петак, 29. април 2011.

KuVarijacije: Venac od jaja, brokule i sunke




Kao sto znate, svakog meseca imamo nekoliko igrica namenjenih food blogerima, a jedna od njih  je i KuVarijacije u okviru koje svi ucesnici prave jedno jelo na isti nacin i zatim objavljuju radove na svojim blogovima uz zapazanja i primedbe.

Ovog meseca smo kao izabranu temu trebali da pripremimo venac od jaja, brokule i sunke prema Snjezaninom originalnom receptu koji mozete procitati ovde. Mogu vam reci da je izbor bio odlican jer sam ovaj venac pravila za Uskrs i svima se jako dopao.:)) Nisam nesto puno menjala, drzala sam se originalnog receptica, jedino sto nisam uspela da nadjem brokulu, pa sam koristila zelena perca mladog luka kao zamenu i bilo je odlicno!:)

Venac od jaja, brokule i sunke


Sastojci: 500 g lisnatog testa, 5 jaja, vezica mladog luka, par cvetica brokule (prema originalnom recepticu), 100 g seckane sunke, 100 g krem sira, 100 g kackavalja, malo soli i bibera, 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Lisnato testo tanko razviti i iseci na 16 trouglova, pa poredjati zrakasto u krug tako da se siri krajevi malkice preklapaju (pogledajte sliku u originalnom receptu).

Na malo ulja proprziti sitno seckani mladi luk, dodati jaja umucena sa krem sirom i napraviti kao mekanu kajganu. Dodati zatim kockice sitno seckane sunke i kackavalja i sve zaciniti po ukusu.

Ovaj fil od jaja i sunke rasporediti preko sireg dela testa, preklopiti uze strane trouglova preko fila i visak podvuci ispod testa. Premazati umucenim jajetom i posuti susamom po zelji. Peci u prethodno agrejanpj rerni na 220 C oko 30-tak minuta.


Utisci: najlepse je posluziti dok je jos toplo, a ako vam kojim slucajem ostane za kasnije, samo ga ponovo malo zagrejte u rerni. Meni su trouglovi od testa bili malo uzi, pa su se zato skupili prilikom pecenja, ali srecom nadev se dobro "drzao" i nije iscurio napolje kao sto sam se brinula.:) Sledeci put cu samo iseci malo sire trouglove i bice bas kako treba... draga Snjezo, recept je za cistu desetku!:)))

среда, 27. април 2011.

Kuvana jaja u novom ruhu


Verujem da ste vec potrosili kuvana jaja koja su spremana za Uskrs, ali za slucaj  da je preostalo jos nekoliko komada, evo par receptica samo radi inspiracije koji ce mozda nekome dobrodoci.... a jos nekoliko finih ideja mozete naci na omiljenim food blogovima kod Ane, Sanje, i nase Aliki .:)

Mesna struca sa kuvanim jajima

Sastojci: 600 g mlevenog mesa, 1 veca glavica crnog luka (ili vezica mladog luka), 2 snite starog hleba, malo mleka, 1 kasicica Vegete, 1/2 kasicice soli, malo mlevenog bibera, seckano persunovo lisce, 1 sveze jaje i 6-7 kuvanih jaja

Priprema:

Na malo ulja proprziti sitno seckani crni ili mladi luk zajedno sa zelenim percima. Potopiti hleb u mleko (najbolje bi bilo samo sredinu, bez kore). Izmesati mleveno meso, dodati zacine po ukusu, proprzeni crni luk, omeksali hleb iz mleka, 1 jaje, seckani persun i 2-3 kasike prezle ako je smesa suvise mekana.


Kalup za srneca ledja namazati margarinom, posuti prezlom ili obloziti snitama tanko secene slanine. Sada staviti jedan deo smese, preko toga rasporediti oljustena kuvana jaja i prekriti drugim delom mlevenog mesa. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 c oko 40-tak minuta.

Predlog za posluzivanje: pire krompir u koji smo dodali malo maslaca i naribanog muskatnog orascica i zelena "kristalna" salata. Bon appetit!:))


Ruska jaja


Verujte da ne znam zasto se bas ovako zovu, ali su jako ukusna i svima se dopadaju, punjena su nadevom od tunjevine i zumanaca, zacinjena sa majonezom i malo limuna.:)

Sastojci: 4 tvrdo kuvana jaja, manja konzerva tunjevine (od 75 g), maslac, majonez, so, biber, limunov sok

Priprema:

Jaja uzduz prepoloviti i ispasirati zumanca. Dodati tunjevinu ocedjenu od ulja, malo maslaca i majoneza koliko je potrebno da se sve lepo poveze. Penasto umutiti, zaciniti sa par kapi limuna, dodati malkice soli i bibera, pa smesu staviti u spric i napuniti polovine belanaca. Dekorisati sa listicem persuna i grancicom vlasca.:)


Napomena: fino je da se posluze za veceru uz par kriski prepecenog hleba... bon appetit!;)

понедељак, 25. април 2011.

Lisnata pletenica


Dragi moji, nadam se da ste juce malo odmarali i da ste lepo proslavili praznik sa vasim najmilijima, uz neke fine slane i slatke delicije. Ali ako se jos uvek najradije motate po kuhinji i raspolozeni ste da nesto pravite ili mesite, onda vam najtoplije preporucujem da isprobate ovaj receptic.:))

Verujte da je puno jednostavnije za pripremu nego sto to izgleda kad prvi put procitate recept i sve mozete napraviti za nesto manje od dva sata (racunajuci i vreme koje je potrebno za pecenje;)). Ako vise volite, od ovog testa mozete napraviti i finu lisnatu pogacu kao sto sam radila ovde , a za pletenicu vam je potrebno samo jos dodatnih 10-tak minuta. Ovo je vrlo lepo posluziti kad imate neke goste ili jednostavno pozelite da obradujete vase ukucane finim doruckom... vrlo je ukusno i kada ostane za veceru;))


Sastojci: 750 g mekog brasna, 40 g svezeg kvasca, 1,5 kasicica soli, 2 kasike ulja, 2 jaja, 2,5 dl mleka, 1 dl mineralne vode


Za premazivanje i nadev: 250 g margarina, 100 g sunke ili pancete, 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Kvasac razmutiti u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplo mesto da ispuni solju. Zamesiti srednje meko testo od brasna, pripremljenog kvasca i ostalih navedenih sastojaka.

Razviti koru 30×30 cm, premazati sa 1/3 margarina (sobne temperature) i posuti kockicama sitno seckane sunke ili pancete. Zaviti u rolnu (slika 2.), pokriti i ostaviti da odmara 10 minuta . Ponoviti ceo postupak jos dva puta sa odmaranjem od 10 minuta. Testo svaki put zavijati u rolnu sa drugog kraja, znaci prvi put krenuti od sebe pa savijati prema gore, sledeci put poceti sa leve strane i zavijati prema desno, treci put ponoviti kao na pocetku.


Rolat od testa sada iseci na 2 dela (slika 3.) a zatim svaku rolnicu rastanjiti u pravougaonu koru i ponovo zaviti kao rolatic. Uplesti ih kao pletenicu i staviti na pleh za pecenje preko masnog papira ( na slici su dva pletenice jer sam pravila od duple mere;)).

Testo pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta a zatim premazati umucenim jajetom i staviti da se pece u prethodno zagrejanu rernu. Peci na 200 C oko 40-tak minuta dok lepo ne porumeni....prijatno!;)))


уторак, 19. април 2011.

Uskrsnji zeka




Dragi moji, recept koji sam obecala da cu napisati u jednom od narednih postova... a sada je konacno dosao na red.:) Verujem da ce se malisani najvise radovati ovim zekama, ali od istog testa mozete praviti i druge oblike po zelji, pokusajte da napravite malo jagnje (kao u nastavku recepta), pogacu ili jednostavno oblikujte vencice u koje cete staviti uskrsnja jaja u boji.:))

Da ne bih kuckala kao posebne recepte, ovde mozete pronaci jos nekoliko lepih ideja za Vasu uskrsnju trpezu: uskrsnji vencici i kifliceslatke pletenicegnezda sa spanacem i na kraju nesto cokoladno delikates torta.:))


Uskrsnji zeka


Sastojci: 600 g mekog brasna, 1 kasicica soli, 25 g svezeg kvasca, oko 3,5 dl mlakog mleka, 1 kaf.soljica (0,75 dl) ulja, 1 jaje + 1 jaje za premazivanje, susam

Priprema:

Kvasac razmutiti u malo mlakog mleka, pa sa brasnom i ostalim sastojcima, umesite glatko i mekano testo. Ostavite da se odmori 10-15 minuta.

Testo podelite na dva dela od kojih cete napraviti dva zecica. Od jednog komada testa oblikujte dve kuglice (vecu i manju) za telo i glavu, te nos, usi i sapice (kao na slici). Od dva zrna bibera napravite okice, a za brkove upotrebite spagete. Na isti nacin napravite jos jednog zeku.:))


Zeke stavite na pleh za pecenje preko masnog papira i ostavite na toplom jos 10-tak minuta dok se rerna ne zagreje. Testo ne treba dugo da stoji jer ce rasti pa se moze desiti da zeke izgube oblik, dovoljno je sacekati samo nekoliko minuta. Pre pecenja testo premazite umucenim jajetom i po zelji pospite susamom. Pecite na 200 C oko 20-25 minuta.

Ako vise volite pecivo u slatkoj varijanti, pogledajte onda Nadine uskrsnje zecice sa grozdjicama, kao i slatke zeke koje je pravila Monika.:))


Uskrsnje jagnje


Od iste kolicine testa kao u prethodnom receptu, mozete napraviti i uskrsnje jagnje.Testo podelite na jednu vecu lopticu (za glavu) i 15 manjih (za telo i nozice). Slozite ih na oblozen pleh tako da dobiju izgled jagnjeta. Za oci i nos stavite po jedno zrno bibera (kao na slici).


Testo premazite umucenim jajetom i pospite susamom ili kimom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta. Od navedene kolicine sastojaka mozete napraviti jedno manje jagnje i jednog malog zeku... lepo provedite praznike!:))

субота, 16. април 2011.

Lisnate strudlice sa makom ili jabukama


Za ovu finu lisnatu pitu me vezu samo lepe uspomene, recept sam davno dobila od jedne drage komsinice dok sam jedno vreme zivela u Novom Sadu. Slucajno sam nasla papiric sa receptom dok sam pregledala moje omiljeno "blago", kutiju u kojoj cuvam receptice ispisane na bezbrojnim papiricima, listovima istrgnutim iz bloka ili sveske, neki su cak napisani na lepom papiru za pisma ili uredno odstampani, sve sa datumom i imenom autora, a neki su na davno pozutelim papirima, iskrzanih ivica i izbledelog mastila... ali svi su mi podjednako dragi i svaki od njih je jedno lepo podsecanje na neki trenutak iz proslosti.:))


Za ovu pitu se pravi domace lisnato testo i bude vrlo prhka i mekana, ma samo se topi!:)) Recept saljem nasoj Jovani kao ulaznicu za ovomesecni krug igrice za food blogere Ajme koliko nas je  na temu maka, koju je osmislila Snjezana sa bloga DalmacijaDownUnder.

Sastojci za testo: 500 g brasna, 2 dl vode, 2 kasike ulja, 250 g margarina

Fil sa makom: 250 g maka, 150 g secera, 1 vanilin secer, 1 dl vode, malo naribane limunove korice;
Fil sa jabukama: 3-4 jabuke, secer, cimet

Priprema:

Zamesiti glatko testo od brasna, malo ulja i vode, razviti tanku koru i narendati 1/3 hladnog margarina. Preklopiti testo (kao za lisnato) i ostaviti da odmara 15-20 minuta. Postupak ponoviti jos dva puta.

Za nadev od maka: skuvati sirup od secera i vode, pa vrelim sirupom preliti mak i izmesati. Dodati vanil secer i malo narendane limunove korice ili suvog grozdja.


Za nadev od jabuka: oljustiti jabuke, iseckati na kockice i kratko prodistati na malo maslaca i ulja. Dodati secer po ukusu i mrvicu cimeta. Kad se ohladi filovati pitu.


Razviti tanko testo, fil staviti po duzini, preklopiti samo jednom i odseci rolat. Postupak ponavljati dok ne potrosimo sav fil. Staviti u pleh preko masnog papira i peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 30 minuta. Gotovu pitu posuti secerom u prahu.... prijatnooo!:)))


понедељак, 11. април 2011.

Torta sa ruzicama


Jedna prolecna tortica koju mozete napraviti za neku svecanu priliku, rodjendan ili mozda predstojece uskrsnje praznike. Verujte da ce retko ko moci da joj odoli jer su, izmedju mekih korica sa orasima, stopljena cak tri razlicita fila: od lesnika cokolade i kafe... da, ovo je Interkontintal torta i sa punim pravom joj pristaje to ime.:))

Sastojci (za okrugli kalup precnika 26 cm): 16 jaja, 16+16 kasika secera, 320 g mlevenih oraha, 4 kasike brasna, 100 g mlevenih lesnika, 100 g cokolade, 3-4 kasika kuvane jake kafe, 250 g maslaca, 500 g slaga za premazivanje i dekoraciju

Priprema:

Ova torta je napravljena od 4 korice i najbolje je da se posebno ispeku pa ce tako sve biti lepe i ujednacene. Za jednu koricu potrebno je umutiti cvrstu penu od 4 belanceta, dodati postepeno 4 kasike secera i na kraju pazljivo umesati ravnu kasiku brasna i 80 g mlevenih oraha. Sipati smesu u podmazan i brasnom posut pleh i peci na 180-200 C oko 20-tak minuta. Napraviti jos 3 korice na isti nacin.

U medjuvremenu, umutiti 16 zumanaca sa 16 kasika secera i skuvati fil na pari (moze se staviti i kesica vanilin secera). Kada se fil  malo prohladio, umesati maslac iseckan na kockice i umutiti mikserom. Kremu podeliti na 4 jednaka dela, pa u 2/4 smese dodati rastopljenu cokoladu, u 1/4 smese umesati mlevene ispecene lesnike a preostalu 1/4 kreme izmiksati sa par kasika ohladjene kafe.

Tortu filovati sledecim redosledom: prvu koricu premazati filom od cokolade, drugu koricu filovati kremom od kafe, preko trece korice rasporediti fil sa lesnicima i na kraju celu tortu premazati tanko preostalim filom od cokolade... na ovom linku mozete videti kako tortica izgleda u preseku.

Tortu ostaviti par sati u frizideru da se rashladi pa tek onda ukrasiti slagom ili preliti cokoladnom glazurom.


Ako se odlucite za dekoraciju od slaga (kao na slici), za tortu ove velicine bice potrebno 250 g slag pene u prahu umucene sa mlekom ili vodom i isto toliko za ruzice. Tortu premazati pripremljenim slagom sa svih strana i lepo izravnati povrsinu. Po donjem obodu torte napraviti puslice uz pomoc sprica i zvezdastog nastavka.

Za ruzice: umutiti 250 g slag pene u prahu sa 1,25 dl hladne vode i podeliti na dva dela, pena ce biti prilicno cvrsta ali upravo nam takva i treba za izradu ruzica. U jedan deo smese staviti par kapi tecne prehrambene boje (narandzastu, crvenu ili zutu) i sve lepo izjednaciti.

Pomocu specijalnog nastavka za spric (Wilton # 121) praviti cvetice: na posebnom drzacu za cvetice istisnuti prvo malu kupicu slaga, a zatim praviti latice kratkim potezima, pomerajuci spric kao da "crtate" luk dok u isto vreme okrecete drzac u suprotnom smeru. Napraviti nekoliko latica svuda u krug, dok pupoljak ispred vas ne dobije izgled rascvetane ruze, a zatim preneti cvetic na tortu uz pomoc plasticnih makazica .

Na linku ispod mozete pogledati kratki video kako se prave ruzice od slaga ili buter krema http://www.youtube.com/watch?v=nRDIBwiwugM .

    

Repete 3.



Dragi moji, u novom broju casopisa Repete koji je od nedavno u prodaji (nadam se uskoro i na nasim prostorima), mozete naci punoo zanimljivih i kreativnih ideja za pripremu laganih i ukusnih jela, a sve praceno lepim fotografijama i korisnim savetima. Izmedju ostalog mozete procitati sledece recepte:

Parfe od jagoda


Mirisni prutici sa sirom i zacinskim biljem


Uskrsnje jagnje i zeka

Za casopis Repete pisu jos i nase blog cure Maja, Jasenka, Olivera, Dunja, Nevena, Anita, Helena i jos jedna Anita, Ivana i jedan Damir, a nadamo se da ce nas uskoro biti jos puuuno vise!:)))

понедељак, 4. април 2011.

Pile "croquette"



Ovo je jedan od recepata "iz arhive" koji sam vec ranije objavila na Coolinarici, ali cini mi se da je u poslednje vreme ponovo aktuelan, pa da ga imam zabelezenog i ovde na blogu. Sve je vrlo lagano za pripremu i uvek je ukusno posluzenje ako volite piletinu... ovog puta je pripremljena na nesto drugaciji nacin, ali verujem da ce Vam se svideti na "prvi zalogaj".))

Sastojci: 350-400 g kuvane piletine,  3 dl besamel umaka,  malo seckanog persunovog lisca,  1 mladi crni luk, so, biber 

Za besamel umak:  1 kasike maslaca,  1 kasika brasna,  2 dl mlakog mleka,  so, beli biber, malo muskatnog orascica

Priprema:

Skuvati domacu pilecu supicu sa svim zacinima i potrebni povrcem, pa kuvanu piletinu odvojiti od kostiju i iseckati na male kockice ili rezance (za ovaj recept dovoljno belo meso od jednog veceg pileta).

Napraviti gusti besamel umak, tako sto cemo na rastopljenom maslacu proprziti brasno, sipati mleko, zaciniti po ukusu i kuvati dok se ne zgusne.


Seckano pilece meso izmesati sa ohladjenim besamel umakom, dodati sitno seckani mladi luk i persunovo lisce, pa sve zaciniti po ukusu.

Oblikovati kuglice velicine kajsija, svaku uvaljati u brasno, umuceno jaje i prezlu (dobije se oko 20-tak kuglica). Prziti kratko u dubokom ulju dok lepo ne porumene, pa izvaditi na kuhinjski papir da se upije visak masnoce. Posluziti toplo uz neki fini umak po izboru i mladu dinstanu sargarepu.... bon appetit!:))

Prolecne slane tortice sa pancetom i mladim lukom


Na pijaci se vec uveliko moze naci razno mlado povrce i evo jednog recepta za pripremu finih slanih tortica sa mladim lukom... dobro, ima tu jos finih dodataka osim luka, pa zato brzo prelazimo na potrebne sastojke:

Za 12 mini tortica: 175 g brasna, 100 g margarina, 1 ravna kasicica soli, 1 dl hladne vode

Nadev: 100 g pancete, 1 vezica mladog luka, 50 g kackavalja (gaude, ementalera ili sl.), 1,5 dl mleka, 2 jajeta, malo soli i bibera

Priprema:

Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka i ostaviti da odmara 1 sat u frizideru, a u medjuvremnu pripremiti nadev.

Na malo ulja proprziti sitno seckani mladi luk, dodati kockice pancete i sve zajedno jos kratko prziti. Izmesati jaja i mleko, dodati kockice kackavalja a zatim pancetu i luk koji smo prethodno pripremili. Zaciniti po ukusu.


Testo tanko razviti i malim okruglim modlicama (precnika 10 cm) izvaditi krugove. Modlice premazati sa malo margarina i posuti brasnom, obloziti testom i izbockati viljuskom na par mesta.

U svaku modlicu sipati nadev ali ne do kraja, pa staviti da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta. Posluziti dok su jos tople... bon appetit!:)))