петак, 30. децембар 2022.

U 5 do 12

 

Odlučili ste se za pripremu deserta u poslednji čas - nema problema, snežni rolatići će biti na vašem stolu za pola sata. Ostaje samo da ih lepo složite na tanjir i iznesete pred goste pre nego što sat otkuca 12 puta!:))

Snežni rolatići

Sastojci (kora): 6 belanaca, 2 žumanceta, 90 g šećera, 1 vanilin šećer, 90 g brašna, malo naribane korice limuna

 Fil: 500 ml mleka, 5 kašika šećera, 5 kašika gustina (skrobnog brašna), 1 vanilin šećer, 150 g putera, 100 g bele čokolade

Dekoracija: 400 ml slatke pavlake, šećer u prahu po ukusu, malo naribane limunove korice, 50 g kokosa za posipanje, šećerne perlice

 Priprema:

Umutiti belanca u šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance, pa lagano umešati brašno. Na kraju dodati malo naribane limunove korice. Sve lepo sjediniti i prebaciti u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Koru peći na 180 C oko 20 minuta.

Pečenu koru prebaciti na vlažnu krpu, pa zamotati u rolat. Ostaviti da se ohladi.

Dok se kora hladi, pripremiti fil. Razmutiti gustin, brašno i šećer u malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i kad proključa sipati pripremljenu smesu. Kuvati par minuta uz neprestano mešanje dok se krema ne zgusne. Skloniti sa ringle i umešati kockice izlomljene čokolade. Kad se krema prohladi, umešati puter. Odvojiti par kašika kreme na stranu za premazivanje rolata.

Rolat razmotati i premazati pripremljenom kremom. Ponovo zamotati u rolat i premazati preostalom kremom sa svih strana. Posuti kokosom da se sve fino zalepi. Staviti u frižider da se rashladi i stegne.

Ohlađeni rolat iseći na šnite i položiti ih na tanjir. Umutiti slatku pavlaku u šlag, dodati šećer u prahu po ukusu i malo naribane korice limuna. Šlag prebaciti u špric sa širim zvezdastim nastavkom i istisnuti preko isečenih rolatića. Na kraju, sve posuti perlicama u boji i rolatići se mogu poslužiti.:

                                        Srećna Nova godina, neka bude razigrana, 

                                       ispunjena čarobnim trenucima,

                                           uspešna i neponovljiva!:))) 

                     


понедељак, 26. децембар 2022.

Vesele sovice

 

      

Veseli kolačići  za nastupajuće praznike, a ako ih budete ukrašavali zajedno sa klincima izmamiće pregršt osmeha!:))                                 

Sastojci: 180 g brašna, 20 g kakao praha, 1 kašičica praška za pecivo, 100 g šećera, 1 kaf.šoljica ulja (75 ml), 2 jajeta, 2 kašike kisele pavlake, 150 ml mleka

 Dekoracija: 100 g čokolade, 100 g putera, 50 g šećera u prahu, fondan, čokoladne bombonice

 Priprema:                        

Pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo. Posebno umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mleko i kiselu pavlaku. Sjediniti sa suvim sastojcima.

U kalup za mafine staviti papirnate korpice i napuniti ih do 2/3 pripremljenom smesom. Posuti ih rendanom čokoladom po želji.

Mafine peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta. Ostaviti ih da se potpuno ohlade.

Umutiti puter sa šećerom u prahu i dodati rastopljenu čokoladu. Sve lepo sjediniti i kremu staviti u špric sa zvezdastim nastavkom, pa istisnuti pufnice preko mafina.

Rastanjiti malo belog fondana i izvaditi manje krugove (za okice), a preko njih zalepiti bombonice u boji. Od narandžastog fondana napraviti valjčiće i postaviti ih umesto kljunova. Sovice su gotove, a klinci će se posebno radovati ako ih budete zajedno dekorisali.:)


уторак, 20. децембар 2022.

Čarobna noć

 


Dragi moji, u susret najradosnijim praznicima, pred vama je izbor biranih receptića za čarobne trenutke koji se dugo pamte i ostaju u lepom sećanju!:))

1. Kuvano vino

2. Ljubicini svečani kolačići (1.deo)

3. Božićni panj

4. Twist štrudla

5.  Čokoladni liker  

6. Medena  kućica

7. Venčići sa cimetom

8. Ljubicini svečani kolačići (3.deo)

9. Bademi u čokoladi


P.S. pod od tagom "Božić" na blogu možete pronaći još puno lepih receptića i božićne inspiracije! :))


субота, 17. децембар 2022.

Savijača sa kiselim kupusom


Jedan pravi zimski recept koji će nas fino zagrejati i zasititi dok napolju provejava prvi sitan sneg.:)

Sastojci (za testo): 400 g brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 jaje + 1 jaje za premazivanje, oko 200 ml vode, 1 puna kašika masti, kim za posipanje

Nadev: 500 g kiselog kupusa, 1 crni luk, 100 g mesnate slanine, 1 kašičica kima u zrnu, mleveni biber, ½ kašičice tucane ljute paprike (po želji)

 Priprema:

Razmutiti kvasac u malo tople vode sa kašičicom i šečera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe. Pomešati brašno i so, dodati jaje, pripremljeni kvasac i sa mlakom vodom zamesiti mekše testo. Testo pokriti i ostaviti da odmara 20 minuta

Nakon odmaranja, testo podeliti na 2 dela i oblikovati loptice. Rastanjiti prvu lopticu u krug i premazati rastopljenom mašću. Rastanjiti i drugu lopticu, staviti preko prve kore ali je ne treba premazivati. Ostaviti da testo odmara još 15-20 minuta. 

Dok se testo odmra, pripremiti nadev. Crni luk sitno iseckati i propržiti zajedno sa kockicama slanine. Dodati kiseli kupus i dinstati sve zajedno desetak minuta dok kupus ne omekša. Po potrebi dodati malo vode ili masnoće. Začiniti kimom u zrnu, mlevenim biberom ili ljutom paprikom po želji. Ostaviti na stranu da se fil prohladi.

Testo prebaciti na kuhinjski stolnjak i rastanjiti najpre oklagijom koliko je moguće, a zatim pažljivo razvući prstima svuda u krug. Odseći višak testa na ivicama.

Rastanjeno testo poprskati rastopljenom mašću i preseći po sredini tako se dobiju dve kore. Duž svake kore rasporediti nadev od kiselog kupusa i uz pomoć stolnjaka zaviti u rolat. 

                                                                     (recept je objavljen u časopisu Bakina peciva)

Prebaciti krajeve rolata jedan preko drugog i uplesti pletenicu. Pažljivo je preneti na pleh za pečenje i premazati umućenim jajetom. Posuti kimom po želji i ostaviti da još malo odmara dok se rerna zagreje. Peći na 200 C oko 30-40 minuta da dobije lepu rumenu koricu. Ako je potrebno, može se pokriti papirom za pečenje da ne izgori. Poslužiti toplo... prijatno grickanje!:))

уторак, 13. децембар 2022.

Slani kuglof od karfiola


Lagano i ukusno posluženje koje može biti lep početak svečanog ručka ili čak kompletna večera. Sastojke možete menjati po želji i prilagoditi vašim ukućanima, isprobajte kombinaciju sa maslinama, sušenim paradajzom i šunkom, ili pikantniju verziju sa dinstanim pečurkama i mlevenim mesom.:)

Slani kuglof od karfiola

Sastojci: 1 manji karfiol (oko 500 g), 100 g mesnate slanine, 1 veza mladog luka ili 1 praziluk, 3 jajeta, 80 g svežeg sira, 180 g brašna (integralnog ili običnog), 200 ml gustog jogurta, 1 ravna kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, malo mlevenog bibera, seckani peršun

 Priprema:

Karfiol podeliti na cvetiće  kuvati 7-8 minuta u slanoj vodi, a zatim ocediti. Slaninu iseći na kockice i kratko propržiti na malo ulja. Dodati seckani mladi luk ili praziluk, pa sve zajedno još kratko propržiti. Skloniti na stranu da se prohladi. 


Umutiti jaja žicom, dodati jogurt, a zatim redom sve ostale sastojke (cvetiće karfiola, kockice slanine, dinstani luk, izmrvljeni sir i seckani peršun). Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, te sve posoliti i pobiberiti po ukusu. 

Pripremljenu smesu sipati u podmazan manji kalup (recimo za kuglof ili duguljasti za pečenje hleba), pa peći na 200 C oko  30-40 minuta. Proveriti čačkalicom ili drvenim štapićem da li je sredina pečena, pa ako je potrebno produžiti pečenje za još koji minut. 

Kuglof ostaviti da se prohladi u kalupu, a zatim ga pažljivo prebaciti na tanjir i poslužiti. Prijatno!:)

                                                                        (recept je objavljen u časopisu Hrono kuhinja)

субота, 10. децембар 2022.

Riba u soli


Malo drugačiji način pripreme ribe koja je pečena pod pokrivačem od soli.:) Možete koristiti bilo koju vrstu ribe, a isto tako pripremati i piletinu.:)

Riba u soli

Sastojci: 500 g ribe po uzboru (npr. skuša), 1 limun, 2 grančice ruzmarina, 1 kg soli, 1 belance, 75 ml vode

Priprema:

Ribu operite i očistite, izvadite utrobu, ali nemojte skidati krljušt. Limun isecite na kolutiće i iskoriste kao nadev, dodajte i grančice ruzmarina. Ribu ne treba soliti pošto će upiti dovoljno soli tokom pečenja.

Belance ulupajte u čvrstu penu, dodajte hladnu vodu i sipajte so (ne odjednom celu količinu, već postepeno). Izmešajte najpre kašikom, a zatim rukama da se sve fino sjedini.


Na pleh za pečenje stavite najpre sloj pripremljene soli, a preko toga ribu. Preostalu so rasporedite preko ribe i sve dobro ušuškajte tako da je potpuno prekrije. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 200 C oko 1h.

Izvadite pleh iz rerne i razbijte omot od soli. Pažljivo uklonite i krljušt koja se sasvim lako skida. Ribu isecite na filete i servirajte uz preliv od maslinovog ulja i limuna. Kao prilog možete poslužiti svežu salatu po izboru. Bon appétit!:)


                                                                    (recept je objavljen u časopisu Hrono kuhinja)

четвртак, 8. децембар 2022.

Posni slavski kolačići

(posni kolači)

Omiljeni posni kolačići koji vrlo lepo izgledaju na tanjiru i najčešće se nađu na listi za pravljenje.:) Recepte sam već objavila u jednoj facebook grupi za kolače, pre par godina, ali možda je zgodno da ih se podsetimo... sem toga, možda će vam se dopasti i neki drugi kolačići iz Slatke kolekcije.:)

 

STARINSKE PUSLICE OD ORAHA

Sastojci: 250 g oraha, 250 g šećera, 1 dl vode, 50 g čokolade

Šećer i vodu kuvati par minuta da sirup dobije gustinu meda. Dodati seckane orahe i čokoladu izlomljenu na kockice. Promešati i uz pomoć kašičice oblikovati male puslice. Ako je smesa retka dodati još malo oraha i čokolade, a ako se prebrzo stegne razrediti sa kašikom vruće vode.

URMICE

Sastojci: 250 g suvih smokvi, 250 g mlevenih oraha, 250 g šećera, 50 g čokolade, malo pomorandžine korice, 1 kafena šoljica vode (75 ml)

Ušpinovati šećer sa vodom, dodati samlevene smokve I malo naribane korice pomorandže. Sve kuvati 5-7 minuta, a zatim dodati čokoladu i mlevene orahe i sok od pomorandže. Kad se smesa ohladi, vlažnim rukama oblikovati valjčiće i redjati ih na tanjir. Ostaviti ih dan-dva da se prosuše, a zatim kolačiće preliti karamelisanim šećerom.

MAROKANCI

Sastojci: 300 g mlevenih oraha, 150 g šećera u prahu, 50 g margarina, oko 1 dl šećernog sirupa, malo limunovog soka, naribani muskatni oraščić i karanfilić

Izmešati orahe, šećer i začine, dodati margarin, malo limunovog soka i sirupa koliko je potrebno da se zamesi testo. Oblikovati male kupice, rahladiti ih a zatim svaku preliti rastopljenom čokoladom.


BOMBICE OD DUNJA I ŠARGAREPE

Sastojci: 400 g šećera, 1 kafena šoljica vode (75 ml), 250 g dunja, 250 g šargarepe, sok i korica od pola limuna ili pomorandže

Skuvati gust sirup od šećera i vode (kuvati 5-6 minuta). Oljuštiti dunje i šargarepu, pa krupno narendati. Staviti u vruć sirup I kuvati dok skoro sva tečnost ne ispari. Pri kraju kuvanja sok i dodati naribanu koricu limuna ili pomorandže i kuvati još par minuta. Kad se prohladi oblikovati kuglice i uvaljati ih u kristal šećer. Sutradan ih staviti u papirnate korpice.


GRILIJAŠ KORPICE

Sastojci: 250 g lešnika, 200 g šećera, 150 g margarina, 100 g čokolade, 70 g suvog grozdja

Za korpice: oko 400 g šokolade, oko 70 malih papirnatih korpica

Napraviti grilijaš od karamelisanog šećera i lešnika, pa kad se prohladi usitniti u avanu ili samleti. Odvojiti par kašika na stranu za posipanje. Izmešati samleveni grilijaš, suvo grožđe, margarin i rastopljenu čokoladu. Kad se smesa stegne praviti male bombice.
Papirnate korpice premazati rastopljenom čokoladom u dva sloja, pa u svaku staviti po jednu kuglicu i uvaljati u grilijaš koji smo sačuvali. Kad se čokolada stegne, pažljivo skinuti paprinate korpice.


ORAH MINJONI

Sastojci: 150 g mlevenih oraha, 100 g mlevenog keksa, 150 g šećera u prahu, 100 g margarina, 1 vanilin šećer, 2-3 kašike ruma

Izmešati sve sastojke i rastanjiti testo. Okruglom modlicom izvaditi kolačiće i preliti čokoladnom glazurom. Pre nego što se glazura stegne, na svaki kolačić staviti po pola oraha (za dekorativniji izgled orasi se mogu prethodno provući kroz rastopljeni šećer).


MEDENA SALAMICA

Sastojci: 400 g čokolade, 150 g meda, 100 g seckanih pečenih lešnika, malo naribane korice pomorandže

Čokoladu izlomiti na kockice i zajedno sa medom polako rastopiti. Na kraju dodati krupno seckane pečene lešnike i malo naribane korice pomorandže. Sipati u kalup obložen folijom i ostaviti da se stegne.


SALAMICA SA SUSAMOM

Sastojci: 5 kašika meda, 50 g šećera, 50 g margarina, 50 g čokolade, 50 seckanih oraha, 100 g mlevenog keksa, 100 g pečenog susama + seckane žele bombone po želji

Na laganoj temperaturi rastopiti med, šećer, margarin i čokoladu. Dodati seckane orahe, mleveni keks i pečeni susam. Sve fino izjednačiti i sipati u odgovarajući kalup. Kad se stegne iseći na šnite.


субота, 3. децембар 2022.

Fini trouglovi sa višnjama


Veoma ukusan i svečani kolač za nastupajuće praznike, možete ga napraviti i u kombinaciji sa vanil kremom ili slatkim sirom uz dašak naribane limunove korice!:))

Fini trouglovi sa višnjama

Sastojci (kora): 500 g brašna, ½ kockice svežeg kvasca, 70 g šećera, 70 g omekšanog putera, malo soli, 1 vanilin šećer, 1 jaje, 250 ml mleka

Fil: 1 kg višanja bez koštica (svežih, smrznutih ili iz kompota), 100 g šećera, 50 g gustina (skrobnog brašna)

Za premazivanje kore: 150 g putera, 150 g šećera, 1 kašika meda, 3 kašike mleka, 150 g seckanih badema

 Priprema:

Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira.

Pomešati brašno, šećer, vanilin šećer i malo soli. Dodati pripremljeni kvasac, omekšani puter, jaje i sa mlakim mlekom zamesiti glatko testo. Testo pokriti i ostaviti da odmara pola sata.

Rastopiti puter sa šećerom i medom. Dodati malo mleka i seckane bademe, pa sve kratko prokuvati. Skloniti na stranu da se smesa prohladi.

Testo rastanjiti i prebaciti u podmazan pleh. Premazati pripremljenom mešavinom putera, šećera i badema preko cele površine. Ostaviti da odmara dok se rerna zagreje, a zatim peći na 180 C oko 30 minuta. Neka pleh bude dovoljno dubok jer će testo narasti prilikom pečenja, a puter i šećer na vrhu će se otopiti.

Pripremiti fil dok se kora peče. Višnje posuti šećerom i kratko prokuvati. Dodati gustin razmućen u malo soka od višanja ili hladne vode, pa sjediniti sa višanjama da se fil zgusne. Skloniti na stranu da se višnje ohlade.

Ohlađenu koru preseći na pola (radi lakšeg premazivanja), pa zatim horizontalno preseći tako da se dobiju dve kore. Donje kore premazati pripremljenim filom, pa vratiti gornje kore sa premazom od badema. Kolač staviti u frižider da se fino stegne, a zatim se može iseći po želji i poslužiti.

Prijatno!:))


среда, 30. новембар 2022.

Kocke sa leptirićima od mandarina

 


Danas pravimo jedan fini i osvežavajući slatkiš sa sezonskim voćkama - mandarinama.:) Ideju za dekoraciju sam videla na Pinterestu i jako mi se svidela, a kolač je improvizacija ranije isprobanih receptića,  nadam se da će vam se dopasti.:)

Kolač sa leptirićima od mandarina

Sastojci (kora): 3 jajeta, 100 g šećera, 80 g brašna, 20 g gustina (skrobnog brašna), 1/2 kašičice praška za pecivo, malo narendane korice limuna ili narandže, 1 kašika ulja

Krema: 200 g neslanog krem sira, 200 ml slatke pavlake, 50 g šećera u prahu, 1 kašičica želatina u prahu (1/2 kesice)

Žele: 300 ml soka od narandže, 1 kašičica želatina u prahu

Dekoracija: 300 ml slatke pavlake, 4-5 mandarina, 50 g rastopljene čokolade

Priprema:

Umutiti penasto belanca uz postepeno dodavanje šećera. Dodati zatim jedno po jedno žumance, pa na kraju umešati brašno i gustin pomešan sa praškom za pecivo. Narendati malo korice neprskanog limuna ili narandže po želji. Sve lagano izmešati i smesu sipati u manji pleh koji je prehodno obložen papirom za pečenje. Koru peći na 180 C oko 20 minuta.

Pripremiti želatin prema uputsvu sa kesice. Slatku pavlaku umutiti u šlag. Sjediniti krem sir, šećer u prahu i umućenu slatku pavlaku. Dodati pripremljeni želatin i sve zajedno još kratko izmiksati. Premazati preko ohlađene kore i staviti u frižider da se stegne.

Pripremiti žele: zagrejati sok od pomorandže i dodati želatin koji je prethodno razmućen u malo hledne vode. Kuvati par minuta i skloniti na stranu da se prohladi. Kad žele počne da se steže, preliti ga preko ohlađenog kolača. Kolač vratiti u frižider da se sve lepo ohladi.

Kad se kolač dobro ohladio, premazati ga umućenim slatkom pavlakom i dekorisati leptirićima od mandarina.

Dekoracija: mandarine podeliti na kriškice, pa staviti po dve kriškice poput krila leptira. Od rastopljene čokolade nacrtati tačkice, a na kraju svaku kocku uokviriti pufnicama od umućenog šlaga. Kolač čuvati na hladnom do služenja. Prijatnoo!:))


понедељак, 28. новембар 2022.

Puding kocke


Pre nekog vremena, pošaljem recept za nagradnu igru na facebook stranici Dr Oetker Srbija (tema je bila čokoladne poslastice) i zaboravim potpuno na to.:) Kad odjednom, javlja se poštar iz brze pošte i kaže da siđem da preuzmem paket... a u paketu najslađe čokoladne đakonije!:))


Danas sa vama delim nagrađeni receptić i zahvaljujem kompaniji Dr Oetker na preslatkoj pažnji!:))

 Puding kocke

Sastojci (kora): 400 g brašna, 100 g šećera u prahu, 1 kašika kakao praha, 1 kašičica sode bikarbone, 2 jajeta, 3 kašike meda, 80 g putera ili margarina, 1 kafena šoljica mleka (60 ml)

Čokoladni fil: 300 ml mleka, 100 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 125 g putera ili margarina, 1 kesica pudinga od čokolade,  50 g crne čokolade

Beli fil: 350 ml mleka, 100 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 125 g putera ili margarina, 1 kesica pudinga od slatke pavlake, 40 g kokosa (po želji)

 Glazura: 150 g čokolade, 4-5 kašika ulja

 Priprema:

Izmešati suve sastojke (brašno, šećer, kakao i sodu bikarbonu). Otopiti puter i med na laganoj temperaturi. Skloniti sa ringle, pa dodati mleko i jaja. Sjedniti sa suvim sastojcima i sve zamesiti u glatko testo. Ako je potrebno dodati još malo brašna. Testo podeliti na 3 dela i staviti na pola sata u frižider.

Testo rastanjiti između dva lista papira za pečenje, tako da svaka kora bude dimenzija 20x30 cm. Kore peći na poleđini pleha oko 10-12 minuta. Kad se ispeku, pažljivo ih prebaciti na ravnu površinu i ostaviti da se potpuno ohlade.

Skuvati beli i čokoladni krem. Razmutiti kesicu pudinga od slatke pavlake u malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i kad provri skuvati krem uz neprestano mešanje. Kad se prohladi, umešati puter ili margarin umućen sa šećerom u prahu i dodati kokos po želji.

Na isti način napraviti i krem od čokolade. Razmutiti kesicu pudinga i šećer u malo hladnog mleka. Skuvati krem u zagrejanom mleku, skloniti sa ringle i dodati čokoladu. Mešati dok se ne rastopi. Kad se prohladi, umešati umućeni puter ili margarin sa šećerom u prahu.

Prvu koru premazati čokoladnim kremom (ostaviti 2-3 kašike na stranu), zatim staviti drugu koru i premazati  kremom od kokosa. Na kraju staviti treću koru i premazati preostalom kremom u tankom sloju. Kolač staviti u frižider da se dobro rashladi i stegne (najbolje preko noći).

Sutradan, otopiti čokoladu sa malo ulja na laganoj temperaturi i preliti preko kolača. Kad se glazura stegne, kolač seći na kocke i dekorisati po želji. Uživajte!:)


понедељак, 21. новембар 2022.

Svečana pogača sa makom


Svečana pogača sa makom biće kruna vaše trpeze i oduševiće sve koji je budu probali. Biće isto tako fina ako je napravite i sa nekim drugim nadevom ili čak u slanoj varijanti.:)

Koristim priliku da svima koji danas slave Svetog Arhangela Mihaila (Aranđelovdan) poželim srećnu slavu i da lepo provedu praznik sa porodicom i prijateljima.:)

(kartica sa receptom)


Sastojci: 600 g brašna, 1/2 kockice svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 2 kašike šećera, 80 g omekšanog putera, 2 jajeta, 200 ml mleka, 100 ml vode, 1 žumance za premazivanje, 50 g listića badema

Fil: 150 g mlevenog maka, 60 g šećera, 1 vanilin šećer, oko 100 ml toplog mleka, malo naribane korice limuna, 1 puna kašika pekmeza od višanja ili šljiva po želji

Priprema:

Razmutiti kvasac u malo tople vode ili mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.

U dubljoj posudi izmešati prosejano brašno, šećer i malo soli. Dodati pripremljeni kvasac, omekšani puter (zagrejati ga na najslabijoj temperaturi da se napola otopi), jaja, mlako mleko i vode koliko je potrebno da se zamesi glatko testo. Testo oblikovati u loptu, pokriti ga i ostaviti da odmara 20 minuta.

Dok se testo odmara, pripremiti fil. Izmešati mleveni mak sa šećerom i vanilin šećerom, preliti vrelim mlekom i sve lagano promešati. Dodati malo naribane korice limuna i ostaviti na stranu da se fil prohladi. Na kraju umešati kašiku pekmeza od višanja ili šljiva (fil bi trebalo da bude gušći).

Testo podeliti na 12 delova i oblikovati loptice. Svaku lopticu rastanjiti u krug, pa na sredinu staviti po kašiku pripremljenog fila. Skupiti krajeve testa u lopticu, preokrenuti je i blago spljoštiti dlanom vodeći računa da fil ne iscuri. Na isti način napraviti ostale pogačice.

Okrugli kalup (prečnika 24 cm) obložiti pek papirom ili podmazati puterom. Ređati pripremljene pogačice u krug tako da se malo preklapaju, a sredina neka ostane slobodna. Testo pokriti i ostaviti na toplom oko pola sata, a za to vreme će testo ispuniti kalup.

Pre pečenja, pogaču premazati žumancetom razmućenim sa malo mleka, a svaku drugu "pogačicu" posuti listićima badema. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 35-40 minuta a po potrebi pokriti papirom. Kad se pogača fino ispekla, pažljivo je izvaditi iz kalupa i staviti na rešetku da se potpuno ohladi. Posuti je šećerom u prahu po želji. Prijatno!:)) 

Napomena: kad se pogača izvadi iz kalupa, možda će bočne strane biti svetlije boje, pa je možete vratiti još malo u rernu (pošto se kalup rasklapa, skinuti samo bočni prsten, a ostaviti podlogu)... pogaču odgore pokriti papirom i peći još desetak minuta da fino zarumeni sa svih strana.:)


петак, 18. новембар 2022.

Lisnata savijača sa šunkom i pečurkama

 

Ukusno i lepo posluženje na početku svečanog ručka ili večere, možda čak i kasni doručak vikendom, a komotno ga možete poslužiti i kada vam gosti jave da stižu za pola sata!:))


Sastojci: 250 g lisnatog testa, 200 g šampinjona, 1 crni luk, 100 g tanko isečene šunke, 75 g naribanog kačkavalja, so, mleveni biber, peršunovo lišće, 1 jaje za premazivanje

 Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk . Dodati šampinjone isečene na listiće i sve zajedno dinstati desetak minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu, a na kraju posuti seckanim peršunovim lišćem. Kad su šampinjoni omekšali, pomeriti ih sa ringle i ostaviti da se ohlade.

Lisnato testo rastanjiti u pravougaonu koru. Preko kore poređati listove šunke, zatim dinstane šampinjone i naribani kačkavalj. 

Sve zaviti u rolat, a krajeve malo podvući da fil ne iscuri prilikom pečenja. Rolat zaseći nožem na par mesta i na kraju premazati umućenim jajetom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta. Prijatno!:)

               (recept je objavljen u časopisu Bakina peciva)


петак, 11. новембар 2022.

Slani zalogajčići

 


Danas sa vama delim par receptića koje sam, pre 4 godine, pravila za prvi broj Bakinih peciva, mislim da su i sada aktuelni i da će dobro doći za nastupajuće praznike. Na ovom linku možete prelistati online prvo izdanje časopisa i pronaći još neke fine ideje.:)


Slani kolač sa slaninom i mladim lukom


Sastojci: 300 g brašna, 1 kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 3 dl jogurta, 1 dl ulja, 2 veća jajeta, 1 veza mladog luka, 100 g pancete, 100 g kačkavalja, mleveni biber po ukusu, začinsko bilje

Priprema:

Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati jogurt, ulje, jaja i lagano sjediniti.

Mladi luk iseći na kolutiće, pancetu na kockice i sve zajedno kratko propržiti. Skloniti sa ringle da se malo prohladi.

Kačkavalj iseći na sitne kocke ili narendati , pa umešati u pripremljenu smesu. Dodati proprženu slaninu i mladi luk, pobiberiti po ukusu i izmešati.

Kalupić za hleb premazati sa malo masnoće i posuti brašnom. Sipati prepremljenu smesu i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se pečne na 200 C oko 30-40 minuta. Pri kraju pečenja, štapićem bocnuti sredinu kolača i proveriti da li je pečen, pa ako je potrebno vratiti u rernu da se još malo peče.

Kolač je gotov kad se ivice odvoje od stranica kalupa. Ostaviti ga u plehu da se malo prohladi, a zatim pažljivo prebaciti na tanjir i iseći na šnite. Prijatno!:)


Slane vanilice

Sastojci (za testo): 250 g brašna, 100 g putera ili margarina, 100 g rendanog kačkavalja, 100 g mlevenog pečenog kikirikija, 2-3 kašike kisele pavlake, 1 ravna kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 1 belance za premazivanje + seckani kikiriki za posipanje

Fil: 250 g krem sira, 2 kašike seckanog začinskog bilja (mirođija, peršun, ruzmarin, origano i dr.), so, biber po ukusu

 Priprema:

Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati rendani sir, mleveni kikiriki, kockice hladnog putera i kiselu pavlaku. Skupiti sve sastojke i zamesiti glatko testo. Testo zamotati u foliju i staviti u frižider na 30 minuta.

Dok se testo odmara, napraviti fil. Izmešati krem sir i sitno seckano začinsko bilje po želji. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Testo razviti na 0,5 cm debljine i modlicom izvaditi vanilice. Poređati ih na pleh preko papira za pečenje. Premazati blago umućenim belancetom, a polovinu pogačica posuti sitno seckanim kikirikijem.

Peći ih na 180 C oko 15-20 minuta da blago zarumene. Pečene pogačice izvaditi na ravan tanjir i ostaviti da se prohlade. Filovati ih pripremljenim filom i na svaku staviti „poklopčić“ sa kikirikijem. Čuvati ih na hladnom do služenja.

Napomena: slane vanilice se mogu filovati i drugim nadevom po želji, recimo pilećom paštetom ili francuskom salatom.


Slane korpice

Sastojci250 g brašna, 125 g putera ili margarina, 1 ravna kašičica soli, ½ kašičica praška za pecivo, 1 jaje, 2 kašike susama, 2-3 kašike hladnog mleka

Fil: 400 g kisele pavlake, 100 g majoneza, 150 g pečenog susama, 200 g pečenog mlevenog kikirikija, so, biber po ukusu

Priprema:

Izmešati brašno, prašak za pecivo, so i susam. Dodati kockice hladnog putera i jaje, pa zamesiti prhko testo. Po potrebi dodati malo hladnog mleka kako bi se svi sastojci lakše povezali. Testo zamotati u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.

Testo tanko razviti, modlicom izvaditi oblike  i obložiti kalupiće (ne treba ih prethodno podmazivati).  Poređati ih na pleh i peći na 180 C oko 15-20 minuta. Korpice su gotove kada blago zarumene na ivicama. Sačekati da se korpice malo ohlade, a zatim ih pažljivo izvaditi  iz kalupa.

U suvom tiganju propržiti susam. Kikiriki ispeći u rerni i oljuštiti, a zatim fino samleti. Izmešati kiselu pavlaku i majonez. Dodati pečeni susam i kikiriki, malo soli i bibera po ukusu. Sve lagano sjediniti, pa ovim nadevom napuniti ohlađene korpice i dekorisati ih listićima peršuna i vlascem.

Napunjene korpice čuvati na hladnom do služenja.

Prijatno grickanje!:))

понедељак, 7. новембар 2022.

Prevrnuti kolač sa bananama i karamelom

 

Zanimljiva varijacija popularnog slatkiša Tart Tatin, samo ovog puta sa bananama u glavnoj roli.:)

Sastojci:

Karamel: 50 g putera, 100 g šećera + 2-3 banane

Testo: 100 g putera, 100 g šećera, 2 jajeta, 200 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 vanilin šećer, 100 ml mleka ili jogurta, 50 g seckanih oraha 

Priprema:

Otopiti puter na laganoj temperaturi, dodati šećer i mešati oko 3 minuta dok se šećer potpuno ne rastopi.

Banane oljuštiti i preseći horizontalno, pa ih poređati (isečenom stranom) preko karamela. Skloniti sa ringle na stranu, a za to vreme pripremiti ostale sastojke.

Umutiti puter sa šećerom i žumancima. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mleko ili jogurt i na kraju umešati umućeni šam od belanaca. Sve lagano izjednačiti.


Orahe sitno iseckati i posuti preko banana, pa sve preliti pripremljenom smesom. Malo protresti posudu da se smesa bolje rasporedi, pa staviti u prethodno zagrejanu rernu i peći na 180 C oko 30 minuta.

Sačekati da se kolač malo prohladi u kalupu, a zatim ga pokriti većim tanjirom i pažljivo preokrenuti. Poslužiti toplo ili mlako uz kuglicu sladoleda od vanile ili oraha. 

Prijatno!:)

Za ljubitelje karamela - odličan prevrnuti kolač sa jabukama!:)))

четвртак, 3. новембар 2022.

Slatki takosi

 

Za slatke trenutke, uz omiljenu šoljicu čaja (kafe) a biće i lepo posluženje kada očekujete drage goste.:))

Sastojci400 g brašna, malo soli, ½ kockice svežeg kvasca, 1 vanilin šećer, 100 ml jogurta, 100 ml mleka, komadić putera (20 g)

 Fil: 1 kesica instant pudinga od vanile, 300 ml mleka, 60 g putera, 50 g šećera u prahu, ribizle za dekoraciju

 Priprema:

Pripremiti kasac na uobičajeni način i sačekati da se aktivira. Pomešati brašno, šećer i malo soli, dodati pripremljeni kvasac i sve ostale sastojke, pa zamesiti glatko testo. Nakon kraćeg odmaranja, testo podeliti na 8 delova i oblikovati loptice.

Svaku lopticu rastanjiti u krug i preklopiti na pola. Testo prebaciti na pleh za pečenje i ostaviti da još malo odmara dok se rerna zagreje.

Pre pečenja, testo premazati mlakim mlekom i peći na 200 C oko 15-20 minuta. Sačekati da se pecivo potpuno ohladi i filovati ga vanil kremom.

Kremu napraviti prema uputstvu sa kesice, a zatim sjedniti sa umućenim puterom i šećerom u prahu. Kremu prebaciti u poslastičarsku kesicu i napuniti pecivo koje smo prethodno zasekli nožem.

Gotove takose ukrasiti grančicama ribizli i posuti šećerom u prahu. Prijatno!:))


недеља, 30. октобар 2022.

Fina pogača

 


Fina pogača napravljena za tili čas i lepo posluženje na stolu, za svaku priliku.:)

Sastojci: 600 g brašna, ½ kockice svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kaf.šoljica ulja, 1 kašika sirćeta, 1 jaje + 1 žumance za premazivanje, oko 300 ml mleka, crni i beli susam za posipanje, 

 Priprema:

Razmutiti kvasac u malo tople vode ili mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok ne ispuni šolju.

Pomešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje, kašiku sirćeta, jedno jaje, pa sa mlakim mlekom zamesiti glatko testo. Testo oblikovati u loptu, pokriti i ostaviti da odmara pola sata.


Nakon odmaranja, testo podeliti na 9 delova i formirati loptice. Dublji okrugli kalup (prečnika 24 cm) namazati puterom ili obložiti papirom za pečenje. Poređati napravljene loptice u krug a jednu lopticu staviti u sredinu. Testo pokriti i ostaviti da raste još pola sata.

Pre pečenja, testo premazati žumancetom umućenim sa malo mleka i posuti susamom po želji. Pogaču peći na 200 C oko 35-40 minuta da se lepo ispeče i zarumeni (otprilike na pola pečenja proveriti i staviti papir po potrebi).

Prijatno!:))