недеља, 27. април 2014.

Kolač sa smokvama


Prošlog puta sam vam obećala recept za jedan fini kolač sa smokvama koje su prethodno bile potopljene u Brankinom sirupu od Earl grey čajaMožete ih napraviti i u sirupu od crnog čaja, dodati malo pomorandžine korice i cimeta, pa će tako smokve pokupiti sve ukuse i daće divnu aromu poslasticama kad ih budete koristili.

Ovo je upravo jedan takav recept, napravite ovaj brzi kolačić i uživajte uz šoljicu omiljenog mirisnog  čaja ili popodnevnu kaficu.:) Ovde možete pogledati originalni recept:)


Sastojci: 100 g suvih smokava, 150 g brašna, prstohvat soli, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1/4 kašičice sode bikarbone, 150 ml gustog jogurta, 75 g šećera, 2 kašike ulja, 1 jaje, 50 seckanih badema, 1/2 kašičice cimeta

Mrvice za posipanje: 1 kašika smeđeg šećera, 1 kašika brašna, 1 kašika seckanih badema, 25 g hladnog maslaca, malo cimeta

Priprema:

Napravite najpre mrvice: izmešajte šećer, brašno, seckane bademe i malo cimeta. Dodajte ohlađeni maslac iseckan na kockice i sve izmešajte viljuškom ili izmrvite prstima da se naprave mrvice. Ostavite ih na stranu.


Za ovaj kolač možete koristiti suve smokve koje su neko vreme stajale u sirupu od čaja i dobile lepu aromu. Za bržu varijantu, suve smokve možete jednostavno preliti sa pola šolje kipuće vode i ostaviti ih da stoje potopljene oko pola sata, a zatim ih sitno iseckajte.


Izmešajte brašno, malo soli, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dodajte šećer, gusti jogurt, ulje i jedno veće jaje. Sve lepo sjedinite. Na kraju dodajte seckane suve smokve, bademe i malo cimeta.

Duguljasti kalupić za hleb obložite papirom za pečenje i sipajte pripremljenu smesu. Pospite mrvicama celu površinu i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče oko 50 minuta na 180 C. Sačekajte da se kolač malo prohladi, pa ga zatim prebacite na žicu i ostavite da se ohladi do kraja.

Isecite na šnitice i poslužite uz šoljicu crnog šaja ili kafe.:)


Napomena: 1/3 brašna možete zameniti integralnim brašnom, a umesto jogurta koristiti sos od jabuka (ili staviti pola-pola).

34 коментара:

  1. Izgleda tako lepo socno posebno na ovoj poslednjoj slici, mrvice bi stavljala na svaki kolac ove vrste, tako ga lepo obogacuje. Ja sam ti kafeni tip, al mi zbog ovakvih kolaca dodje da se preorijentisem, nekako su mi bolji spoj :))))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Ta krckava korica je najlepsa na kolacicima, a za tebe stavljam kaficu i caj da mozes da izaberes.:)))

      Избриши
  2. Sto je ovo fino i mirisljavo. Lici mi na jesenje kolace, a kod nas je takvo neko vreme. Kisa, 4-5C napolju, nigde listica. Imam paket smokava, i mislila sam da ih cuvam bas za onaj recept sa cajem, ali sad mi se i ovo svidja. Tako sam gadno prehladjena, da ne osecam ni ukuse i mirise, ali pravicu ih cim se ocitavim.
    Mi u poslednje vreme ovakve kolace najvise i volimo. Zgodni su ujutru uz kafu, mogu da budu i desert i dorucak, i uzina :)
    Slicice su ti divne, tople, sa starinskim stihom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, ni kod nas nije bolje vreme, danima vec pada kisa i vise lici na jesen nego na prolece... smokve bucni prvo u sirup, a posle u kolacice.:)) p.s. zelim ti da brzzzo ozdravis i da nam se sto pre vratis u formu, sa nekim finim recepticem.... saljem ti pozdrave i poljupce (a volela bih da mogu da posaljem i tanjiric sa kolacima:)))

      Избриши
  3. ovo sigurno jako lijepo miriše, a i sočno je zbog smokava. baš mi se sviđa recept :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vockice iz sirupa budu posebno mekane i fine, verujem da bi bilo ukusno i sa nekim drugim vocem.:)

      Избриши
  4. Baš krasno izgleda i jako mi se sviđa ovaj posip

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da bi se mogli napraviti i neki fini mafini sa mrvicama odgore, zgodna je ideja za razne poslastice.:)

      Избриши
  5. Pa da,kod mene je počela jesen čak ima na drvetu još malko smokava.Sad ćemo mi probati..čak i ako bude približno dobro kao majstoricin biće uživanja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da ce biti isto dobro i sa svezim smokvama, a vreme je slicno i ovde, nista od proleca.:) Saljem puno pozdrava na drugi kraj sveta...:))))

      Избриши
  6. Imam velike smokvoljupce u kući,tako da si ovaj kolač obavezno bilježim,predivno izgleda,a u ukus ne sumnjam!

    ОдговориИзбриши
  7. Auuu Lana, ovo je fantastična ideja.Ja nisam veliki smokvoljubac, ali smokve u ovom sirupu su fantastične a tek kolač...waaaooowww. Napraviću ga, samo da se malo odmoruimo od ovih svilnih poslastica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da se moze napraviti i sa nekim drugim suvim vocem, ali smokve u sirupu su bas prava stvar za ovaj receptic... nadam se da ce vam se dopasti, kolac nije previse sladak.:)

      Избриши
  8. Ovo će biti super za doručak, spremam recept.

    ОдговориИзбриши
  9. Nekoliko puta pregledam recept i mislim se kako ne volim urme i kako bi bilo super da idu smokve. I tek sad sednem i pogledam lepo i piše "kolač sa smokvama" :-D. Dakle, na tom nivou je moja prisebnost ovih dana.
    Predivan je, izgleda sočno, volim suve smokve mnogo.
    Još sam uz to, Lana, htela da te pitam, pošto jednom si napisala da pitanja postavimo ispod najaktuelnijeg posta :-)) u vezi tvojih vanilica, da li mogu umesto oraha da koristim mlevene lešnike, za malo jaču aromu. Pretpostavljam da da, ali bolje da pitam majstora :-D.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Sad si me nasmejala da znas, mada nije losa ideja da se doda malo i seckanih urmi ili drugog suvog voca.:) Sto se tice vanilica, mozes slobodno koristiti lesnike, bice sigurno dobro i verujem da ce predivno mirisati.:))

      Избриши
    2. Hvala ti, znam da ti uvek na vreme odgovoriš :-)). Naposletku sam otkrila da to što sam mislila da su lešnici su orasi XD i malo sam ih prepekla pre stavljanja u ove vanilice. Niko od nas nije nikada jeo lepše, od sada ih spremam samo ovako :-). Recept je savršen.
      Nego da se vratimo na urme XD ja ću ovaj kolač ipak sa smokvama :-P.

      Избриши
    3. Jeee, moracu onda da napravim sa prepecenim orasima sledeci put... i drago mi je da su vanilice uspele, prijatno grickanje.:)))) pozzzz i drzim fige za novi kolacic...;)))

      Избриши
  10. Draga Lana, ja sam mogla staviti smokava i smokava u čaj, ali ih ne bi nikada smjestila u ovako odličan kolač, ovo je fenomenalno ! Kolač mi se jako sviđa, a imam jednu neotvorenu teglicu smokava u čaju tako da znam da će kolačić ubrzo i kod mene zamirisati. Uistinu si majstor za slastice i za ovako lijepe kombinacije, bravo !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sigurna sam da ce ta teglica koja je ostala biti odlicno upotrebljena, drzim fige i navijam za kolacic.:)

      Избриши
  11. Odlični su kolači sa smokvama, ovaj tvoj izgleda jako lepo i ukusno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Suzy, evo posto sam isprobala mogu cak reci da je ovaj kolacic ukusniji posle dan-dva. Posto sam ga rezala jos toplog zbog fotkanja, presek nije bas najbolji, ali svakom danom je sve ukusniji i lepse izgleda.:)

      Избриши
  12. Ovo miriše do mene, nisam smjela sad kasno navečer ići čitati tvoj blog!
    Nisam ljubitelj smokvica ali kod tebe bih probala i ono što ne volim :)
    Divno draga! :*

    ОдговориИзбриши
  13. Fini kolač, ja ga mogu i uz čaj i uz kafu, volim sve! Smokve imam u dvorištu, ranije sam pravila slatko, al ih najviše volim sveže, sa drveta. Obzirom da je ovaj kolač od suvih, eto mi prilike da smokve isprobam i ovako...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jel mi verujes da nikada nisam probala sveze smokve, samo susene.:) Eto, jedan fin razlog da napravis ovaj kolacic sa suvim smokvama.:)

      Избриши
  14. Nisam od kremastih kolača, ovaj bi mi izvrsno pasao!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je pravi kolačić za grickanje uz šoljicu nekog finog čaja ili kafe.:)

      Избриши