličnih ideja. Mislim da bi morala napisati kuharicu, ja bi bila tvoj prvi kupac. Ne znam da li postoji bilo koji recept kod tebe a da ga nisam poželjela probati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) U tom slucaju, odmah se bacam na pisanje kuharice, samo jos da pronadjem izdavaca.... puno te ljubim i pozdravljam!:)))

      Избриши