Prvi sunčani dan posle skoro dve nedelje provale oblaka i pravo vreme za jedan ovakav receptić - topli kolač sa karamelisanim jabukama i sladoledom. Doduše, sladoled se vrlo brzo otopio dok sam pokušavala da napravim par snimaka i kolač deluje malkice čupavo, ali verujete mi na reč da je veoma ukusan i sočan.
Jednostavno se pravi i još brže nestane, servirajte ga toplog ili mlakog uz kuglicu sladoleda od vanile. Recept je iz prošlog broja magazina MEZZE.:)
Sastojci:
100 g brašna, 75 g šećera, 75 ml mleka, 75 ml ulja, 1 kašičica praška za
pecivo, 1 ravna kašičica cimeta, 1 vanilin šećer, 1 jaje, 1 narendana jabuka + 3 jabuke, 30 g maslaca, 30 g šećera
Priprema:
Zagrejte
rernu na 180 C. Duguljast kalup za hleb obložite papirom za pečenje i na dno
stavite komadić maslaca. Kalup stavite u rernu na 5 minuta da se maslaca
rastopi. Za to vreme oljuštite 3 jabuke i isecite ih na osmine.
Izvadite kalup
iz rerne, pospite 2 kašike šećera preko rastopljenog maslaca i odgore
rasporedite šnitice jabuka. Vratite u rernu i pecite 10-15 minuta da se šećer
lepo karamelizuje.
U dubljoj posudi izmešajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i cimet. Dodajte mleko, ulje, narendanu jabuku i jedno jaje, pa sve fino umutite. Izvadite kalup i preko jabuka sipajte pripremljenu smesu. Vratite u rernu da se peče još 25-30 minuta, kolač je gotov kad ivice blago zarumene.
Izvadite kolač iz rerne i sačekajte pet minuta da se kolač malo prohladi. Zatim, poklopite nekim većim tanjirom i brzo preokrenite. Pazite da se ne ispečete jer će možda nešto karamela iscuriti sa strane, slobodno ga kasnije prelijte preko kolača.
Uživajte!:)
Kad smo već kod jabuka, želela bih da vam preporučim i jednu finu baklavu sa sočnim filom od jabuka ili jabukovaču. Recept je sa Coolinarike i mogu vam reći da lepšu i baklavu nisam skoro probala... sve preporuke za ovaj fini receptić.
Još nekoliko recepata za sve ljubitelje jabuka u kolačima:
1. Kuglof oda jabuka
2. Pita sa jabukama (slika na kraju)
3. Dekorativne jabuke
4. Tarte Tatin
Evoooooo meeeeeeeeeeeee, trčim k tebi, mami me ova divotica poslužena uz sladoled :)
ОдговориИзбриши:))) Cekaaam te i cuvam jedno parcence samo za tebe!:)))
ИзбришиPrekrasno je sve kod tebe Lanice kao i uvijek,sada mi ovaj kolačić tako zamirisao,ali samo imam sada sladoleda hehe..
ОдговориИзбришиMa, to je zato sto masem iznad kolacica, hihhi... verujem da ce vam se svideti kad budete isprobali.:)) mah-mah...
ИзбришиVolim te kolače, koje ja zovem prevrtuše, ja pravim slično ali sa rendanim jabukama a lepa mi je i ova tvoja a sladoled je došao kao kec na desetku.
ОдговориИзбришиOvu drugu pitu sam pravila, ne po njenom receptu, po receptu jedne druge članice i mi smo se oduševili sa njom. Prijatno:))
:)) Ima malo i rendanih jabuka u testu, a sigurno bi bilo fino i sa nekim drugim vocem.:) Baklava od jabuka nam se jako svidela, nisam ranije probala nista slicno i mislim da cemo je ponovo uskoro praviti... veliki pozdrav!:))
ИзбришиČesto smo spremali celu zimu zato ću ovu lepoticu i ostalo pinovati i spremiti za iduću sezonu. Biće to na veliku radost mojih ukućana :-)
ОдговориИзбриши:))) Sigurna sam da ce degustatori uzivati i da se nece "buniti", hihihi..:)))
ИзбришиVolim kolače od jabuka u bilo kom obliku i uopće mi ne bi smetalo što se topi ovaj sladoled
ОдговориИзбриши:))) Sledeci put moram ohladiti kolac pre fotkanja... al‘ kad neko ne moze da ceka.:D
ИзбришиNemoj da Englezi saznaju sto se zalis da ti curi sladoled - nesto bi jako bilo pogresno sa slikom da nije tako:)) i to i baklava izgledaju savrseno :)))))
ОдговориИзбриши:)) Necemo im onda reci, pssst... kazacemo da bas tako treba da izgleda.:))))
ИзбришиOpet je naslovna fotografija,super.
ОдговориИзбришиA recepti i sladoled koji se topi je savrsenstvo. Mmmmmmmm...
Pozdrav od nas...
:)) Hvala dear, moramo malo da osvezimo blog, a taman fino ide uz ovo lepo vreme.:D Veliki pozdrav vam svima letiiii....!:)))
ИзбришиKod tebe uvek neke divote! Znam da se ponavljam, ali tako je ;) Sviđa mi se ovaj prevrnuti, ništa ne fali što je čupav ;)
ОдговориИзбришиHvala Suzy.:)))
ИзбришиSuper receptic, takvi se kolaci kod nas najbrze pojedu :)
ОдговориИзбриши:))) I kod nas isto...:D cmookic...
ИзбришиGledam kolač, gledam ove kuglice sladoleda po njemu, najradije bih skočila u ekran i malo gricnula, ovo je odlična poslastica draga Lana , kao i ostali preporučeni kolači sa jabukama, uvijek omiljeni i dobro došli !
ОдговориИзбришиHvala ti puno draga Branka.:))
ИзбришиDraga Lana kod mene vec drugi put u roku od 3 dana mirise vas kuglof sa rendanim jabukama. Pa to je savrsenstvo od kolaca. Prvi put sam bila malko zabrinuta jer ne ide tecnost ali jabuke su cudo ucinile bas je kako treba ni suv ni previse gnjecav.
ОдговориИзбришиDanas se po drugi put sladim ovim kolacicem. E sad meni deluje kao savrsem klincima za dorucak ili uzinu. Malo sam ga modifikovala da zadovolji sve moje standarde :) Secer sam jos prvi put smanjila na 150g jer su jabuke bile preslatke I bas je taman. Uvek koristim kokosovo ulje ali to uopste nemenja ukus ni miris. Ja sam stavila 150g obicnog brasna, 90g integralnog I 35g mlevenog semena lana sve ukupno da bude 275 :)
I tako ja na kraju od vadeg kolaca dobih po meni zdrav zalogajcic za decicu.
Hvala na divnom receptu I pozdrav od srca
Draga Aleksandra, isprobani recept je najlepsi kompliment, pa jos kad je repriziran.:) Volim sto je sve fino uspelo, jako mi se svidja i zdravija varijanta sa integralnim brasnom i semenkama, a najvise me je obradovalo sto su i malisani uzivali - hvala puno na isprobavanju i sto ste lepe utiske (i receptic:) podelili sa svima nama, saljem puuno pozdrava celoj ekipi!:)))
Избриши