петак, 2. мај 2014.

Ružice sa jagodama


Konačno malo sunca i toplijeg vremena posle skoro cele nedelje obilnih pljuskova i tmurnih oblaka. Još nije počela prava sezona jagoda, na pijaci se tek tu i tamo mogu stidljivo pronaći na tezgama, nisu čak ni previše slatke ali mogu fino poslužiti za jedan brzi desertić sa jagodama.

Ove ružice se vrlo brzo spremaju tako da možda već sutra možete iznenaditi ukućane ovim toplim i  mirisnim pecivom za doručak.:) Želim vam svima lep i prijatan vikend!:)))

originalni receptić :)


Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1/2 kašičice soli, 50 g šećera, 50 g maslaca, 1 jaje, 150 ml mleka, 100 ml vode, malo naribane limunove korice, pekmez od jagoda za filovanje

Glazura od limuna i krem sira: 100 g krem sira, 30 g maslaca, 1 vanilin šećer, 50 g šećera u prahu, 50 ml slatke pavlake ili mleka, malo limunovog soka, naribana korica pola limuna

Priprema:

Razmutite kvasca u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Poklopite i ostavite na toplom da se aktivira.

U dubljoj posudi izmešajte brašno, so, šećer, dodajte pripremljeni kvasac, jaje, otopljeni maslac, mleko i naribanu limunovu koricu. Zamesite glatko testo, pokrijte i stavite na toplom da odmara oko 20 minuta.


Testo razvijte u pravougaonu koru i premažite pekmezom od jagodaZatim, sve zavijte u u rolat i isecite šnitice debljine 3 cm (otprilike 9-12 delova). Poređajte ih u podmazan pleh i ostavite da rastu još 20-tak minuta dok se rerna zagreje.

Pecite na 180 C oko 30-35 minuta dok ružice ne postanu fino rumene. Napravite glazuru od limuna i krem sira i tople pečene ružice prelijte pripremljenom glazurom. Pospite šećerom u prahu ako želite i poslužite tople.

Glazura od limuna i krem sira: izmešajte krem sir i omekšani maslac. Dodajte šećer, limunov sok i malo naribane limunove korice. Na kraju sipajte i malo mleka ili slatke pavlake da dobijete finu glazuru koju ćete moći da prelijte preko toplih kolačića.


Napomena: ako nemate gotov pekmez od jagoda, možete ga vrlo brzo sami napraviti. Očistite 500 g jagoda od peteljki i isecite ih na sitnije kockice. Pospite sa 150 g šećera i kuvajte 2-3 minuta.
Razmutite 1 kašiku džem fixa (3 u 1, DrOetker) u malo hladne vode, sipajte u voće i kuvajte još 5 minuta.

Pomerite sve sa ringle i ostavite da se pekmez potpuno hladi (ako žurite, stavite šerpicu u veću posudu sa hladnom vodom i kockicama leda i pekmez će se vrlo brzo ohladiti.:)


Dok čekate da se ružice ispeku, prelistajte naš novi broj magazina MEZZE gde vas čeka puuuno novih, ukusnih i zdravih receptića.:)


16 коментара:

  1. Deluju preukusno:) Imam dzem od jagoda i mislim da ce zavrsiti u ovim ruzicama :)

    ОдговориИзбриши
  2. Da nisam malo pre izvukla scone sa svezim jagodama iz rerne, patila bih na daljinu, ovako je lakse, al sve nesto razmisljam kako bi tvoj topping isao uz sconse. I'll let you know :)))))

    ОдговориИзбриши
  3. Božanstveno izgleda i...kao da mi pomalo i miriše ovo pecivo..;)

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo je divno. Lana, uvek odusevis izborom recepata :)))

    ОдговориИзбриши
  5. Ajme meni, fantastične za doručak!! Jedini problem je što kod mene nema još ni sunca ni jagoda

    ОдговориИзбриши
  6. Divota jedna... mogu misliti, kako lijepo mirisu te ružice... Pozdrav od nas...

    ОдговориИзбриши
  7. Divota jedna... mogu misliti, kako lijepo mirisu te ružice... Pozdrav od nas...

    ОдговориИзбриши
  8. Joj što su lepe! Pa bogato nafilovane i mirisne, divota!

    ОдговориИзбриши
  9. Kakva divna ideja,mogu samo zamisliti ukus ovih ružica,predivno Lanice kao i uvijek!

    ОдговориИзбриши
  10. Bilo koja vrsta ruzica mi je draga. Sa jagodama nisam probala; mora da su divne i mirisne!

    ОдговориИзбриши
  11. kako su ukusne sa ovim filom... a prelivim daje poseban šarm ! za sva čula <3

    ОдговориИзбриши
  12. često radim pužiće, ali nije mi još palo na pamet staviti jagode u njih, jako mi se sviđa ovo :) i super izgleda!

    ОдговориИзбриши
  13. Sviđa mi se iova kombinacija i deluju mi jako primamljivo.

    ОдговориИзбриши
  14. Kakva divna kombinacija! Moram da probam :)

    ОдговориИзбриши
  15. Dragi moji, ovih dana me nema tako puno na blogu ali trudim se da pročitam sve vaše komentare.:) Hvala vam puno što navratite i uvek napišete nešto lepo, nadam se da će ovaj kolačić poslužiti za inspiraciju i možda se ovih dana naći i na vašem stolu. Saljem puno lepih pozdrava i poljubaca... do čitanja!:)

    ОдговориИзбриши