Mirisno pecivo za lep početak dana, sa ukusnim nadevom od badema i "kapicom" od umućene slatke pavlake. Recept je isproban u okviru blogerske igrice KuVarijacije, sa bloga naše drage Milice Na tanjiru koja nam otkrila tajnu pripremanja ovog tradicionalong švedskog peciva.
U nastavku ćete pročitati recept uz neke male izmene koje sam napravila. Koristila sam cimet kao zamenu za karadamon i dobro je poslužio, sem toga jako volim miris cimeta u kolačima. Dopalo mi se i samo testo koje dosta podseća na brioše, pa sam osim pogačica sa "kapicama" napravila još par raznih oblika.:)
Sastojci: oko 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1/2 kašičice soli, 70 g šećera, 1 jaje, 1 kašičica mlevenog kardamona ili cimeta, 75 g maslaca, 3 dl mleka
Fil: 200 g sitno mlevenih badema (lešnika, pistaća i sl.), 120 g šećera u prahu, 1-2 kačičice vode, oko 1 dl vrućeg mleka + 4 dl slatke pavlake, šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Rastopite maslac na laganoj temperaturi, dodajte mleko i sve zagrejte da smesa postane mlaka. Odvojite malo mleka i umešajte kvasac da se potpuno rastopi.
U dubljoj posudi izmešajte brašno, so i karadamom (ili cimet), dodajte šećer, jaje, kvasac i otopljeni maslac i mleko. Sve fino izmešajte i po potrebi dodajte još malkice brašna da dobijte glatku smesu. Pokrijte krpom i ostavite da testo raste oko 30 minuta.
Testo premesite i podelite na loptice jednake veličine (12 velikih ili oko 25 malih). Možete napraviti i druge oblike po želji, recimo pužiće sa cimetom ili spiralice (slika ispod). Testo sam podelila na dva dela i od jedne polovine sam napravila loptice, a od drugog dela razne oblike.
Preostalo testo sam iskoristila za spiralice (manje komadiće testa sam rastanjila kao štapiće i uvila ih prema unutra sa dva suprotna kraja), od testa koje je ostalo razvila sam pravougaonu koru i premazala je maslacem, potom posula mešavinom šećera i cimeta i na kraju isekla pužiće debljine 2 cm.
Oblikovano testo poređajte na pleh i ostavite da raste još 20-tak minuta dok se rerna zagreje. Pre pečenja premažite umućenim jajetom (nije obavezno), a na spiralice utisnute po jedno zrno grožđa na svaki kraj. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta.
Kad se loptice malo prohlade, isecite vrh da napravite poklopac, možete iseći i trouglaste kapice kao što je Milica uradila. Sredinu pažljivo izdubite i sačuvajte jer će nam mrvice kasnije trebati za nadev.
Pripremite nadev za punjenje loptica: bademe oljuštite, blago propecite i sameljite u fino brašno (kod mene je ispalo malo krupnije). Umesto badema možete korsiti i lešnike ili pistaće. Dodajte šećer u prahu i malo vode da se napravi fina smesa. Zatim dodajte mrvice koje ste izdubili iz pogačica i vrelo mleko da dobijete glatku smesu.
Pripremljenom smesom napunite izdubljene pogačice, ukrasite umućenom slatkom pavlakom i vratite poklopčiće. Pospite šećerom u prahu i poslužite za doručak uz šoljicu bele kafe. Milica nam još savetuje da je pecivo najbolje polsužiti istog dana, prijatno grickanje!:)
Utisci: recept mi se dopada, naročito testo jer se mogu napraviti razni oblici finog peciva. Za mene jedna nova kombinacija punjenog peciva, ali svi ukusi su se nekako lepo stopili. Od jedne mere se dobije zaista puno, ceo pleh peciva, tako da ako pravite za manje društvo možete slobodno prepoloviti sastojke ili pozvati komšije ujutru na toplo pecivo i kaficu.:)
I love this recipe, you have been a wonderful aspect.
ОдговориИзбришиkisses
Thank you, dear!:)) kisss
ИзбришиDošla sam samo da se nahranim fotografijama :) A onda dobila želju da njupam i njupam dok me pupak ne zaboli. :) Mignonne, divno kao i uvek :)
ОдговориИзбриши:)) Saljem lepe pozdrav koleginici blogerici, a bilo bi jos bolje da mogu poslati i tanjiric sa ovim pogacicama.:)) cmook..
ИзбришиLepo Lanice, baš si ih izdašno napunila, to mi se extra sviđa!
ОдговориИзбриши:)) Bilo je dosta fila jer sam pravila i puzice, pa sam mogla da ih lepo napunim... gosti se nisu uopste bunili.:D
ИзбришиLano draga! <3 Divne semle i divna peciva! Znala sam da će tebi neka varijacija pasti na pamet i mogu reći da je odlična! :)
ОдговориИзбришиŠteta što nisi imala kardamom, prosto jer je on u švedskim pecivima neizostavan, ali za drugi put! ;)
Fotkice su ti sjajne i sve skupa sam baš zadovoljna! :) Mnoogo ti hvala! <3 <3 <3
Hvala puno teni na divnom receptu, pre svega preciznom i lepo napisanom, stvarno smo uzivali u ovim mekanim pogacicama, sledeci put ih pravim sa originalnim zacinom.:))kisss
ИзбришиLanić, divne su! I meni je žao što nisi imala kardamom i šaljem ti ga prvom prilikom. :) Super je ideja za ove pužiće... :)
ОдговориИзбришиHvala Miki, danas kupljen i moracu ponovo da zasucem rukave.:)
ИзбришиS kardamomom il bez njega, jedu se i ocima. I ako je za neke recepte neizostavan, zacin je jak za moj ukus i uvek smanjim kolicinu na minimum
ОдговориИзбришиNasla sam danas karadamom u semenkama, pa cu sledeci put isprobati sa njim.:)
ИзбришиIzuzetno su ti lepe semle i ovo bi čovek očima jeo. Slike su ti fantastične.
ОдговориИзбришиHvala Zorice.:))
ИзбришиSvaka čast...i one super izgledaju i sve ostalo. Prava si vrednica!
ОдговориИзбришиReceptic je precizan i stvarno ih nije bilo tesko napraviti.:)
Избришиi kod tebe su prekrasne!
ОдговориИзбришиHvala Tamara.:)))
ИзбришиMnogo lepo izgleda!
ОдговориИзбришиHvala Maslincice!:)))
ИзбришиKod tebe je sve prelepo! I ovi drugi oblici su super, a tek semle, svaka čast!
ОдговориИзбришиHvala Suzyce.:)))
ИзбришиJako lijepo si ih napravila, sviđaju mi se i Semle i ovi drugi oblici kojima si se poigrala, vjerujem da je cimet lijepo zamirisao i sve skupa bilo jako ukusno. Meni je tako žao što sve manje stižem na Kuvarijacije, ali nadam se da u ovom krugu sigurno sudjelujem !
ОдговориИзбришиTesto je vrlo zahvalno i moze se lepo igrati sa njim, tople preporuke.:)) p.s. ne stignem ni ja bas za svaki krug, ali volim da isprobam nesto novo i drugacije.:))
Избриши