Za ovu finu lisnatu pitu me vezu samo lepe uspomene, recept sam davno dobila od jedne drage komsinice dok sam jedno vreme zivela u Novom Sadu. Slucajno sam nasla papiric sa receptom dok sam pregledala moje omiljeno "blago", kutiju u kojoj cuvam receptice ispisane na bezbrojnim papiricima, listovima istrgnutim iz bloka ili sveske, neki su cak napisani na lepom papiru za pisma ili uredno odstampani, sve sa datumom i imenom autora, a neki su na davno pozutelim papirima, iskrzanih ivica i izbledelog mastila... ali svi su mi podjednako dragi i svaki od njih je jedno lepo podsecanje na neki trenutak iz proslosti.:))
Za ovu pitu se pravi domace lisnato testo i bude vrlo prhka i mekana, ma samo se topi!:)) Recept saljem nasoj Jovani kao ulaznicu za ovomesecni krug igrice za food blogere Ajme koliko nas je na temu maka, koju je osmislila Snjezana sa bloga DalmacijaDownUnder.
Sastojci za testo: 500 g brasna, 2 dl vode, 2 kasike ulja, 250 g margarina
Fil sa makom: 250 g maka, 150 g secera, 1 vanilin secer, 1 dl vode, malo naribane limunove korice;
Fil sa jabukama: 3-4 jabuke, secer, cimet
Priprema:
Zamesiti glatko testo od brasna, malo ulja i vode, razviti tanku koru i narendati 1/3 hladnog margarina. Preklopiti testo (kao za lisnato) i ostaviti da odmara 15-20 minuta. Postupak ponoviti jos dva puta.
Za nadev od maka: skuvati sirup od secera i vode, pa vrelim sirupom preliti mak i izmesati. Dodati vanil secer i malo narendane limunove korice ili suvog grozdja.
Za nadev od jabuka: oljustiti jabuke, iseckati na kockice i kratko prodistati na malo maslaca i ulja. Dodati secer po ukusu i mrvicu cimeta. Kad se ohladi filovati pitu.
Razviti tanko testo, fil staviti po duzini, preklopiti samo jednom i odseci rolat. Postupak ponavljati dok ne potrosimo sav fil. Staviti u pleh preko masnog papira i peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 30 minuta. Gotovu pitu posuti secerom u prahu.... prijatnooo!:)))
Bože,bože, kakva divota!!! Dal da prvo uživam u piti sa makom, koja je božanstvena ili ovim divnim cvetovima koje si nam prikazala u zaglavlju:)))Odličan recept
ОдговориИзбришиNale moja, izvoli na piticu, samo pozuuuri...ma, najbolje da ti ostavim par komada na stranu da slucajno ne nestane, hihih!:))
ОдговориИзбришиA za dasak proleca na blogu mogu da zahvalim mom drugaru koji se potrudio da uslika ovu prelepu grancicu tresnje http://nennoa-myphotos.blogspot.com/;)))
U nas trešnje drugačije cvatu!
ОдговориИзбришиPrekrasna pita i kada ti to napišeš djeluje tako jednostavno: piece of cake. I sama sam puna tih receptića i čuvam ih kao pravo blago! Zato sam i počela pisati blog da ih nekako sredim!
Fantastične su ti obje pite!
Draga, kod tebe uvek dasak proleca i mirisne poslastice :) Predivna pita, treba cuvati recepte od zaborava i vremena koje ih unistava :)
ОдговориИзбришиDivne su vam i slike i recepti,kao i uvijek. Posebno slika sa starim receptima. divno ste te uslikali. A slike gdje su pite,same za sebe sve govore. svaka čast. oduševljena sam. Sve najbolje.
ОдговориИзбришиVanja
Odlične pite, ne znam za koji fil bi se prije odlučila jer volim i jedan i drugi. Prekrasno izgleda !
ОдговориИзбришиJako mi je lijepa i nježna slika sa starim receptima, to je zbilja pravo blago koje nekada ne čuvamo dovoljno , ...., moram i ja moje malo posložiti :)
Odlična pita, prelepe fotografije!!!
ОдговориИзбришиMmm...sjajno izgleda!
ОдговориИзбришиTi si prava čarobnica dokazano, što se tiče predivnih recepata i prekrasnih prezentacija:)
ОдговориИзбришиHjooooj šta nam radiš draga Lana !! Moram ovo spremati - nema mi druge ! SVAKA ČAST!!:-))
ОдговориИзбришиMislim da je bilo kakav komentar za nasu dragu Lanu suvisan,Moze se samo reci SAVRSENSTVO!!!
ОдговориИзбришиOdlicno!!
ОдговориИзбришиNaprosto me odusevis svakim novim postom! Drago mi je sto si mi medju ljudima koje pratim :D ocekujem jos ovakvih recepata ;) :D
Puno pozdrava!
beauty-jelena.blogspot.com
Savršeno, baš mi se sviđa!
ОдговориИзбришиLijep pozdrav i ugodan ostatak vikenda ti želim:)
Jedno novo izdanje klasika. Prvo sam pomislila da su kupovne kore, ali ne ovo je mnogo bolje. Prelepo!
ОдговориИзбришиKako ti se dobro razlistalo lisnato testo! Skroz tanko. Divno izgleda.
ОдговориИзбришиZaista predivno napravljeno.Lisnato je fantastično.Komadić sa makom bi mi bas prijao...:)
ОдговориИзбришиpredivno! ovo tijesto izgleda upravo savršeno! volim štrudlice s jabukama, ali još su mi zanimljivija ova punjenja s makom, kojeg također obožavam
ОдговориИзбришиSavršeno kao i uvijek. Ne znam što mi je lijepše fotke ili recept. :)
ОдговориИзбришиmmmmmmmmmmmmm...che buono!!!!!baci e buona domenica!!!!
ОдговориИзбришиprelepo i nije komplikovano :) a slika, čovek prosto da zagrize ekran :)
ОдговориИзбришиRaskošna i pahuljasta pita ili savijača, prekrasno!
ОдговориИзбришиkoja kolekcija recepata...predivno! baš kao i pita!
ОдговориИзбришиDrago mi je da vam se dopao receptic, nisam posebno objasanjavala kako se pravi lisnato testo jer pretpostavljam da vecina vec ima iskustva kako se to radi, ali ako treba mogu sve lepo detaljno slikati i objaviti u posebnom postu.:))
ОдговориИзбришиCiao, Federica...grazie per la visita, baci!;)))
Ovo mi se jako svidja. Prelijepo izgleda.
ОдговориИзбришиPredivno mila sve,mmmmmmm..
ОдговориИзбришиDraga, Lana, izvinite što vam se obraćam imenom, ali imam osećaj kao da vas poznajem jako dugo, budući da redovno pratim vaš blog. Ove štrudlice su božanstvene! I ovaj recept sam, uz desetine vaših drugih recepata, uvrstila u svoju kolekciju 100 veličanstvenih koju sastavljam za svoje ćerke. Međutim, kako mi se čini, uskoro ću, zahvaljujući vama, morati da je preimenujem u 200 veličanstvenih, za sada. Divim vam se.
ОдговориИзбришиVeliki pozdrav,
Duška
Draga Duska, hvala na uvek lepim recima i raduje me sto ce se ovaj starinski receptic naci u tako lepoj kolekciji.:)) Sve najbolje Vama i Vasoj porodici... saljem puno lepih pozdrava iz LE!:) p.s. odgovor prilicno kasni, ali nadam se da cete ga nekada procitati.:))
Избриши