уторак, 01. април 2014.

Sfogliatelle i mala čajanka kod Jelene


Danas još jedan receptić za ukusne hrskave školjkice sfogliatelle napravljene po odličnom Jeleninom receptu sa bloga A kingdom for a cake. Danas sam ujedno i gošća na njenom blogu i  pripremile smo vam mali tea party povodom prve godišnjice njenog bloga, dođite na našu malu čajanku da zajedno proslavimo!:)

Nedavno je i Dilajla isprobala sfogliatelle tako da na blogu Svaštarica možete pogledati kako su  divno uspele.:) Ukoliko i vi želite da ih napravite, sledi receptić u nastavku:


Sastojci (testo): 450 g brašna, 1 ravna kašičica soli, 2 dl tople vode + 100 g maslaca i 100 g masti za premazivanje

Fil (recept by Yaja): 2 dl mleka, 65 g griza, 200 g ricotte (ili mrvljenog sira), 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 jaje, sok i korica 1/2 limuna, malo cimeta

Priprema:

Napravite testo od brašna, soli i tople vode. Sve fino umešajte da postane glatko. Zamotajte u foliju i ostavite da stoji barem 2 h u frižideru.

Zatim, testo podelite na nekoliko delova i svaki razvijte tanko na mašini za pravljenje testenine. Razvucite malo prstima i premažite mešavinom maslaca i masti. Svaki deo namotajte na onaj prethodni dok ih sve ne potrošite. Zamotajte u foliju i ostavite još 2 h u frižideru a može i preko cele noći.


U međuvremenu, pripremite nadev: zagrejte mleko sa šećerom, dodajte griz i sve fino skuvajte. Kad se malo prohladi umešajte sir i jaje, dodajte naribanu koricu i sok od pola limuna. Po želji možete dodati i malo cimeta.

Ohlađeno testo isecite na šnite debljine 1 cm, rastanjite na dlanu a zatim nauljenim prstima oblikujte školjkicu. Školjkice napunite pripremljenim filom i krajeve pritisnite prstima da fil ne iscuri prilikom pečenja. Poređajte na pleh i pecite u prehodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta.


Pre služenja, sfogliatelle pospite šećerom u prahu i servirajte uz šoljicu omiljenog čaja. Prijatno!:)


Ako su vam se dopali ovi hrskavi zalogajčići, zavirite kod naše drage Jelene na blog A kingdom for a cake gde vas čeka još finih receptića i jedan pravi rođendanski tea party.:))


48 коментара:

  1. Kod tebe prelijepe s svakim slojem koji se tako lijepo vidi, radila sam ih i s nutellom i još mi se više sviđaju. Ja sam baš uživala u izradi ovih ljepotica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni su tvoji savrseni i izgledaju poput pravih zvoncica, ja nisam uspela tako dobro da ih oblikujem ali sam zadovoljna za prvi put, sad kad si spomenula nutellu moracu da ih isprobam sledeci put i tako, hihihi...:)))

      Избриши
  2. Lana, ja ne znam sta je lepse, sve je tako fino i nezno. A sfogliatelle, su ti savrsene. Koliko samo listica na njima.
    Cmokic :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam da ti volis listice, hihihi... hvala Ljiljo!:)) cmook...

      Избриши
  3. divni sfogliatelle Lanice,tako lisnati.... zanimljiv fil.ovo ću svakako da probam (ah to tijesto !) ljubacccc veliki !

    ОдговориИзбриши
  4. Predobro izgledaju ova peciva..Ja nemam mašinu za testo, valjda će moći i oklagijom da se rastanje kore..Pokušaću obavezno jer mi se mnogo dopada izgled a i ovaj nadev..Pozdrav!;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Sandra, moze i bez masine, mozda je samo malkice brze nego kad se razvija rucno, zapravo slicno je kao kad se pravi domaca testenina.:))

      Избриши
  5. Uh, tko se ne bi odazvao na čajanku kad si napravila ovako krasne sfogliatelle!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvolite na nasu malu cajanku, napravicemo drugi put i neke slanise.:))

      Избриши
  6. Savršeno! I sfoljatele i slikice... Stvarno si majstor! :*

    ОдговориИзбриши
  7. Ajme......kada vidim perfektno tijesto odmah se na licu razvuče lagani osmjeh !!!!
    Ženo, čudo si !!!
    Ti znaš da si moj idol za tijesta i ovdje si to po tko zna koji put potvrdila,
    svaka čast !!!!
    Prelijepo si ih napravila !!!
    Ja ih mjerkam od kada sam ih vidila na Coolinariki kod Yaje al pogubno mi je i razmišljati o njima. Ovih dana su sve neka prekrasna tijesta na blogovima, a Ljilja me je dotukla sa svojim kroasanima ;)
    Najprije na laganu dijeticu pa onda ovo probam !!!!
    Moj naklon još jednom majstorice !!!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad si i meni izmamila veliki osmeh.:))) Ovo je bas receptic koji bi ti se dopao, znam da ti i Ljilja obozavate te bezbrojne listice, znam da ce vam uspeti sigurno... drzim fige za sve i saljem poljupce, hvala ti puno!:))) cmook...

      Избриши
  8. Kad vidim kroasane ili pak nešto ovako pogled mi se prikuje za sliku kao da sam omađijana :-) Kad je recpet prvi put postavljen gledala sam na yutubu postupak, stvarno jednostavno. Izgleda da je za listanje presudno punjenje odnosno da se nezgnječe previše?
    Ako ih budem pravila moraću deo da napunim sa nutelom :-)
    Lanice umetnice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gledala sam isto video kao hiponotisana, izgleda tako jednostavno kad majstori prave.:) Mislim da je najvaznije samo cvrsto namotati da slojevi posle ne izmrdaju kad se oblikuju skoljkice, moze se slobodno pritisnuti a listici se posle tokom pecenja sami razdvojiti.:)) p.s. sledeci put obavezno deo sa nutellom... ;))

      Избриши
  9. genijalno...baš...ne smijem ovo nikome pokazati, natjerat će me praviti...

    ОдговориИзбриши
  10. Lana, fantastične su. Ja sam ih pravila prošle godine po Yajinom receptu, nisu mi ispale tako lepe ali znam kako im je lep ukus. Svaka čast.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice, nama su se isto jako svidela, pogotova ta hrskava korica, svakako im treba dati priliku jos koji put.:))

      Избриши
  11. Sjajno, bravo ne samo na tome kako izgledaju, no i na strpljenju da sve fotografises. Bas vam zavidim;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvala dear, zaljubila sam se u njih jos kad sam ih videla na tvom blogu, hvala puno na sjajnom recepteku.:))

      Избриши
  12. Lana, divna ti je naslovnica, a i desertić. Hvala na detaljnom opisu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ingrid, fotkica na zaglavlju je iz galerije mog drugara i bas fino ide uz ovaj razlistani desertic.:))

      Избриши
  13. Lanice zadivljena sam potpuno,tvoje prezentacije su posebne,a iskreno nakanjujem ih se probati još kako sam ih vidjela kod Yaje,zbilja je vrijeme da ih napravim..pusa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, obavezno ih napravi, mozda ima nesto vise posla oko samog testa, ali posle sve brzo ide i vrlooo su ukusni zalogajcici.:))

      Избриши
  14. Ma sve je kod Lane predivno, kao i ona sama :-)))).

    ОдговориИзбриши
  15. Peciva su prelijepa ali slika na početku je F A N T A S T I Č N A !!!!!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, prenecu autoru lepe utiske... puno pozdrava ti letiiii!:)))

      Избриши
  16. Ovaj recept mi je tiha patnja jer nemam ovu mašinicu, a ne znam kako bi drugačije dobila ovako tanke kore! Slike su prelepe, tako primamljive!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Suzy, mislim da bi testo moglo i rucno da se rastanji, ali svakako nabavi masinicu, jako je zgodna za domacu testeninu i razne druge stvari, mozes se posle lepo igrati u kuhinji.:))

      Избриши
  17. Lana, svrati do mog bloga http://kcbyjafi.blogspot.com/2014/04/omiljena-peciva-nasih-blogerki.html, u toku je igra blogerki :)

    ОдговориИзбриши
  18. Vidim da je ova masina za testo Konig,samo da li je ona od 150mm ili 180mm i da li ste zadovoljni kako radi? Htela bi da je kupim,pa nisam sigurna koju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ana, slobodno nabavite ovu masinu, koristim je vec par godina i jako sam zadovoljna, lako se odrzava a u kompletu obicno bude jos par raznih dodataka (za rezance razlicite sirine i za raviole). Kod mene postoji 7 opcija za podesavanje debljine testa, a sirina valjaka je 180 mm i 150 mm (dva valjka)... nadam se da ce biti od pomoci.:))

      Избриши
    2. Hvala Lana,ovaj Vas recept me je definitivno "prelomio" da je i ja kupim! Dugo se vec premisljam,ali ovo moram da probam! Pozdrav,Ana

      Избриши
    3. Drago mi je ako je bar malkice pomoglo, drzim fige.:)) pozzz

      Избриши
  19. Volim da koristim internet u potrazi za novim receptima.
    Posle tvog indeksa recepata, pitam se da li mi je to uopšte više potrebno.
    Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ce posluziti kao fina inspiracija, puno pozdrava!:))

      Избриши
  20. Одговори
    1. Receptic je jako zanimljiv i vredi ga isprobati, sigurna sam da bi tebi jos lepse uspele.:))

      Избриши
  21. Lijepa čajanka i druženja, bravo ! A kolačići su čisto savršenstvo ! Ovo samo pravi majstori mogu napraviti, bravo Lana ! I moram reći da mi je osmijeh na licu kako otvaram koji post tako me dočeka predivno cvijeće u zaglavlju bloga, divna je slika !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka i drago mi je ako je ova prolecna fotkica na zaglavlju izmamila osmeh... zelim ti lep vikend i ugodno nedeljno popodne, mozda bas uz neke fine kolacice.:))

      Избриши